• adrift

    Leksaker

    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
    Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

    Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
    Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
    Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

    TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

  • Svar på tråden Leksaker
  • vap

    Fast det är nog ganska lätt att bestämma innan, mitt barn ska göra si och så... speciellt innan barnnet fötts. Samma som inget godis före typ 18 minst osv....

    Ts lär nog efter barnet fötts och är några år att det inte går att bestämma vissa saker.

    Men lycka till ts, principer är bra men ännu bättre om man kan se och göra förändringar när de behövs.

  • MaNiMi

    Klart killar och tjejer kan leka med likadana leksaker/ ha samma färger eller mönster på kläderna! Allt annat blir ju bara fånigt.
    Nu gillade min älste son inte att leka med dockor, MEN det gjorde inte jag heller som liten..så det hade nog inte något att göra med att han är en kille..vi ville båda ha lite mer action, och dockorna blev mest massakerade , han, precis som jag, föredrog att hoppa, klättra, bygga osv. Jag slängde ur dockor ur vagnarna å körde rally med dem..å precis så gjorde älste sonen också.
    Min yngste son gillade inte heller dockor..men handlar inte heller om att han var kille eller att han inte fick..utan han gillade ingenting med ögon på.
    Spisar och såna grejer har däremot funkat.
    Min älste var från tidigt ålder fashinerad av blommor och växter å valde gärna sånt mönster på kläder

  • snuttgurkan
    adrift skrev 2010-04-30 12:52:36 följande:
    jag har enligt min egen uppfattning sett pojkar som lekt med dockor mm blivit pipigare och mammigare. inte lika tuffa och vågar ta för sig av världen.
    Min minsta är allt annat än pipig och gnällig. Han törs definitivt ta för sig och vågar en hel massa mer än han borde för sin ringa ålder. Hans bästa lekar på dagis är med en tjej och 2 andra pojkar då dom leker med "sina" dockor och bäddar ner, matar och byter på dom. Så enligt min mening är det en otroligt korkad uppfattnning. Försök att se ditt  kommande barn som en individ och handla därefter, sätt inte h*n i ett fack.
    Bör kanske tilläga att det bästa min lillkille vet utöver det är att åka skoter och köra runt i sin elbil nu då snön är borta.
    ★ °☆ Love My Kidz More Then Anything ☆° ★
  • vittra

    Är det bara vår dotter som vet att bilarna ska brummas med liksom tåg, båtar, traktorer och lastbilar, medan dockorna bäddas ner i sängar och matas osv?

    Hennes favoriter just nu är traktorer (i alla dess former) som hon brummar runt med som en galning, och hästar som springer i galopp och gnäggar, även my little pony gillar hon (flickigt som attans).

    Tro vad vi får för märklig tjej..? En som kanske fått utrymme för att faktiskt utveckla sina egna intressen utan att någon sterotypmorsa har suttit och bestämt att nej, inga traktorer för dig för att du är flicka!

  • linas fina

    Oh my god. Tänkte skriva nåt här, men nej jag vet inte ens hur jag ska bemöta detta. 


    Men TS du är nog säkert inte ensam om denna inställning. Sorgligt nog. Mycket sorgligt.
  • Jhd

    Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets.

    F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor.

    Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten.

    Testerna kommer från Harvards universitet.

  • Sunkiissed
    Jhd skrev 2010-05-01 23:47:23 följande:
    Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets.F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor.Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten. Testerna kommer från Harvards universitet.
    Nu vet jag inte hur "Juleja" menar men så som jag uppfattade henne och många fler så var det att de ville att sönerna skulle få utforska "dockvärlden" precis som de vill att flickorna ska få leka med bilar..

    Jag tror också på biologin.. Att könen inte är desamma. Men jag tycker ändå att förutsättningarna för att utvecklas på lika vilkor är bra. Sen om de ändå väljer annorlunda leksaker så får de göra det, men tycker ändå möjligheten till att få välja fritt är en bra ide..
  • Jhd

    Sandra: Varför ska man utforska "dockvärlden" mer än att visa att det alternativet finns för barnet?

    Det vi gör och leker med uppfattar vi olika, har olika syften och orsak beroende på kön.

    Ett exempel är filmen Titanic. Både män och kvinnor tyckte om filmen.

    Kvinnor tyckte om filmen då dom SÅG en romans och drama i filmen.

    Män tyckte om filmen då dom SÅG en action film.

    Samma film!

    Med andra ord så ser könen olika på saker och ting, uppfattar olika och har olika syften/orsaker trots att de gör samma sak. Detsamma gäller leksaker och varför dom leker just med det dära leksaken.

    En annan undersökning är att man gjorde en studie av de mer kända porrstjärnorna i USA. Det dom hade gemensamt är att många av de gick i strikta kristna skolor där sex och dylikt var förbjudet.

    Saken är ju att sex är så grundläggande inom biologin, men detta dämpades, vilket givetvis inte funkar. Istället kom dessa kvinnor ut som porrstjärnor som en "kompensation" eller "behandling". Så att förneka biologin (det barnen vill ha) kan ge motsatt effekt.

    Det är inget fel att barnet leker med det de vill. Att tvinga barnet, undvika "könskodade" leksaker (eller annat trams) kan riskera barnets psykiska hälsa. Barnet vill något, men ni vill något annat.

    Vill också tilläga att psykologer har bevisat att föräldrars påverkan på barnets beteende är en stark överdrift.

  • Sunkiissed
    Jhd skrev 2010-05-02 00:45:44 följande:
    Sandra: Varför ska man utforska "dockvärlden" mer än att visa att det alternativet finns för barnet? Det vi gör och leker med uppfattar vi olika, har olika syften och orsak beroende på kön.Ett exempel är filmen Titanic. Både män och kvinnor tyckte om filmen. Kvinnor tyckte om filmen då dom SÅG en romans och drama i filmen.Män tyckte om filmen då dom SÅG en action film.Samma film!Med andra ord så ser könen olika på saker och ting, uppfattar olika och har olika syften/orsaker trots att de gör samma sak. Detsamma gäller leksaker och varför dom leker just med det dära leksaken.En annan undersökning är att man gjorde en studie av de mer kända porrstjärnorna i USA. Det dom hade gemensamt är att många av de gick i strikta kristna skolor där sex och dylikt var förbjudet. Saken är ju att sex är så grundläggande inom biologin, men detta dämpades, vilket givetvis inte funkar. Istället kom dessa kvinnor ut som porrstjärnor som en "kompensation" eller "behandling". Så att förneka biologin (det barnen vill ha) kan ge motsatt effekt.Det är inget fel att barnet leker med det de vill. Att tvinga barnet, undvika "könskodade" leksaker (eller annat trams) kan riskera barnets psykiska hälsa. Barnet vill något, men ni vill något annat. Vill också tilläga att psykologer har bevisat att föräldrars påverkan på barnets beteende är en stark överdrift.
    Ja, jag håller helt med dig i vilket jag skrev där uppe.
    Jag menar att de själva ska få se en docka, alltså att man inte gömmer den eller säger " den får inte du för att du är kille " , sen hur de leker med dockan är upp till barnet.  Jag skulle aldrig tvinga mina barn att leka med en viss typ av leksaker utan vill ha alla möjliga leksaker så att de själva kan få leka och välja de saker de själva tycker är roliga. 
Svar på tråden Leksaker