• Äldre 2 Jan 20:37
    90122 visningar
    1316 svar
    1316
    90122

    Allergitråden

    En liten tass så jag lättare hittar igen den och inte behöver fundera på varför det inte händer något i den gamla. {#lang_emotions_wink}

  • Äldre 6 Jan 12:21
    #27
    hher skrev 2010-01-06 11:28:52 följande:
    hej frågar er som säkert vet, är malacos lakritspipor fria från ägg, mjölk, soja? Jag har en dotter på 5 mån som är allergisk för det.
    Vet ej något innehåll i lakritspiporna och jag hittar dem inte heller på malacos hemsida.

    En sak rent allmänt som kan vara bra att tänka på är att lakrits är en baljväxt, liksom soja, jordnötter, bönor, ärtor, linser och bockhornsklöver (som är väldigt vanligt förekommande i de allra flesta av de olika färdiga curryblandningar som finns att köpa i livsmedelsbutiker).

    I vilken grad som man sojaallergiker reagerar på andra baljväxter varierar, men kan vara bra att ha i bakhuvudet. Jordnötter är ett relativt "nono" som sojaallergiker (många sojaallergiker utvecklar även jordnötsallergi), även de olika baljväxtbaserade livsmedelstillsatserna (E410-E414 och E417) reagerar väldigt många sojaallergiker på.
  • Äldre 6 Jan 12:49
    #29
    hher skrev 2010-01-06 11:28:52 följande:
    hej frågar er som säkert vet, är malacos lakritspipor fria från ägg, mjölk, soja? Jag har en dotter på 5 mån som är allergisk för det.
    2små2stora skrev 2010-01-06 12:15:25 följande:
    På malacos hemsida står det bara gluten med som allergen på den.
    Enligt förteckningen så innehåller de även gummi arabicum, dvs E414 som är en sojasläkting.
  • Äldre 7 Jan 19:57
    #53
    saffe skrev 2010-01-07 19:23:20 följande:
    Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga.

    Det finns ju "medicinskt ren laktos", dvs enbart laktos som har renats ordentligt så att den är utan protein och "laktos". Den senare varianten är den som förekommer i livsmedel och numera även i en del läkemedel och som innehåller rester av protein. Den första varianten är ju betydligt krångligare och dyrare att framställa och när det handlar om livsmedel så är det ju inte samma krav på renhetsgrad från protein än när det är medicinskt ren laktos.

    Laktos i sig består av två sockermolekyler - glukos och galaktos som sitter ihop och bildar disackariden laktos som är en kolhydrat, medan proteinerna är protein uppbyggda av aminosyror. i mjölk så är det ju blandat, men det är ju inte så att kolhydratmolekylen laktos och proteinerna i mjölken är bundna till varandra så de sitter ihop utan "renar" man tillräckligt när man framställer ren laktos eller kasein/vassleproteiner så kan man separera kolhydrater och proteiner, men betydligt mer krävande än om man inte behöver ha samma reningsgrad.

    Nutra, profylac och Altera är ju att alla tre är ju baserade på hydrolyserat mjölkprotein av olika slag - vilket i sig har en väldigt speciell smak vilket är problemet med alla hydrolyserade ersättningar så att de skiljer sig extremt mycket från såväl bröstmjölk som vanlig komjölksbaserad ersättning. I Altheran har man tillsatt ren laktos för att få den att smakmässigt mera likna bröstmjölk och annan "vanlig" ersättning. Bröstmjölk innehåller ju rent naturligt mer laktos än vad vanlig komjölk gör (och därmed även vad komjölksbaserade ersättningar gör).
  • Äldre 7 Jan 20:41
    #64
    saffe skrev 2010-01-07 20:02:40 följande:
    Tack så mycket för det utförliga svaret! Då är ju inte althera nåt  för henne ändå, eftersom den, precis som nutra och profylac, inte är helt mjölkfri. Synd eftersom laktosen gör att den smakar bättre! Ska försöka få en läkare att skriva ut neocate istället..
    Jag har inte sett nån utförlig innehållsförteckning på vare sig profylac eller Althera så jag kan inte göra nån närmare jämförelse. men både Profylac och Althera är baserade på hydrolyserade vassleproteiner, men jag vet inte vad det är för vassleproteiner i de olika är det svårt att jämföra. Men det finns ca ett 20-tal olika vassleproteiner och man kan vara olika känslig för olika proteiner så om man kan tyda sig till att det är olika vassleproteiner så kan det kanske vara idé att testa även med Althera innan du går på Neocate - att även om hon inte tål Profylacen så kanske Althera skulle kunna vara ett alternativ om den innehåller andra sorters vassleproteiner så är det ju inte säkert att hon reagerar mot dem.
  • Äldre 7 Jan 21:31
    #73
    Blå Flygare skrev 2010-01-07 21:03:50 följande:
    Jag hade inte brytt mig om att testa den, mycket lidande för vad om det inte funkar. Känns som rätt liten chans att det ska funka.
    Nej, ska man testa så ska man ju till att börja med se till att jämföra innehållsförteckningar noga för att se om det är någon skillnad i de ingående vassleproteinerna och först om det varit helt olika vassleproteiner så kan det vara idé att testa. Annars är det bäst att satsa på Neocate direkt.
  • Äldre 7 Jan 21:43
    #76
    saffe skrev 2010-01-07 21:35:45 följande:
    Jag tror inte att det står exakt vad det är för vassle-protein...På Profylacen står det extensivt hydrolyserat vassle-protein. Altheran vet jag inte.
    Står det inte närmare specificerat så att man inte kan jämföra så är det ju ingen idé att försöka testa om det inte funkar med Profylac.
  • Äldre 8 Jan 14:38
    #84
    EL I skrev 2010-01-08 14:21:41 följande:
    Nåt speciellt man ska tänka på när man utesluter ägg. Han får ju bara "vår" mat men är det något som ägg finns i som man inte tänker på, typ margarin eller liknande?
    Det som väl kanske känns mest "udda" att det kan förekomma ägg i är väl kanske en del ost som innahåller lysozym (E1105), ett enzym som används som konserveringsmedel och som framställs ur ägg. Även Zendiums alla tandkrämer förutom deras barntandkrämer innehåller lysozym, dvs ägg + även små mängder mjölkprotein.

    Annars en del charkprodukter som köttbullar, hamburgare mm kan innehålla ägg.

    En del leverpastej kan innehålla ägg, men de flesta som innehåller ägg innehåller även mjölk så det löser sig ju rätt naturligt. Även risifrutti innehåller ägg, men samma där eftersom han ändå redan är mjölkfri.

    en del fyllnngar i chokladpraliner kan innehålla ägg.

    Paneringar kan vara med ägg, men nästan lika ofta utan när det handlar om div halvfabrikat.

    Men kort sagt så de flesta av äggfallgroparna löser sig rätt naturligt  om man redan är mjölkfri av det jag kommer på just nu eftersom de då också ofta innehåller mjölk.
  • Äldre 8 Jan 15:19
    #86
    EL I skrev 2010-01-08 15:07:25 följande:
    ok tack! ja det är väl så jag tänkte också. klart jag läser på allt, det gör jag ju redan. står det alltid ägg eller ovo eller kan det stå nåt annat?
    I princip är det väl lysozym utöver något med "ägg" eller "ov-/ovo-". Även begreppet torrvita har jag stött på i vissa bageriprodukter.
  • Äldre 8 Jan 19:43
    #94

    Jag har roat mig med att bla göra glassstrutar som är utan allt idag:

    utanallt.blogspot.com/2010/01/glassstrutar-och-ran.html

    (i butik har jag bara hittat med minst något av följande i: vetestärkelse, guar, mjölk, ägg, sojalecitin och vanligt vetemjöl i olika varianter)

Svar på tråden Allergitråden