• Miralicia

    Allergitråden

    Mela78 skrev 2010-01-29 20:19:26 följande:
    Ni som har koll, kan det finnas något samband mellan allergiska reaktioner (både äkta, falska och kors) på avocado och/eller kiwi mot mjölk/ägg/soja? Dottern har fått en reaktion igen, riktigt dålig i magen sedan över två dygn, ont, fiser och rapar, magkramper samt dåligt humör. Reaktionen skiljer sig lite från de gånger hon fått i sig mjölk, ägg eller soja som hon förutom ovanstående reaktioner alltid fått utslag/eksem eller nässelutslag och ibland kräkningar av förut. Nu har dottern fått de senaste dagarna äta mycket avocado och lite kiwi som inte ingår i den dagliga kosten. Försöker klura ut om hon kan ha blivit känslig mot avocado och/eller kiwi, eller (i bästa fall) att hon på något sätt fått i sig en lite av mjölk/ägg/soja utan våran vetskap.
    Kiwi rent allmänt hör till de vanligaste frukterna att reagera allergiskt på, att det är kiwi som sådant som man reagerar på och inte som ngn korsallergi.
    Avokado är om jag inte minns helt fel främst förknippat med korsalelrgi med latex
  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-01-31 09:54:52 följande:
    Dolomit låter onekligen som ett enklare alternativ än krossa Kalopos. Men hur är det magnesiumet i Dolomiten, det kan inte bli för mycket för det?
    Kroppens absorption av magnesium står i omvänd proportion till intaget, dvs att ju mer magnesium man stoppar i sig med kosten/alt med tillskott, desto mindre andel av det tar kroppen upp, resten gör kroppen sig av med genom främst urinen.

    1 dagsdos med calcium ger ca 350 mg magnesium med dolomitpulver. Äter dottern tex 1 portion Enagogröt/välling + kanske dricker lite caliciumberiad ris-/havredryck så räcker det kanske med ca ½ tsk dolomitpulver per dag att komplettera med.

    När intaget av magnesium går uppemot 0,5-5g/dag i form av tillskott utöver kosten (finns främst i gröna grönsaker som ärtor och bönor, fullkorssädesslagsprodukter, kött och fisk) så kan det ge diarré som biverkning, men i övrigt små risker hos friska individer.

    Vid kraftig öveerdosering, dvs betydligt högre doser än 5 g per dag så kan t.ex. nervrubbningar och muskelförlamningar uppstå. Vid njurskador är man också känsligare för överdosering av magnesium erftoersom kroppens funktion att göra sig av med överskottet är försämrat.

    (En vuxen person har ca 20-30 g magnesium i kroppen normalt sett. Ca 50% av magnesiumet i kroppen finns i benstommen. Magnesium behövs för tillväxt samt att nerv- och muskelceller är beroende av magnesium för sin normala funktion, även DNA, RNA och ribosomer är beroende av magnesium för bla kroppens egen protintillverkning, tex genom enzymtillverkning (alla enzymer består av proteiner).)
  • Miralicia
    EL I skrev 2010-01-31 21:28:26 följande:
    la in några bilder på honom om ni har lust/ork att kolla om ni ser nåt som liknar nåt era barn haft? några av bilderna är samma som förut men sen la jag in från i dag då han hade på en sida...syns inte så bra på bilderna, han var rödare i verkligheten..
    Ja, inte lär det bara vara "den torra, kalla vinterluften" som gör att han ser ut sådär i varje fall
  • Miralicia
    JPL skrev 2010-02-02 08:27:08 följande:
    tål era barn sempers magdroppar?
    Jag har inte testat dem själv/till mina barn, men jag har hört om andra där barnen typ tokkräkts av dem direkt när de börjat med dem när de gett full dos. Men när de börjat med inledningsvis 1 droppe/dag och sen trappat upp succesivt så har det gått bra så småningom.
  • Miralicia

    Frisören: antar att det är Paranix du syftar på. Det innehåller enbart anisolja och kokosolja. en stor fördel med det medlet är att lössen inte kan bli resistenta mot det.

  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-02-05 13:35:27 följande:
    Osäker, men jag vet att de INTE gör det på Drottning Silvias på Östra i Gbg, och de är ju stora och "kända". Och när jag pratade med dem så verkade de inte ens känna till det. Och det är ju ändå en av de största i sverige. Så vet de inget så får du be om remiss, och stå på dej angående det för de är inte alltid så sugna på att remittera.. Inte alla läkare anser att det är ett "bra" test. Men vi, liksom många andra har fått jätte hjälp av testet och kan det hjälpa er så är det ju värt det. Astman kan ju också bli värre genom mat de inte tål, så det kanske förbättrar flera problem, om ni får reda på vad det är hon inte tål.
    Uppsala gör väl har jag för mig
  • Miralicia
    Blå Flygare skrev 2010-02-06 19:17:05 följande:
    Har fått brev från FK: telefntid för genomgång av VB-ansökan. Har nyss skicket in den. Då är utredningen igång? Eller kommer det ändå ta massa månader till beslut? Vill gärna ha beslut snart så jag vet om jag ska slänga iväg en till ansökan på båda barnen, eller om jag får igenom på S ensam.
    Från att de tar tag i ärendet och tar telefonsamtal/möte så brukar det gå ganska så snabbt, ett par veckor eller så innan man får beslut ytterligare drygt en vecka innan de retroaktiva pengarna är på kontot.

    Här räknar jag typ med att få vänta till april/maj som tidigast typ, håller verkligen tummarna för att det inte kommer att bli något glapp för det klara verkligen inte vår ekonomi (den klarar sig inte så värst bra som den är just nu ändå när vi lever 6 pers på 1 studiemedel + 2 barnbidrag, lite bostadsbidrag + VB).
    Jag lämnade in nya ansökan i december, och de hoppas att de ska kunna hinna ge ett besked innan det nuvarande VB som jag har löper ut i april, men räknar med tre månaders handläggningstid som högst. {#lang_emotions_undecided}

    Förra gången jag ansökte så lämnade jag in i slutet april och fick beslut i slutet av november. Även den gången så fick jag brev om att de mottagit min ansökan och att de räknade med att fatta beslut inom högst 3 månader. När det gått 4½ månad och jag ringde och frågade om när jag skulle kunna förvänta mig att få ett beslut så höll de på med de ansökningar som lämnats in i februari och därefter så skulle mars betas av och sen alla som kommit in innan min i april. {#lang_emotions_yell}
  • Miralicia
    Frisören skrev 2010-02-07 21:00:19 följande:
    Woho, det tjoar jag för! 3 dagar med vaniljsocker nu och lilla damen är prickig och stopp i magen=( Men enligt dietisten så är det mycket ovanligt att vara allergisk mot vanilj? Erfarenherer någon?
    Kavat skrev 2010-02-07 21:03:17 följande:
    Miralicias dotter tål inte vanilj har jag för mig. Även om det är ovanliga saker att vara allergisk mot så innebär det inte att hon inte reagerar. Trist, oavsett.
    Japp, yngsta dottern (=multiallergikern) reagerar på vanilj. Är väl inte någon direkt allergisk reaktion, utan mer överkänslighet/kemisk reaktion av något slag, men det räcker ju.
    Hon fick EnaGos gröt med äpple & vanilj och blev alldeles rödflammig i ansiktet och lite över allt annars. Och har gett liknade reaktion av annat som varit vanilj i som oatly vaniljsås. I nuläget som 3-åring så äter hon tex godis (marshmalllows) som innehåller vanillin, men inget med riktig vanilj i.

    Jag har även kommit på/fått berättat för mig att min morfar inte tålde vanilj utan fick ont i magen av det, därav att vi alltid fick vispad grädde till äppelpaj istrället för vaniljsås när det var efterätt om det var middag hemma hos morfar och mormor - något som jag jämt var sur för när jag var liten kommer jag ihåg. {#lang_emotions_wink}(morfar & mormor dog när jag var 7-8 år)

    De testar knappast för vanilj utan det är sånt som man får prova sig fram med. När jag nämnde det för barnallergisköterskan på allergicentrum så hade hon aldrig hört talas om det.

    Tänker lite när du skriver 3 dagar med vaniljsocker - antar att det är att du introducerar och försöker få dottern att acceptera någon form av mjölkfri ersättning och använder vaniljsockret att kamouflera smaken med lite grann? Det beror ju lite på vad det är för ersättning, men om det är någon form av hydrolysat (Nutramigen, Profylac, Althera, Pepticate tex) så skulle det kunna vara så att det faktiskt är de små rester av mjölkprotein som finns i ersättningen som hon reagerar på och att det inte är vaniljsockret. hydrolyserade ersättningar är ju baserade på olika slags mjölkprotein, men där proteinerna har sönderdelats till så små delar att kroppen inte bör reagera allergiskt på dem, men om man är väldigt känslig så kan man reagerar på mjölkproteinet ändå och då istället behöver ha en ersättning som är baserad på 100% fria aminosyror som Neocate eller Nutramigen AA.
    Jag har inte nån direkt koll på er historia.
  • Miralicia
    Ida83 skrev 2010-02-09 08:12:04 följande:
    Hej på er! Va ett tag sen jag va här nu, men inser igen hur mycket man kan hitta här i receptväg o så. Min Alva, snart 2 år är allergisk mot mjölk, ägg och soja- funderar nu hur ni andra snor ihop nå lättbakat, som en kladdkaka tex. utan detta. Noegg funkar de i istället för ägg tex? Har inte så stor erfarenhet av Noegg- bakade en tårta med det som blev misslyckad (kan ju ha berott på annat med iofs) Tacksam för svar :)
    Kladdkaka är nog det som är lite småknepigast att få till bra enligt vanligt recept och bara byta ut äggen mot ngt annat som tex no-Egg. No-Egg tycker jag personligen inte fyller så stor funktion i de flesta fall, i varje fall inte när det handlar om bakning.

    När det handlar om just kladdkaka så har jag har ett recept på en kladdkakeliknande kaka i min blogg tex
    utanallt.blogspot.com/2009/08/kladdkaka.html
Svar på tråden Allergitråden