• Dallis

    Cerclage?

    Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av cerclage?
    Jag är gravid med andra barnet och ska få ett cerclage om ca 9 veckor.
    Kommer bli helt sjukskriven efter det. Hur hade ni det? Jobbade ni? Vad fick ni/fick inte göra?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-28 00:07
    Här finns många tjejer som tillsammans har en massa erfarenheter om det mesta som rör cerclage.
    Alla frågor är välkomna, även de med "äckelvarning"

  • Svar på tråden Cerclage?
  • jazzkatten

    elaisa: nej det tror jag inte att jag har, fast i sjukintyget står det cervixinsufficiens, men allt pekar ju på att det var den onormala fostervattenmängden som var problemet. 

  • Grazila
    elaisa skrev 2010-03-18 18:18:55 följande:
    Jazzkatten, men då har du kanske inte försvagad cervix till och börja med, min tapp har aldrig mätt mer än 20mm efter cerklaget sattes och funnelingen har blivit bredare och bredare ju större/tyngre bebisen blir så mitt sängläge fortsätter tills det anses ok att föda.
    Nja fast det där är inget riktmärke. Efter mitt akuta cerclage gick cervix åter till att mäta 40mm och gjorde så under många veckor, runt v. 32 mätte den något mindre, vilket kan vara normalt även för den som inte har cervixinsufficiens.
    Försvagningen kan ju sitta på olika ställen och bete sig olika. Som i mitt fall är det en otät inre modermun som spökar: tidigt i graviditeten slinker en slinga av fosterhinnan ned och denna fylls sakta på med fostervatten, vilket i sin tur leder till att cervix bänds upp och yttre modermunnen öppnar sig fullständigt innan den inre gör den, vilket eg. är tvärtemot vad som händer vid t.ex förlossningen. Alltså när cerclaget kommer på plats hjälper det tillräckligt för att avlasta så att cervix håller full längd väldigt länge. Kort sagt, det kan se hemskt olika ut.
  • Grazila

    Förresten vad det där lät neggo, det är ju sant att det inte behöver vara cervixinsufficiens med tanke på det där med fostervattnet. Är ju jätteskönt för dig jazzkatten om du inte har detta problem {#lang_emotions_sunny}

  • elaisa
    Grazila skrev 2010-03-18 19:13:42 följande:
    Jaha, mitt öppnande har varit trattliknande, alltså uppifrån och blivit bredare o bredare Och nu tror jag bebishuvudet faktiskt trycker mot cerklaget och det svider och sticker till ibland. Har haft en konstig spännbands känsla över nedre magen idag och pratat med förlossningen. Imorgon bitti fick jag tid för koll o ctgkurva på specmvc om det inte blir värre då skulle vi åka in i kväll. Jag ligger blickstilla i sängen tills vidare{#lang_emotions_smile}
  • jazzkatten

    grazila: ja man vet ju aldrig men jag hoppas att det inte är nåt återkommande utan att jag slipper problem vid eventuella kommande graviditeter! Läkaren som plockade bort det sa att det satt väldigt ytligt så han trodde inte att det hade någon större "mekanisk" effekt efter att cervix återhämtat sig (jag hade också att det öppnade sig inifrån tror jag, de pratade om funneling). Cerklaget plockades bort för 4 veckor sedan och ingen bebis i sikte än... tror faktiskt att jag kommer att gå över tiden

  • Grazila

    Ja det är ju det som är så himla spännande när man tar bort det, att man inte riktigt vet {#lang_emotions_smile} Det är ju inte så att bebis liksom "trillar ut" när man klipper bandet, utan det krävs en hel del jobb för livmodern att öppna sig tillräckligt mycket för att bebisen ska kunna passera. Jag har gått full tid med mina barn trots insufficiensen. Vet du om du är nåt öppen?

  • Grazila
    Dallis skrev 2010-03-18 16:49:58 följande:
    Jag bor i Kristianstad. Ja, nu blir det en bit till Lund :) Det hade varit skönt om man hade kunnat räkna med förståelse på jobbet, men får tänka att jag inte har så lång tid kvar att jobba :) Tunga lyft och vändningar är en stor del av mitt jobb, tyvärr. Innan jag var gravid så trodde jag inte att man kände av det så tidigt, men ack vad man bedrog sig :)
    Ett alternativ är att få andra arbetsuppgifter. Bara som alternativ om du känner att det inte går, men ändå inte får nån sjukskrivning. (men det vet man ju att det inte heller alltid ses på med blida ögon av kollegor... lite OT, men det är så trist att det ofta är ett sånt klimat inom vården. Jag brukar själv försöka vara förstående mot kollegor som behöver den, så länge det inte verkar vara satt i system. Lite mer av det och alla skulle trivas bättre på sina arbetsplatser tror jag!)
    Men precis! Inte lång tid kvar nu {#lang_emotions_smile}
  • jazzkatten

    @grazila: jag tror inte det, åtminstone inte när de plockade bort cerklaget för 4 veckor sedan. Nu har jag iofs haft både förvärkar o slempropp och annat "trevligt" de senaste dagarna så kanske har det ändrat sig.


    @elaisa: det var som en vanlig gynundersökning, de stack in en lång pincett för att greppa om tråden, klippte av med en (lång) sax och drog sen ut tråden med pincetten. Gjorde inte ont alls som tur var, fast på vissa kan det tydligen göra det för de sa att jag kunde få lustgas ifall jag behövde, och instruerade mig att profylaxandas. Men på mig satt tråden väldigt ytlligt som sagt, så jag behövde inte nåt av det. 
Svar på tråden Cerclage?