• Äldre 18 jan 18:49
  74392 visningar
  702 svar
  702
  74392

  Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

  Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

  Vad gäller?

  Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

  Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
  Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

  Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

  Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

  Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
 • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
 • grynin­g2
  Äldre 18 jan 18:52
  #1

  Ja det verkar ju konstigt om ni ska behöva betala faktiskt. Som du säger, det är ju inte medvetet och kan hända vem som helst. Vad säger förskolan?

 • Äldre 18 jan 18:54
  #2

  Ouch! Vad trist, håller med om att personalen borde varit mer uppmärksam..
  Har inte de någon försäkring som täcker för sånt??
  Vad hade hänt om barnet ramlat på egen hand och haft sönder glajjerna inne på förskolan??
  Det är klart att man inte kan skuldbelägga ett litet barn, skillnad som du säger om det hade varit en tonåring eller så.

  Men kolla försäkring, finns det inte ngt liknande som skolorna har att barnen är försäkrade till och från skolan plus tiden de är där.. fast det kanske bara gäller personskador..!?

  Hoppas det löser sig!!

 • wonkiz
  Äldre 18 jan 18:57
  #3

  Finns det inte försäkringar som täcker det?
  Fast jag vågar inte svara på om skolans försäkring som gäller barnen när dom är där täcker ett par glasögon. Kan ju vara värt att kolla upp?
  eller om ni som föräldrar har försäkring typ drulleförsäkring den täcker ju det mesta....

 • antisp­antis
  Äldre 18 jan 18:58
  #4

  Om glasögonen går sönder på förskolan och det innebär läkarbesök, då täcker deras försäkring det, annars får man snällt betala själv.

  Har kollat upp allt sådan eftersom min son som är över 4 år har precis fått glasögon.

  Har ni drulle försäkring så kan den täcka, eller om dem har det

 • Champa­gne
  Äldre 18 jan 18:58
  #5

  Enligt den här kommunen så får man ingen ersättning: http://www.soderhamn.se/utbildningskolabarn/grundskola/forsakringar/skadadeglasogon.106.7d9f35391181509ed33800051444.html

  I Piteå och Bodens kommun utgår ersättning för skadade glasögon. Det verkar vara upp till kommunen, så ring din kommun och hör efter vad som gäller där. Om det inte utgår ersättning kanske du kan bidra lite till ett par nya glasögon eller reparationskostnaden.

 • Movie Freak
  Äldre 18 jan 19:02
  #6

  om jag skall vara ärlig är det nog så att det är ni som står för det.

  det ingår inte i någon försäkring på förskolan eller så vad jag vet o förskolan ansvarar inte för sådana insidenter heller alltså när saker som ex. kläder, glasögon osv går i sönder.


  Bridget Jones wanted sex goddess with a very bad man between her thighs.
 • Äldre 18 jan 19:02
  #7

  Jag skulle ha betalat nya glasögon. Om det var mitt barn som gjorde så att de gick sönder så är det självklart mitt ansvar att se till så den andra flickan får nya.

  Skulle du gjort det om det var i en lekplats på fritiden?
  Om det går på deras försäkring så skulle jag betalat självrisken.


  Viggo & Gry & Veras mamma
 • luvah3­3
  Äldre 18 jan 19:07
  #8

  Ja, du får väl göra som några sagt och kolla med din kommun.

  Jag kan bara säga att jag tycker nog att du som förälder till den som puttade får betala, eventuellt (eftersom dom är så små och det eventuellt var del av en lek som förhoppningsvis båda två var med på) att ni betalar hälften och det andra barnets föräldrar betalar hälften.

 • Äldre 18 jan 19:08
  #9

  Om det hade varit på fritiden så hade det varit helt annorlunda. Då hade jag sett mitt ansvar, men jag måste lita på att dagispersonalen ser efter mina barn när de är där.


  Klart att jag tycker synd om barnet som fick sina glasögon förstörda, men jag anser fortfarande att det är förskolans ansvar. Hur ska jag kunna lämna mina barn där om de inte ansvarar  för dem? Vad bli det nästa gång?

 • Äldre 18 jan 19:11
  #10

  Dessutom vet jag ju inte vad som hände eftersom jag inte själv var där. Varför hon puttade, eller om hon verkligen gjorde det osv.

Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
Logga in
Bli medlem