• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • khartoum
    mrseriksson skrev 2010-03-23 15:21:07 följande:
    Hej hej kahrtoum: Min son fick på sin årliga kontroll av astman reda på att han led av struma och även då att han hade celliaki.....vet ej om det finns något samband...men idag äter han levaxin (livet ut) och gluten fri kost.............. Hans halv lillasyster på snart 3 år har lämnat blodprov för hon klagar på sin onda mage..Så nu väntar vi på svar...hon skulle även gå på laktosfri kost i 2 veckor...hon klagar fortfarande över sin mage fast hon har gått på lakotosfritt i 1 vecka.....och idags läget har hon även feber och hosta/snorig......
    Tack för dina reflektioner. Jag skall fråga ordentligt när vi skall på en uppföljningkontroll igen. Jag tycker att hon är blek och ibland lite orolig, myror i byxorna, typ, men hon oroar sig då för hunden, för lillasyster, att posten har kommit osv. Inga stora grejer, men lite ångestlikt sådär.... nu undrar jag om det kan vara ett symptom på sköldkörtelvärdet?

    mÅR DIN SON BRA PÅ SIN MEDICIN? Och lillasyster, hur länge har hon haft ont? Hur är hennes avföring?

    ja, vi löser inget såhär och jag känner att jag ibland tar reda på för mycket, man nojar kanske i onödan?

    Förresten, allihop - ger ni era barn glass och i så fall vilken? Jag läste på oatley att deras glass skulle ha så låga nivåer gluten att de räknades som "säkra" för celiakipersoner.

    Kajsa K; 2 augusti - tänk vad spännande!! Själv fick jag vår yngsta för ganska precis ett år sedan, hon fyller ett år nu i april. Det är så stort och underbart att bli mamma, att jag nästan känner mig lite sorgsen nu när vi inte skall ha fler. Samtidigt skall jag erkänna att jag nu känner en viss lättnad också att lilltösen blir större och större, sover bättre på natten och så verkar hon frisk.

    Men det är ofattbart att jag vid denna tiden förra året väntade och väntade och undrade och undrade och bara ville att graviditeten skulle vara över. Ännu en gång - Grattis - och hoppas de nästkommande 18 veckorna går som på räls! {#lang_emotions_heart}
  • miie
    khartoum skrev 2010-03-26 23:25:58 följande:
    Förresten, allihop - ger ni era barn glass och i så fall vilken? Jag läste på oatley att deras glass skulle ha så låga nivåer gluten att de räknades som "säkra" för celiakipersoner.
    Glass ja... bland annat har vi gett oatleys glass men även sia vanilj brukar funka för oss. Ja och så isglass förståss.

    Dock märkte vi att det fanns isglass med ett lager av något som också verkade vara isglass men som innehöll vete... *suck*... kommer dock inte ihåg vad det var för märke. Det var inte GB's glassar i alla fall.

    Och kulglass (ute) kan vara svårt har vi märkt...
  • joojoo

    Sonen var väldigt ofta sjuk. Varannan vecka kanske. Oftast feber, förkyld och hostig. En del gånger kräktes han och i början höll vi honom hemma varje gång. Kunde ju inte vara säker på att det inte var magsjuka, men efter några månader så insåg vi att han inte var magsjuk. Högen med lappar från försäkringskassan har minskat rejält efter att han fick sin diagnos.

  • castte41

    nån som vet om påskmust är ok att dricka för glutenintolleranta. Står att det innerhåller kornmalt.?

  • khartoum
    castte41 skrev 2010-03-31 20:07:34 följande:
    nån som vet om påskmust är ok att dricka för glutenintolleranta. Står att det innerhåller kornmalt.?
    Vi har inte gett det till vår flicka. Malt-whatever, reagerar hon på. Tyvärr finns det i många livsmedel har jag märkt.
  • khartoum
    miie skrev 2010-03-29 09:14:21 följande:
    Glass ja... bland annat har vi gett oatleys glass men även sia vanilj brukar funka för oss. Ja och så isglass förståss. Dock märkte vi att det fanns isglass med ett lager av något som också verkade vara isglass men som innehöll vete... *suck*... kommer dock inte ihåg vad det var för märke. Det var inte GB's glassar i alla fall. Och kulglass (ute) kan vara svårt har vi märkt...
    Tack! Vad bra att veta! Jag skall testa Oatley. Jippie! Maken köpte glutenfria glassrån häromveckan också, så nu kan hon också få strutglass som de andra barnen.
  • khartoum
    Wicked witch skrev 2010-04-01 07:57:05 följande:
    All påskmust ska vara ok enligt livsmedelsverket.
    Jag vet det, men eftersom vår dotter får ont i magen och den svullnar upp som en ballong så ger vi henne inte det. Det kan säkert skilja hur känslig man är. I vårt fall så utesluter jag inte att hon är överkänslig mot något annat men just nu vet vi inte om det är så.
  • Miralicia
    khartoum skrev 2010-04-01 16:46:04 följande:
    Jag vet det, men eftersom vår dotter får ont i magen och den svullnar upp som en ballong så ger vi henne inte det. Det kan säkert skilja hur känslig man är. I vårt fall så utesluter jag inte att hon är överkänslig mot något annat men just nu vet vi inte om det är så.
    en hel del must innehåller förutom (korn)malt även glukossirap som ofta är baserad på vete. som glutenintolerant kan man många gånger klara glukossirap, men som veteallergiker eller om man är extremt känslig glutenintolerant kan man reagera även på det även om man enligt märkningsregler och undantag inte "kan" reagera på vete i glukossirap.

    påskmust har jag inte testat, men med julmust kunde jag dricka ett halvstort glas med apotekarnes julmust utan att det började klia på mig som är veteallergiker och väldigt känslig, den har jag för mig enbart hade malt - alla övriga sorter var både malt & glukos-fruktossirap.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2010-04-01 16:59:27 följande:
    en hel del must innehåller förutom (korn)malt även glukossirap som ofta är baserad på vete. som glutenintolerant kan man många gånger klara glukossirap, men som veteallergiker eller om man är extremt känslig glutenintolerant kan man reagera även på det även om man enligt märkningsregler och undantag inte "kan" reagera på vete i glukossirap. påskmust har jag inte testat, men med julmust kunde jag dricka ett halvstort glas med apotekarnes julmust utan att det började klia på mig som är veteallergiker och väldigt känslig, den har jag för mig enbart hade malt - alla övriga sorter var både malt & glukos-fruktossirap.
    Ja, jag har inte ens vågat testa ännu.
    Sonen (veteallergiker) fick av misstag Eldorados jordgubbssylt i lördags och ujjj, vad kass han blev. Då står det glukossirap(vete) som tredje ingrediens, efter jordgubbar och vatten. Blir så sur att de kör ner en massa "skit" i maten som inte ska vara där! Men billigt är det väl...

    Jag har tidigare reagerat på Eldorados svart vinbärsgele med glukossirap och jag är ju "bara" glutenintolerant men har hudceliaki, och då är man ofta lite känsligare...

    Tack för alla grattis. {#lang_emotions_heart} Jag mår toppen och det ska verkligen bli jätte kul med en liten bebis igen!
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt