• Fiyali

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Trollius skrev 2010-02-25 22:11:55 följande:
    Hahaha jo men jag själv var en plutt o mina syskon var små pluttar och min egen var en lagom stor skit :)
    Har en lillebror som är 9 månader nu, och han väger 1,5 kg mindre än min 2,5 åriga dotter, stor och bastant är han men skit go, han vägde väl runt 4,8 när han föddes, men jag har själv väldigt svårt för att föreställa mig en flicka som är så stor, men det är ju mitt stora "könsförutfattade-meningars fel"!!!
    Blev skit rädd i början när de började tala om ett stort barn, nu kommer jag ju inte gå hela vägen så flickan blir ju inte så stor, men gillar ändå tanken mer på ett stort friskt barn, än ett litet utan ordentlig hälsa! :) Bebisen beräknas väga 3 kg nu ca, så den är ju färdig rent viktmässigt, och läkarna kan tänka sig att plocka ut den redan på måndag, då de flesta barn klarar sig utan andningshjälp då, men så länge barnet har det fint där inne tar vi dag för dag, vecka för vecka och jag hoppas den stannar inne så länge som möjligt!
    Fick tidigare bestämt att den 18 mars var sista kämpedagen med att hålla den inne, men eftersom moderkakan fungerar utmärkt har de nu sagt att jag kanske kanske kanske kan få gå ända till vecka 37+0, så vi rullar fram tillsmmans hon och jag ett tag :)
    Från 8-5,2 är ju jätte bra! Särsillt som det är väldigt mycket svårare att kontrollera sitt socker som gravid än som icke gravid så tycker du har gjort ett kämpejobb! Du ska ju vara stolt över att ha kunnat stabilisera det så bra!
  • Fiyali
    Vilda Tiger skrev 2010-02-25 22:37:54 följande:
    Jag verkar ju vara den enda som INTE får "panik" om jag ligger lite högt då och då. Menar inte att nonchalera någons oro men vad tror ni ska hända om ni stiger upp till 15-20 någon gång då och då? Det är ju inte mer än barnet får producera mer eget insulin... självklart vill man ha bästa förutsättningarna för sitt barn och ingen önskar sig väl en bebis som ligger långt över snittkurvan i vikt, men förstår ni hur jag tänker? Jag kämpar självklart med mitt socker, vill gärna ligga mellan 5 och 8 men wtf, ibland gör man ALLT man kan utan att det funkar som man vill. Jag tror oron i sig än mer farlig än sockret som är högt några timmar... hoppas jag inte trampade på några tår nu. Wille LYCKA TILL!
    Nej jag håller med dig, men nu när jag redan har ett barn på 32% över kurvan känns det inte så fett att ligga o glassa med 16 i socker, särkskillt inte när det redan kurrar i magen efter ny mat! Haha!
  • Fiyali
    Vilda Tiger skrev 2010-02-25 22:44:07 följande:
    Fiyali Ja, jag förstår dig precis och jag hade antagligen känt  likadant om jag var i din sits. MEN det är ju ingen mening med att oroa sig om man inte är i den sits där du är, om man t.ex. är i första halvan av gravven och någon eller ngåra ggr i veckan stiger en del i socker.
    Nej absolut inte :) Med första flickan så var jag inte alls särskillt pedantisk! Och i ärlighetens namn finns det nog inget just nu som hade kunnat hålla mig borta från mannens tortillas och dippa ikväll om det inte varit just för att bebisen redan VAR stor!
    Läkaren säger som sagt dessutom(eller mina hba1c säger som sagt) att jag inte legat högt som en elefant så det kan mycket väl ha med genetiska saker att göra också, bara det är diabetesen inte direkt gör någon vidare nytta :)
  • Fiyali

    HEJJSA WILLE!!!!

    Grattis Blehnda på bröllopsdagen :) Vad härligt att få bära "frukten" av sitt äktenskap på första bröllopsdagen, det gör det ju lite extra speciellt!! :) Hoppas ni får en mysig dag och att maten smakar bra ikväl!

  • Fiyali
    Amelie av Paris skrev 2010-02-27 19:59:36 följande:
    Mätte SF i torsdags v 23+5 och det var över den övre kurvan. Hade en mycket jobbig förlossning med mitt första barnför 7 år sedan och vill helst ha kejsarsnitt nu när det är dax i juni. Ska på Auroramottagningen nu i veckan. Mitt första barn vägde ca 3400 så hon var ju ändå rätt liten, men den här gången har sockervärdena pendlat mer och jag är rädd att barnet blir stort. Är det någon som har haft ett stort barn i magen och gjort kejsarsnitt? Bestämmer de ett ks-datum ett par veckor innan eller kan barnet bli så stort att de måste ta ut det mycket tidigare? Vilka andra faktorer påverkar hur barnet mår i magen och om de måste göra KS?
    Jag har ett väldigt mycket för stort barn. De bestämmer vanligtvis ett datum för snitt i vecka 38+ församtliga snitt, skulle det sen vara så att barnet anses väldigt för stort som i mitt fall, så lägger de det tidigare.
    Fick det förklarat för mig så här ungefär.
    En förlossning startar när moderkakan har gjort "sitt"(kan starta av andra anledningar också självklart), en moderkaka har en god kvalite cirka 40 veckor för ett normal stort barn. När man har ett mycket stort barn så riskerar moderkakan att slitas ut i förtid. Vi diabetiker har därför tur som får gå på så många "flöden" där de kan se att allt flödar bra genom navelsträngen :)
    Först var det tal om att plocka ut min "lilla" mellan vecka 34 och 36. Går in i vecka 34 på måndag. Har fått en massa "extra" flöden och läkar besök så man håller koll på värden.
    Min livmoder är idag lika stor som en kvinna som har gått över tiden med nästan 3 veckor. MEN eftersom moderkakan ser jätte bra ut, så kommer de inte plocka ut den.
    Läkarna hoppas och vill ju att barnet skall vara kvar i magen så länge so möjligt, så efter senast UL så har de förhoppningar om att det ska gå hela vägen till 37+0, men skulle någotav värdena börja se dåligt ut så plockar de naturligtvis ut den innan.
    Vecka 34 är en magisk gräns då de flesta barn klarar sig fint utan någon andningshjälp, och utan långtidsvistelse i kuvös (beror självklart på omständigheterna till att man föds i vecka 34).
    Olika sjukhus har ju olika ställningstaganden, men skulle du få ett stort barn kan du iaf känna dig trygg med att de kommer hålla koll och hjälpa barnet på bästa möjliga sätt :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Fiyali
    blehnda skrev 2010-03-02 11:29:34 följande:
    Kim: jag tror man får dom papprena vid vecka 26-28 eller nåt. jag har inte fått några ännu men jag ska ju dit i morgon på första sf mätningen och så. Jäklar vad bebisen bökar om där inne, kan inte låta bli att småle varje gång =) även om det är så kraftiga rörelser så att de hålle rmig vaken om natten så tycker jag det är så mysigt att känna att det verkar vara en stark och levande krabat inne i magen! Har lite svårt att hitta motivation för att komma ut och göra saker nuy när jag är hemma hela tiden. känns som jag äter och tar prover hela tiden bara. och läser böcker iofs, men jag ser hur jag bara blir större och slappare för varje dag som går. tips på innemotion som inte kräver några "verktyg"?
    Jag har sysselsatt mig med att fixa iordning för bebisen!
    Sytt amningskudde, sytt om fodralet till en fåtölj som jag kan ha o sitta o amma i, sytt massa nya kuddfodral till vanliga kuddar för att kunna bulsa upp mysigt överallt den första tiden, målat om spjälsängen, målat en hylla, en byrå, har planerat att måla om väggarna men det fixar jag inte längre! Sydde ett nytt fodral till mitt "tråkiga slitna" spjälskydd, sytt gardiner :) Sen har jag börjat pilla med att sy såna minikryp dockor i tyg som jag ska hänga i en mobil till flickan :) det är tidskrävande och tålamod prövande då jag syr de extremt små och mitt karpaltunnelsyndrom gör sig påmint varenda sekund, men det är roligt:) Det sätter både fart på hjärnan, kreativiteten, och pulsen :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Fiyali

    Just ja, sen har jag sytt en "vår/sommar" åkpåse också:) Jätte fint blev det och det är ju ett tips att göra, det sparar man in massa pengar på :) En vinteråkpåse vill jag ju gärna "köpa" då det krävs att det är riktigt varmt, vindtätt etc, men under sommaren räcker det ju med myspys täcke:)


    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Fiyali
    ebyl skrev 2010-03-02 14:00:31 följande:
    Kim: Jag kände de här barnen i v.15, men då är det andra gravven.. Första kände jag i v.19 tror jag! Det är värt att vänta på! Jag ska få mitt moderskapsintyg nästa vecka, är då i v. 24... Fiyali: Vad jag blir imponerad av din kreativitet!! Skulle också vilja, fast jobbar man heltid så får man väl vänta.. Har visserligen inte ens en symaskin, kanske ska börja i den ändan?
    Det hade inte jag heller, men mamma är sömmerska, så jag knyckte/lånade hennes gamla :) Och faktum är att jag tyckte det var rätt roligt, så tror jag tar och behåller den :)

    Kim86:
    Jag kände den här första gången i v 12, men sen var det still och kände inte igen förrän vecka 21 tror jag, men håller med alla här, det är helt klart värt väntan:)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Fiyali

    Wille 2008:
    Stort grattis! Vad härligt att det blev vaginalt så du fick uppleva den erfarenheten!
    Och vad bra att allt gått så bra! Jag tror att gud skapade diabetes svårigheterna under graviditeten enbart för att man efteråt ska kunna få njuta av så mycket gott! :)

    Nu till en fråga.
    Jag är ju hänvisad till att vara stilla vilket gör att jag inte är ute och går så mycket!
    Men vovven smet ut idag, och jag har ju flugit runt och letat. (:HON ÄR HEMMA IGEN NU:)
    Men en märklig känsla har nu kommit "mellan benen", det känns som om "där är något där". Tänkte på det Ebyl sa om svullnad, är det så ungefär det känns, eller vad är det som känna där egentligen? Haha


    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Fiyali
    blehnda skrev 2010-03-03 13:47:58 följande:
    Hej!!! Nu ska jag iväg på ul och första sf mätningen (tror jag iaf) långtat sååå mycket till att få se eller höra bebis igen! =) Hoppas eran dag är lika solig och fin som här! hör av mig senare med rapport om dagens läkarbesök!   Tjing!
    Weee, vad roligt :) Hoppas du får en rolig dag:)

    Verkar som om solen skiner över hela landet idag:) Även på bebis i min mage som varit inne på kontroll idag och verkar må prima :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare