• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • 2små2stora

    Vi har inga problem med omgivningen heller, även om jag ofta tar med bakverk till barnen mest för att det är enklare jag har allt hemma redan. 


    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07, William 100904~~
  • Anna F

    Jag utgår alltid från att alla är allergi-idioter och att jag inte kan räkna med att det finns något för dottern att äta när vi är utanför hemmet. Kanske beror det på att hon har så svåra och omfattande allergier. Jag har själv levt som vegetarian sen 1990 och vet precis hur dumma folk kan vara bara när det gäller den grejen. "Men räckor är väl inte kött?" ... "Du kan väl bara peta bort skinkan på smörgåstårtan?" osv.  Allergierna är liksom en extrem förlängning på det så jag är van att det måste fixas och trixas om man ska få en fullvärdig måltid :)

    Att åka på semester utan att ha med sig matlådor och sätta i hotellkylen, eller åka på en längre resa utan att ha eget kök i lägenheten finns inte på världskartan. Ja, jag kan bli trött på att det inte bara är att gå och sätta sig på en resturang och njuta hela familjen men å andra sidan ser jag inte någon njutning i att gå på resturang, lära upp kocken hur maten ska lagas och ändå sitta där som på nålar ifall det inte är riktigt gjort. För att inte tala om hur mycket en allergisk reaktion förstör på en semester både för barnet och oss föräldrar. Minst ett dygn av "roliga" saker går ju bort pga smärta och sen kommer ju efterdyningar av reaktionen. Nattsömn som är förstörd, gnälligt barn som har ont. Kli och utslag. Värdelös matlust resten av resan osv. Det är som om jag skulle dricka isvatten och riskera magjuka och ligga platt fall i värmen och må illa. Varför skulle jag riskera det när jag betalat dyrt och alla vill få ut mesta möjliga av resan. Vinsten för oss att ha eget kök, eller matlådor med om det är en kortare resa på hotellrum är så ofantligt stor att jag gör det utan att tycka att det är konstigt eller bökigt.

    Att inte svärmor eller andra inte vill laga mat åt dotter stör inte heller. Vi kan prata om det och har vi gott om tid kan jag tillaga maten där hos dem om de frågat efter ingredienserna innan, eller så tar jag med hemifrån och lägger upp det som om det vore lagat på plats. Då ser jag till att de köpt saker som inte behöver tillagas och som dottern kan äta så alla får känna att de kan bjuda och hon får bli bjuden på. Om det i värsta fall är en banan, zoo tablettask eller kokt ris eller potatis spelar inte mig något roll.  

    Jag får hålla mig fast i att många av barnallergierna kommer växa bort om vi sköter dem nu och att det blir bättre för varje år som går.  Om jag i framtiden skulle få ett icke allergiskt barn som kan äta det mesta tror jag nog att jag skulle se allergin mer som ett problem för först då skulle jag inse hur "lätt" det skulle vara att bara kunna gå in på Ica och köpa en barnmatsbruk om man är på resande fot. Eller att jag inte behöver laga all mat från grunden utan att det kan gå snabbt med maten ibland.

     

  • Bei Bei

    Hoppar in här i tråden. Har en dotter på 7år som precis fått diagnosen celiaki. Hon har ätit helt glutenfritt sen april i år. Jag blir bara inte klok på dietisten och hennes läkares oenighet. Dietisten säger att vi kan rosta bröd i samma brödrost, bara att vifta ut lite smulor innan?! Hon säger att vi kan använda samma smörbytta och att lösgodis är helt ok, bara att läsa på innehållsförteckningen. Läkaren tycker inte vi ska ha samma smör, vilket jag håller med om, man ser ju tillomed brödsmulor i smöret. Brödrosten lika så och lösgodiset blandas ju allt i plastskoporna? Hur gör ni? Vi är noga och tar hellre det säkra före det osäkra. Dottern har varit så sjuk och nu när hon äntligen (senaste månaden) mår bättre vill vi inte riskera något. Vore intressant att höra vad ni andra fått för direktiv?


    ♥ Ronja ♥ Hannes ♥ Minna
  • Bei Bei

    Och hur lång tid tar det att få intyget? Vi har fortfarande inte fått något och har vetat nu i en månad att det verkligen är celiaki. Måste ju ha intyget till skolan och försäkringsbolaget.


    ♥ Ronja ♥ Hannes ♥ Minna
  • Kavat
    Sephyria skrev 2012-07-23 08:08:12 följande:
    Ni som har barn som reagerar på vete: klarar de druvsocker? För visst är det så att druvsocker kan vara gjort på vete, och ofta är det om det inte står specificerat nåt annat?

    Har under sommaren testet att ge sonen mat med druvsocker lite då och då, och han har i över en månad haft eksem i knävecken. Han är inte atopisk men hade lite eksem då han fortfarande fick sädesslag. Visst låter det som om det kan vara druvsockret som är orsaken nu?
    Mina klarar det inte. Står det inget på glukossirap, druvsocker, dextros mm är det för det mesta majs/vetebladning, men de kan aldrig säga av vad. Ibland potatis.

    Jag brukar gå på min magkänsla om jag inte vet och utesluta och provocera och jag brukar för det mesta ha rätt. Har jag inte rätt så är det bara att leta vidare..

    Det låter som du är rätt övertygad själv?
  • Kavat
    Sousafon skrev 2012-07-26 21:40:16 följande:
    Hej!

    Vi ska åka till Göteborg med vår son som är kraftigt allergisk mot ägg, nötter mm. Finns det någon som har någon restaurang att rekommendera? Vi kommer att bo nära Slottsskogen.

    Tacksam för tips! Svårt att våga äta på restaurang i främmande städer... 
    Tyvärr, jag har inte vågat mig ut alls. Äter vi någonstans så har det varit på mc donalds, bk eller max, men inte ens det brukar gå så bra. Så jag har tyvärr inga tips att ge.

    Det enda råd jag kan ge är att förhöra kocken och be dem steka en köttbit i olja med potatis eller ris eller något som är stensäkert för er och vara övertydlig och ge intruktioner om hur maten ska lagas typ.
  • Kavat
    skånegås skrev 2012-07-28 10:41:56 följande:
    Hej!
    NU var det längesen jag var in hit. Exet fick ringa och prata med dietisten och då var det ok att sluta med Sinlac och så har vi kostregistrerat under 5 dygn, men hon har 'ännu ej kollat på det då hon är på semester några veckor till. Men det känns bra. Liten har mått bra, somnat lätt och varit bra i magen ända sedan vi slutade med gröten Vi har dessutom börjat med havre igen och det verkar fungera bra. Blir ju inga mängder då vi vant oss från det, men ack så mycket enklare och godare att kunna variera lite. Han MÅR mycket bättre, men har fått lite eksem runt munnen.... funderar på om det beror på de enorma mängder nektariner han äter och kladdar runt med (han stjäl när vi inte ser.... och verkligen älskar dem). Det är bara runt munnen...

    Ha det och komihåg att det för de allra flesta kommer en dag då de mår bra, då man hittat rätt kost!!!!! Himlarns vad förtvivlad jag var bara för någon månad sedan och så hela året innan dess...... Tack alla bästaste människor här inne för kunskap och råd!! Ni är värda minst er vikt i guld!!

    Så livet flyter på och vi mår rätt bra.
    Vad skönt att det blev bättre utan sinlac/soja!

    Håll koll på prickarna, tänker att det kan vara havren också, men det lär ni ju märka. Skoj att höra hur det går för er.
  • Kavat
    LadyM skrev 2012-07-28 18:37:22 följande:
    Kanske för första gångerna har jag flippat ordentligt på sonens allergier och tyckt det är gräsligt jobbigt! Hotellnätter (utan kyl, utan kök) i annan stad har resulterat i enbart korv och hamburgare för stackaren (utöver frukt, morötter, isglass, välling och lite ris) Jag är så trött på att "behöva" ge honom skräp, att behöva planera planera planera, att aldrig bara beställa in en barnportion. Att inte kunna ge honom pannkakor och annat smarrigt på hotellfrukosten utan se honom sitta å knapra på ett torrt knäckebröd och cornflakes utan något till. Kanske hade det känts lättare om han dessutom inte var så liten i maten och så smal - men för första ggr på 2 år har jag tyckt att de hör allergierna verkligen är skitdryga. Grrr. Var bara tvungen att ventilera lite!
    Mmmm, man måste nog flippa ibland också. Hjärta
  • Kavat
    ränderpåtvären skrev 2012-07-28 20:59:21 följande:
    Också less på allergier – eller på att alla andra använder sig av allergener. Köpte garanterat mjölkfria bullar, funkat tidigare, men rutinerna är säkert annorlunda på sommaren så måste kommit med spår av smör eller något. Om hon inte ens klarar det "lilla" förstår jag inte hur hon ska klara livet utanför hemmet. En resa utan eget kök känns som en omöjlighet.

    Är det någon som har koll på det där med mjölk eftersom jag upplevt att hon reagerat mindre av salladsdressing (nio månader sedan) med gräddfil i än av "mjölkfria" bullar?
    Tänkte om det tyder på att ost, fil och sådant kanske går bättre. 
    I regel, ju fetare desto mindre procent protein. Smör är alltså inte lika mycket protein i som lättmjölk.
    Det finns en massa olika mjölkproteiner där vassle och kasein är de vanligaste. Men man brukar vara allergisk mot fler än en sorts protein.
    Ost betstår i princip endast av kasein så därför klarar en del ost bättre. Men jag tror inte att det finns inget som enbart består av vassle t.ex (förutom ersättningarna) om de inte är som ingrediens i något annat och de utvunnit just vassle för att ha i, men så långt har jag inte kollat.