• Dallis

    Cerclage?

    Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av cerclage?
    Jag är gravid med andra barnet och ska få ett cerclage om ca 9 veckor.
    Kommer bli helt sjukskriven efter det. Hur hade ni det? Jobbade ni? Vad fick ni/fick inte göra?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-28 00:07
    Här finns många tjejer som tillsammans har en massa erfarenheter om det mesta som rör cerclage.
    Alla frågor är välkomna, även de med "äckelvarning"

  • Svar på tråden Cerclage?
  • Pilloppan

    Har inte fått någon bra förklaring till varför jag förlorade barnen annat än att tvillinggraviditeter är riskgraviditeter. Det kan jag väl köpa, men dessutom fick jag reda på efteråt att jag hade gbs också så jag tror absolut att det har nåt samband!
    Vattnet gick helt plötsligt utan nån förvarning, ca trekvart-en timme efter jag kom hem från jobbet så gick jag och kissade, när jag var klar så kände jag att nåt stort var på väg ut. Försökte hålla tillbaka det men det gick inte...
    Sen var det kört.

    Jag förstår ju att dom tvekar och att det bästa är att sätta cerklage tidigare, men ska man behöva förlora flera barn innan dom gör något??
    Jag har inte haft några värkar heller, möjligtvis några sammandragningar som inte gjort ont. Bara blivit lite hårt typ. Och dessutom efter jag fick reda på det här (orsakat av stress, oro antar jag).

    Det var fortfarande stängt iaf, bara förkortat helt enkelt.
    Men hur vet man egentligen om den är försvagad? Vad kan det annars bero på att den kortas av?

    Sen är ju frågan vart jag ska vända mig för att inte bara få negativa svar när jag frågar om cerklage.

  • Grazila

    Jag fick en gång förklarat för mig att många kvinnor får en förkortad cervix efterhand graviditeten fortskrider, även ganska tidigt, utan att det leder till ett sent missfall. Under 80-talet sattes cerclage frikostigt och ibland hade det ogynnsam effekt. Idag ses det som en lite stenålders metod som inte utförs "i onödan".


    Om jag vore du skulle jag vända mig direkt till gyn istället för MVC-läkare. Jag har dåliga erfarenheter, behöver inte alls stämma. Men numera tar jag en låååång omväg förbi MVC tills dess att specen sagt sitt och cerclaget sitter där.
    I mitt fall var ytterligare en nära förestående katastrof nödvändigt för att jag slutligen skulle få cerclage. Tyvärr är det ofta så pass restriktivt idag. Lita på din egen känsla och sök direkt när det känns fel, istället för att stanna hemma och oroa dig.
    Att det skulle vara försent i v.19 är helt enkelt struntprat, om man inte syftar på det att den lugna perioden är över och fostret börjar bli ganska stort. Som jag förstått det är ca v. 14 idealiskt då graviditeten kommer in i ett lugnt stadium och fostret ännu väger minimalt.
  • Nice Girl Wrong Place
    Pilloppan skrev 2010-03-22 19:35:47 följande:
    Har inte fått någon bra förklaring till varför jag förlorade barnen annat än att tvillinggraviditeter är riskgraviditeter. Det kan jag väl köpa, men dessutom fick jag reda på efteråt att jag hade gbs också så jag tror absolut att det har nåt samband! Vattnet gick helt plötsligt utan nån förvarning, ca trekvart-en timme efter jag kom hem från jobbet så gick jag och kissade, när jag var klar så kände jag att nåt stort var på väg ut. Försökte hålla tillbaka det men det gick inte... Sen var det kört. Jag förstår ju att dom tvekar och att det bästa är att sätta cerklage tidigare, men ska man behöva förlora flera barn innan dom gör något??Jag har inte haft några värkar heller, möjligtvis några sammandragningar som inte gjort ont. Bara blivit lite hårt typ. Och dessutom efter jag fick reda på det här (orsakat av stress, oro antar jag). Det var fortfarande stängt iaf, bara förkortat helt enkelt. Men hur vet man egentligen om den är försvagad? Vad kan det annars bero på att den kortas av?Sen är ju frågan vart jag ska vända mig för att inte bara få negativa svar när jag frågar om cerklage.
    Vad hemskt. Jag känner igen händelseförloppet.

    Man vet inte om den är försvagad, tills man förlorat minst ett barn pga det. Tyvärr. Vissa förlorar fler innan ett cerklage sätts.
    Det är en sådan balansgång, så mycket övervägande som ligger bakom. Läkare vill vara helt säkra på att livmoderhalsen är försvagad.

    Svårt att säga var du ska vända dig. Har du kontakt med specialistmödravården? Det är alltid där jag fått hjälp. Så mitt råd är att ta kontakt med dem så snart som möjligt.

    Du kan alltid inboxa mig om det är något, kan absolut inte svara på allt, men jag förstår precis vad du går och gått igenom.
    Beautifully Human
  • Dallis
    Pilloppan skrev 2010-03-22 13:35:41 följande:
    Hallå! Har en liten fråga, var nånstans i landet har ni fått cerklage? Verkar som dom inte sätter sånt i Göteborg iaf :-/
    Jag bor i Kristianstad och ska få mitt i samma stad.
    När jag fick mitt missfall, sa läkarna att de normalt inte utreder orsaken till sena missfall (jag fick i v21) förrens man har fått två sena missfall.
    Tur i oturen för mig, så hittade de orsaken direkt i mitt fall :)
  • Dallis
    Nice Girl Wrong Place skrev 2010-03-22 16:59:13 följande:
    Hej TS! Jag blev helt sjukskriven och fick i stort sett inte lyfta något alls. Inte göra speciellt mycket överhuvudtaget faktiskt. Men det beror nog på mina tidigare erfarenheter. Finns även de som jobbar som vanligt. Dock vet jag att det varierar och är väldigt individuellt. En del läkare beordrar sängläge, andra säger "lev som normalt". Du får helt enkelt ta upp det med din läkare som får bedömma din situation utefter dina tidigare erfarenheter. Det enda gemensamma verkar vara ingen sex och inga orgasmer. Lycka till!
    Min läkare sa redan efter mitt mf att det skulle bli sjukskrivning för att jag jobbar i vården och har många och tunga lyft.
    Jag hoppas dock på att jag får lov att röra mig normalt :)
  • Dallis
    Pilloppan skrev 2010-03-22 17:10:11 följande:
    Det är så här att jag gjorde ett vul för några veckor sen p.g.a. att jag hade en tyngdkänsla neråt. Dom såg inget konstigt utan förklarade att det kan bli så efter några graviditeter, musklerna blir helt enkelt lite förslappade. Var på återbesök i torsdags och då hade livmoderhalsen förkortats från 40mm till 26mm på 3 veckor. Så nu är jag sjukskriven 4 v och ska ta det lugnt (sitter och ligger mest hela tiden)! I höstas förlorade jag två barn i v21 så jag är väl extra orolig för det antar jag. Men jag har iaf frågat min bm, mvc-läkaren och ett par andra om cerklage men alla säger bara att "nej, sånt görs aldrig längre". En jag pratade med sa att det inte görs i Göteborg längre iaf. De andra sa att det är alldeles för sent ändå. (jag är i v 19+4 idag) Vill väl egentligen bara höra att sånt kan göras om det nu verkligen skulle bli aktuellt. Känns som att skulle nu nåt sätta igång och det är på väg att gå åt helskotta, så kan man väl ändå göra ett försök med cerklage?! Eller så bor jag helt enkelt på fel ställe! Känner mig mest bara fruktansvärt orolig och tankarna går på högvarv mest hela tiden...
    Vadå för sent? Läkarna diskuterade att sätta cerclage på mig när jag kom in akut i v21, men jag var öppen 2 cm och det var för mycket för att det skulle fungera.
    Visserligen verkar det inte vara så vanligt att sätta cerclage, men visst sätts det. Stå på dig!
  • Nice Girl Wrong Place
    Dallis skrev 2010-03-22 21:19:41 följande:
    Min läkare sa redan efter mitt mf att det skulle bli sjukskrivning för att jag jobbar i vården och har många och tunga lyft. Jag hoppas dock på att jag får lov att röra mig normalt :)
    Ah vad bra!
    Jo, som många skrivit redan, det kommer du ju att märka. Man känner när man måste vila
    Beautifully Human
  • Pilloppan
    Nice Girl Wrong Place skrev 2010-03-22 20:42:21 följande:
    Vad hemskt. Jag känner igen händelseförloppet.Man vet inte om den är försvagad, tills man förlorat minst ett barn pga det. Tyvärr. Vissa förlorar fler innan ett cerklage sätts.Det är en sådan balansgång, så mycket övervägande som ligger bakom. Läkare vill vara helt säkra på att livmoderhalsen är försvagad.Svårt att säga var du ska vända dig. Har du kontakt med specialistmödravården? Det är alltid där jag fått hjälp. Så mitt råd är att ta kontakt med dem så snart som möjligt.Du kan alltid inboxa mig om det är något, kan absolut inte svara på allt, men jag förstår precis vad du går och gått igenom.
    Jag ringde antenatalenheten/specialmvc häromdagen, pratade med nån i rådgivningen och hon var lite snäsig och sa att sånt sätts inte numera. Jag sa då att jag hört om flera som gjort det och det har funkat för! "Jaså?? Det låter väldigt konstigt" sa hon då :-/

    Ringde även specialförlossningen och pratade med nån tant, hon sa typ samma och att hon hade varit bm i 40 år och det hade hon inte hört talas om!!
    Pratade med min kurator idag också och hon skulle kontakta den läkaren jag hade vid mitt missfall så får jag väl se om hon ringer upp mig imorgon eller nåt.
    Måste man inte ha typ en remiss från mvc för att få gå hos specmvc?

    Jag får nästan panik när inte nån vill lyssna! Dom bara dumförklarar en känns det som.

    Jobbigt också att vänta ytterligare 3 veckor innan jag ska tillbaka och titta hur det ser ut igen. Funderar starkt på att ringa och be att få se tidigare.
  • Grazila

    Det finns flera vägar in till specen. Det var därför jag menade att du kanske borde rata MVC sålänge och gå direkt till specialistläkare: gyn (gyn tar även emot gravida kvinnor, INTE bara dem som inte är inskrivna i MVC). 


    Känns det inte bra, dvs exempelvis tyngdkänsla, sammandragningar eller annan olustkänsla i magen, sök istället för att ringa och få rådet att vänta eller bara vänta på utsatt tid, då det mycket väl kan bli försent. Och jag tycker absolut att du ska se till att få en tid tidigare än om 3 veckor. 
    Tycker det är märkligt att de drar såna rövare för dig om cerclagesättning, men det kan ha med att göra att de inte vill inge förhoppningar... Finns ju risker med ingreppet också.
    Håller tummarna för dig att detta samtal ger något nu, det är verkligen fruktansvärt när man blir sådär dribblad. Det sänker förtroendet för vården, som faktiskt är enda stället att få hjälp.
    Kram// Graz som också varit med om det och numera motar Olle i grind genom att söka adekvat hjälp och hävda sin expertis på den egna kroppen.
  • Pilloppan

    Hallå.
    Åkte upp till specmvc idag. Fick iaf gjort ett vul och tappen hade växt med ca 4mm.
    Lönar väl sig att ta det lugnt Känner mig mycket lugnare nu, att det går åt rätt håll!

Svar på tråden Cerclage?