• adrift

    Leksaker

    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
    Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

    Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
    Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
    Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

    TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

  • Svar på tråden Leksaker
  • Tankgirrrl

    "Blir nog lite ensamt för din son då, det är få kvinnor som kommer att vilja ha en man med värderingar från 50-talet."

    Håller med!
    Dessutom VAD är det för fara med att leka med allt och därefter välja sina favoriter?
    har bara läst TS nu så det kanske är fler som kommit med den frågan.

    Sen undrar jag om vi vänder på det då så DU som TJEJ bara fick kolla på romantiska komedier, såpor och BARA utbilda dig till undersköterska/sjuksköterka/ barnskötare eller andra kvinnodominerade yrken? Tror du att du hade känt att du hade fått igenom din vilja då
    Du kanske helst av allt vill se en thriller eller bli advokat, men ICKE, det går inte för sig du är ju TJEJ.

    Min dotter leker med allt från sin jätterosa dockvagn med tillhörande dockor till sin gröna stora traktor hon har alltid fått leka med det hon vill leka med och hon älskar flygplan och helikoptrar.

    Det finns en 4årig kille på hennes förskola som lika gärna leker med dockor som med bilar och han är busig sjä'lvsäker och självständig (har inte bara med val av leksaker att göra, men ändå) och han har både killar och tjejer som kompisar.

    varför begränsa sina barn? samhället kommer göra det senare ändå och barndomen är typ den enda fria fördomsfria tiden vi har! TA VARA PÅ DEN!

  • linda  84

    åh, catrin vad du är klok. :)
    jag tycker precis som du, att varför ska man begränsa dem och tvinga in dem i snäva könsroller som enbart begränsar dem? jag tror att alla vill göra det bästa för sina barn, utefter de förutsättningar som finns och de kunskaper man har. skillnaden här är att en del människor sitter där på sina höga hästar och tror att allt de vet är rätt, att "såhär är det!" inget kan ändra deras åsikt. jag menar att man gör sina barn en rejäl björntjänst om man inte kan kliva ut ur sin roll och tänka "varför tycker jag såhär?" "vart har jag skaffat mig min kunskap?" jag var själv ingen hardcore-förespråkare för genus och jämställdhet innan jag fick barn, och jag fattade väl egentligen inte syftet med hela grejen. läste om det, men FÖRSTOD inte. trodde att alla genusförespråkare bara ville vara kärringarna mot strömmen. men nu när jag läst allt med ett öppet sinne, vågat påverkats, vågat vända på begreppen och IFRÅGASÄTTA mig själv och mina val jag gör för min son, såå känner jag mig som en bättre människa. liksom, varför ska allt vara förutbestämt? jag tror stenhårt på att det berikar personligheten att i största möjliga utsträckning låta dem välja. det handlar inte om att ta bort, utan att tillföra! TILLFÖR din son redskap för att kunna känna de traditionellt kvinnliga känslorna och att kunna uttrycka dem. att vara omhändertagande i leken med dockor, (gör honom till en bättre pappa i framtiden), att kunna berätta huruvida han är besviken eller ledsen och tillåta dessa känslor, (gör honom till en mindre sluten individ med färre karlakarl-förväntningar på sig som vuxen, kan vara väääldigt användbart i relationer) m.m.
    på samma sätt ska du uppmuntra din dotter att våga ta för sig, våga ta plats, synas och höras,m smutsa ned sig utan att få höra att "fina flickor i klänning gör minsann inte så!" för då har du skapat en rejäl kvinnofälla åt ditt barn om 20 år.

    jag kan tipsa alla som vågar öppna sitt sinne om två saker som förändrat mitt liv och mitt tankesätt om barn avsevärt (förutom att jag fick ett eget!) och det är dels lady dahmers blogg, helt fantastiskt klok människa med otroligt mycket bra att säga om genus och kompensatorisk pedagogik, och dels boken "ge ditt barn hundra möjligheter istället för två" som ger mycket handfasta tips och spännande vardagssituationer i frågan. den boken borde alla föräldrar läsa...

  • Lady Dahmer
    TS kommer antagligen fostra en av de där jobbiga macho-pojkarna som ingen orkar umgås med, ingen egentligen tycker om och som ofta får en massa tillsägelser.

    Jag jobbar inom förskolan och det finns alltid en eller två i varje grupp och de har ALLTID stereotypa föräldrar som tycker det är viktigt att fostra EN RIKTIG POJKE.

    /suck
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    linda 84 skrev 2010-05-08 08:30:31 följande:
    åh, catrin vad du är klok. :)jag tycker precis som du, att varför ska man begränsa dem och tvinga in dem i snäva könsroller som enbart begränsar dem? jag tror att alla vill göra det bästa för sina barn, utefter de förutsättningar som finns och de kunskaper man har. skillnaden här är att en del människor sitter där på sina höga hästar och tror att allt de vet är rätt, att "såhär är det!" inget kan ändra deras åsikt. jag menar att man gör sina barn en rejäl björntjänst om man inte kan kliva ut ur sin roll och tänka "varför tycker jag såhär?" "vart har jag skaffat mig min kunskap?" jag var själv ingen hardcore-förespråkare för genus och jämställdhet innan jag fick barn, och jag fattade väl egentligen inte syftet med hela grejen. läste om det, men FÖRSTOD inte. trodde att alla genusförespråkare bara ville vara kärringarna mot strömmen. men nu när jag läst allt med ett öppet sinne, vågat påverkats, vågat vända på begreppen och IFRÅGASÄTTA mig själv och mina val jag gör för min son, såå känner jag mig som en bättre människa. liksom, varför ska allt vara förutbestämt? jag tror stenhårt på att det berikar personligheten att i största möjliga utsträckning låta dem välja. det handlar inte om att ta bort, utan att tillföra! TILLFÖR din son redskap för att kunna känna de traditionellt kvinnliga känslorna och att kunna uttrycka dem. att vara omhändertagande i leken med dockor, (gör honom till en bättre pappa i framtiden), att kunna berätta huruvida han är besviken eller ledsen och tillåta dessa känslor, (gör honom till en mindre sluten individ med färre karlakarl-förväntningar på sig som vuxen, kan vara väääldigt användbart i relationer) m.m. på samma sätt ska du uppmuntra din dotter att våga ta för sig, våga ta plats, synas och höras,m smutsa ned sig utan att få höra att "fina flickor i klänning gör minsann inte så!" för då har du skapat en rejäl kvinnofälla åt ditt barn om 20 år.jag kan tipsa alla som vågar öppna sitt sinne om två saker som förändrat mitt liv och mitt tankesätt om barn avsevärt (förutom att jag fick ett eget!) och det är dels lady dahmers blogg, helt fantastiskt klok människa med otroligt mycket bra att säga om genus och kompensatorisk pedagogik, och dels boken "ge ditt barn hundra möjligheter istället för två" som ger mycket handfasta tips och spännande vardagssituationer i frågan. den boken borde alla föräldrar läsa...
    *rodnar*
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • linda  84

    äh, natashja! du VET hur jävla bra du är, och jag önskar att du kunde frälsa världen... 557 prenumeranter är alltid en början. du har förändrat mitt liv, som jag sagt förut. i precis rätt tid också... tänk om jag inte hade varit en upplyst förälder, liksom. då hade jag omedvetet begränsat min son, det käraste jag har. mycket av dina tankar kring AP, uppfostran, genus och jämställdhet har kommit som en skänk från ovan, och gjort att jag ifrågasatt mitt sätt att tänka. oerhört nyttigt, och nåt som alla borde prova på.

  • Lady Dahmer

    jag hoppas du förstår hur otroligt glad jag blir av att få sådan fin feedback, även om jag är dålig på att uttrycka det.

    (tack)

    Jag tackar ju mina engagerade läsare som utmanar mig och tvingar mig att tänka lite längre... och jag har FL att tacka också för här finns otroligt kloka föräldrar som hjälpt mig att utvecklas!


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • linda  84

    så känner jag också, även fast det är din blogg. :) alla diskussioner vi haft i kommentatorsfältet, så otroligt värdefullt. fler än en aha-upplevelse har infunnit sig där.. nu senast när du skrev om dressyr och nannyakuten-metoder, öppnade även det mina ögon a whole lot... undvik konflikter. erbjud ditt barn att hjälpa till i största möjliga utsträckning, de är hjälpsamma av naturen. så himla sant.. gud, vad man utvecklas varje dag, och tur är väl det!!

  • Lady Dahmer

    jo när man tappar förmågan att ta till sig nya tankar och ideer så är det fan lika bra att skjuta sig själv. Vad begränsande att vara så låst i sitt eget tankemönster och vad begränsande för omgivningen!


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • EL I

    Det värsta i hela detta är ju inte föräldrarna utan att de kommer begränsa sina barn. Jag vill inte ens tänka på hur det barnet kommer må om det visar sig att det är en tjej som bara ÄLSKAR allt vad blixten mcqueen heter och mamma o pappa ser ner på hennes intresse. Eller en kille som vill bli hårfrisörska Jösses vad man skulle känna sig förbisedd och ignorerad som barn!!
    Jag hade blivit så jätteledsen om mina föräldrar hade sagt att jag inte fick spela fotboll när jag var liten. Jag var j...ligt bra på det och jag har lärt mig MASSOR av goda saker av det! Jag har lärt mig social kompetens, att samarbeta (även med människor som man kanske inte annars skulle umgåtts med), ge och ta...ja vad har jag INTE lärt mig genom allt det jag upplevt. Tycker det är tragiskt att man som förälder begränsar barnets upplevelser och vilja och framför allt KÄNSLOR för att man själv har en åsikt om hur något ska var aoch inte kan vara öppen för vad andra faktiskt känner.

    Tycker det är ofantligt egoistiskt som förälder att begränsa ett barns lek! Det KAN aldrig sluta lyckligt, tyvärr

  • Tankgirrrl
    EL I skrev 2010-05-08 12:57:13 följande:
    Det värsta i hela detta är ju inte föräldrarna utan att de kommer begränsa sina barn. Jag vill inte ens tänka på hur det barnet kommer må om det visar sig att det är en tjej som bara ÄLSKAR allt vad blixten mcqueen heter och mamma o pappa ser ner på hennes intresse. Eller en kille som vill bli hårfrisörska Jösses vad man skulle känna sig förbisedd och ignorerad som barn!! Jag hade blivit så jätteledsen om mina föräldrar hade sagt att jag inte fick spela fotboll när jag var liten. Jag var j...ligt bra på det och jag har lärt mig MASSOR av goda saker av det! Jag har lärt mig social kompetens, att samarbeta (även med människor som man kanske inte annars skulle umgåtts med), ge och ta...ja vad har jag INTE lärt mig genom allt det jag upplevt. Tycker det är tragiskt att man som förälder begränsar barnets upplevelser och vilja och framför allt KÄNSLOR för att man själv har en åsikt om hur något ska var aoch inte kan vara öppen för vad andra faktiskt känner. Tycker det är ofantligt egoistiskt som förälder att begränsa ett barns lek! Det KAN aldrig sluta lyckligt, tyvärr
    Jättebra skrivet och håller med!
Svar på tråden Leksaker