• Miralicia

    Allergitråden

    Kan tipsa om gårdagens efterätt/fika till melodifestivalen här hemma:
    utanallt.blogspot.com/2010/03/hallofeepaj-med-blabar.html

    Mums {#lang_emotions_tongue_out} (bästa smilisen jag hittade som slickar sig runt munnen)

    Denna variant helt sädesslagsfri, men funkar det med vanliga spannmålen så kan man göra enligt originalreceptet och använda krossade digestive + smält mjölkfritt margarin som botten

  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-03-14 20:36:34 följande:
    Kommer ihåg att det diskuterades här i tråden om olika salvor och krämer, men hittar inte tillbaka till dessa inlägg. Undrar om någon har koll på innehållet i A-dermas krämer? Dottern som är mjölk, ägg och sojaallergiker smordes in med en av a dermas salvor tidigare idag och reagerade ganska snabbt. Blev svullet, rött och irriterat exakt där hon blev smord.
    Hittar ingen fullständig innehållsförteckning men det jag hittar är att den innehåller bla havreextrakt, sheasmör (från sheanöt) och omega 6 från nattljusolja
  • Miralicia

    Idag är det väldigt bra att ha en allergisk dotter som inte har snabba reaktioner och risk för anafylaxi, utan mer långsamma när man har en sambo som får totalt hjärnsläpp.{#lang_emotions_cool}

    Jag började tidigt i morse så sambon skulle lämna på dagis, men dotter och far kom ihop sig lite om vad som skulle göras och när och hur osv, så till slut gav han upp ringde till mig och sa att hon fick vara hemma idag istället (han skulle suttit hemma och läst egentligen).

    Ett tag senare så blir sambon sötsugen och inventerar skåpen lite och hittar glass i frysen, så han och dottern delar på de sista två glassarna som fanns i förpackningen. Synd bara att det inte var dotterns glasspinnar, utan päronsplitt. {#lang_emotions_yell}

    Så ingen försiktig provokation här inte utan här tar vi skummjölkspulver, vasslepulver, fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl i en och samma kombo. (och alla saker är provade en i taget förutom mjölk som vanlig mjölk för inte speciellt länge sen och utan att funka då){#lang_emotions_undecided}. Räknar väl inte med att få sova så supermycket under natten som kommer och det lär bli en hel del smörja, så det är tur att jag får pengar i morgon så jag kan hämta ut nytt smörja på apoteket eftersom det börjar vara rätt dåligt här hemma.

  • Miralicia
    saffe skrev 2010-03-21 18:11:20 följande:
    Fick du avslag på vårdbidraget eller bara merkostnaden? Måste man söka både vårdbidrag och merkostnad eller kan man söka bara merkostnad? Jag velar fram och tillbaka om jag ska söka VB på mina barn.. J (2 år) är allergisk mot mjölk, ägg, alla sädesslag och soja. E (8 mån) är allergisk mot mjölk, soja och eventuellt vete. Jag vet inte hur jag ska kunna få ihop en ansökan, jag vet inte vart jag ska börja. Vill inte lägga ner en massa tid och sen få avslag. Det kanske är lättare att bara få för merkostnad? Blir ju inte lika mycket att skriva då och några extra kronor i månaden kanske man får...Det är ju bättre än inget.
    För att få vårdbidrag för enbart merkostnader så måste man ha godkända merkostnader motsvarande 36% av prisbasbeloppet, dvs minst 15 264 kr.

    Om man får vårdbidrag för mertid så kan man även få merkostnader för merkostnader och då räcker det med godkända merkostnader på 18% av prisbasbeloppet för att få vårdbidrag för merkostnader.

    Merkostnadsdelen av vårdbidraget får man som en skatterabatt på mertidsvårdbidraget. Utan merkostnader så dras skatt på hela VB, med merkostnader så drar man bort merkostnadsersättningen innan skatten dras.
    Vid 1/4 VB dras skatt på 2208:-, så 2208-skatt som man får ut.
    Vid 1/4 VB + 18% merkostnader (vilket i praktiken ger 636:-/månad) så dras skatt på 2208-636=1572, så 1572-skatt + 636 som man får ut.
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-03-21 22:45:34 följande:
    För att få vårdbidrag för enbart merkostnader så måste man ha godkända merkostnader motsvarande 36% av prisbasbeloppet, dvs minst 15 264 kr. Om man får vårdbidrag för mertid så kan man även få merkostnader för merkostnader och då räcker det med godkända merkostnader på 18% av prisbasbeloppet för att få vårdbidrag för merkostnader. Merkostnadsdelen av vårdbidraget får man som en skatterabatt på mertidsvårdbidraget. Utan merkostnader så dras skatt på hela VB, med merkostnader så drar man bort merkostnadsersättningen innan skatten dras. Vid 1/4 VB dras skatt på 2208:-, så 2208-skatt som man får ut. Vid 1/4 VB + 18% merkostnader (vilket i praktiken ger 636:-/månad) så dras skatt på 2208-636=1572, så 1572-skatt + 636 som man får ut.
    Rent teoretiskt i varje fall, men i praktiken blir det sällan så stor skillnad som det kan se ut på pappret, utan snarare som JPL skrev att det för henner skiljer ca 200:- på med och utan merkostnader
  • Miralicia
    Frisören skrev 2010-03-25 11:21:04 följande:
    Ooo en annan fråga. Stärkelse innehåller det höga halter protein om man ex. inte tål majs eller vete? Vet att vissa ändå klarar ex. gluten mat vid vete allergi... Här hemma har vi iaf fått bekräftat att för mycket vete ställer till det för fröken. Dvs hon kan äta ex. pasta 1 gång/vecka men inte dricka välling osv.
    Stärkelse innehåller låga halter av protein
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-03-25 11:53:28 följande:
    Stärkelse innehåller låga halter av protein
    BLev lite snabb på skickaknappen.
    Stärkelse är i sig är ren kolhydrat och därmed fritt från protein, men det finns små proteinrester kvar från när man skiljer ut stärkelsen från den hela varan. Maizena majsstärkelse innehåller i princip 0,5 g protein/100 g om jag inte minns fel
  • Miralicia
    trållmor skrev 2010-03-25 22:17:13 följande:
    Jag har ju skrivit i tråden förut om Neelah, våran lilltjej född i dec -09, och hennes problem. Genom uteslutning och provokation har vi konstaterat mjölk- och äggallergi. Sen var hon jättefin i någon vecka, för att sedan få nya nässelutslag, börja blöda från huden när vi smörjer henne, blåsor, dålig i magen mm. Igår fick jag träffa läkaren (samma läkare som vi har till de övriga barnen), men hon ville bara prata preliminärt om Neelah då vi var där främst för Mattis och Timon. Mattis ska ju få provokation på sjukhuset nästa gång då de är rädd för hur stark reaktion han ska få, men det är ju en helt annan historia som jag inte orkar gå in på nu. Nu är det Neelah Jag helammar fortfarande och äter mjölk- och äggfritt. Läkaren tyckte att jag skulle sluta med soja, alla sorters nötter och bönor, samt vete. Fisk gick vi inte in på direkt då jag inte äter fisk, men jag glömde ju att ta upp fiskoljan jag äter. Sen skulle jag heller inte äta det som de övriga barnen är allergiska mot, alltså deras individuella allergier. För hon visste ju att det skulle ta tid innan jag skulle få komma till dietisten, och därför kunde jag påbörja hemma med att dra ner på dessa produkter för att förhoppningsvis ha slutat helt innan mötet med dietisten. Åhhh, var börjar man??? Vilka fallgropar finns det??? Jag vill verkligen inte sluta amma, men när listan bara växer och växer så vet jag inte längre.... är det bättre för henne om jag slutar amma???
    Hinner inte vara så utförlig just nu utan är på väg till dagis så återkommer lite senare. Vad har de andra barnen för individuella allergier?

    Vill du inte sluta amma så tycker jag att du ska ge det en chans till att börja med att utesluta, och sen utifrån det utvärdera om det känns ok att fortsätta på begränsad diet eller om du då känner att det är bättre att sluta amma. Man vänjer sig faktiskt vid det. Det är nog jobbigare att sluta amma och gå över helt till ersättning och sedan i efterhand ångra sig för att man inte gav det en chans om man egentligen vill amma. Det är knöligare att få igång en amning som man avslutat om man skulle ångra sig (även om det i flertalet fall går) än att omvärdera ett tidigare beslut att fortsätta amma fast på begränsad diet.

    Här hemma så äter dottern utan mjölk, ägg, soja, baljväxttillsatser, skaldjur, tomat, citrus, jordgubbar, nötter, vanilj, plommon, kiwi, konserveringsmedel E200-E202, nästan havrefritt och ett par saker till och sen måste jag själv ha helt fritt från alla spannmålen. Så det går alldeles utmärkt att klara sig utan mycket. Jag lagar vanligtvis 1 huvudrätt och sen kan det skilja lite på tillbehören, tex så gör jag egen majspasta enbart till mig själv och vanlig vetepasta till övriga familjen. Man vänjer sig. Det alllra mesta går faktiskt att få till med lite trixande och andra produkter.
  • Miralicia
    trållmor: länk till min blogg finns i min signatur numera, så kolla längst ner i inlägg som jag skrivit.

    Lite liknande som vi har här hemma, bortsett från att fisk fungerar och även rött förutom tomat och jordgubbar fungerar och mango älskar både jag och dottern.

    utslag och klåda för din egen del hmmm ....
    har de tagit prov för celiaki? om inte så skulle jag rekommendera att du ser till att få det gjort innan du tar bort vete och de andra spannmålen. Tar du bort det ur kosten så måste du börja äta igen i ganska stora mängder under flera veckor, innan du kan ta ett nytt celeikiprov, för annars visar det inget även om det skulle vara det, dvs att det visar falskt negativt. Nu vet jag inte om de redan har gjort det på dig, men om inte, be att få det gjort om inte annat för att med stor sannolikhet utesluta att det är celiaki och inte någon form av allergi.

    En tanke jag får är att det kanske skulle kunna vara som K Kavat har - hudceliaki (går även under benämning dermatitis herpetiformis) om det är spannmålsrelaterat, eller som jag har troligtvis ngn form av veteallergi (samtidigt som jag har lite celiakifunderingar också även om det inte visade något på transglutaminasprover för celiaki pga klantig & inkompetent läkare och jag kan inte bärja äta igen för att ta nya eftersom jag får kraftiga allergiska reaktioner). Bilder på de utslag jag får finns i mitt bildgalleri för tillfället under starka bilder.
    Och både jag och K Kavat får rejäl klåda av pyttemängder med vete/spannmål även om det kan vara olika varianter som orsakar reaktionerna, så förra våren så satt vi med drygt 30 mils mellanrum och kliade ikapp *lol*
Svar på tråden Allergitråden