• Dallis

    Cerclage?

    Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av cerclage?
    Jag är gravid med andra barnet och ska få ett cerclage om ca 9 veckor.
    Kommer bli helt sjukskriven efter det. Hur hade ni det? Jobbade ni? Vad fick ni/fick inte göra?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-28 00:07
    Här finns många tjejer som tillsammans har en massa erfarenheter om det mesta som rör cerclage.
    Alla frågor är välkomna, även de med "äckelvarning"

  • Svar på tråden Cerclage?
  • Grazila

    Jazzkatten, hur menar du med att det satt "ytligt"?


    På mig brukar det svida till lite precis när det dras ut, men det sitter långt upp och är sytt ordentligt djupt i muskeln s a s. Kanske det har betydelse? 
    Fick du ligga kvar, eller var det upp o hoppa direkt? Det har varit olika nämligen för mig, första gången sa det att det var viktigt jag låg kvar ca 30min andra gången var det upp direkt. Det gjorde ingen skillnad för mig heller, men man blir ju förvirrad när det säger så olika!
  • jazzkatten

    Grazila: ja du säg det, jag har ju inte sett det själv utan det är läkarna som har sagt det. Tror de syftade på att livmoderhalsen var väldigt kort när det sattes så det fanns liksom inte så mycket att sy i... eller nåt. Jag fick gå upp meddetsamma, eller nästan iaf, tror de föreslog att jag skulle ligga kvar en halv minut eller nåt. 

  • Pilloppan

    Hallå!
    Har en liten fråga, var nånstans i landet har ni fått cerklage? Verkar som dom inte sätter sånt i Göteborg iaf :-/

  • elaisa

    På Sös i Stockholm, men det är ju ganska ovanligt. Sist jag var på koll i veckan berättade läkaren att de sätter cerklage på några stycken/år och då föds det över 5000 barn på Sös per år. En omdiskuterad åtgärd eller som en läkare sa i mitt fall "som att välja mellan pest o kolera"
    Nu har allt gått bra hittills och jag har klarat mig utan infektioner och komplikationer men oron finns här hela tiden. Har du försvagad cervix?

  • Grazila
    Pilloppan skrev 2010-03-22 13:35:41 följande:
    Hallå! Har en liten fråga, var nånstans i landet har ni fått cerklage? Verkar som dom inte sätter sånt i Göteborg iaf :-/
    Har jag lite svårt att tro, det handlar inte om geografi utan att man överlag är väldigt restriktiv med att sätta cerclage idag av flera anledningar. Man måste alltså bevisa som patient att det behövs, ibland lite väl mycket, enligt min mening {#lang_emotions_frown}
    Mina är satta av landstinget kronoberg fast utfört i skåne, gävleborgsläns landsting samt landstinget västernorrland.
  • jazzkatten

    jag fick det på rigshospitalet i köpenhamn, (blev skickad dit för en annan operation som bara kan göras på ett par ställen i skandinavien), o det var de danska läkarna som tog beslut om cerklage. Men jag har också fått intrycket av att det inte är särskilt vanligt förekommande i Sverige. Min svenska läkare sa nåt om att det är ovanligt nu för tiden, verkar som att det gjordes oftare förr....?

  • Nice Girl Wrong Place

    Hej TS!

    Jag blev helt sjukskriven och fick i stort sett inte lyfta något alls. Inte göra speciellt mycket överhuvudtaget faktiskt.
    Men det beror nog på mina tidigare erfarenheter.
    Finns även de som jobbar som vanligt. Dock vet jag att det varierar och är väldigt individuellt.
    En del läkare beordrar sängläge, andra säger "lev som normalt".
    Du får helt enkelt ta upp det med din läkare som får bedömma din situation utefter dina tidigare erfarenheter.

    Det enda gemensamma verkar vara ingen sex och inga orgasmer.

    Lycka till!


    Beautifully Human
  • Pilloppan

    Det är så här att jag gjorde ett vul för några veckor sen p.g.a. att jag hade en tyngdkänsla neråt. Dom såg inget konstigt utan förklarade att det kan bli så efter några graviditeter, musklerna blir helt enkelt lite förslappade.

    Var på återbesök i torsdags och då hade livmoderhalsen förkortats från 40mm till 26mm på 3 veckor. Så nu är jag sjukskriven 4 v och ska ta det lugnt (sitter och ligger mest hela tiden)!
    I höstas förlorade jag två barn i v21 så jag är väl extra orolig för det antar jag.
    Men jag har iaf frågat min bm, mvc-läkaren och ett par andra om cerklage men alla säger bara att "nej, sånt görs aldrig längre". En jag pratade med sa att det inte görs i Göteborg längre iaf. De andra sa att det är alldeles för sent ändå. (jag är i v 19+4 idag)

    Vill väl egentligen bara höra att sånt kan göras om det nu verkligen skulle bli aktuellt. Känns som att skulle nu nåt sätta igång och det är på väg att gå åt helskotta, så kan man väl ändå göra ett försök med cerklage?! Eller så bor jag helt enkelt på fel ställe!
    Känner mig mest bara fruktansvärt orolig och tankarna går på högvarv mest hela tiden...

  • Nice Girl Wrong Place
    Pilloppan skrev 2010-03-22 17:10:11 följande:
    Det är så här att jag gjorde ett vul för några veckor sen p.g.a. att jag hade en tyngdkänsla neråt. Dom såg inget konstigt utan förklarade att det kan bli så efter några graviditeter, musklerna blir helt enkelt lite förslappade. Var på återbesök i torsdags och då hade livmoderhalsen förkortats från 40mm till 26mm på 3 veckor. Så nu är jag sjukskriven 4 v och ska ta det lugnt (sitter och ligger mest hela tiden)! I höstas förlorade jag två barn i v21 så jag är väl extra orolig för det antar jag.Men jag har iaf frågat min bm, mvc-läkaren och ett par andra om cerklage men alla säger bara att "nej, sånt görs aldrig längre". En jag pratade med sa att det inte görs i Göteborg längre iaf. De andra sa att det är alldeles för sent ändå. (jag är i v 19+4 idag)Vill väl egentligen bara höra att sånt kan göras om det nu verkligen skulle bli aktuellt. Känns som att skulle nu nåt sätta igång och det är på väg att gå åt helskotta, så kan man väl ändå göra ett försök med cerklage?! Eller så bor jag helt enkelt på fel ställe!Känner mig mest bara fruktansvärt orolig och tankarna går på högvarv mest hela tiden...
    Om de säger "sånt görs inte längre" så ljuger de.
    Men visst, många läkare tvekar. Det är inte helt bevisat om det fungerar. I vissa fall kan det ha motsatt effekt, reta livmoderhalsen och sätta i gång något snarare än hålla emot.
    Man vill vara helt säker på, att kvinnan lider av försvagad livmoderhals innan man sätter cerklage.
    Har man haft prematura värkar t ex, brukar de vara mer återhållsamma.
    För sent är det absolut inte, men akuta cerklage (som man sätter när livmoderhalsen redan börjat öppna sig) är inte lika "säkra" som cerklage som sätta i förebyggande syfte.

    Det beror lite på hur det gick till när du förlorade dina söner (beklagar, jag förlorade också en son i höstas, v22). Öpnnar man sig tyst, utan värkar, är cerklage nog vägen att gå. Med mycket sammandragningar, kan det vara olämpligt. En bedömningsfråga helt enkelt.

    Men att de inte görs längre är fel fel fel. Jag vet många kvinnor som skulle förlorat sina barn om det inte var för cerklaget. Så lite på din känsla och GE INTE UPP!!!
    Beautifully Human
  • jazzkatten

    jag fick mitt satt i vecka 20+6 så det stämmer inte att v 19+4 är för sent. Då hade jag 17 mm cervix, den hade varit nere på 4 mm och vänt. Men jag har iofs hört att det vanligaste är att man sätter dem i förebyggande syfte (pga konstaterad cervixinsufficiens t ex) och då sätts de väl runt v 12-15 eller nåt.

Svar på tråden Cerclage?