• Bebbe2006

    Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?

    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.

    Vad gäller?

    Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.

    Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-19 23:55
    Oj, gick in och kollade och nu har de blivit massor av svar här i tråden. Hinner inte läsa alla nu.

    Hursom helst så var jag i kontakt med dagis idag, och det finns ingen vuxen som har sett vad som hände så det är tydligen inte ens säkert att det var min dotter som puttade. Det var bara barnet som blev puttat som anklagade min dotter, men ingen vet exakt hur det gick till.

    Jag anser dock fortfarande att det är förskolan som mest bär ansvaret för detta. Barn puttas både på bus och på lek i denhär åldern, och man får räkna med att det händer saker ibland. Jag måste arbeta, och jag kan inte sitta på jobbet och ansvara för hur min 3-åriga dotter leker på dagis.

    Jag har inte själv varit i kontakt med det andra barnets föräldrar, utan bara hört genom dagispersonalen att de tyckte att vi skulle betala nya glasögon. Egentligen är jag inte främmande för att göra det, men jag funderar över var gränsen går. Mina ungar får också endel kläder förtörda på dagis,och det är säkert andra barn inblandade i det ibland. Ska jag kräva deras föräldrar på pengar då?
  • Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?
  • Lilly80
    Bebbe2006 skrev 2010-01-18 18:49:20 följande:
    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon. Vad gäller? Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken. Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    Varför är det personalens fel?, bli förvånad över att både TS och många andra anklaga personalen att dom inte hade bra uppsikt, hur sjutton ska man kunna förhindra att ett barn inte putta ett annat barn?. Om man nu inte har personal för varje barn och stå bredvid dem hela tiden så att man kan förhindra olyckor.
  • Bebbe2006
    Cat3 skrev 2010-01-18 21:14:51 följande:
    Jag har inte läst hela tråden men jag skulle då aldrig ha MAGE att begära att föräldrarna till en TREÅRING skulle betala mitt barns glasögon som gått sönder under lek.Däremot skulle jag kanske bli glad om den andra föräldern erbjöd sig om det var en tumg utgift för mig. Dock bara halva.
    Du skriver att du "kanske" hade blivit glad om den andra förälderna erbjöd sig att betala, och det är precis så jag också känner.

    Jag vet inte ens om jag skulle ta emot betalningen, utan mer kanske tänka inom mig att nästa gång kanske det är min unge som ställer till med något, för det är ju så det är.
  • Bebbe2006
    Lilly80 skrev 2010-01-18 21:56:43 följande:
    Varför är det personalens fel?, bli förvånad över att både TS och många andra anklaga personalen att dom inte hade bra uppsikt, hur sjutton ska man kunna förhindra att ett barn inte putta ett annat barn?. Om man nu inte har personal för varje barn och stå bredvid dem hela tiden så att man kan förhindra olyckor.
    Då måste ju förskolan ha en förskring för om något inträffar. Om personalen inte har ansvar så kan jag ju lika gärna lämna mina ungar hemma själva när jag åker till jobbet. Iallafall i teorin. För var går gränsen?
  • Tindragull
    Bebbe2006 skrev 2010-01-18 18:49:20 följande:
    Min dotter som precis fyllt 3 år har puttat en jämnårig kamrat på förskolan så att dennes glasögon gått sönder, och nu vill mamman att vi ska betala ett par nya glasögon.Vad gäller? Det måste väl vara förskolans ansvar att se efter barnen då de är där? Min dotter har precis fyllt 3 år, så det går inte heller att fråga henne exakt vad som hände, eller varför hon gjorde det. Hon Har ju liksom inte gjort något med uppsåt, utan mer som något som ingår i leken.Självklart är det jättetråkigt det som hänt, men jag tycker att förskolan måste ha ansvar för så små barn när de är där. Det vore annat om det vore en 14-åring som med flit pajas någon glasögon. Då skulle jag eventuellt kunna tycka att föräldrarna faktiskt får ta sitt ansvar, men min dotter fattar inte ens vad hon har gjort.  
    Täcks inte det av försäkringen på förskolan? Borde det göra.
  • NoMercy

    När jag köper glasögon till sonen ingår en försäkring...har även en drulleförsäkring men visst borde det vara kommunens försäkring som ska ta en sån här sak. Inte ska du som mamma behöva betala hela summan för ett par nya glasögon inte.


    Den som sa de den kan va de.....
  • hotten

    Mitt barn som dock är 7 år lekte ute i snön med sina kompisar på skolan, mitt barn tappade ena glaset från glasögonen i snön pgav att någon annan unge sprang i min så denne ramlade osv alltså en olycka vållad av ett annat barn..

    hade aldrig en tanke på att be föräldrarna betala glasögon eller de glaset som inte hittades. Men trodde skolan skulle stå för det genom sina försäkringar, men tydligen inte pgav att det inte var en "sådan olyckashändelse" med skador osv, eller vad de nu menade?

    glasögon är dyra å ett glas i detta fall gick på 1600,- inte kul om det händer ofta.. 

  • hotten

    man kunde nog köpa till en försäkring när man köpte glasögon men vi måste ändå byta glasögon en gång varje år och barnet är väldigt försiktig av sig så på 6 år har det inte varit en skroma i dem.. 

  • banansmoothie

    Ts, betala för fan inte under några omständigheter! Har man glasögon, eller framförallt ett barn med glasögon, så ser man väl till att försäkra dem? Om man inte har råd och vilja att köpa nya hela tiden för egna pengar såklart. Eller så skaffar man som nån annan skrev, glasögon som är väldigt tåliga och hoppas på det bästa. Men även om ditt barn hade medvetet haft sönder glasögonen, så tycker jag inte att ni skulle betala, inte när barnet är 3 år! Hade det varit ett skolbarn är det en annan sak, men jag tycker fortfarande inte att föräldrarna ska behöva betala. På dagiset är dagispersonalen ansvarig, finns inget TS hade kunnat göra för att stoppa detta!

  • Busbellan

    Nej, jag anser absolut inte att du har nån skyldighet att betala!
    Det var en olycka och olyckor händer och du var ju faktiskt inte ens där.

    Hade kunnat erbjuda mig att betala hälften, men inte för att man är skyldig till det utan för att vara snäll


    Mamma till Nora, August och Ella
  • antispantis

    Skriver ännu en gång om att alla förskolans försäkringar täcker inte om glasögonen går sönder, det gör man inte i Borås och närliggande kommuner. Går dem sönder och man MÅSTE till läkarn DÅ först betalar försäkringen den.

    Därför har jag tecknat egen försäkring på sonens glasögon som täcker allt. Jag skulle inte kunna med att kräva någon annan att betala. Självklart så skulle jag vilja ha en ursäkt eller åtminstonne veta att föräldrarna vet vad deras barn gjort, men INTE krävt dem betala.

Svar på tråden Min dotter hade sönder ett annat barns glasögon. Vem har ansvaret?