• Miralicia

    Allergitråden

    Ior gumman skrev 2010-01-19 11:56:31 följande:
    du har ju laktosfria aternativ, superbra! På mitt jobb äter alla laktosfritt eller mjölkprotein...inga problem o smakar ingen skillnad! gör en vanlig tårta men byt ut grädden!!! sedan gör du botten själv...men bytter ut smöret. En mjölkprotein allergiker kan äta ex Bregott eller valios produkter för de är inte laktosfria men de mjölkproteinfria kolla även på www.allergimat.se lycka till!
    FEL,FEL,FEL!

    Kom inte med råd om du inte vet vad du pratar om eller ens har de mest basala grundfakta klart för dig!

    Laktos och mjölkprotein är inte samma sak. Tål man inte mjölkprotein så kan man inte äta någonting som på något sätt innehåller mjölk. Man kan absolut inte äta bregott och inga laktosfria produkter.
  • Miralicia
    Skrållan71 skrev 2010-01-19 10:08:49 följande:
    Hej alla kunniga! Min son fyller snart 2år(redan?!) och ahn är mjölkproteinallergiker och jag undrar Vad för tårta ska jag göra? Jag vill ju göra en fin som liknar "vanliga" tårtor. Tycker det är kul att spritsa grädde och göra den fin men det kanske blir svårt.... Tacksam för all hjälp : )
    Att göra mjöllkfri gräddtårta kan vara lite sisådär eftersom det kan vara svårt att få till en bra konsistens på gräddersättningarna. Det finns visserligen en risbaserad spraygrädde från SoyToo (innehåller gummi arabicum som är en sojasläkting) så den borde väl funka rent konsistensmässigt. Sen har de vegetabiliska gräddprodukterna rätt mycket egensmak som lätt kan dominera en hel del.

    Mitt tips är att göra en vanlig sockerkaksbotten fast mjölkfri, som man fyller med önskad fyllning. Vaniljkräm kan man göra av den marsansåsen som kokas och havremjölk (de kallrörda innehåll pulvret mjölk, men kokvarianten är utan) eller om man gör egen från grunden.

    När fyllningen är fixad så täcker man den med ett lager smörkräm gjort av mjölkfritt margarin. Och överst lägger man ett lock av sugarpaste eller marshmallowfondant. Och sen kan man göra dekorationer i sugarpaste eller spritsa med kristyr etc som dekoration.
  • Miralicia
    Ior gumman skrev 2010-01-19 12:05:23 följande:
     det var ju det jag förklara!!!! att laktos o protein inte är samma sak!!!!! Synd för det kan våra barn på jobbet...vi ger dem bregott, lätta, curliness flytande margarin och det går jättebra! detta har vi även kollat upp med föräldrar så klart! vi utsätter inte våra barn för risker så klart!!! Våra barn på jobbet är mjölkproteinallergiker och INTE LAKTOS
    Sorry, men jag skulle vara livrädd över att ha mitt bla mjölkallergiska barn på ditt jobb.

    Milda culiness är utan mjölk, men såväl bregott och lätta innehåller mjölkprotein.

    Bara för att det tydligen fungerar för de barn som du har på ditt jobb, utgå absolut inte från att det fungerar för alla mjölkproteinallergiker. Det är livsfarligt att ge sådana råd.

    Det finns de mjölkallergiker som får en anafylaktisk reaktion av pyttemängder. Vet att livsmedelsverket har analyserat kontaminerade/odeklarerade varor och kommit fram till att vid ett tillfälle så vad det en dos på 0,8 milligram som orsakade en anafylaktisk reaktion.
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-01-19 12:18:42 följande:
    Sorry, men jag skulle vara livrädd över att ha mitt bla mjölkallergiska barn på ditt jobb. Milda culiness är utan mjölk, men såväl bregott och lätta innehåller mjölkprotein. Bara för att det tydligen fungerar för de barn som du har på ditt jobb, utgå absolut inte från att det fungerar för alla mjölkproteinallergiker. Det är livsfarligt att ge sådana råd. Det finns de mjölkallergiker som får en anafylaktisk reaktion av pyttemängder. Vet att livsmedelsverket har analyserat kontaminerade/odeklarerade varor och kommit fram till att vid ett tillfälle så vad det en dos på 0,8 milligram som orsakade en anafylaktisk reaktion.
    0,9 milligram beräknades dosen som den 6-åriga flickan fått i sig vara som ledde till en anafylaktisk reaktion och krävde omedelbar akutvård
  • Miralicia
    Ior gumman skrev 2010-01-19 12:11:35 följande:
    www.dietguiden.com/mjolkproteinallergi.php Det KAN innehålla i ex smör, ströbröd, maräng etc de kan äta produkter med mjölksyra i!!! MEN mjölkprotein INNEHÅLLER I : kesella, grädde, mjukost etc etc
    Den länken och listan är relativt ofullständig. Rent ut sagt dålig om man är ute efter information om mjölkallergi. Men om du läser lite längre ner på listan så står bla smör och vegetabiliska margariner med på listan över sådant som ska undvikas.

    Eftersom smör är tillverkat helt av mjölk så innehåller det alltid mjölkprotein.
    Maränger så är så gott som alla maränger som man köper i butik tillverkade av skummjölkspulver och inte ägg = mjölkprotein.

    De flesta som räknas som vegetabiliska margarinerna som lätta, lätt & lagom mm. innehåller mjölk i olika varianter - kärnmjölk, smörolja, mjölk, skummjölkspulver mm. Bregott är grädde + rapsolja. Allt innehåller mjölk.

    Ströbröd - det bröd som det är tillverkat av kan innehålla mjölk, läs innehållsförteckningen. Finns sorter både med och utan mjölk.

    För att nämna några saker.

    Mjölksyra har inget att göra med komjölk, utan är en organiska syra som av någon anledning fått namnet mjölksyra. Mjölksyra är det som musklerna i kroppen bildar när de arbetar utan tillräcklig tillgång på syre.
  • Miralicia
    Beteckningar där mjölkprotein förekommer »

    Rena mjölkprodukter:


    mjölk, kärnmjölk, kulturmjölk, smör, margarin, grädde, kaffegrädde, ost, mjukost, färskost, smältost, fetaost*, halloumi*, fårost*, getost*, chevré*, marscapone, Philadelphiaost/cream cheese, mozzarella, buffelmozzarella*, yoghurt, filmjölk, lättfil, kefir, a-fil, bifilus, dofilus, Onaka, gräddfil, crème fraiche, keso, cottage cheese, kesella, kvarg, "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter, glass, messmör, mesost, välling, mjölkchoklad, låglaktosprodukter, laktosfria produkter


    Andra benämningar på mjölkprotein:


    mjölkprotein, laktos**, mjölksocker, skummjölk, skummjölkspulver, mjölkpulver, kärnmjölkspulver, torrmjölk, torrmjölkspulver, vassle, vassla, vassleprotein, vasslepulver, gräddpulver, ostpulver, enzymmodifierad ost (s.k. ostarom), kasein, kaseinat, mjölkglobulin, mjölkalbumin, mjölkäggvita, natrumkaseinat, smörfett, smörolja, colostrum (råmjölk), mjölksyrepulver***


      * En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det

    ** Laktos som ingår i läkemedel är många gånger fri från mjölkprotein, men det kan variera så kontrollera med läkaren ordentligt då det kan variera mellan olika produkter. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein.


    *** Mjölksyrepulver har nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.


     


    Följande beteckningar innehåller inte mjölkprotein:


    Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:


    mjölksyra, smörarom, natriumlaktat, kalciumlaktat, kaliumlaktat, yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller, kakaomassa, kakaosmör, kokosmjölk




    ----


    En betydligt bättre sammanställning på saker som innehåller mjölkprotein. Den är så komplett som jag har lyckats hitta.


  • Miralicia
    Fallgropar mjölkprotein »

    Se upp med nedanstående sammansatta ingredienser eller produkter. En del innehåller mjölk och andra kan innehålla mjölk som man inte tänker på.


    choklad - ljus choklad och mjölkchoklad innehåller i princip alltid mjölk. Mörk choklad med en kakaohalt på över 60% kan vara mjölkfri men innehåller ofta spår av mjölkprotein. Beroende på hur känslig för man är för spår av mjölkprotein finns det olika stort sortiment av choklad att välja på. Det finns garanterat mjölkfri choklad från bland annat Kung Markatta och även ett flertal sorter av veganchoklad som är mjölkfria. I vissa veganchokladsortiment kan man hitta både ljus choklad som är mjölkfri och även vit choklad som är baserad på rismjölk. Står det enbart choklad som sammansatt ingrediens i en innehållsförteckning på en kakförpackning, utgå då ifrån att chokladen innehåller mjölk om inte tillverkaren ger ytterligare information.


    After Eight - många gånger tipsas det om att After Eight-choklad är mjölkfri. Det är den tyvärr inte längre. Den After Eight som vanligtvis säljs här i Sverige tillverkas antingen i Tyskland eller i England och har tidigare haft lite olika recept. Den som tillverkades i England var tidigare mjölkfri medan den som tillverkades i Tyskland innehöll mjölk. Numera har de bytt recept på den så att den även den Englandstillverkade  innehåller smörfett och alltså innehåller mjölk. Samtidigt är det lätt att bli lurad eftersom den englandstilverkade utöver smörfettet som omnäms i själva innehållsförteckningen så är den även märkt med "kan innehålla spår av mjölk", vilket kan göra att man tror att den är utan mjölk, men att spår kan förekomma.


    nougat - de allra flesta sorters nougat innehåller någon form av mölkprotein, men det finns även ett fåtal sorter som är mjölkfria, tex Fazers Wienernougat, så läs innehållsförteckningarna noga. On det bara anges nougat som sammansatt ingrediens i en innehållsförteckning, utgå då ifrån att den innehåller mjölkprotein.


    maränger - de flesta sorters maränger som finns att köpa i påsar i livsmedelsaffärerna innehåller inte ägg utan är i huvudsak tillverkade av skummjölkspulver. Ofta kan man skilja på marängerna genom att titta på dem - de med skummjölkspulver är kritvita medan de av ägg är lite mer gulaktiga, men läs på innehållsförteckningen för säkerhets skull.


    vegetabiliskt margarin/margarin - står det vegetabiliskt fett i en innehållsförteckning så ska det vara mjölkfritt, samma sak om det står vegetabiliskt margarin, då ska det inte innehålla någon sorts animaliska produkter som t ex mjölk, men det har tyvärr förekommit felmärkningar genom att tillverkaren tänkt att margarinet i huvudsak är baserat på raps- eller palmolja och missar att det dessutom även innehöll någon enstaka procent av mjölkprodukter. Det problemet med processade produkter är numera relativt ovanliga. Såt det veg. margarin bör man kunna lita på det, men om det enbart står margarin bör man vara misstänksam.


    De vanliga smörgåsmargarinen som Lätta, Lätt & Lagom mfl nämns ibland som vegetabiliska enligt ovan nämnda felaktiga resonemang, men innehåller alla mjölkprotein.


    buljong och kryddblandningar - mjölkprotein i olika former kan förekomma som bärare av kryddor och aromämnen i buljonger, fonder och kryddblandningar och i olika sorters snacks och hel- och halvfabrikat.


    ströbröd - olika för olika märken, en del sorter innehåller mjölk och en del inte så läs innehållsförteckningarna. Om ströbröd anges som sammansatt ingrediens utan närmre specifikation bör man vara misstänksam och undersöka innehållet med tillverkaren.


    brödglans - har inträffat att den kan innehålla mjölkprotein utan att det är deklarerat.


    "Milda", "Kelda"  & "Becel"-produkter m.fl. - Mildas gräddprodukter som visp, mat, minimat, mat extra mfl samt Becels och Keldas liknande motsvarigheter innehåller alla mjölk.


    kokosmjölk - vanligtvis är den kokosmjölk som man köper i burk eller tetra i affärerna helt fri från mjölkprotein och består av kokosextrakt och vatten samt i många fall även tillsatser i form av emulgerings och/eller stabiliseringsmedel även om det också finns ren kokosmjölk som enbart består av kokos och vatten. Men det finns undantag där det kan förekomma mjölkprotein i kokosmjölk. "Kelda laga lätt kokos" som återfinns i mejerikylarna är i huvudsak baserad på mjölkprotein men med en liten andel kokosextrakt tillsatt. Kokosmjölk kan man ibland även hitta i form av pulver som man blandar ut i vatten och detta kokospulver kan ibland innehålla mjölk. Även en del asiatiska recept har man försvenskat dem lite och då ska man tillverka kokosmjölken själv genom att blötlägga kokosflingor i vanlig komjölk och sen sila bort flingorna. Ibland kan det förekomma att man på en del restauranger drygar ut kokosmjölken med vanlig komjölk för att det är billigare, så kontrollera gärna för säkerhets skull att de använder ren kokosmjölk som inte är utblandad om du äter ute.


    Maizena redning - Maizena redning, både den ljusa och den mörka innehåller mjölkprotein. Maizena majsstärkelse är däremot mjölkfri. Oftast brukar redningen och majsstärkelsen stå alldeles intill varandra på hyllorna i mataffären så se till att ta rätt paket.


    såser - många vanliga såser som man kan köpa som hel- eller halvfabrikat i burkar och påsar innehåller mjölkprotein även om de kanske inte gör det om man skule laga dem själv från grunden hemma.


    Charkprodukter - Korvar som bland annat prinskorv och Wienerkorv var tidigare namnskyddade. Det innebär att för att få märkes med ett visst namn fick de bara innehålla vissa saker. Det namnskyddet är numera borttaget för alla korvar utom för Falukorv, så det kan förekomma mjölkprotein i alla sorters korvar förutom falukorv.


    Även köttbullar kan förekomma både med och utan mjölk. En annan sak att tänka på är att det kan vara stora skillnader i recepten vad gäller konsument-förpackningar i livsmedelsbutikerna och storköksförpackningarna av samma tillverkare.


    Vissa sorters skinka som smörgåspålägg kan innahålla mjölkprotein i form av mjölksocker och även konserverad skinka på burk, vanligtvis kallad picknickbog kan innehålla mjölkprotein.


    sorbet och isglass - en del sorbeter innehåller mjölkprotein och en del är mjölkfria så läs innehållsförteckningarna noga


    majonäs - mjölkprotein kan förekomma i flertalet köpta majonäser, men förekommer oftare i lättmajonäser än i fullfeta majonäser.


    O'boy och liknande chokladpulver - O'boy och andra sorter av chokladdryckspulver som man köper i storförpackning är vanligtvis utan mjölk, men chokladdryckspulver i portionspåsar innehåller i princip alltid mjölk.


    Riskakor - naturella och sådana riskakor som enbart är saltade är mjölkfria men de flesta varanter av smaksatta riskakor innehåller mjölkprotein  även om de inte har "mjölksmak" (t ex gräddfil-/crème fraishesmak), detta eftersom mjölkprotein kan används som bärare av de andra kryddorna.


    Fiskbullar - alla sorter av fiskbullar innehåller mjölk, både i själva bullarna och oftast i såsen.


    kebab - det är inte helt ovanligt att mjölkprotein används som bindmedel i kebabköttet även om det finns utan mjölkprotein också, så fråga för säker hets skull.


    Färdiga soppor - klara buljongsoppr kan många gånger fungera, men kontrollera noga så att buljongen eller kanske de köttbitar som är tillsatta i soppan inte innehåller mjölkprotein. Redda soppor innehåller nästan alltid mjölk.


    tandkräm och hygienprodukter - mjölkprotein förekommer i bland annat Zendiums tandkrämer

    ------

    Tips på lite fallgropar att se upp extra med när det handlar om mjölkprotein
  • Miralicia
    Maddisen80 skrev 2010-01-19 19:00:50 följande:
    Miralicia tackså mycket vilken bra information du har gett oss, får jag lov att kopiera texten  och spara i ett dokument ?
    Visst, inga problem
  • Miralicia
    Lillasnigel07 skrev 2010-01-21 20:20:04 följande:
    Miralicia: - Din kladdkaka i din blogg, det står att de torra ingredienserna skall hällas på det andra i formen, men sen inget om man ska röra ner det. Hur ska man göra? Tänkte baka med dottern i morgon.
    Jag redigerade i inlägget och la in en rad på slutet om det, har haft strul att svara på kommentarer i bloggen för tillfället och inte hunnit försöka få ordning på det.

    Det är bara att strö över det torra över själva smeten och sen hälla det kokande vattnet över. Och sen snabbt in i ugnen utan att blanda något innan. Det blandar sig själv eller vad man ska kalla det i ugnen när kakan jäser under gräddningen.
  • Miralicia
    2små2stora skrev 2010-01-29 20:13:11 följande:
    Jag tittade på soytoo och den är gjord på soja.
    SoyaToo har en risgrädde på sprutflaska, men den är betydligt mer sällsynt i butikerna än sojagrädde och sojaspraygrädde. Själva flaskan ser ganska lika ut.

    bild på risspraygrädden på förstasidan www.soyatoo.com/

    SoyaToos rissprutgrädde innehåller gummi arabicum (E414)
Svar på tråden Allergitråden