• Miralicia

    Allergitråden

    Snutten skrev 2010-02-11 11:47:58 följande:
    På tal om tårtor så hittade jag på tradera någon som säljer tårtbilder som verkade vara fria från det mesta. Skulle vara baserat på potatisstärkelse och olja. Kanske kan vara något att pigga upp en allergi tårta med.
    Med stor sannolikhet kan det vara sojasläktingar eller glukossirap (eftersom det räknas ju inte till gluten enli märkningsregler) i om jag ser till innehållsförteckningar på andra konditoridekorer som jag kollat på, så kolla upp innehåll ordentligt bara.
    De jag sätt hittills i som haft bas potatisstärkelse, vatten, olja har även innehållit sojasläktingar eller sojalecitin eller glukossirap som minst - ofta även mjölkpulver.

    (mjölkpulver, ägg, soja, sojalecitin, sojasläktingar, glukossirap, konserveringsmedel, färgämnen, sötningsmedel förekommer i olika kombinationer ofta i olika tårtdekorer)
  • Miralicia
    gelemamman skrev 2010-02-11 16:40:21 följande:
    Hej! Tänkte be er om lite hjälp för här verkar finnas bra mycket mer allergikunniga människor än vad jag själv är. Min son fyller år snart och vill bjuda på tårta med godis som dekoration på dagis. Först tänkte jag göra en vanlig sockerkaksbotten och sen fylla med choklad, grädde och sylt, dekorera med olika godisbitar. MEN som tur är så frågade jag på dagis innan ang allergier och då är där en flicka som INTE TÅL mjölk och ägg. Har ni recept kanske eller tips på tårtor OCH godis som inte innehåller detta?? Mycket tacksam för hjälp!!
    enkel variant - att göra lite "morotskakeliknande" tårta i form av sockerkaka, och sen toppa med ett lager smörkräm och sen lite godis på toppen?

    Enkelt basrecept för sockerkaka - 4 dl vetemjöl, 2 dl socker, 3 tsk bakpulver, + ngn smaksättning (vaniljsocker, kakao, kanel, kardemumma, citron, mosad banan mm), ½ dl neutral olja (raps/solros etc), 2 dl vatten. Blanda alla torra ingredienser i en skål, häll i vätskan och rör ihop till en slät smet. Olja en form och mjöla med potatismjöl. Häll upp i formen och grädda som vanlig sockerkaka (175 grader). Känn med provsticka.

    Du skulle kunna göra dubbla satsen ovan en eller ett par gånger och grädda den i en långpanna och sen när den är klar med smörkräm och godis skära i bitar. anpassa med lite högre gräddningstemperatur och lite kortare tid.

    Smörkräm kan du göra av mjölkfritt margarin (Carlshamn/Milda), florsocker + ngn smaksättning (vaniljsocker, kakao, citronskal tex) som du rör ihop och sen brer över och gör lite mönster med en gaffel i.

    (Rosa hallonsmörkräm - rör mjölkfritt margarin med lite tinade hallon kraftigt med elvisp och blanda ner florsocker, lite mer florsocker än för vanlig smörkräm)

    Toppa med godisar, tex geléhallon, Ahlgrens bilar, Haribo gelénappar, PimPim hallonbåtar, Zoo, Fruxo mm - de flesta gelegodisar brukar funka, kolla innehållsförteckningarna. Men köp förpackat godis och inte lösgodis.

    Vill du ha chokladigt kan man t.ex blanda ut chokladpuddingspulver med kokosmjölk eller havregrädde (kokosmjölk blir bäst och godast i mitt tycke)
  • Miralicia
    Mamsie skrev 2010-02-11 22:27:09 följande:
    Och att antihistaminer kan lindra så snabbt - utan kortison invärtes eller adrenalin ??
    ang antihistaminer och kortison etc, en kort farmakologikurs om det.

    Både Aerius och Tavegyl är antihistaminer, men med olika verksamma substanser. De verkar båda genom att blockera histaminet (dvs det ämne som utlöser nässelutslag och klåda etc i kroppen) från att fästa på cellerna. Histamin finns inkapslat i en särskild typ celler (mastceller) som spricker när det fastnar allergener i de antikroppar som de har på sin yta. När histaminet kommer löst i kroppen så kan det fastna på andra celler i huden som reagerar med att dra ihop sig och därigenom kan blod lättare strömma ut i vävnaderna och utrymmet mellan cellerna och bilda nässelutslag. Det antihistaminet gör är att hindra histaminet som släppts loss från att fästa på celler i huden tex. Antihistaminet fäster på de små receptorerna där histaminet annars skulle fastnat och gör så att fästplatsen blir upptagen så inget histamin kan fästa där. Det tränger även bort histamin som redan har fastnat på cellerna i tex huden, så att hudcellerna "slappnar av" igen så att blodet inte längre kan passera ut i vävnaderna mellan cellerna och då minskar nässelutslag, klåda etc.
    Lite kort och förhoppningsvis hyfsat enkel förklring om hur antihistaminet verkar.

    Aerius och Tavegyl (och andra antihistaminer) fungerar på i princip samma sätt. Skillnaderna är att de har lite olika biverkningar. Tavegyl har som biverkning att det är lätt sederande, dvs att man blir lite trött av det, vilket inte Aerius gör. Båda är alltså klådstillande, det är inte bara Tavegyl som är det.
    Att nässelutslagen la sig av enbart antihistaminer beror på att det är antihistaminerna som genom sitt verkningssätt motverkar nässelutslagen. Kortison och adrenalin verkar på andra sätt och har ingen direkt specifik effekt på nässelutslag och klåda.

    Kortison i sig verkar inflammationshämmande och lugnar av den anledningen när man smörjer det på huden.
    Kortison invärtes verkar också genom att dämpa en sorts inflammationsreaktion i kroppen, men kortison i form av Betapred har ingen direkt effekt i det akuta skedet, utan syftet med kortison invärtes är för att hjälpa till att motverka en allergisk reaktion att blossa upp på nytt när antihistaminerna börjat avta i sin maximala effekt.

    Adrenalin verkar genom att bla dra ihop blodkärlen. Genom att de drar ihop sig så minskar svullnader och genom att blodkärlen drar ihop sig så blir det trängre för blodet att komma fram i blodkärlen och därför måste hjärtat pumpa på kraftigare för att få ut blodet genom blodkärlen och till följd av det höjs blodtrycket, något som man vill att det ska göra i händelse av en anafylaktisk reaktion eftersom blodtrycket då sjunker till följd av att kärlen vidgas och mer blod srömmar ut i vävnaderna och orsakar svullnad i samband med anafylaktiska reaktioner.

    Vid "normala" reaktioner så räcker det normalt sett med antihistaminer och vid lite kraftigare antihistaminer + kortison för att mota att det blossar upp på nytt.

    Att utöver antihistaminer + kortison ha tillägg av adrenalinpenna är vid tidigare kraftiga reaktioner eller risk för kraftiga reaktioner där andningen och/eller blodtryck kan påverkas.
    Adrenalin brukar man inte få utskrivet i normalfallet när det handlar om allergi, utan det brukar de göra först om man har reagerat med andningspåverkan vid något tillfälle, eller om man visat väldigt höga värden på antalet antikroppar på RAST mot tex nötter, jordnötter etc, då kan man i vissa fall få adrenalinpenna utskriven även utan att ha visat sig reagera med andningspåverkan. Det är lite olika policy på olika ställen, men de inom läkarkåren börjar försöka samla sig alltmer kring en gemensam policy om när man ska skriva ut adrenalinpennor.
  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-02-12 09:24:26 följande:
    Lite "läskigt" att läsa om Mamsies son. Igår kväll blossade vår son upp med en massa utslag, vet inte fortfarande varför. Kom på mindre än tio minuter så var hela bålen nästan full, lite på armar och ben, nacken är helt täckt och hårbotten och så lite i ansiktet också. Ser ut som nässelutslag, men de har inte försvunnit eller ens minskat trots Tavegyl. Men han mådde bättre efter Tavegylen, gjorde inte ont och kliade inte efter ett tag. Har varit uppe många gånger i natt för att titta till honom, och så har han varit vaken en del också. Hade feber inatt med. Undrar om det verkligen är en allergisk reaktion, och mot vad i så fall? Han är vad vi vet enbart allergisk mot cashew och pistage, vilka vi inte har hemma. Vi äter väldigt skonsam mat pga dotterns allergier. Han hade knappt ätit under dagen heller. Kanske är någon av barnsjukdomarna istället, typ scharlakansfeber? Men borde inte han vara påverkad på något sätt då mer än utslagen?
    Nässelutslag kan utlösas av massor av olika faktorer och inte bara av allergiska reaktioner. Inte helt ovanligt att det kan blossa upp nässelutslag under någn dag även i samband med vanliga förkylningsvirus och liknande heller, även om det kanske inte är det vanligaste som man som allergiförälder tänker på. Även kyla och värme kan orsaka nässelutslag.
    Ibland kan man behöva ge antihistaminer upprepade gånger innan de lägger sig, så fortsätt att ge antihistaminer om han besväras av dem och kombinera med lite Panodil/Alvedon som febernedsättande om han har hög feber.
  • Miralicia
    EL I skrev 2010-02-12 11:12:46 följande:
    40% bordsmargarin
    40% innehåller E202 kaliumsorbat vilket det med 70% eller flytande eller mat-/bakmargarinet inte gör, det är väl största skillnaden mellan de olika Carlshamnsmargarinerna.

    40% fettalt bordsmargarin i ask:
    Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett (palm- och kokosolja), camelinaolja, salt (0,9%), emulgeringsmedel (E471 och E476 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (E202), surhetsreglerande medel (E500, citronsyra), aromämne, vitamin A och D.

    70% fetthalt bordsmargarin i ask:
    Rapsolja, vatten, vegetabiliska fetter, camelinaolja, emulgeringsmedel (E471 och E472c av vegetabiliskt fett), salt (0,7%), surhetsreglerande medel (natriumbikarbonat, citronsyra), aromämne, vitamin A och D.

    80% fetthalt flytande:
    Rapsolja, vatten, camelinaolja, emulgeringsmedel (härdad rapsolja, E471 och E472c av vegetabiliskt fett), salt (0,9%), aromämne, vitamin A och D.

    80% fetthalt i papper:
    Vegetabiliskt fett (palm- och kokosolja), rapsolja, vatten, camelinaolja, salt (1,0%), emulgeringsmedel (E471 och E472c av vegetabiliskt fett), aromämne, vitamin A och D.
  • Miralicia
    EL I skrev 2010-02-12 12:30:01 följande:
    ok tack så jättemkt! funderar nämligen på om det har nåt med det att göra att han ofta blir så på dagis för de har Carlshamns margarin o vi har milda hemma. Förut hade jag nämligen Carlshamn hemma och stekte i...men det har jag inte längre, men då stämmer ju inte det riktigt för det var det flytande margarinet jag hade hemma... hmm Där sprack det då Får se hur han ser ut i dag när han kommer hem från dagis, så får vi se. I dag var han ju nästan helt bra...syntes bara det  torra istort sätt, det röda var borta har inte varit den en enda gång sedan i oktober annars... fattar inte även om det givetvis är jättebra att han inte är röd Han verkar också må bättre denna vecka (förutom den hemska onsdagskvällen då...)
    Mildas innehåller sojalecitin om jag inte minns helt fel vilket Carlshamns inte gör, och även E202
  • Miralicia

    Så himla frustrerande det är att inte få utreda ordentligt (extremt torr hud, eksem, eksem där huden blir som pansar och spricker så att det blöder på händerna, trög mage, allmän håglöshet och tar sig inte för något, spinkiga armar och ben - ingen rumpa och halvstor/"tjock" buk ). Det är multiallergikerns bror jag pratar om, men han har inga problem enligt mamman då.

    Det är bara torr hud har de sagt på bvc för ett par år sedan (samma bvc där jag vet att de säger åt mammor att utesluta laktos vid misstanke om reaktion på mjölk) och mamman och hennes pappa är lika dan. Men det är absolut ingenting, men kanske om några veckor att hon kan ringa vc (där "laktos-bvc" också håller till), för att få tyst på oss, men vi "får" inte göra något själva för henne för det litar hon inte på att vi inte försöker sätta några griller i skallen på de på vc.{#lang_emotions_undecided}

  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-12 16:53:05 följande:
    Kan du inte tipsa om att det finns glutentest att beställa på apoteket. Eller ge bort ett (om ni har råd), Fast det är väl risk att det är allergier förstås och då tror de att det inte är något, så det var nog en dum idé. Skriv ut lite papper då och lämna till henne och värsta exemplet vad som kan hända om man går länge med allergier - bajsskräck osv. ?
    ingen idé. Hon vet minsan hur det är för hon har googlat {#lang_emotions_wink}
    Det spelar ingen roll vad man framför för argument. Jag har aldrig träffat på nån människa som "vet" så mycket om hur saker ligger till, men som i själva verket inte har den minsta kunskap om samma saker som hon säger sig veta allt om.  {#lang_emotions_dreamer}

    Du har ju hört förr menar jag {#lang_emotions_wink} Men vi har börjat att försöka smygflörta lite försiktigt med AC. Få se vad vi får för svar från dem. Vid det här laget är han ju 9 och vi har försökt lobba för det i flera år, och nu kanske, kanske att det om ett par veckor kan gå att få till en tid på vc ev ta transglutaminas & födoämnespanel som en början i varje fall. Men det går inte att göra än på ett par veckor - om det blir av öer huvud taget, eftersom hon inte vill utsätta honom för det eftersom han var hos tandläkaren för några dagar sen. Det blir för traumatiskt att ta ett blodprov i för nära anslutning till det. {#lang_emotions_undecided} Men hon måste vara med i så fall så vi inte sätter några griller i huvudet på dem på vc - om det nu kan bli av.

    (Celiakisjälvtesten är föresten långt ifrån så tillförlitliga som de framställs i marknadsföring och bipacksedlar, missar många som konstateras på ordentligt labb och visar falskt positiva för betydligt fler äv som visar på ordentliga tester. De gjorde nån studie där de vid samma tillfälle där de använde självtestet och tog ordentligt blodprov. Av dryga 400 prover så var 47 falskt positiva med självtestet jämfört med ordentligt labbprov och av de 11 som labbtestet gav positivt utslag för var det endast 4 eller 5 som självtestet lyckades pricka in om jag inte. Och självtestet framställs som lika säkert som de mest sofistikerade sjukhustesten, vilket långt ifrån är fallet i praktiken.)
  • Miralicia

    Frisören: Sojalecitin eller vete (grahamsmjöl, även maltodextrin kan vara vete även om det är mindre vanligt och oftast är baserat på majs) är mina gissningar. I synnerhet om hon tidigare spytt av oboy som innehåller sojalecitin.

    Vet inte hur hon ätit av vete tidigare?

    Rena oljor som solros är ovanligt att de reagerar på - åtminstone med så pass kraftig reaktion. Kokos kanske en aning vanligare än raps och solros.

    Kolla upp ursprunget till maltodextrinet så blir det lättare att spekulera kring

    otäckt hur som helst.

  • Miralicia
    Frisören skrev 2010-02-14 14:51:49 följande:
    Ska vi förresten ge Aerius idag igen? Tänkte om det finns kvar i kroppen? Isf. blir det ju vid 19 innan läggning ikv. Tänkte på sena reaktioner mm.
    Ge Aerius idag med om du känner dig osäker. Det är ingen fara att ha gett extra ev "i onödan". Det gör inget om det skulle bli innan kl 19 heller.

    Rent allmänt har antihistaminer i de allra flesta fall rätt stor säkerhetsmarginal mellan normaldosering och att det blir överdosering. Dotterns läkare "föreläste" för förskolepersonalen ang medicinering att om de är osäkra på om det är allergisk reaktion så är det bra mycket bättre att de ger henne än att de chansar att det inte behövs, och det oavsett om hon skulle ha fått Aerius hemma på morgonen. Och skulle de bli ngt missförstånd mellan personalen, att de varit osäkra och gett henne på fm men att det sen blivit ngn miss i kommunikationen så att nån annan som jobbar på em känner sig osäker och ger då med så är det ingen fara. Det är inte farligt, utan bättre att de ger än att struntari/chansar att det inte behövs om de känner sig osäkra när det handlar om atihistaminer.

    (Personligen för min egen del så varierar jag mellan dubbel till femdubbel normaldos av antihistaminer om jag får i mig något med vete, med flera läkares goda samvete.)
Svar på tråden Allergitråden