• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Alexi

    Men är det någon lag på det? Vilken då i så fall? För det är väl bra att de inte i onödan hänger ut olika barn men FÅR de inte göra det?


    071001 skrev 2010-01-19 12:05:05 följande:
    Alexi, nej, om tex ett barn river mitt barn säger de inte vem som gjort det bara att det har hänt och vice versa.
  • 071001

    Det kallas tystnadsplikt och nån slags regel är det, kanske kallas det lag. Säkert nån som vet mer exakt här i tråden.

  • banansmoothie
    SaramedM skrev 2010-01-19 11:48:55 följande:
    Jag vill lära min dotter att hon har ett ansvar för vad som händer, oavsett om det händer i lekparken eller på förskolan! Vad lär sig barnet om man säger; nej lilla vän det är frökens fel inte ditt bara för att det råkar vara på förskolan
    Det kan man väl göra ändå? Säga till barnet att se, vad som hände nu när du puttades. XX glasögon gick sönder och XX blev ledsen! Sen får barnet be om ursäkt. Varför har pengar något med saken att göra för barnets del?
  • Milkina cerka
    Tjollabolla skrev 2010-01-19 11:26:41 följande:
    Fast hur vet vi ens att det ÄR TS dotter? Hur vet dom hur det gått till? Barnen är TRE år. Dessutom får inte personalen lov att säga vem som puttat, det är tystnandsplikt.
    Skulle verkligen vilja veta om det stämmer av någon som med säkerhet vet..
    Jesus han är svaret för vår värld idag, han har makt att göra under än idag!
  • MizzPiggy

    Jag skulle hört mig för med de andra föräldrarna om de hade försäkring på glasögonen, och isåfall erbjudit mig att betala självrisken. hade inte känts värt bråk och skitsnack för en ren olyckshändelse, sånt man får räkna med när man har barn liksom. Sen kan det såklart vara så att ts kanske har det svårt ekonomiskt, då kan man väl erbjuda sig att göra upp om det på något annat vis, eller dela upp kostnaden på två/tre ggr ?

  • Tjollabolla
    Alexi skrev 2010-01-19 12:03:52 följande:
    Vad för tystnadsplikt menar du skulle vara aktuell i det här fallet? Får personal inte berätta för föräldrar vad som sker på förskolan??
    Nej det får dom inte. Dom får berätta att "ett annat barn knuffade ditt barn" men inte vem det barnet är. Det är inte relevant.
    ♥ Milo 22/2 2007 ♥ Lillasyster Feb 2010 ♥ milosblogg.blogspot.com
  • Mixi232

    jag tycker förskolan ska betala dom borde ha försäkring mm.. (ett ttips nu kritisera inte miig är tyvärr bara 14år delade bara med mig av mina tankar)
    sen BORDE personalen ha koll så att sånt inte händer.. Ditt ansvar slutar när du lämnar på dagiset


    14år o undrande
  • Mamma 03 09

    hade mina barn haft glasögon och något barn puttade det så dom gick sönder varesej det var i förskolan eller inte så hade jag hoppats på barnets förädrar skulle betala för nya, precis som jag skulle göra om mitt barn hade sönder någon annans glasögon.

  • Pilea

    Men det måste väl ändå gå på försäkringen!!!


    Alve 060129 Tyra 071019
  • Tjollabolla
    Mixi232 skrev 2010-01-19 12:16:35 följande:
    jag tycker förskolan ska betala dom borde ha försäkring mm.. (ett ttips nu kritisera inte miig är tyvärr bara 14år delade bara med mig av mina tankar) sen BORDE personalen ha koll så att sånt inte händer.. Ditt ansvar slutar när du lämnar på dagiset
    Så du tror på allvar att på en förskoleavdelning där det går 15-22 barn händer det aldrig att någon puttas eller bråkar för personalen hinner stoppa det? Välkommen in på vilken förskola som helst så får du se. Jag hinner inte ens med hemma när sonen har EN kompis här och leker.
    ♥ Milo 22/2 2007 ♥ Lillasyster Feb 2010 ♥ milosblogg.blogspot.com
Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?