• Eeska

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Ok... här verkar det vara mer aktiva diskussionen. Hänger med er. Tidigt gravid, kanske vecka 9. Första tiden på spec mvc nästa tisdag. Håller tummarna att allt ser bra ut. Varit gravid fyra ggr tidigare. Har två söner, födda 2001 och 2003. Innan dess två missfall. Ska bli skönt att se liv på ultraljudet! Vågar inte riktigt tro på graviditeten förrän då. En vecka kvar. Svårt att hålla hemlisen för de närmaste. Vill tala om för pojkarna först och inväntar ett dunkande hjärta. Värsta tröttheten och illamåendet verkar ge med sig. Med yngsta sonen kräktes jag sista ggr på BB, hemsk graviditet. Har ställt in mig på lika nu så jag är överlycklig att jag kan äta!

  • Eeska

    Känner mig välkommen, tack! Oroar mig väl egentligen inte särskilt mycket. Vet ju vad det innebär att vara gravid med diabetes. Vet vad som krävs av mig och mina närmaste men oxå att jag fixar det. Min hälsa har verkligen varit det som vi funderat mest över innan vi slutligen tog beslutet om att gå igenom detta igen.

  • Eeska

    Såg att Vallmoblomman skrev att det är ganska lätt som diabetiker och gravid att få igenom sjukskrivning. Det här har jag varit orolig för nu innan vi bestämde oss för bebis igen. Under mina tidigare graviditeter har jag varit sjukskriven på grund av svängande bs, pumpinställning, illamående/kräks, sammandragningar med resultat och foglossning. Eftersom jag haft dessa besvär så har jag och är fortfarande orolig att eventuell sjukskrivning inte ska gå igenom. Har ju funnits en del skräckexempel som media blossat upp. Någon här inne som blivit nekad av Försäkringskassans läkare?

  • Eeska

    Under mina båda tidigare graviditeter var det läkaren som sa åt mig att jag skulle vara hemma. Men som sagt - oro över nya FK-regler

  • Eeska

    Låg på 7 i HbA1c när jag plussade. Vet att jag kan pressa mig till 4 någonting. Har gjort det tidigare graviditeter men pga mit ständigt svängande bs innebär 4 att gå balansgång med känningar. Klarar det om jag får ha full fokus på mående. Fixar det inte om jag själv ska ha ansvaret för vardagen och jobba. Ska bli intressant att höra resonemanget på tisdag när jag ska till spec första ggr. Har ju haft samma diabetesläkare i en herrans massa år så det känns ju tryggt. Barnläkaren är dock ny för mig.

  • Eeska

    Håller som bäst på att stabilisera mig efter en värdelös natt. Pendlat mellan 1.9 och 20.1. Brukar fungera hur bra som helst med insulinpumpens funktion som ger förslag på korrektionsdos vid högt bs... men icke i natt. Hade en hektisk dag igår som självklart spelade in. Tur jag är ledig idag. Sovit ikapp natten och är nu stabil men fy 17 för dessa svängningar! Såg ni resonerat om enstaka höga värden. Det som är avgörande är ju ketoner. Tycker det är guld värt att själv kunna mäta ketonerna. Det lugnar ner mig iaf trots värden som i natt. Hade inga ketoner :)

    Protea: Jag låg kvar på BB tre (andra) och fyra (första) dagar.

  • Eeska

    Ja, mäter ketoner med bs-mätaren. Måste ha koll på ketoner eftersom jag har insulinpump och snabbt blir dålig om nåt går galet med den. Har sällan sett ketoner vid enstaka, kortvariga höga värden. Ni såg ju att jag inatt var uppe över 20 utan utslag. Men det går ju snabbare att få ketoner vid insulinpumpsbehandling. Som sagt, att mäta ketonerna gör mig iaf lugnare. Vet inte exakt hur det påverkar bebis. Ska fråga farbror doktorn på tisdag.

  • Eeska

    Jag har varit sjukskriven i stort sett hela mina två tidigare graviditeter.

  • Eeska

    Snabb energi nära till hands vid ammning Maddie 72. För egen del är det känningar i samband med ammning som varit de känningar som jag minst av allt kännt av. Lycka till!

  • Eeska

    Att kolla ketoner ingår i insulinpumpsbehandlingen enligt mitt diabetesteam. Innan jag fick pumpen gick vi igenom förutsättningarna, vad som krävs av både mig och teamet. Får ett mycket proffsigt bemötande på "mitt" lasarett som jag egentligen inte tillhör. Har som tur är fått till avtal mellan mitt hemlandsting och det landstinget där min läkare med ssk finns. Den enda jag inte träffat sedan tidigare är barnläkaren (ska på första besöket till spec i morgon:)) Överlycklig att jag även får samma barnmorska som jag hade för sju och nio år sedan. Trist att inte vara nöjd med vården.

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare