• Miralicia

    Allergitråden

    Kavat skrev 2010-01-08 19:59:06 följande:
    Attans att vi inte bor grannar!
    Ja, det hade varit trevligt. {#lang_emotions_smile}

    Men du får göra själv så länge tills vi hittar nån lösning på det där 30-mila-problemet eller vad det nu är emellan i dagsläget. {#lang_emotions_wink}

    Det kan ta ett par försök med strutrullningen innan man får in snitsen så att de håller tätt i botten kan kanske vara en sak att tillägga.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-01-10 10:50:36 följande:
    Aha, då är jag ute och cyklar. Sorry. Men vad heter det där förtjockningsmedlet man kan få om bebisen har reflux för att förtjocka så de inte spyr så.
    Nestargel, det är baserat på johannesbrödsmjöl
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-01-10 17:06:19 följande:
    Hummm. Sitter och skriver på en lista på vad dottern inte tål till dagis. Skitsvårt ju. Det finns ju en massa saker jag säkert glömt av. Mjölk, ägg, soja är ju inga problem att få till lista på. Men vilka frukter är det egentligen? Det är sorbater, färgämnen och allt det andra som gör att det snurrar i huvudet. Pust. Kanel var det också ja.. Undrar hur mycket jag kommer att missa...
    Det kommer ett mail när vi har fått i oss lite kvällsmat här hemma.
  • Miralicia

    Angel: Och latex som är så snällt och allergiriskfritt också {#lang_emotions_wink}

    Skakar på huvudet och suckar uppgivet över idiotiska idéer och tilltag

  • Miralicia
    EL I skrev 2010-01-14 13:20:08 följande:
    ok jag har ett intyg som det står att han ska ha mjölkprotein o soja proteinfri kost. de har haft flera barn som varit mjölkallergiska men ingen som haft soja allergi förut... så det är väl det som strular för dem tror jag. Oftast är det ju hon i köket som beställer o lagar o hon kan det där men det är ju när t ex som i dag, föräldrarna har med nåt till barnen. kanske ska skriva en tilläggslista med ord för soja/sojasläktingar vågar ju tex inte ge bönor...han fick det när han var runt 6-7 mån o då kräktes han direkt! Får nog skriva en sån lista o sen får de väl ta det som en förolämpning om de nu gör det
    Efter att kokerskan på vårt dagis för något år sen gav dottern Pytt i Panna där kryddblandningen innehöll vasslepulver (väldigt vältajmat till första dagen som de fick hjälpa till med en total kostregistrering eftersom hon ständigt var lite halvdålig) och sen kommenterade när jag påpekade att det var ju mjölk i det med: "ja, jag var inte riktigt säker på hur det var med det om det hade med mjölk att göra eller inte" Så skrev jag ihop en lista innehållande alla olika beteckningar som kan dölja mjölkprotein, ägg och soja, inkl sojasläktingar/andra baljväxter som jag dessutom laminerade för bättre hållbarhet så att den inte skulle bli förstörd som jag stoppade under näsan på henne nästa dag. Utan att skämmas det minsta. Det är en ren säkerhetsfråga det handlar om.

    (Sen kan man ju se till att lägga fram det lite fint, "jag tänkte att det här kan kanske vara till lite hjälp så att inte misstaget från igår råkar upprepa sig utan att omdu skulle bli osäker hur det är med något så kan du läsa på den här listan")

    Det kan även vara bra att göra ett par listor som kan ge dem lite hjälp - i synnerhet om det är såväl mjölk, ägg och soja eftersom dessa ofta byts ut mot varandra om man ska utesluta nån av sakerna. Även om köket och den som lagar maten har järnkoll, så brukar inte avdelningspersonalen ha det och eftersom det oftast är de som fixar mera med lite extrafika/födelsedagsfika etc

    Två listor kan vara bra utöver förteckningen ovan:
    - en lista med lite vanliga fallgropar som kan tänkas förekomma (maränger oftast mjölk om man köper dem tänker nog inte de flesta på) osv.
    - Och sen en lista med vilka produkter som fungerar resp. inte fungerar:
    Tex
    Glass
    Fungerar: Triumf Kalas hallon/cola ispinnar, Oatly kolaglass
    Fungerar INTE: Tofu Line, Piggelin (om de inte tål sojasläktingar)

    Mjölkfritt margarin
    Fungerar: Carlshamns mjölkfria med 80% fetthalt (mörkblå förpackning)
    Fungerar INTE: Carlshamns lättmargarin med 40% fetthalt (ljusblå förpackning), Mildas mjölkfria margarin, Milda Culiness, Becel

    Leverpastej
    Fungerar: Arbogapastej gluten och mjölkfri, Scan Bredbar original
    Fungerar INTE: Pastejkökets, andra arbogapastejer än den ovan, Scans skivbara

    etc  för att ta några exempel från den listan jag har lämnat till vårt dagis
  • Miralicia

    Hello Kitty ispinnar med vindruva och körsbär är fria från sojasläktingar men innehåller glukossirap.

    Coop Magi är utan allt, liksom triumf hallon/cola.

    Sia Lilla Anna frukt- och colaispinnar är utan sojasläktingar (innahåller glukossirap + E120 i fruktpinnarna, colapinnarna utan E120)

    Diplom-Is Monsters vs. Aliens innehåller guar men är utan glukossirap.

    Diplom-Is har två styckglassar "Fruitz" som är utan mjölk & sojasläktingar, men innehåller glukossirap nån stans på slutet av innehållsförteckningen.

    engelholmsglass har en chokladdoppad vanlijglasspinne gjord på rismjölk (Rice Drams rismjölk) innehåller fruktkärnmjöl/E410 har jag för mig att det är - en sojasläkting är det i varje fall.

  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-01-14 13:56:36 följande:
    Hello Kitty ispinnar med vindruva och körsbär är fria från sojasläktingar men innehåller glukossirap. Coop Magi är utan allt, liksom triumf hallon/cola. Sia Lilla Anna frukt- och colaispinnar är utan sojasläktingar (innahåller glukossirap + E120 i fruktpinnarna, colapinnarna utan E120) Diplom-Is Monsters vs. Aliens innehåller guar men är utan glukossirap. Diplom-Is har två styckglassar "Fruitz" som är utan mjölk & sojasläktingar, men innehåller glukossirap nån stans på slutet av innehållsförteckningen. engelholmsglass har en chokladdoppad vanlijglasspinne gjord på rismjölk (Rice Drams rismjölk) innehåller fruktkärnmjöl/E410 har jag för mig att det är - en sojasläkting är det i varje fall.
    "Free" heter risglasspinnen från Engelholmsglass och det är RiceDream rismjölk
  • Miralicia
    Mamsie skrev 2010-01-15 10:55:30 följande:
    Hej på er tjejjer! Väninnans dotter ser "för jävlig ut" i ansiktet och på armarna. Huden är inte bara röd o torr, utan även lite "svullen" under de röda partierna. Jag vet ju av erfarenhet att det är lögn i hel** att få hjälp av sjukvården, så de fick med sig Aerius tabletter, salva med medelstark kortison och mjukgörande krämer. Sa till mamman att köra på det i en vecka. Sedan ta bort antihistamin och kortisonsalva i nån vecka tills eksemen kommer fram igen. Funderar nu på om man istället borde fortsätta med Aerius någon vecka efter att eksemen lagt sig - hålla dottern på det - ta bort Aerius - kontakta sjukvården om eksemen kommer tillbaka. Vad tycker ni kloka quinnor? Hur hade ni resonerat?
    Aeriusen hjälper till att dämpa klådan från eksemen. Och eksem och klåda ger en ond spiral - det kliar, man river där det kliar, det bildas eksem, eksemen gör att det kliar mer, man river mer och eksemen blir värr och kliar därför ännu mer etc. Så att hon fick Aerius utskrivet utöver kortison tycker jag är jättebra. Valet av Aerius är ett bättre än Tavegyl eftersom Tavegyl är lätt sederande (dvs man blir ofta lite trött av den) vilket Aerius inte är.

    Vad fick hon för smörjråd ang hur hon ska använda kortisonsalvan (gissar på locoid?)?
    När hon smörjer så ska hon tänka på att smörja med mjukgörande många gånger per dag och riktigt "slösa" med mängden salva, inte bara stryka på och gno två drag så är det insmort utan så påass mycket att man får smörja ett bra tag innan all salva har gått in i huden.

    Kortisonsalvan smörjer hon på innan hon tar på mjukgörande så att den kommer i direkt kontakt med den irriterade huden och låter det gärna gå en liten stund mellan kortison och mjukgörande .

    Den kortisonsalvan som hon fick utskriven smörjer hon på de ställen där eksemen är morgon och kväll i ett tunnt lager. smörj med den 2 gånger per dag tills det röda i eksemen har lagt sig eller 7-10 dagar om det röda dämpar sig snabbt, då börjar hon trappa ner till en svagare kortisonsalva som Hydrokortison, Mildison eller annan receptfri kortisonsalva från apoteket genom att smörja en gång per dag med den hon fått på recept och en gång per dag med receptfri kortisonsalva. Smörj varannan gång i ca en vecka. Därefter trappar man ner till att enbart smörja med receptfri kortison i ca en vecka. Sista steget är att långsamt trappa ner användandet av kotisonet. Att från att ha smörjt 2 ggr/dag minskar man till 1 gång/dag, 1 gång varannan dag, 1 dag var tredje dag osv innan man slutar att smörja med kortisonet helt.

    OBS! att fortsätt nedtrapppningen långsamt även om huden skulle se helt bra ut redan i "halvtid" av detta smörjschema.

    Att smörja med klass II-kortison och sen bara sluta från en dag till en annan efter bara en veckas användning ger inte kroppen tid att läka ut eksemen ordentligt utan när man då slutar att smörja med kortisonet så kommer eksemen ganska säkert att blossa upp igen. Kortisonet hjälper till att dämpa inflammationen i huden så att den kan reparera sig själv bättre.

    Efter hand som eksemen blir bättre och inte kliar längre så kan hon nog börja att fasa Aeriusen, men fortsätt och smörj enligt ovan med kortisonet, dvs ca 3-4 veckor jämfört med rekommenderade 1 vecka så att huden får tid på sig att läka.

    Eftersom eksemen sitter i bla ansiktet så kan de orsakas av det väder som vi har nu, med torr luft, och då hjälper nog en ordentlig kortisonkur i kombination med rejält med mjukgörande så att de inte blossar upp igen när huden väl har läkt och man fortsätter att underhålla med mjukgörande.

    Är det svåra eksem så kan det ofta finnas något födoämnesrelaterat bakom, lika så om eksemen kommer tillbaka när man slutat att smörja med kortison även om man smörjer med mjukgörnade.
    Hur gammal är väninnans dotter? Bland bebisar/små barn så är allergi mot mjölk, ägg, soja, fisk, vete och havre de vanligaste, med en klar övervikt för mjölk följt av ägg.

    Citrus, tomat och andra röda saker kan irritera redan existerande eksem ganska rejält utan att det handlar om nån direkt allergi, så det kan vara bra att vara lite sparsam med.
  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-01-15 18:01:18 följande:
    Är det Nutran eller gröten hon blir lös av. Alltså har du testat gröten utan nutra också och sett så att det inte är gröten hon blir lösare av? Annars så sägs det ju att Nutramigen brukar vara lite stoppande. Reagerar hon inte på något annat sätt hade jag nog fortsatt ett tag till. Kanske tagit bort nutran några tillfällen eller bytt gröt. Alltså om hon äter gröt gjord på havre så hade jag bytt till enbart ris eller till majs- polenta eller majsmjölsgröt, och sett om det blev någon skillnad.
    Alternativt så om det är nutran så gör henne lös - att hon tros allt reagerar på mjölkproteinet trots att det är hydrolyserat. I så fall spelar det knappast nån roll om det är kasein som verkar lite stoppande eller vassle som är lite lösande.
Svar på tråden Allergitråden