• Miralicia

    Allergitråden

    Jag utlovade nån gång i höstas recept på hur man kan göra egen sojasås, fast av champinjoner. Nu har jag äntligen hunnit med att fixa med det (kanske för att jag just har gjort en ny omgång här hemma). Så nu ligger det äntligen på bloggen:
    utanallt.blogspot.com/2010/01/egen-sojasas.html

    Den är lite mildare och ljusare än soja-sojasås varför man kan få modifiera lite dosering etc.

  • Miralicia
    Kavat skrev 2010-01-16 12:44:14 följande:
    Havre är det ju inte alla som tål. Frias BÖR vara fria från gluten om det står så på och bör inte ha kontaminerats med vete. Men antingen är du då jätte känslig eller så tål du heller inte havre. Min son är ju allerigsk mot både havre och vete, så kombon är ju vanlig.
    Alla Frias är med vetestärkelse vad jag vet.
  • Miralicia
    mummy40 skrev 2010-01-17 08:43:07 följande:
    Prince or Princess:yogurth på minutris,det låter som något för oss:hur gör ni den?
    Koka Pama Minutris, mixa slätt, svalna, blanda med fruktpuré och servera kallt
  • Miralicia
    mummy40 skrev 2010-01-17 10:26:51 följande:
    Miralicia: korkad fråga kanske ,men man kokar den som gröt först på ex risdryck eller nåt och sen mixar då?
    Japp, koka med tex risdryck som vanligt och sen mixa den färdiga gröten som får svalna innan man blandar med nån fruktpuré/sylt. Tycker man att det är för tjock konsistens eller om man vill ha typ "drickyoghurt" är det bara att späda med lite mer risdryck
  • Miralicia
    EL I skrev 2010-01-17 10:48:39 följande:
    Nä alltså vi har inte haft något ägg här förutom att han fick tag i en pizzabit i går men jag har svårt att tro att det var ägg i den?! I övrigt har jag inte ens använt ägg hemma denna 1½ vecka. Skulle väl vara om han fick nåt ägg på sig från marängerna de fick på dagis (han fick inget men andra barn fick) men det var ju i torsdags...hmm Han är fortfarande missnöjd o sover till o från dåligt på nätterna typ 5 av 7 nätter är dåliga. Han äter bara vanlig mat (ammar inte) så han har nu varit äggfri i 1½ vecka som sagt. Eksemen på kinderna är ju mkt bättre men långt i från borta. Smörjer med mildison 2 ggr/dag o locobase repair minst 3-4 ggr/dag. Kanske ska testa det där att gnugga ett kokt ägg mot armen på honom?? så jag ser om det blir kontakteksem?!
    Det förekommer att vissa pizzerior använder ägg som bindmedel i degen. typ 1-2 ägg på en väldigt stor sats med pizzadeg, så att mängden ägg som blir i varje pizza blir väldigt liten, men kan ändå vara fullt tillräcklig för att reagera på
  • Miralicia
    JPL skrev 2010-01-17 17:50:23 följande:
    Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.
    Lailas blå med vetestärkelse innehåller guar E412
  • Miralicia

    Testat teff?
    Teff är det som jag har hittat som är närmast smakmässigt de vanliga spannmålen.

    Om man ska gå in på botaniskt släktskap så inom gräsfamiljen finns det två underavdelningar. Varje underavdelning har fyra släkten.
    I den ena avdelningen så återfinns de släkten som innehåller:
    - vete/råg/korn
    - havre
    - ris
    - bambu

    I den andra underavdelningen finns de släkten som innehåller:
    - hirs (äkta hirs, hönshirs & kavelhirs)
    - majs
    - durra, sockerrör
    - teff, fingerhirs

    Visserligen är teff lite närmare släkt med majs, men ris är å andra sidan betydligt närmare släkt med de vanliga spannmålen och ris verkar funka. Så det behöver inte vara så att han reagerar på teff eller hirs bara för att han reagerar på majs.

  • Miralicia
    mummy40 skrev 2010-01-17 18:53:41 följande:
    Som majs allergiker ska man undvika majsstärkelse,glukossirap på majs osv eller tänker vi fel där? Eller är det enbart ren majs som ska  undvikas,som majs mjöl och annat med majs i ,ex majskrokar,nachos, polenta etc.
    Det beror nog på. Stärkelse i sig är ju inga proteiner i sig själv, utan det är ju genom kontamination/dålig avskiljning som det proteininnehåll på <0,5 g/100 g kommer ifrån i Maizenas majsstärkelse resp 0,4g protein/100g i Lailas gula.

    Vet inte hur det är med Neocate numera när de använder majsglukossirap, men tidigare så använde de sig av majsstärkelse som hade hydrolyserats på samma sätt som med de mjölkproteiner som Nutra/Profylac består av. Hydrolyserar de majsglukossirapen i Neocate så skulle jag inte tveka om den, i övrigt testa mig fram.

    Övrig majs så skulle nog jag testa om det funkar med majsstärkelse/Lailas gula av rent praktiska skäl eftersom det underlättar vardagen väldigt mycket och i så fall använda det i den utsträckning det funkar för att upprätthålla den lilla toleransen som han har så det inte försvinner helt. Det behöver kanske inte vara användning av majsstärkelse på daglig basis men emellanåt.

    Men sen får man naturligtvis väga det mot i vilken utsträckning som de kan förmedla att de inte mår bra av det eller om det funkar utan problem.{#lang_emotions_undecided}
  • Miralicia
    JPL skrev 2010-01-17 20:50:56 följande:
    Åh suck. Har haft ett paket hemma för att se om de kanske tål vetestärkelse. Vilken tur att jag fick reda på det!
    Kan inte på rak arm komma på några mjölmixer med vetestärkelse men utan guar (eller andra E41x-nummer eller ärt-/bönmjöl/-protein, mjölk etc).

    Det enda jag kommer på just nu är Oldas/Oldanas spröda majsbröd & risbröd resp frasbröden som innehåller vetestärkelse men inga av de andra allergenerna.
Svar på tråden Allergitråden