• Miralicia

    Allergitråden

    Amulett skrev 2010-02-16 10:20:08 följande:
    Hittade en ny produkt (som iaf inte jag sett tidigare) i allergihyllan på ICA Maxi idag. Matlagningsgrädde baserat på ris (ekologiskt). Kan ju vara bra att få alternativ till havregrädden ibland. Isola Bio Riskräm heter den. Innehåller: vatten, ris, solrosolja, carobmjöl och havssalt. www.gustatus.se/Glutenfriavaror.htm (den som visas högst upp på bilden). Någon annan kan säkert svara på eventuella risker med carobmjöl
    Carob är "samma sak" eller kanske ursprung från samma växt som fruktkärnmjöl, johannesbrödsmjöl, dvs E410

    Att de kallar den sojafri är ju för att den faktiskt inte innehåller just soja (det är ju just soja som det är märkningskrav på) utan är "bara" en form av växt som hör till baljväxtsläktet.

    Men jag kan säga att efter att a testat den rismatlagningskrämen vid ett tillfälle för ett par år sedan (innan dottern reagerade på soja) att den tillför i princip ingenting vad gäller smak eller konsistens etc till matlagningen, havregrädde eller kokosmjölk är mycket bättre.
  • Miralicia

    ELI:

    ÅK IN AKUT, PÅ EN GÅNG!

    Sjukvårdsrådgivningen kan inte avgöra vad det är på telefon.

    Att ett barn blir blått om läppar och naglar (såvida det inte är tillfälligt pga att det fryser) är ett starkt varningstecken att något inte står rätt till och bör alltid kollas upp. Det spelar ingen roll vad de säger på sjukvårdsrådgivningen, du har alltid rätt att söka akut. Blå barn tar de på allvar om du kommer in med honom.

    Blå läppar och naglar = dålig syresättning, som kan bero på flera olika saker. dålig syresättning märks inte alltid på sättet man andas.

    Även med tanke på att han varit magsjuk och kräkts, att han ev kan ha aspirerat, dvs andats in kräks som kommit ner i lungorna och ställer till problem.

    Och ang blåprickigheten får jag även en fundering om ITP, Idiopatisk Trombocytopen Purpura, där trombocyterna (dvs de delar i blodet som gör att blodet koagulerar vid en skada) minskar till bara några procent av normalnivån vilket ger blödningar som uppstår spontant invärtes som syns som blåmärken/blå prickar/fläckar och om det skulle vara det och han slår sig i något så kan ge stora invärtes blödningar. 

    Några första tankar på allvarliga tillstånd som jag åtminstone absolut skulle vilja utesluta.

    Även om allmäntillståndet upplevs ganska bra nu så - ALLMÄNTILLSTÅNDET KAN FÖRÄNDRAS SNABBT!

    Och hellre kolla upp en gång för mycket "i onödan" när det handlar om misstänkta syresättningsproblem och diffusa blå fläckar.

    Hur är pulsen? Inte bara antalet slag, utan hur känns den (oregelbunden, regelbunden, långsam, väldigt hastig)?

    Vätskebalans? Han har kräkts, men hur har han fått i sig med vätska? Intorkad?

    Feber? Varm, kall, kallsvettig?

    Blå fläckarna? Bara i ansiktet eller på andra delar av kroppen också?

  • Miralicia
    EL I skrev 2010-02-18 20:25:36 följande:
    har lagt in bilder i mitt galleri... men svårt att få på bild. det är lite pinsamt men jag är ju själv sjuksköterska men man blir alltid så osäker när det är ens barn.. Pulsen har jag faktiskt inte känt på han har druckit riktigt bra faktiskt. säkert fått i sig runt en liter i alla fall. han har mes diarre så aspiration ntror jag inte så mkt på, men i för sig så har de två gångerna han kräkts varit i säängen o vi har sett det på morgonen så han kan ju mkt väl gjort deti sömnen o således även aspirerat ner lite. dock inget rossel än... han har inget feber. har varit lite kallsvetting om fötter o händer men inte i övrigt. blåa fläckarna har bara varit i ansiktet så långt jag har sett. har försökt kolla så mkt jag kunnat!
    Har kollat i galleriet och tycker inte att mörka läppar och fläckar i ansiktet syns ganska tydligt även om det är svårt att fånga på bild och jag vidhåller att jag tycker att du bör åka in med honom omgående och kolla upp för att utesluta att det är något allvarligt.

    Hur skulle resonera/vad skulle du vidtagit för åtgärder om du hade jobbat och det var en av dina patienter som fick lika dana symtom?
  • Miralicia
    Mamsie skrev 2010-02-18 22:22:14 följande:
    De svaren vi får är att: - Ang röda kinder o haka så är ju de andra barnen också röda när de varit ute... - Ang röda kinder vid måltid så finns det andra barn som är känsliga för vissa saker och då blir de röda. - Ang hud; eksem / utslag / rött / torrt / klåda så har de andra barnen sååå torr hud nu på vintern och de får be föräldrarna smörja dem.
    Lät väldigt bekant tidigare i höstas/vintras. {#lang_emotions_undecided}

    Och de hade ju naturligtvis inte gett henne något som står på hennes listor med såna saker som hon inte tål ....

    Och sen efter lite tjatande fick jag dem att skriva upp exakt allting som hon fått att äta och även med innehållsförteckningar då jag börjar fundera på om det dykt upp något mer (även om jag inte trodde det utan misstänkte att de slarvat med något, men jag tog "fundering om det var något mera" som en ursäkt för att få dem att gå med på att skriva upp) och ser att hon alla dagar de skrev upp under veckan (fick hem listan på fredagen) hade fått leverpastej innehållande en sojasläkting som står med på hennes lista över saker som hon inte tål. {#lang_emotions_yell}
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-20 16:06:53 följande:
    www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=node%3D... Någon som provat. Läste på ett forum att de skulle vara glutenfria, men det råkar inte vara någon som faktiskt vet vad de innehåller?
    Appropå leklera. Såg när jag var inne på Lidl som vi har här bredvid oss idag för att köpa lite bröd till frukost åt övriga familjen att de just nu hade ngt modelleraset där leran angavs som glutenfri (mjölfri), äggfri, jordnötsfri och laktosfri. Fast någon närmare exakt innehållsförteckning kunde jag inte se utanpå kartongen.

    Det här var ett set med en massa redskap och typ 4 burkar lera. Har sett liknande set som har sett ut att ha varit av samma märke fast med bara lera vid tidigare tillfällen på Lidl, men som jag inte har kollat på innan. Nu kom jag mig för att kika om det stog ngt på kartongen pga det här inlägget.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-22 19:16:39 följande:
    Vem var det som hade barn som inte tålde plåsterhäfta?!?! Vad använder man istället??? Fick en stor böld en bit under ena bröstet som de skar upp i går, så nu käkar jag antibiotika igen.. Men till problemet, jag var tvungen att ta bort plåstret för jag höll på att klia ihjäl mig och är helt eksemig under hela häftytan. Måste ha någonsorts förband för det varar och blöder fortfarande och gör hiskeligt ont när jag kommer när det... Vad ska jag använda?!?! Behöver vara åtminstonde 3-4 cm x 3-4 cm för att täcka...
    Ajajaj {#lang_emotions_frown}

    Jag har fått så också ibland av vissa plåster, så för min del har det ofta hjälpt att byta till ett annat märke på plåster.

    Det "snällaste" jag kan komma på som man lätt kan få tag på på apoteket och som inte kostar skjortan och som täcker är väl bara vanliga kompresser som man sen kan fästa med kirurgtejp typ denna som ska vara hudvänlig
    www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-24 21:35:38 följande:
    Hoppas Miralicia kommer med en lite mer vetenskaplig förklaring.
    Jag samlar på en lista med saker att besvara och utveckla ... lite senare under helgen. {#lang_emotions_wink}
    Sitter och läser till en Farmakologitenta på lördag morgon och har en plan att försöka undvika en omtenta på den (vilket är bra mycket lättare sag än gjort med tanke på hur de rättar - kräver att man skrivit svar på och utvecklat resonemang om sånt som de inte ens ha frågat efter så det gäller typ att gissa rätt på vad man förväntas utveckla och svara på utöver det som de frågar efter i varje fråga {#lang_emotions_undecided}).

    Därav att jag är lite halvt frånvarande och bara gör korta inhopp med lite kortsvar här och där just nu även om jag läser.
  • Miralicia
    Blå Flygare skrev 2010-02-24 22:31:32 följande:
    Miralicia: Lycka till, känner igen modellen från min utbildning. Urbota! Men man får ingen examen av att klaga på det
    Jag kommenterar och framför åsikter {#lang_emotions_cool}
    Jag har ju en del att jämföra med sen tidigare (från andra delar av samma universitet och typ motsvarande antal högskolepoäng som en del av lärarna som vi har, innan jag började den här utbildningen, så jag har ju lite att backa upp mina åsikter med - och de på nuvarande termin vet om mina poäng). Men det är smidigt att bara ha två betygssteg: G eller U, till skillnad mot om man skulle ha betygsskala typ A-F eller vad det nu är på vissa ställen. Är svårare för dem att sätta ett U om man skulle vara obekväm, än att sänka ett betyg från A till C t.ex.

    Problemet med den här tentan vi ska ha är utöver själva tentan administrationen runt omkring eller vad man ska kalla det för. De är två st som delat på att hålla 3 föreläsningar, en av dem gör tentan, rättar den och är examinator och den som sätter betyg på tentan och poängen på delkursen för den. Den andra läraren är med och rättar så att underkända tentor har de båda kollat på. Problemet är väl bara att de två lärarna är systrar, och den av dem som har gjort tentan, stått för huvuddelen av rättningen och även är examinator även är den person som är utsedd till institutionens examinationsombud som är den som ska medla mellan studenter/lärare och examinator om studenter elelr lärare är oense om genomförandet, utformningen och rättningen av tentan.{#lang_emotions_undecided}
    Behöver jag säga att arrangemanget varit ifrågasatt även tidigare terminer, på flera terminskurser där samma två systrar varit inblandade, men utan resultat.
  • Miralicia
    Amulett skrev 2010-02-25 13:29:25 följande:
    Måste bara passa på att fråga: vad läser du!? Sjukvård/Farmacept eller? Lycka till på tentan!!!
    SSK
  • Miralicia
    Snutten skrev 2010-02-25 16:32:24 följande:
    Miralicia: det är ju jag med eller ja numera är jag bm. Men här i Gbg var inte farmakologi tentan så svår, iallafall inte för 8 år sedan. Lycka till!
    Nja, själva farmakologin är väl inte så jättesvår. Det svåra är att vara tankeläsare och gissa rätt på vad hon som gjort tentan vill att man ska svara och utveckla i varenda fråga - utöver det som det frågas efter.{#lang_emotions_undecided}

    Ex. från tidigare tenta:
    Tentafråga: "vad är ett läkemedel?"
    Inte ens om du citerar läkemedelslagens definition av vad ett lm är ordagrant så får du inte full poäng på frågan, för då har du inte talat om att det utöver vanliga lm även finns naturläkemedel och definierat vad det är och även att det är skillnad mellan naturläkemedel, växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel och definierat vad det är för skillnad på de olika. Och sen har du en maxpoäng på 2 p på den frågan, så skulle du ha citerat läkemedelslagen ordagrant så får du med lite tur 0,5 p på frågan.

    Är ju jättelätt att förstå att man ska utveckla och definiera de sakerna också utifrån den frågeställningen som står på själva tentan. Och typ så är det med alla frågorna. Det är det som är det svåraste - tankeläsarmomentet. Och sen är det typ 15 frågor och maxpoäng på 30p och sen har du 2 timmar på dig att hinna skriva allt som du får gissa dig till att de vill ha till svar utöver det som de frågar efter.
Svar på tråden Allergitråden