• susye

    Bipolär/manodepressiv sjukdom, vi fortsätter i ytterligare en tråd 2

    3 månader har snart gått igen.Tiden rusar fram

  • Svar på tråden Bipolär/manodepressiv sjukdom, vi fortsätter i ytterligare en tråd 2
  • Helena37

    Hej på er alla...
    Är jätteglad att jag hittat den här tråden, då jag nyss fått min diagnos, bipolär sjukdom typ 1. Jag har läst en massa, fått information, men känner mig ändå helt tom och ganska ledsen.
    Samtidigt har jag ju fått en hel del förklaringar på saker som har hänt i mitt liv.
    Vad händer nu? Vilka av er äter Litium? Vad finns det för annan medicin?
    Finns det något inom alternativmedicinen som kan hjälpa?
    Jag känner mig ganska så förvirrad just nu.

  • Maia

    Hej Helena!


    Välkommen hit.
    Jag har fått lithium men var tvungen att sluta då biverkningarna inte gav med sig. Det finns massa andra alt. Jag har nog provat de flesta. ;)
    Har nu tryptizol och lamotrigin. Det är så olika hur var och en funkar på olika mediciner.
    Har du nyss fått diagnosen så tar det ett tag att låta det sjunka in, inte alls konstigt om du känner dig förvirrad.
  • Helena37

    Tack Maia!
    Det är det jag är rädd för, det med biverkningar alltså. Jag ska höra om de andra medicinerna, då jag inte fått någon utsatt än, eftersom jag inte ville äta lithium. Just nu äter jag sobril för att orka jobba det jag kan. Har aldrig ätit det förut, men det är väldigt effektivt för att dämpa min ångest som jag har nu,
    Jaa...jag är väldigt förvirrad.
    Just nu så är jag så rädd att alla mina projekt som jag dragit igång för några månader bara ska gå om intet, då jag känner mig ganska nere och apatisk just nu. Jag gör alltid så här!
    Ibland känns det som jag aldrig riktigt levt ett "normalt" svenssonliv, att jag inte kan fungera på det sättet. Hur känner ni andra? Hur är det för er med jobb och relationer? Kan ni jobba 8-5 jobb? Har ni blivit bättre av mediciner? Förlåt att jag frågar så mycket men jag känner mig både hispig och deprimerad på samma gång, och vill bara veta så mycket som möjligt.

  • Maia
    Helena37 skrev 2010-03-27 07:44:00 följande:
     Ibland känns det som jag aldrig riktigt levt ett "normalt" svenssonliv, att jag inte kan fungera på det sättet. Hur känner ni andra? Hur är det för er med jobb och relationer? Kan ni jobba 8-5 jobb? Har ni blivit bättre av mediciner? Förlåt att jag frågar så mycket men jag känner mig både hispig och deprimerad på samma gång, och vill bara veta så mycket som möjligt.
    Jag klarar inte en normal arbetsdag längre. Mediciner har hjälpt mig till viss del men jag har ff svängningar i humöret. Jag är bipolär 2 så jag blir inte riktigt manisk utan hypoman.
    Relationer, Jag håller mig fast så långt det går i förhållanden. Min exman var jag otrogen mot ett par ggr. Det var dock jag som begärde skillsmässa då det var ett väldigt upp och ner förhållande. Han rökte på och jag drack.
    Mitt nuvarande förhållande är bra, har en underbar sambo som jag har en liten son med. Jag kommer dock förmodligen dra mig ur förhållandet snart då sambon har svårt att hantera min sjukdom. Och det har jag förståelse för. Har jag inget seriöst förhållande så blir jag lite av en sexoman. Ut på krogen för att ragga, få bekräftelse för stunden. Det är mer slit och släng. Jag "utnyttjar" killar som ofta vill ses igen men det vill inte jag så... Hmm, jag är ganska hemsk faktiskt. :/
    Vill inte skriva mer om det. (gömmer huvet i sanden)
  • Maia

    Fy f*n! Känns som jag ska sprängas av ångest. Tagit en stesolid och ska gå och lägga mig en stund. :(

  • Helena37

    Maia, tack för ditt öppenhjärtiga svar! Tycker inte du behöver gömma huvudet i sanden! Och jag tycker verkligen inte att du är hemsk.

    Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Jag har inte fullt ut varit otrogen i mina relationer, men mycket flirtande, lämnar ofta mina relationer, behöver hur mycket bekräftlese som helst (när jag är i det tillståndet).
    Jag har nyligen gått igenom en skilsmässa, och vi har ett barn tillsammans, (har även en son sedan tidigare), och just nu känns det som jag aldrig mer vill ha en relation.

    Just nu har jag en...ja, jag vet inte, vi träffas ibland, men han är mycket yngre än mig, och jag har hittills inte berättat om min sjukdom. Det där med ökad sexlust i vissa perioder har nyligen utvecklats hos mig, och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det heller, det är så mycket som händer hela tiden.

    Jag känner inte heller att jag klarar av ett vanligt jobb. Just nu jobbar jag som projektledare, har många bollar i luften, och många är beroende av att jag sköter mitt jobb. Det gör att jag får panikkänslor ibland. Jag vet inte hur många utbildningar jag har hoppat, av eller hur många toppenjobb jag har sagt upp mig ifrån. Bara förra året sa jag upp mig från en chefsposition med jättebra lön, för att jag fick ångest efter 3 månader. Tycker synd om alla arbetsgivare som låter sig duperas av mig när jag är i min maniska period (innan den gått till överdrift alltså). Jag har haft så mycket möjligheter i mitt liv, men jag har fan sumpat allting, varje gång. Det känns bittert att konstatera det.

    Jobbar du något alls just nu? Hur försörjer du dig?
    Psykiatern jag var hos ville sjukskriva mig, men jag är ju nollad på FK, så det fungerar inte. Jag vet inte hur jag blivit det, det var under en av mina depressiva perioder, när jag "glömde" anmäla att jag fått nytt jobb, därför står jag fortfarande på 0, jag som hade otroligt bra sgi tidigare. suck...

    Förlåt att jag bara skriver och "babblar på" men det är 1000 tankar i min hjärna just nu, och allt är kaos. Jag är verkligen tacksam över att du svarar på mina frågor och delar med dig av ditt liv.

  • Helena37

    Oj...såg efteråt att du inte mådde bra, och hade ångest. Ta hand om dig, hoppas du kan sova en stund...

  • Maia

    Fick inte sova nåt då sonen vaknade. Kunde ju ha sparkat upp sambon men när jag blir störd i vilan så kan jag inte ligga kvar.


    Jag vet hur det är att inte klara behålla jobben. Har jobat på många ställen, inom café, restaurang och butik. Arbetsgivarna brukar tycka jättebra om mig iom att jag blir hypoman när jag påbörjar jobb. Det slutar alltid i katastrof och jag säger alltid upp mig, i hysteri. Nu är jag sjukskriven och har varit det i, ja du, ca 2 år eller lite längre tror jag. Fick förlängd period då jag var såpass dålig (och ff är).
    "Babbla" på du. :)
    Det är mycket att reflektera över när man får en diagnos. Mycket som får sin förklaring och mycket man undrar över om man verkligen haft ett skov när man gjort.
    Nu måste jag ta hand om en överaktiv son. ;)
    Hörs vidare. Och fortsätt skriva av dig här, flera ggr om det behövs.
  • susye
    Helena37 skrev 2010-03-27 07:27:36 följande:
    Hej på er alla... Är jätteglad att jag hittat den här tråden, då jag nyss fått min diagnos, bipolär sjukdom typ 1. Jag har läst en massa, fått information, men känner mig ändå helt tom och ganska ledsen. Samtidigt har jag ju fått en hel del förklaringar på saker som har hänt i mitt liv. Vad händer nu? Vilka av er äter Litium? Vad finns det för annan medicin? Finns det något inom alternativmedicinen som kan hjälpa? Jag känner mig ganska så förvirrad just nu.
    finns många andra mediciner. själv äter jag lamotrigin o lyrica. vill du veta mer om sjukdomen så ska du försöka få tag på tom fahléns 6 små böcker (häften) om sjukdomen o läsa. jag läste dem strax efter att jag fått min diagnos o de gav så mycket insikt. jag fick låna dem på min psykmottagning.
  • susye
    Maia skrev 2010-03-27 08:36:14 följande:
    Fy f*n! Känns som jag ska sprängas av ångest. Tagit en stesolid och ska gå och lägga mig en stund. :(
    hoppas stesoliden hjälpte gumman
Svar på tråden Bipolär/manodepressiv sjukdom, vi fortsätter i ytterligare en tråd 2