• adrift
  Äldre 28 apr 22:42
  17256 visningar
  191 svar
  191
  17256

  Leksaker

  Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
  Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

  Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
  Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
  Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

  TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

 • Svar på tråden Leksaker
 • adrift
  Äldre 2 maj 11:27
  #81
  Busbellan skrev 2010-05-01 19:12:36 följande:
  men det är just det du kommer göra genom att lära honom att pojkar inte får göra eller leka med det de vill
  ja skrev ju vill han leka med dockor på dagis är det en annan sak men JAG tänker inte köpa hem sånna leksaker hem till honom... :S
 • adrift
  Äldre 2 maj 11:30
  #82
  juzze skrev 2010-05-01 21:02:38 följande:
  Herregud. Man blir mörkrädd. TS: Är du hundra år gammal eller?
  nej jag är inte hundra år.
  och ja denna tråden är på riktigt som någon oxå frågade !
 • adrift
  Äldre 2 maj 11:33
  #83
  vittra skrev 2010-05-01 21:19:16 följande:
  Uppenbarligen är det ju som tur är bara du här som har så fruktansvärt könsfokuserat sätt att se på leksaker. Och det är ju åtminstone bra att alla åtminstone i den här tråden i princip undrar om du är helt klok i huvudet
  ja men som ja skrev det är skillnad mellan könen, pojkar är grabbiga och flickor mindre grabbiga för dem är FLICKOR !  Jag anser att jag är klok i huvudet och har en sambo som håller med mig om våran uppfostran till vårat barn.
 • adrift
  Äldre 2 maj 11:48
  #84

  jag säger det igen: vill min son leka med dockor på dagis el hos andra fine, men jag tänker inte köpa hem dem. Och som jag skrivit förr tänker jag inte dra bort dockan i handen för honom om ja ser han med en, men köpa hem kommer jag inte göra.


  Zekelina: hemskt. och ja det är min ärliga uppfattning.
  Bedan: Nej det är inte samma sak, barn kan ju leka ihop. Jag har skrivit detta för jag inte vill eller tänker köpa HEM dockor om jag får en son..
  Hanna76: jag menar inte alls så som du tolkat det. Klart vi kvinnor kan ta för oss av världen men inte för vi lekt med dockor eller ex bilar. Och menar absolut tvärtom som du tolkat det med män. Min sambo har inte lekt med dockor, vet fler som inte gjort det och är och kommer bli fina underbara pappor. Och det utan att dem lekt med dockor.

 • Bedan
  Äldre 2 maj 11:49
  #85
  adrift skrev 2010-05-02 11:27:43 följande:
  ja skrev ju vill han leka med dockor på dagis är det en annan sak men JAG tänker inte köpa hem sånna leksaker hem till honom... :S
  Så du kommer inte att köpa en docka till ditt barn ifall det är det enda han önskar sig i present? Vilken fin och snäll förälder {#lang_emotions_undecided}
 • Geiish­a
  Äldre 2 maj 11:50
  #86

  Inte läst något mer än TS, men alltså.. jösses.. den dagen jag får barn så kommer barnet få leka med vad han eller hon vill. Jag kommer redan från start att ha både bilar och dockor och fan vet vad framme - oavsett om jag får en flicka eller pojke. Väljer då pojken att leka med dockor och flickan med bilar, så - fine with me. Det är inte kläderna eller ens intressen som avgör vilket kön man har, och vad sjutton spelar det för roll? Jag tycker att man stjälper sina barn snarare än hjälper om man förbjuder dom vissa saker och försöker påverka dom med "könsstereotypiskt" tänk.. men det är ju bara vad jag tycker..

 • Äldre 2 maj 12:04
  #87
  adrift skrev 2010-05-02 11:27:43 följande:
  ja skrev ju vill han leka med dockor på dagis är det en annan sak men JAG tänker inte köpa hem sånna leksaker hem till honom... :S
  Så om din son önskar sig en docka när hanm är fem, hur ska du förklara för honom då att han inte kan få den? "Nej lilla vän, du har en penis"?
 • Bedan
  Äldre 2 maj 12:25
  #88
  Ablan skrev 2010-05-02 12:04:31 följande:
  Så om din son önskar sig en docka när hanm är fem, hur ska du förklara för honom då att han inte kan få den? "Nej lilla vän, du har en penis"?
  Det är sånt som tvingar folk att gå till psykologen i vuxen ålder :(
 • Äldre 2 maj 12:36
  #89
  Jhd skrev 2010-05-01 23:47:23 följande:
  Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets.F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor.Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten. Testerna kommer från Harvards universitet.
  låt oss ponera att du har rätt. (vilket du inte har) -

  Desto STÖRRE anledning att fostra barnen kompensatoriskt! (dvs ge pojkar tillgång till typiskt tjejjiga grejer och tvärtom)

  Just nu så fostrar vi våra pojkar till känslokalla förövare och våra flickor till osäkra offer. Vi använder kön och biologi som en ursäkt att begränsa och diskriminera våra barn. Vi använder biologi som en ursäkt för att trycka in våra barn i snäva mallar.
  Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
 • Cocaro­la
  Äldre 2 maj 12:38
  #90
  adrift skrev 2010-05-01 17:39:50 följande:
  varför är det så svårt att tro ? vi är olika till könen, det finns olika leksaker, vi är olika på många vis och det är inget att dölja.när mina barn växer upp kommer nog världen se ut som den gör idag, samhället är inte jämställt direkt.. vrf dömer jag dem att leva ett beskuret liv ? bara för min son inte får leka med dockor hemma ??
  Det är svårt att tro därför att du är ung, och de flesta yngre (och väldigt många äldre) människor i Sverige är tillräckligt upplysta för att inse att detta är ett förlegat synsätt. Lite som om någon fortfarande skulle hävda att jorden är platt : )

  Det jag menar med ett beskuret liv är att eftersom du planerar att styra undan din son från aktiviteter som du anser vara "tjejiga" så kommer han att få tillgång till hälften så många saker som de barn vars föräldrar har en mer nutida inställning till barnuppfostran. Och då talar jag naturligtvis inte bara om leksaker.

  Inställningen att pojkar inte ska leka med dockor brukar oftast gå hand i hand med uppfattningen att pojkar inte ska gråta, att de ska vara tuffa, att det är naturligt att de slåss och bråkar, att man inte säger att de är söta, gulliga eller fina utan bara att de är starka och coola. Saker som påverkar deras känsloliv på ett negativt sätt.
  Naturligtvist kan småpojkar som inte får leka med dockor ändå bli känsliga, omvårdande vuxna män, men jag har svårt att tro att föräldrar som gör den begränsingen nöjder sig med att stoppa där.
Svar på tråden Leksaker
Logga in
Bli medlem