• Dallis

    Cerclage?

    Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av cerclage?
    Jag är gravid med andra barnet och ska få ett cerclage om ca 9 veckor.
    Kommer bli helt sjukskriven efter det. Hur hade ni det? Jobbade ni? Vad fick ni/fick inte göra?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-28 00:07
    Här finns många tjejer som tillsammans har en massa erfarenheter om det mesta som rör cerclage.
    Alla frågor är välkomna, även de med "äckelvarning"

  • Svar på tråden Cerclage?
  • Grazila
    tigerkaka skrev 2010-05-20 10:50:40 följande:
    i natt knaka de till när jag skulle upp o kissa. kom nyss hem från gynakuten. hade cerklaget inte funnits där hade det redan gått illa sa läkaren. tappen hade kortats av lite och  inne där fanns nån tratt grej som tryckte på och gjorde att de hade skavt lite i tappen. väldigt läskigt, jag e chockad. han hoppades att de ska hålla i hop. vad ska man säga liksom. tur att jag åkte in.. nån som haft det så här redan med sitt cerklage? de är ju så tidigt redan :( man blir ju galet orolig. nu är jag hemma och fick absolut inte göra någonting. usch va jobbigt :((
    Men vad läskigt! Jag har -pepparpeppar- inte varit med om något sånt! Menar du att det är som en trattuppifrån mot cerclaget, liksom? Så att hinnblåsan+bebis ligger mot cerclaget o skaver? Eller är en bit av livmoderhalsen ovanför cerclaget sluten?
    Vila järnet nu!! Håller tummarna att det är slut med knakande! Ja fy, man kan oroa sig sjuk nästan... KRAM
    ps, ligger du mycket? Jag låg endel i uppförsbacke när det akuta cerclaget satts, för att avlasta cervix. Det hade god effekt, alltså kännbart god effekt. Du kan ju testa, typ kuddar under rumpa och ben. Lite jobbigt i början, men man vänjer sig!
  • tigerkaka

    ja han prata att de va som en tratt uppifrån på ngt vis och att de nu tryckte på med hinnan också. tappen var lite förkortad och cerklaget hade skavt lite så de  kom nån droppe blod men då nerifrån liksom. hade inte  cerklaget stoppat hade allt ramlat ut igen. tappen är alltså påverkad , men den finns fortfarande. ligger på soffan o vågar knappt röra mig.
    läskigt !! sen hade jag vita blodkroppar i urinen med, förmodigen uvi igen.

    har legat en del, men varit ute o promenerat jäkligt försiktigt varje dag. nu är de slut på de. tagit de väldigt lugnt annars.

    nu tänker jag ligga här .

    min kompis tyckte jag skulle få rullstol :)
    läkaren sa att i nån ny studie så visa de att man avlastar lika bra sittande som om man skulle ligga.

    tydligen sitter mitt cerklage ganska långt ner på tappen, dom kom väl inte åt ngt mer när dom satte in de, men då kan man undra varför dom inte satte de inifrån då i stället.. han sa att nästa gång borde de bli så och han hoppades att det skulle hålla..denna gången

    hoppas ja de låter ju inge vidare...

    har besök igen nästa vecka o ska åka in så fort de känns konstigt. nästa vecka ska jag få träffa henne som operade in cerklaget igen, så hon får se hur de sitter nu jämfört me innan.

    ska prova det du sa med kuddarna.

    kram

  • Dallis
    tigerkaka skrev 2010-05-19 10:20:33 följande:
    hejhej ! man kan ju undra hur dom tänker där, låter inge vidare, stå på dig och kräv i allafall extra kontroller Dallis. tyvärr så är det ju så nu för tiden att den som gapar mest när de gäller sjukvården får mest också. så skriiiiik! våga vara obekväm :) 22mm är inte mkt de, jag hade mer och fick mitt cerklage ändå, även fast jag inte ens bad om det. dom läste mina journaler och vips så hade jag mitt cerklage. dom försöker nu även få mig till att inte få några extra kontroller, de kan dom ju glömma :), det kommer jag definitivt att bråka om. ta hand om er ! och ta det lugnt :) kramar
    Gapa kan jag göra :) haha
    Grazila skrev 2010-05-19 04:23:27 följande:
    Det verkar vanligt det där, att man ska pröva in i det längsta hur det går... Men HUR i HELA friden resonerar hon när hon inte anser att du behöver extra kontroller??? Acceptera inte detta! Och åk in och kolla vid minsta känning om någonting. Jag kan förstå att du är orolig nu, för det var jag när jag utsattes för samma "test". 22mm är inte mycket, vilken vecka är du i nu? MEN däremot är det faktiskt kvinnor som går hela graviditeten ut trots en kortare cervix än normalt. Antagligen är det därför denna läkare anser att man inte ska sätta ett cerklage nu, men för 17, med din historia måste du ju få fler kontroller. Jag blir arg faktiskt!!! Ställ in dig på en vääääldigt stillsam tid nu, det kan ju vara rätt för dig med vila, men då måste du verkligen göra det. Jag inboxar dig en sak och du är jättevälkommen att höra av dig med vilka tankar som helst, om du inte vill posta dem här...
    Jag går snart in i vecka 17.  Jag känner att jag inte har tagit det så lugnt som jag borde.. {#lang_emotions_undecided} Får sån ångest över det... Jag har fortfarande inte hört något, så imorn ringer jag dit och skäller :) Funderar på om jag ska ringa till Lund direkt istället..
    Jag är mest nervös över att jag ska öppna mig i tystehet som förra gången. Tycker att har jag ett cerclage så borde det ju inte gå. har jag fel?
  • Grazila

    Du har alldeles rätt i det... det kan inte ske i det tysta, utan går det fel iaf kommer du garanterat känna det med cerclage och kunna söka hjälp i tid.


    Jag hade sökt mig någon annanstans. 22 mm i v.17 är ju lite... men då vet vi inte hur lång din cervix är från start iofs. Kanske den är kort. Ta kontakt med Lund. Bara det att ditt problem verkar bagatelliseras är en anledning att som tigerkaka menar skrika högre.
    Hur går det för er annars tjejer? Min graviditet känns just nu väldigt stillsam och behaglig. Kan vara ute och påta i mina rabatter och leka med barnen :) och då vill jag inte gnugga salt i såren på den som måste ta det lugnare, vill bara berätta hur en graviditet KAN vara trots cervixinsufficiens... KRAMAR!!
  • tigerkaka

    hej på er!

    här är de ok för tillfället. min funneling som de heter har gått tillbaka o de tack vare att jag legat ner hela tiden i princip.

    ligger numera som en fisk på torra land så de är bara till att gilla läget :).
    har även satts på pencillin långtidsbehandling, har haft 6 uvi, inte bra.

    verkar växa en hel del där inne annars, molar o har sig.

    de värsta med allt är hur ska man veta när de inte känns bra?
    jag brukar lita på min känsla men de känns ju också lite jobbigt.

    tar en dag i taget och försöker inte tänka på att de är rätt länge kvar.

    skönt att ni mår bra !

    och dallis sök annan doktor så du får den hjälp du ska ha  !

    här kämpas de på. har RUL i morrn, de är även årsdagen för min dotter ironiskt nog. de är nu 4a år sen, tiden går så fort.

    kramar till er alla !

  • Dallis

    Idag har varit en händelserik dag...
    Jag fick äntligen tag i specmvc, men läkaren hade gått hem tidigt. Typiskt.
    Bm i luren var iaf trevlig och skulle kolla om hon hann få fatt i läkaren innan hon hann lämna sjukhuset.
    När jag pratade med Bm igen, hade hon lyckats få tag i läkaren. Läkaren i sin tur hade inte fått ngt svar från Lund. *Suck*
    Jag fick numret till Lund och de tyckte jag skulle ringa dit 08.00 måndag morgon, för de hade gått hem tidigt (?)
    Uppgivenheten var ett faktum, men sen kom ljusningen!
    5 minuter efter jag lagt på luren, ringer det på skyddat nummer. Hmm, vem kan det vara?
    JO, det var LUND! De tyckte att jag skulle komma dit snarast på en undersökning! {#lang_emotions_laughing}
    Onsdag 10.00 är det dags. Jag hoppas innerligt att den läkaren har en helt annan uppfattning. Nu håller vi alla tummar vi har och ber till Gud att inget händer innan ons och helst inte efter det heller.

    GRAZILA: Jag vet inte hur lång cervix var innan jag blev gravid, men jag antar att den inte var superlång. Har ju trots allt skurit bort en bit två gånger...

  • Grazila

    VAD SKÖNT Dallis!!


    Sååå... bunkra upp med TV-gott, lägg dig på soffan och invänta onsdag :)
    *peppkram*
  • Dallis

    Jag ska ta det superlugnt fram till onsdag.
    Egentligen är jag allergisk mot att slöa, men vad gör man inte :)

  • Dallis

    Imorgon 09.00 ska jag anmäla mig för operation!
    Det ska bli så skönt att få det gjort. Kommer kunna slappna av lite efter det :) Tjoho!!!

Svar på tråden Cerclage?