• adrift
    Äldre 28 Apr 22:42
    17640 visningar
    191 svar
    191
    17640

    Leksaker

    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
    Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

    Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
    Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
    Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

    TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

  • Svar på tråden Leksaker
  • enny signat­ur
    Äldre 8 May 13:31
    adrift skrev 2010-04-28 22:42:55 följande:
    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller". Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga. Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ? Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm. Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn. TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.
    Jag tycker det är diskriminering att könsindela barnen så och ser inget positivt med det.
    Dottern har väldigt blandat med leksaker, samma med kläder. Hon har lite rosa, massa blått och framförallt ´sådant vi tror att hon tycker om.
    Varför skulle jag begränsa henne istället för att ge henne tillgång till varation?
  • EL I
    Äldre 8 May 13:41

    vår största son är väldigt "grabbig" i sina lekar. Det är inget VI valt åt honom utan det har han gjort själv. MEN nu börjar han mer och mer leka med flickor (förut totalvägrade han det) och de leker "mamma pappa barn" och de leker "middagsbjudning" och de lagar mat och de leker med dockor och jag tycker det är SÅÅÅÅÅÅ skönt. Barn lär sig olika saker med olika lekar.

    Hans "grabbiga" lekar (om man nu måste kalla det så!!)  får han ut lite aggressioner av men det är de "tjejiga" lekarna ( får väl kalla det så så du förstår ) som får honom att vidga sina vyer. Får honom att "ta hand om" lite mer och värna om sina "vårdande" sidor som han har MASSOR av.
    Jag är såååå stolt över att vår son kan leka båda "sidorna" för det gör honom förhoppningsvis till en mer komplett människa, att man använder hela sitt register i leken. Det är väldigt viktigt!!

  • Äldre 8 May 16:18
    EL I skrev 2010-05-08 13:41:09 följande:
    vår största son är väldigt "grabbig" i sina lekar. Det är inget VI valt åt honom utan det har han gjort själv. MEN nu börjar han mer och mer leka med flickor (förut totalvägrade han det) och de leker "mamma pappa barn" och de leker "middagsbjudning" och de lagar mat och de leker med dockor och jag tycker det är SÅÅÅÅÅÅ skönt. Barn lär sig olika saker med olika lekar. Hans "grabbiga" lekar (om man nu måste kalla det så!!)  får han ut lite aggressioner av men det är de "tjejiga" lekarna ( får väl kalla det så så du förstår ) som får honom att vidga sina vyer. Får honom att "ta hand om" lite mer och värna om sina "vårdande" sidor som han har MASSOR av. Jag är såååå stolt över att vår son kan leka båda "sidorna" för det gör honom förhoppningsvis till en mer komplett människa, att man använder hela sitt register i leken. Det är väldigt viktigt!!
    Men inte ska du fostra en komplett människa; då fungerar ju inte "min andra hälft" och "de tu blir ett"
  • EL I
    Äldre 8 May 16:47
    My opinion skrev 2010-05-08 16:18:00 följande:
    Men inte ska du fostra en komplett människa; då fungerar ju inte "min andra hälft" och "de tu blir ett"
    haha
  • ToK
    Äldre 8 May 16:51

    TS - du skriver att :"Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm."

    Vadå "inte ska"? Tycker du så otroligt illa om dina barn att dom inte själva får välja vad dom tycker är roligt? Inte ens får en möjlighet eller chans? Framför allt när det gäller något så pyttigt som en leksak?!

    Okej om din son kanske ÄLSKADE krokodiler och ville leka med en riktig krokodil.... Men kom igen. Om din son ville leka med en docka, varför ska han inte få göra det? Tror du han kommer bli bög eller vad är problemet? Om din son inte tycker om det du vill att han ska tycka om - tex bilar eller vad det nu är du tycker en pojke måste tycka om, ska du tvinga honom att göra det och se honom bli olycklig?

    Tycker ett barn en leksak är rolig, låt barnet leka med leksaken. Vi är alla människor och tycker om olika saker.

  • Äldre 8 May 23:32
    adrift skrev 2010-05-02 21:45:10 följande:
    Ja gnäller de så gnäller de, men jag tycker jag kan minska detta genom att inte köpa dockor till min son. klar than kommer gnälla det vet jag ju, då får jag ju ta det då, för finns ju olika anledningar till varför dem är gnälliga. och skulle det vara för han itne får en docka så får det vara så, för docka får han inte.
    Tror man på allvar att docklek har NÅGOT med gnällighet att göra så är man bannemej dummare än tåget! Läs på lite, kvinna!

    "MIN ÅSIKT" hit och dit. Du kan väl läsa en bok eller två om genus och antropologi innan du försöker teoretisera kring orsaker till gnälliga barn. DIN åsikt riskerar om något att ge din son men för livet om du fortsätter på det spår du redan slagit in på.

    Aaaah, jag får hjärnblödning!!!
  • Äldre 8 May 23:47
    TS, när jag läser om åsikter som dina så får det mig att må fysiskt illa! För jag VET att det är föräldrar som du som kommer göra det så mycket svårare för mina söner att få en fördomsfri uppfostran, det är föräldrar som du som kommer ge mina söner dåligt samvete över de fria val vi väljer att ge dem och det är föräldrar som du som kommer uppfostra dina barn till diskriminerande, inskränkta och fördomsfulla människor.

    Det är upp till DIG som förälder att bryta den negativa trenden! Ta lite ansvar!
  • adrift
    Äldre 11 May 10:57

    ja som sagt jag tar mitt ansvar, genom att inte bryta den så kallade "trenden", anser att folk överreagerar bara för jag inte tänker köpa hem en docka till min son (om det nu blir en son). folk kan tycka jag överreagerar för jag itne tänker köpa hem en men so be it ! vill han leka med dem på dagis, hos släktingar, kompisar el något så fine, men hemma får han andra leksaker. min sambo har inte lekt med dockor och han kan ta sitt ansvar och ta hand om barn ändå. han har heller inte åsikter om att kvinnan ska stå vid spisen och han jobba. och allt detta UTAN lekt med dockor. (detta var bara för nämna en jag känner som jag vet delar samma åsikt om dockor som mig,för vet flera.)


    angående att jag får sonen som kommer göra andras pojkars liv till ett jobbigt är inte det jag är ute efter. sen till att det finns en el två i var klass som gör uppror har man själv varit med om, och det är INTE pga att föräldrarna är stereotyper, det kan finnas tusen orsaker till varför dem gör som dem gör.
    bara för min son inte leker med dockor så kommer han bli den som slåss mm, är det så du menar ? bra resenomang, INTE !

  • Thegra­n
    Äldre 11 May 11:07

    min dotter är bara 1.5, men har både dockor och leksaksverktyg med tillhörande snickarbänk.
    våra planer är att fortsätta låta henne ha tillgång till både typiska "tjejleksaker" och typiska "pojkleksaker". Hon har även kläder med biltryck, från pojkavdelningen, och rosa klänningar, från flickavdelningen.
    Tänker inte låta henne begränsas av vad hon råkar ha för kön.

  • en grönsa­k
    Äldre 12 May 23:11

    Faan vad sorgligt att läsa sånt här..  Stackars stackrs ts blivande barn! Snacka om stenålders mentalitet!
    Trodde först att jag hamnat i sandlådan,allvarligt! 
    Aaaaarghhh jag blir förbannad bara jag tänker på hur ts vägrar att öppna sitt sinne och våga utvecklas..

  • Äldre 13 May 07:18
    adrift skrev 2010-05-11 10:57:48 följande:
    ja som sagt jag tar mitt ansvar, genom att inte bryta den så kallade "trenden", anser att folk överreagerar bara för jag inte tänker köpa hem en docka till min son (om det nu blir en son). folk kan tycka jag överreagerar för jag itne tänker köpa hem en men so be it ! vill han leka med dem på dagis, hos släktingar, kompisar el något så fine, men hemma får han andra leksaker. min sambo har inte lekt med dockor och han kan ta sitt ansvar och ta hand om barn ändå. han har heller inte åsikter om att kvinnan ska stå vid spisen och han jobba. och allt detta UTAN lekt med dockor. (detta var bara för nämna en jag känner som jag vet delar samma åsikt om dockor som mig,för vet flera.) angående att jag får sonen som kommer göra andras pojkars liv till ett jobbigt är inte det jag är ute efter. sen till att det finns en el två i var klass som gör uppror har man själv varit med om, och det är INTE pga att föräldrarna är stereotyper, det kan finnas tusen orsaker till varför dem gör som dem gör. bara för min son inte leker med dockor så kommer han bli den som slåss mm, är det så du menar ? bra resenomang, INTE !
    Men fatta att det inte handlar om leksaken i sig utan din attityd! Ja, den riskerar öka chanserna för att din son blir ett av de "bråkiga" barnen, helt klart. Men det skiter väl du i...
Svar på tråden Leksaker