• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • LokesMammi

    Finns det nån tråd med pälsdjurallergi för barn? =)


    11/1-11 kom världens bästa bebis till oss <3
  • Trottoarbonden

    Här är det blandade känslor (som så ofta). Tycks som om vi nått stor framgång genom att ha hittat några livsmedel som vi är helt säkra på. Lagade ikväll älg-gryta med ris (älgskav, solrosolja, morot, lök, salt, rismjöl) och den har aldrig kliat. Otroligt skönt att ha en rätt som jag är säker på. Sonen har ätit dåligt senaste dagarna, tycker nog det är jobbigt när vi provar en massa nya grejer hela tiden och det kliar osv...

    Efter att ha haft osäkra resultat då vi provat potatis gjorde vi idag ett nytt försök med potatismos, som sonen älskar. Han stoppade in lite i munnen och vipps så hade han blåsor på läpparna! Tidigare har det "bara" kliat lite, men inte konsekvent tycker vi. Han säger dock själv att potatis inte fungerar. Och så en så pass rejäl reaktion idag! Känns jobbigt, riktigt jobbigt...

    Vi känner oss även hyfsat säkra på att han inte tål fläskkött. Har dock vid ett tillfälle ätit köttbullar av blandfärs med god aptit utan att klaga. Men annars märkte vi stor skillnad när vi tog bort fläskköttet.
    Tomat, även tillagad, tycks inte heller fungera.

    Ägg är vi synnerligen osäkra på. Har blind-testat flera gånger utan att det kliat. Har aldrig någonsin klagat på plättar. Men fick kokt ägg i skolan, och sa att det kliade. Brukar påpeka att just kokt ägg kliar och har sedan länge inte velat äta det. Har gett honom hemlagad glass, med rått ägg i. Denna har inte kliat alls (jag frågade och frågade, meddelade att glassen går utmärkt att göra även utan ägg osv, men nej, den kliade inte). Vad ska vi tro? Kan det vara skillnad på ägg o ägg?

    Tips på vad vi kan äta mottages tacksamt (börjar bli väldigt trist med köttbullar/pannbiff och pasta samt köttgryta och ris...). Ska vara utan fisk, fågel, fläskkött, potatis, tomat, ägg, baljväxter, nötter (inkl mandel o kokos), banan o kiwi, majs.

  • Kavat
    Trottoarbonden skrev 2012-09-09 20:12:04 följande:
    Här är det blandade känslor (som så ofta). Tycks som om vi nått stor framgång genom att ha hittat några livsmedel som vi är helt säkra på. Lagade ikväll älg-gryta med ris (älgskav, solrosolja, morot, lök, salt, rismjöl) och den har aldrig kliat. Otroligt skönt att ha en rätt som jag är säker på. Sonen har ätit dåligt senaste dagarna, tycker nog det är jobbigt när vi provar en massa nya grejer hela tiden och det kliar osv...

    Efter att ha haft osäkra resultat då vi provat potatis gjorde vi idag ett nytt försök med potatismos, som sonen älskar. Han stoppade in lite i munnen och vipps så hade han blåsor på läpparna! Tidigare har det "bara" kliat lite, men inte konsekvent tycker vi. Han säger dock själv att potatis inte fungerar. Och så en så pass rejäl reaktion idag! Känns jobbigt, riktigt jobbigt...

    Vi känner oss även hyfsat säkra på att han inte tål fläskkött. Har dock vid ett tillfälle ätit köttbullar av blandfärs med god aptit utan att klaga. Men annars märkte vi stor skillnad när vi tog bort fläskköttet.
    Tomat, även tillagad, tycks inte heller fungera.

    Ägg är vi synnerligen osäkra på. Har blind-testat flera gånger utan att det kliat. Har aldrig någonsin klagat på plättar. Men fick kokt ägg i skolan, och sa att det kliade. Brukar påpeka att just kokt ägg kliar och har sedan länge inte velat äta det. Har gett honom hemlagad glass, med rått ägg i. Denna har inte kliat alls (jag frågade och frågade, meddelade att glassen går utmärkt att göra även utan ägg osv, men nej, den kliade inte). Vad ska vi tro? Kan det vara skillnad på ägg o ägg?

    Tips på vad vi kan äta mottages tacksamt (börjar bli väldigt trist med köttbullar/pannbiff och pasta samt köttgryta och ris...). Ska vara utan fisk, fågel, fläskkött, potatis, tomat, ägg, baljväxter, nötter (inkl mandel o kokos), banan o kiwi, majs.
    Har ni provat ekologisk potatis? Man kan dessutom lägga den i vatten innan och "vattnar" ur den och byter vatten och testar.

    Tomat och fläskkött är histaminfrisättande, kan vara bra att känna till.

    Renskav, älgkött, kebabkött (kolla frysdisken, finns en vi tål här hemma) får/lamm,
    Quinoa?
    Göra thairätter? Alltså woka grönsaker som funkar och kött?

    Vet inte om paprika och vitlök funkar, men ajvar och röd curry (inte bockhornsklöver i) ger god smaksättning och lite mer orientalisk smak.  Vi strimlar köttet och gör på olika sätt för att det ska bli lite olika konsestens.

    Vi har gjort en grymt god gryta "kreolsk gryta" som blir så smarrig, men syltlök, sådanadär miniinlagda gurkor, paprika, vitlök och starka korvar och någon sorts "grädde". Egentligen ska man ju ha fläskfile men funkar på vilket kött som helst. Det finns ju korvar som borde funkar för honom?
  • Trottoarbonden

    Kavat, tack för snabbt svar!
    Osäker på om korv finns, har inte botaniserat så djupt där... är fortfarande på väg tillbaka från eliminationsdiet så det är fortfarande många saker som vi undviker (peppar till exempel), men vi inför lite i taget. Ett steg framåt, ett till och så ett tillbaka osv...

    Potatisen har jag odlat själv här hemma i kompostjord, om det räknas som totalt ekologiskt vet jag inte (det jag la i komposten var inte ekologiskt) men den är i alla fall absolut inte besprutad. Vattna ur potatisen? Berätta gärna mera, vad uppnår man med det? Mindre stärkelse?

    Vi får nog börja botanisera i lite mer grönsaker här framöver. Inser att "vanlig barnmat" (som fiskpinnar, falukorv, potatismos osv) kommer att vara uteslutet (vilket jag själv personligen inte alls har något emot, är inte så förtjust i det) så min envise son får helt enkelt vika sig och vänja sig vid annan mat...

    Det här med histaminfrisättande (jordgubbar också va?), vad innebär det i praktiken? Berätta gärna mer!

  • LadyM

    Kavat! Konstigaste frågan i en allergitråd, men kan jag inboxa dig med frågor om Phil & ted-vagn? Hittade dig i en gammal tråd om PT's och förstod att du är erfaren inom ämnet.... 

    För att sona mitt OT-inlägg kommer även en liten allergistatus: sonen har ju resursperson på dagis, hon vände bort huvudet i två sekunder under lunchen och plötsligt satt sonen (äggallergiker) och tuggade på en "främmande" pastabit. Hon fick ut den innan han hann svälja, och inom ett par minuter hade han fått stora kvaddlar på benen/låren. Det var första gången sedan amningen han ens fått i sig ägg, även om han inte svalde. Vet inte om jag ska vara glad eller rädd över resultatet: att han reagerade med nässelutslag så snabbt trots att han aldrig svalde, eller att han inte reagerade värre!? Skööönt med hans resurs i vilket fall....      

  • spökplumpen
    Trottoarbonden skrev 2012-09-09 20:12:04 följande:
    Här är det blandade känslor (som så ofta). Tycks som om vi nått stor framgång genom att ha hittat några livsmedel som vi är helt säkra på. Lagade ikväll älg-gryta med ris (älgskav, solrosolja, morot, lök, salt, rismjöl) och den har aldrig kliat. Otroligt skönt att ha en rätt som jag är säker på. Sonen har ätit dåligt senaste dagarna, tycker nog det är jobbigt när vi provar en massa nya grejer hela tiden och det kliar osv... Efter att ha haft osäkra resultat då vi provat potatis gjorde vi idag ett nytt försök med potatismos, som sonen älskar. Han stoppade in lite i munnen och vipps så hade han blåsor på läpparna! Tidigare har det "bara" kliat lite, men inte konsekvent tycker vi. Han säger dock själv att potatis inte fungerar. Och så en så pass rejäl reaktion idag! Känns jobbigt, riktigt jobbigt... Vi känner oss även hyfsat säkra på att han inte tål fläskkött. Har dock vid ett tillfälle ätit köttbullar av blandfärs med god aptit utan att klaga. Men annars märkte vi stor skillnad när vi tog bort fläskköttet. Tomat, även tillagad, tycks inte heller fungera. Ägg är vi synnerligen osäkra på. Har blind-testat flera gånger utan att det kliat. Har aldrig någonsin klagat på plättar. Men fick kokt ägg i skolan, och sa att det kliade. Brukar påpeka att just kokt ägg kliar och har sedan länge inte velat äta det. Har gett honom hemlagad glass, med rått ägg i. Denna har inte kliat alls (jag frågade och frågade, meddelade att glassen går utmärkt att göra även utan ägg osv, men nej, den kliade inte). Vad ska vi tro? Kan det vara skillnad på ägg o ägg? Tips på vad vi kan äta mottages tacksamt (börjar bli väldigt trist med köttbullar/pannbiff och pasta samt köttgryta och ris...). Ska vara utan fisk, fågel, fläskkött, potatis, tomat, ägg, baljväxter, nötter (inkl mandel o kokos), banan o kiwi, majs.

    Jag är novis så det kanske inte är bra förslag, mendubbelmarinerat kött? Jag tycker också att vi får dålig eller ingen variation och jag tänkte testa göra dubbelmarinera lite olika kött. För grabbarna verkar dock enkel variation vara minst lika bra. Lapskojs ratades totalt av minstingen men när detsamma serverades som biffar istället åt han två vuxenportioner utan att blinka. Hur är det med det indiska köket, borde inte det kunna funka? Mossaka, fast utan tomat? Kål-eller vindolmar? Funkar quorn? Vet att mamma och pappa brukar göra sås på portvin och kalvfond som får reducera ner, om det kan funka. Det ska inte tillsättas någon grädde till den nämligen och det blir trist att äta samma sås jämt.
  • spökplumpen

    Vore det inte en ide att dela med sig av veckomenyerna, för att få lite ny inspiration? Jag ska göra ny matsedel idag, men kan dela med mig av dagens mat iaf. Till lunch blir det köttbullar (med fibrex och potatismjöl),majspasta och majs, gurka och tomat eller ev taco. Till middag ska vi äta lax. Till mig och sambon blir det med murkelsås och grabbarna ska få basilikasmör (mjölkfritt margarin) till. Ris och blomkål tror jag det blir till.

  • Kavat
    Trottoarbonden skrev 2012-09-09 20:30:34 följande:
    Kavat, tack för snabbt svar!
    Osäker på om korv finns, har inte botaniserat så djupt där... är fortfarande på väg tillbaka från eliminationsdiet så det är fortfarande många saker som vi undviker (peppar till exempel), men vi inför lite i taget. Ett steg framåt, ett till och så ett tillbaka osv...

    Potatisen har jag odlat själv här hemma i kompostjord, om det räknas som totalt ekologiskt vet jag inte (det jag la i komposten var inte ekologiskt) men den är i alla fall absolut inte besprutad. Vattna ur potatisen? Berätta gärna mera, vad uppnår man med det? Mindre stärkelse?

    Vi får nog börja botanisera i lite mer grönsaker här framöver. Inser att "vanlig barnmat" (som fiskpinnar, falukorv, potatismos osv) kommer att vara uteslutet (vilket jag själv personligen inte alls har något emot, är inte så förtjust i det) så min envise son får helt enkelt vika sig och vänja sig vid annan mat...

    Det här med histaminfrisättande (jordgubbar också va?), vad innebär det i praktiken? Berätta gärna mer!
    Lite snabbt så klipper jag in det här som är från www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b99066p1234273.html. Kanske finns mer som är intressant för dig där?

    "En del livsmedel innehåller naturligt höga halter av histamin eller andra ämnen som gör att kroppen frisätter histamin så att allergiliknande reaktioner uppstår i kroppen - bla tonfisk, makrill, inlagd sill, salami och andra fermenterade kött/charkprodukter (tex parmaskinka), mogna/kraftigt lagrade ostar, parmesan, choklad, skaldjur, jordgubbar, flertalet citrusfrukter, tomat, bananer, okokta bönor.

    När det handlar om kött så är allergiska reaktioner mot det ovanliga även om det förekommer. Det vanligaste i köttväg att reagera på är kyckling, följt av fläskkött (som även kan vara histaminfrisättande).
    Nötkött, viltkött och lammkött tåls av de allra flesta. I extrema fall så kan det vara så att man bara kan äta älgkött, eller annat viltskjutet kött."

    Med andra ord kan man få en falsk allergisk reaktion av att tex äta jordgubbar, citrus, fläskkött mm. Skrev bara att det "fanns", betyder inte att det är det din son får för man kan ju vara allergisk på riktigt också. Är det obehagligt att äta så äter man ju inte oavsett anledning, men man slipper vara rädd för allvarligare reaktioner.

    Testa någon annan ekologisk potatis från affär också vill jag ge som råd. Och potatismjöl eller Po-fibrer kanske ännu heller i första hand när ni känner för det. Tänker att det har legat annat som han inte tål i jorden eftersom det är självodling osv. Testa för att utesluta.

    Japp, vatten, var för att minska stärkelsen. Har hört om barn som reagerat på den. Men konstigt nog egentligen eller vad man ska säga, för det borde ju vara proteinet de reagerar på.


  • Kavat
    LadyM skrev 2012-09-09 21:33:30 följande:
    Kavat! Konstigaste frågan i en allergitråd, men kan jag inboxa dig med frågor om Phil & ted-vagn? Hittade dig i en gammal tråd om PT's och förstod att du är erfaren inom ämnet.... 

    För att sona mitt OT-inlägg kommer även en liten allergistatus: sonen har ju resursperson på dagis, hon vände bort huvudet i två sekunder under lunchen och plötsligt satt sonen (äggallergiker) och tuggade på en "främmande" pastabit. Hon fick ut den innan han hann svälja, och inom ett par minuter hade han fått stora kvaddlar på benen/låren. Det var första gången sedan amningen han ens fått i sig ägg, även om han inte svalde. Vet inte om jag ska vara glad eller rädd över resultatet: att han reagerade med nässelutslag så snabbt trots att han aldrig svalde, eller att han inte reagerade värre!? Skööönt med hans resurs i vilket fall....      
    Inboxa du, men det var länge sedan jag ägde än, men inboxa så får vi se!

    Skönt att det inte blev värre! Nu fick resursen sig en "tankeställare" också utan allvarligare reaktioner. Jag tror det kan vara bra ibland, om det inte blir värre.
  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-09-10 12:18:01 följande:
    Lite snabbt så klipper jag in det här som är från www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b99066p1234273.... Kanske finns mer som är intressant för dig där?

    "En del livsmedel innehåller naturligt höga halter av histamin eller andra ämnen som gör att kroppen frisätter histamin så att allergiliknande reaktioner uppstår i kroppen - bla tonfisk, makrill, inlagd sill, salami och andra fermenterade kött/charkprodukter (tex parmaskinka), mogna/kraftigt lagrade ostar, parmesan, choklad, skaldjur, jordgubbar, flertalet citrusfrukter, tomat, bananer, okokta bönor.

    När det handlar om kött så är allergiska reaktioner mot det ovanliga även om det förekommer. Det vanligaste i köttväg att reagera på är kyckling, följt av fläskkött (som även kan vara histaminfrisättande).
    Nötkött, viltkött och lammkött tåls av de allra flesta. I extrema fall så kan det vara så att man bara kan äta älgkött, eller annat viltskjutet kött."

    Med andra ord kan man få en falsk allergisk reaktion av att tex äta jordgubbar, citrus, fläskkött mm. Skrev bara att det "fanns", betyder inte att det är det din son får för man kan ju vara allergisk på riktigt också. Är det obehagligt att äta så äter man ju inte oavsett anledning, men man slipper vara rädd för allvarligare reaktioner.

    Testa någon annan ekologisk potatis från affär också vill jag ge som råd. Och potatismjöl eller Po-fibrer kanske ännu heller i första hand när ni känner för det. Tänker att det har legat annat som han inte tål i jorden eftersom det är självodling osv. Testa för att utesluta.

    Japp, vatten, var för att minska stärkelsen. Har hört om barn som reagerat på den. Men konstigt nog egentligen eller vad man ska säga, för det borde ju vara proteinet de reagerar på.



    åter igen, tack för ditt svar!

    Förstår jag dig rätt att en "falsk" allergisk reaktion inte kan bli så allvarlig? Att det mest brukar handla om de där röda prickarna som många småttingar får kring munnen av tomat och annat rött? För annars förstår jag inte riktigt vad det har för praktisk betydelse, vår son har ganska mild reaktion och om den är falsk eller inte spelar kanske ingen roll (vilket du också skrev). (Menar inte att ifrågasätta dig, är bara nyfiken och vill veta)

    Hm... prova med annan potatis... undrar vad han skulle vara så känslig mot så det går från kompostjorden o in i potatisen... Känns i så fall som om jag inte kan ge honom något som växt i jord! Har antikroppar (låg nivå) mot potatis.

    Angående kött så har han antikroppar mot kyckling (och fisk).

    Med ägg blir vi inte kloka alls, kliar ibland och ibland inte. Idag fick han rått ägg (vispat ägg med socker) och sa att det inte kliade. Kan det bero på vad hönan har ätit kanske? Han är väldigt känslig mot fisk... Eller det blir rent för långsökt? Har antikroppar mot såväl gula som vita.