• adrift

    Leksaker

    Har läst lite i tidningar om barn och deras leksaker att många tycker man ska låta sina barn få leka med vad dem vill och inte dela in dem i "könsroller".
    Flickor med dockor och köks saker och pojkar med bilar mm. Mkt snack om att man ska inte heller låta färgen få bestämma, så pojkar kan ha flickfärger så att säga.

    Undrar bara om det verkligen stämmer där ute; vad tycker ni ?
    Jag och min sambo har pratat om detta då vi väntar vårt första barn nu och jag tycker personligen att pojkar inte ska leka med dockor,barbie mm.
    Det är min åsikt och undrar nu vad ni andra tycker eller har gjort med era barn.

    TIllägger att detta är inget påhopp utan min åsikt och en fråga om vad ni andra tycker.

  • Svar på tråden Leksaker
  • Juleja

    Jag vill att min son ska ha dockor. Men han är inte så intresserad. Det är mest lego, matlekar och fordon som gäller. Han är 2 år nu. Och jag kommer trycka på honom en docka så småningom. ;) Jag hoppas det ska väcka en vårdande sida hos honom. Det är ju superviktigt anser jag!


  • Lady Dahmer
    Juleja skrev 2010-05-01 21:07:32 följande:
    Jag vill att min son ska ha dockor. Men han är inte så intresserad. Det är mest lego, matlekar och fordon som gäller. Han är 2 år nu. Och jag kommer trycka på honom en docka så småningom. ;) Jag hoppas det ska väcka en vårdande sida hos honom. Det är ju superviktigt anser jag!
    ett bra tips är att i en period ta bort alla andra leksaker och introducera docklekar. har funkat fin fint på min unge och hennes kusin,. Som kreativiteten flödade när de gamla vanliga grejerna inte fanns att tillgå!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • vittra
    adrift skrev 2010-04-30 11:44:45 följande:
    ja menar även saker som barbie, det skulle jag aldrig köpa till min son. Jag anser att det inte är en pojkleksak och att det gör dem mindre grabbiga så att säga. har försökt undvika skriva det för folk har en tendens att fastna på det då, och jag skrev detta för jag ville veta om det verkligen bara var jag som känner som jag känner med leksaker !
    Men ingen har väl tvingat dig att köpa barbie, men du vill alltså begränsa din son i så hög grad bara för att du i din naiva uppfattning tror att han inte blir "tuff" om han får dockor att leka med om han vill det? I så fall kan man ju undra varför du inte också anser att flickor ska vara "tuffa"?

    Varför gör du sådan skillnad på kön? Varför måste pojkarna vara tuffa men flickorna ska vara mesiga?
  • vittra

    Uppenbarligen är det ju som tur är bara du här som har så fruktansvärt könsfokuserat sätt att se på leksaker. Och det är ju åtminstone bra att alla åtminstone i den här tråden i princip undrar om du är helt klok i huvudet

  • juzze
    vittra skrev 2010-05-01 21:19:16 följande:
    Uppenbarligen är det ju som tur är bara du här som har så fruktansvärt könsfokuserat sätt att se på leksaker. Och det är ju åtminstone bra att alla åtminstone i den här tråden i princip undrar om du är helt klok i huvudet
    Haha.. huvet på spiken.
  • Sunkiissed

    Jag har sådan tur att jag fick en flicka och en pojke från början, så om folk i våran omgivning köper leksaker och kör på "grabbigt/flickigt" så delar det ändå på allt sen   Och skulle flickan få en docka och pojken vilja ha en också så ska vi nog se till att han också får ha en egen docka och tvärt om om hon vill ha en bil.

    Skulle min lillkille välja att leka med dockor så kommer han gladerligen få leka hur mycket han vill och tjejen med bilar. Det kommer bli sååå kul att få leka med alla sortersleksaker och lekar.

    Däremot just nu, när de är så små så väljer jag könskläder.
    Men sedan när de kan välja mer så kommer de få ha på sig det de vill.
    Skulle grabben komma och vilja ha på sig syrrans mest knallrosa tröja till dagis så varsågod.

    Jag tycker själv att du faktiskt ska köpa en docka eller två, bara så att han själv kan välja om det är något han vill leka med, så hade jag gjort iallafall..


  • ashera

    Givetvis får mina barn leka med precis vad de vill, bilar och dockor, tåg och my little pony, gosedjur, lego, byggsatser, klossar, barbie, hello kitty... jag behöver nog inte rabbla mer. Har en pojke och en flicka.

    Varför ska föräldrar lägga sig i vad barnen tycker om och inte tycker om, så länge de inte kan skada sig på sakerna? Ge leksaker i alla kategorier och låt dem välja själva! Annars kan jag nog slå vad om att de pojkar som vägras dockor hemma säkert hittas lätt i dockvrån på dagis. Klart man blir mest nyfiken på saker som man inte får leka med hemma!

  • lövet2

    När vi fick vårt första barn, så köpte vi från början bara babyleksaker förstås. Starka färger och inget som var direkt flick- eller pojkinriktat. Sedan blev hon större. Då köpte vi dockor och bilar i första hand och satsade sedan på könsneutrala leksaker som tågjärnväg, lego, pussel och sådant. Hon älskade både dockorna och bilarna. Pussade dem alla godnatt på kvällarna och bäddade ner dem, matade bilarna lika mycket som dockorna och gav dem namn. Att köra med dem var det inte tal om. Så småningom märkte vi förstås vad hon helst lekte med och handlade därefter. Det blev inga fler bilar, utan det blev matsaker och fler dockor.

    Sedan kom lillebror. Han fick inte så många leksaker, utan det blev någon enkel docka och en nalle. Utöver det hade han en låda med storasysters undanlagda leksaker. På en vecka hade han slitit sönder sin egen och de flesta ärvda dockorna, så vi stoppade undan resten. Bilarna älskade han och körde med (till skillnad från sin syster) och kunde aldrig få nog av dem. Matsakerna använde han inte till matlagning utan till att spela trumma med. Vi handlade fler bilar med tiden, för det var nästan det enda han ville leka med.

    Övriga barn har inte just fått några nya leksaker förrän de varit tillräckligt stora för att visa vad de föredragit att leka med. Fram till dess har de haft ett par leksakslådor med blandade ärvda leksaker.




Svar på tråden Leksaker