• adrift

    Leksaker

    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
    Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

    Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
    Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
    Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

    TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

  • Svar på tråden Leksaker
  • Jhd
    SandraLindholm skrev 2010-05-02 00:52:07 följande:
    Ja, jag håller helt med dig i vilket jag skrev där uppe. Jag menar att de själva ska få se en docka, alltså att man inte gömmer den eller säger " den får inte du för att du är kille " , sen hur de leker med dockan är upp till barnet.  Jag skulle aldrig tvinga mina barn att leka med en viss typ av leksaker utan vill ha alla möjliga leksaker så att de själva kan få leka och välja de saker de själva tycker är roliga. 
    Jo precis, och det är exakt det jag menar med "låt barnet få leka med det de vill". {#lang_emotions_cool}

    Mitt svar var till alla som kom med trams som "tvinga mitt barn att leka med x (bliar, dockor eller "könskodande leksaker").." eller "ska tvinga mitt barn att leka med X då han/hon kommer lära y". Eller till alla som påstår att det är negativt och dåligt att pojkar och flickor leker med könskodande leksaker som bilar och dockor.
  • beccagranen

    Fjanterier!
    Vem sätter gränsen för pojk vs flickigt? tycker det mesta som finns på dagens marknas är unisex. Min son har både spis/köksinredning, dockor/dockvagn och div tillbehör. Han sensate favoriter är en serie med my littel ponnyhästar i regnbågens alla färger- helt underbart! Just för att vi kan låta vårat barn vara just ett barn

    Sen om det påverkar barnet i sig att vara begränsad till en viss sorts lek eller ha fritt val kan jag inte uttala mig om, men jag tror och hoppas iaf att ett fritt val breddar deras vyer och utvecklar deras fantasie till fullo.

  • vittra
    Jhd skrev 2010-05-01 23:47:23 följande:
    Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets. F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor. Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten. Testerna kommer från Harvards universitet.
    Den forskning jag har läst visar det motsatta. Det finns ingen som helst biologisk grund för vilka intressen (och leksaker) som barnen utvecklar. Det är miljön som påverkar detta, och det är ganska givet att flickor automatiskt blir mer intresserad av dockor om de redan från födseln får enormt mycket mer tillgång till dockor. Precis som pojkar blir mer intresserad av tekniska leksaker just därför att de får tillgång till den typen av leksaker!

    Är mycket nyfiken på hur man har kommit fram till att det skulle vara ett könsuppdelat biologiskt fynd? Min uppfattning är snarast att de medfödda egenskaperna visserligen avgör intresseutveckling (tex bättre förutsättningar för matematiska och logiska uträkningar, estetiskt sinne, etc) till stor del avgör utvecklingen om man får låta barnet utvecklas fritt, men detta är inte könssterotypt!!!
  • Zekelina

    Har inte läst hela tråden men blir mörkrädd. TS - hur skulle du reagera om din son, eller dotter, blev homosexuell?

    Tror jag vet svaret på frågan och det är detta som gör mig mörkrädd. Det handlar inte om bilar och dockor, det handlar om individer och roller. Å hur/om man accepterar individer som går utanför dessa roller.


  • Juleja
    Jhd skrev 2010-05-01 23:47:23 följande:
    Mår vidrigt av att läsa vissa kommentarer på denna sida som Juleja's. Tvinga ett barn att leka med en viss typ av leksak, då det är av ert egna intresse? Avstå från barn framöver om du anser att ditt egna triviala intresse går över barnets.F.ö. har biologer bevisat att det leksaker som barn dras till ligger i biologin. Tester har gjorts och visar att pojkar är mer intresserade av teknikleksaker och flickor dockor.Även apor visar samma resultat - pojkaporna visade mer intresse för en mobiltelefon, medans flickaporna visade mer intressen för ansikten. Testerna kommer från Harvards universitet.
    Haha jaa du. För det första har jag aldrig sagt att jag skulle tvinga honom att leka något överhuvudtaget. Det skulle inte ens gå, eftersom vi uppfostrar honom till en självständig individ som kan tänka själv.

    Det jag däremot har sagt är att jag vill att han ska ha dockor. Likväl som andra typer av leksaker. Eftersom jag anser att han aldrig kan välja att leka vissa typer av lekar om han inte har tillgång till dem. Så enkelt är det i min värld.
    På så sätt kommer jag trycka på honom en docka eller två. Alltså se till att han har tillgång till det. Vafan tror du jag skulle stå och hota honom med den?! ...

    Däremot kan jag mycket väl introducera honom i olika typer av aktiviteter eller lekar. Som att gå till lekparken för att utforska gungor o dylikt, baka kakor eller låta honom vara med i olika sysslor. Jag vet inte hur du tänker att utveckling ska ske om man inte får lov att leda barnen. Men det är ju inte mitt problem.
  • Juleja
    Lady Dahmer skrev 2010-05-01 21:17:27 följande:
    ett bra tips är att i en period ta bort alla andra leksaker och introducera docklekar. har funkat fin fint på min unge och hennes kusin,. Som kreativiteten flödade när de gamla vanliga grejerna inte fanns att tillgå!
    Ja ungefär så gör vi ibland, framhåller andra saker, andra böcker osv. För mig har det med utveckling att göra. Och då handlar det inte om att stressa fram något men att tillhandahålla olika alternativ och visa på att "man kan göra så här också".
    Som förälder anser jag att man bör kunna se vad ens barn uttrycker och kunna leda dem till  vidare utveckling.
  • Bedan

    Det fanns en pojke i mitt kvarter som inte fick leka med mig och min bästa barndomskompis för att vi var flickor, hans pappa sa ifrån. Han lät alltså hellre sin son sitta ensam och leka i sin trädgård än umgås med oss. Jag kan även tillägga att pojken var adopterad och att dessa föräldrar allstå lyckats klämma sig igenom adoptionsprocessen trots detta enligt mig konstiga sätt att uppfostra.

    Är detta nästa steg för er som är rädda att det blir fel på pojkar som får leka med dockor?

  • Liljan77

    Vi köpte *tjej*-leksaker till vår son.
    En större docka som kunde prata,sulky till dockan,liggsats osv,men han var inte alls intresserad.
    Försökte lite smått att få honom intresserad,men icke.
    Däremot så ville han sova väldigt länge med en liten mindre docka.Somnade hand i hand.Sen vart de giraffens tur.

    Tycker egentligen inte de finns kill-och tjejleksaker.Utan att vissa leksaker leks mer med av olika kön.
    Jag lekte hellre med lego då jag var liten,å jag tycker fortfarande de e kul.

  • Veladis
    Jhd skrev 2010-05-02 00:45:44 följande:
    Sandra: Varför ska man utforska "dockvärlden" mer än att visa att det alternativet finns för barnet? Det vi gör och leker med uppfattar vi olika, har olika syften och orsak beroende på kön. Ett exempel är filmen Titanic. Både män och kvinnor tyckte om filmen. Kvinnor tyckte om filmen då dom SÅG en romans och drama i filmen. Män tyckte om filmen då dom SÅG en action film. Samma film! Med andra ord så ser könen olika på saker och ting, uppfattar olika och har olika syften/orsaker trots att de gör samma sak. Detsamma gäller leksaker och varför dom leker just med det dära leksaken. En annan undersökning är att man gjorde en studie av de mer kända porrstjärnorna i USA. Det dom hade gemensamt är att många av de gick i strikta kristna skolor där sex och dylikt var förbjudet. Saken är ju att sex är så grundläggande inom biologin, men detta dämpades, vilket givetvis inte funkar. Istället kom dessa kvinnor ut som porrstjärnor som en "kompensation" eller "behandling". Så att förneka biologin (det barnen vill ha) kan ge motsatt effekt. Det är inget fel att barnet leker med det de vill. Att tvinga barnet, undvika "könskodade" leksaker (eller annat trams) kan riskera barnets psykiska hälsa. Barnet vill något, men ni vill något annat. Vill också tilläga att psykologer har bevisat att föräldrars påverkan på barnets beteende är en stark överdrift.
    Nu drar du slutsatser baserade på tolkningar och generaliseringar.Du säger att något ÄR på ett visst sätt, presenterar det som fakta, baserat på några undersökningar (källa, tack!) som lika gärna kan tolkas på ett annat sätt, med en annan synvinkel. Tester a la Titanic-grejen kan lika gärna bero på att män och kvinnor uppfostras olika, som att män ock kvinnor är olika. Och oavsett om det gäller arv eller miljö i sådana fall, är det fortfarande bara generaliseringar, eftersom det säkert finns många, både män och kvinnor, som avviker från den norm som presenteras.

    Men, oavsett om män och kvinnor ÄR olika eller BLIR olika, så skadar generaliseringar och indelningar  i könsstereotypa fack whatsoever mer än det gör nytta, då så många hamnar utanför normen. Pojkflickor, flickpojkar, pojkpojkar, flickflickor, alla har samam rätt att vara de de är utan att någon trycker upp i ansiktet på dem hur de "ska" vara.
  • Hannah76
    adrift skrev 2010-04-30 11:41:33 följande:
    jaha , jo men vad har det med dockor att göra ?
    För att leken förbereder för senare i livet?

    Menar du att kvinnor bara är omhändertagande och inte kan ta för sig av livet?
    Och att män är värdelösa att ha som förälder? För om en pojke inte an leka med dockor så kan ju en man inte heller vara  med sitt barn?
Svar på tråden Leksaker