• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Trolla75
    Teskedsmamman skrev 2012-01-09 00:36:33 följande:
    Jag gillar det också stevia, sukrin blir så kallt... jag förstod först inte vad folk menade men när jag testat förstod jag, jag tar hellre canderel än sukrin...
    Sukrin blir kallt om man har i för mycket, det går inte att jämföra rätt över så som tillverkarna hävdar, står det i ett recept 1 dl strösocker så tar jag ca 0,25 dl sukrin och 2-3 droppar stevia.

    Kör du LCHF ska du absolut akta dig för Cannderel, det ska du göra i vilket fall som helst! Aspartam = NERVGIFT! All kemisk sötning går fett bort.
    ♫(¯`°?.¸ ღ ♥ Lycklig mamma till världens bästa tjejer Wilma & Vanna, väntar barn nr 3 i juli ♥ღ ¸
  • Family4

    Hej alla!
    I vår familj har vi kört LCHF stil på maten ett bra tag och det funkar hur bra som helst.
    Vårat problem är att jag älskar att baka och min man älskar att fika :)

    Har köpt Annika Rognebys bok Bakglädje med LCHF, men är mycket besviken, har provat att baka Sommarkaka som var totalt oätlig. Sen har jag gjort mjuk kokoskaka, den gick att äta, men god skulle jag väll inte påstå att den var. Sen har hon ett recept på American Pancakes som jag gjort många gånger, dock måste jag tillsätta typ en dl. vatten för smeten är så fast.
    Någon som har erfarenheter av denna bok?

    Man blir inte sugen på att prova fler recept, inte kul att köpa dyrt sukrin och sedan få kasta kakan... 
    Kan man få något recept där man verkligen får en kaka som verkligen liknar den traditionella varianten?

     

  • astro
    Ellaria skrev 2012-01-09 11:38:38 följande:
    -2.9 första veckan!

    Enligt mina beräkningar booorde jag vara i ketos men jag känner inte av den där andedräkten alla pratar om. Kan nån kunnig dissikera min meny?

    6/1
    Frukost: 3 ägg, 250 gram kallrökt lax, riven ost, 3 körsbärstomater
    Lunch: ~ 10 gram cheddarost
    Kvällsmat: 2 skivor lövbiff vikta på mitten med ost inuti, gurka, tomat, isbergssallad, lite parmesanost, bearnaisesås
    Snacks: Cheddar virad runt en bit brie och en bit salami

    7/1
    Frukost: 3 ägg, 250 gram kallrökt lax, riven ost
    Lunch: -
    Kvällsmat: "Tacos", köttfärs & kyckling, vitlöksås (hemmagjord, bara vitlök och kryddor), avocado, gurka, tomat, isbergssallad, riven ost

    8/1
    Frukost: 3 ägg, creme cheese vitlök, riven ost
    Lunch: Salami, cheddar och creme cheese ihopvikt x 3
    Kvällsmat: Samma som 7/1
    Snacks: Som lunchen
    Alla får inte "skumbananandedräkt".

    Men låt oss titta lite på menyn (ett tips är att du lätt kan knappa in maten själv på minmat.net)

    6/1: Fick chansa lite på mängderna sallad etc, men får det till att du ska ha ätit ungefär följande:

    1600 kalorier, fördelade på 127 gr protein, 7 gr kh, 121 gr fett.

    7/1: runt 1500 kalorier, fördelade på 141 gr protein, 13 gr kh, 94 gr fett.

    8/1: runt 1900 kal, fördelade på 122 gr proteiner, 18 gr kh, 155 gr fett. 

    Detta borde rimligen leda till ketos. Om jag skall vara superpetig är det liiite högt på protein, helst ska man ligga på 1 till 1,5 gr/normalvikt (alltså inte nuvarande vikt utan räknat på ungefär BMI 25, oavsett om man ligger under eller över). Men kh-mängden är mer än ok, förutsatt att du inte åt ett berg av tomater

    Troligen hör du till lyckostarna som inte får godisandedräkt, helt enkelt. 
  • Loreena

    ShvS
    Jag tycker att du äter hur bra som helst! Vad duktig du är som äter lax och ägg till frukost. Jag tror det är därför som du står dig så himla bra.

    Rednose
    Jag klarade inte LCHF de första graviditesveckorna pga. plågsamt och konstant illamående som jag bara kunde lindra genom att småäta kolhydrater hela tiden... När illamåendet klingade av i v. 13 så började jag göra en successiv övergång till LCHF igen. Jag ville göra en successiv övergång för att inte chocka bebisen. Jag har läst någonstans att bebisen inte kan ta upp ketoner, utan behöver glukos, och därför så ville jag ge kroppen en chans att låta glucagon omvandla aminosyror i proteiner till glukos, så att blodsockret hålls på en normal nivå. Jag har inte haft några omställningsbesvär den här gången så jag kan verkligen rekommendera en successiv övergång till LCHF. :)

    Jag försöker att lyssna på min kropp och tillåter mig lite frukt och så ibland. Som gravid kan man ju ibland behöva äta något snabbt - och då kanske en frukt är det bästa man kan få tag på om man springer in på Pressbyrån en snabbis tex. I övrigt så tror jag att LCHF är toppen både för barnet och mamman, men man behöver ju absolut inte äta strikt om man inte har diabetes eller så utan kan ligga på omkring 50 kolhydrater/dag.

    Jag är på väg in i vecka 16 nu och väger ca 63. Förre gången jag var gravid så vägde jag 69 i v. 20, så jag tror att jag tack vare LCHF slipper gå upp lika mycket den här gången. :) Förra graviditeten fick jag lägga en hel massa pengar på Losec och Samarin, men jag hoppas att jag kommer att slippa halsbrännan i slutet av graviditeten med LCHF, men det återstår att se.

  • astro
    Family4 skrev 2012-01-09 11:56:40 följande:
    Hej alla!
    I vår familj har vi kört LCHF stil på maten ett bra tag och det funkar hur bra som helst.
    Vårat problem är att jag älskar att baka och min man älskar att fika :)

    Har köpt Annika Rognebys bok Bakglädje med LCHF, men är mycket besviken, har provat att baka Sommarkaka som var totalt oätlig. Sen har jag gjort mjuk kokoskaka, den gick att äta, men god skulle jag väll inte påstå att den var. Sen har hon ett recept på American Pancakes som jag gjort många gånger, dock måste jag tillsätta typ en dl. vatten för smeten är så fast.
    Någon som har erfarenheter av denna bok?

    Man blir inte sugen på att prova fler recept, inte kul att köpa dyrt sukrin och sedan få kasta kakan... 
    Kan man få något recept där man verkligen får en kaka som verkligen liknar den traditionella varianten?

     
    Sukrin är svårt att baka med tycker jag. Stevia är lättare. Jag brukar också baka mycket med kokos som är naturligt sött precis som mandlar och nötter.

    Med pofiber kan man också återskapa många mjuka kakor och bröd. Har egentligen inget favoritrecept i huvudet just nu men det finns rätt mycket på matklubben.se så du kanske kan kika där?
  • Ellaria
    astro skrev 2012-01-09 12:05:29 följande:
    Alla får inte "skumbananandedräkt".

    Men låt oss titta lite på menyn (ett tips är att du lätt kan knappa in maten själv på minmat.net)

    6/1: Fick chansa lite på mängderna sallad etc, men får det till att du ska ha ätit ungefär följande:

    1600 kalorier, fördelade på 127 gr protein, 7 gr kh, 121 gr fett.

    7/1: runt 1500 kalorier, fördelade på 141 gr protein, 13 gr kh, 94 gr fett.

    8/1: runt 1900 kal, fördelade på 122 gr proteiner, 18 gr kh, 155 gr fett. 

    Detta borde rimligen leda till ketos. Om jag skall vara superpetig är det liiite högt på protein, helst ska man ligga på 1 till 1,5 gr/normalvikt (alltså inte nuvarande vikt utan räknat på ungefär BMI 25, oavsett om man ligger under eller över). Men kh-mängden är mer än ok, förutsatt att du inte åt ett berg av tomater

    Troligen hör du till lyckostarna som inte får godisandedräkt, helt enkelt. 
    Tack tack tack! Jag var lite orolig att jag gjorde något superfel trots att jag har varit jättenoga. I lördags hade vi folk över och alla drack vin och åt överblivet julgodis, oj vad svårt det var att stå emot men det gick! Hoppas viktnedgången fortsätter. Är det bra kaloriintag?
    Every bruise is a lesson and each lesson makes us better
  • Ellaria

    Loreen: Tack! Det är tur att man gillar ägg, kan förstå att folk har lite svårt med frukosten annars. Förra gången jag LCHF:ade lite (var inte såhär strikt då) försökte jag äta överbliven kvällsmat till frukost och det gick sådär. Ägg kan man ju kombinera lite hur som helst. Jag gör skramlade för det tar typ 2 minuter och är så himla gott! Idag hade jag i creme cheese (vitlök och örter), riven taco-ost och hot sauce, gillar det lite starkare :D


    Every bruise is a lesson and each lesson makes us better
  • rednose
    astro skrev 2012-01-09 10:34:07 följande:
    När jag har varit gravid har det periodvis varit knepigt med LCHF - har inte tålt kött, eller fett.

    Förra graviditeten levde jag på fullkornsbröd, smör och ost i typ två månader.

    jag tror att kroppen säger ifrån. Man klarar sig fint utan kolhydraterna - men tydligen inte alltid. Enkelt uttryckt, mår du inte pyton så mår både du och barnet bra.

    Just nu äter jag LCHF under dagtid, men på kvällen mår jag ruskigt illa om jag inte dricker juice eller äter ett par salta kex. Det är dock i avtagande så jag hoppas på att vara tillbaka på en mer sansad diet inom kort.

    Ser man till den lilla forskning som finns så blir bebisen inte lika stor om mamman varit i ketos under graviditeten. Men detta är ju knappast ett minus, att bebin inte växer över fyakilosstrecket. 

    Man måste också se upp lite med järnvärdet eftersom den vanligaste källan till järn är bröd. 
    OK!
    När jag väntade min dotter hade jag sug efter två saker. Ärtsoppa och apelsiner. :) Men jag kunde äta allt annat och åt ganska slaviskt GI enligt Paulun.
    Hon vägde 3200g så får jag mindre barn än så blir jag nästan orolig. haha! :) Men du har ju helt rätt i att det kan vara skönt att slippa föda en kolloss. :))
    Järn borde väl kunna hamna på en bra nivå med broccolli, spenat och kött? Jag är en riktig sucker för fläskkött så jag hoppas jag inte får några konstiga nojjor där. :)
    Loreena skrev 2012-01-09 12:16:25 följande:
    ShvS
    Jag tycker att du äter hur bra som helst! Vad duktig du är som äter lax och ägg till frukost. Jag tror det är därför som du står dig så himla bra.

    Rednose
    Jag klarade inte LCHF de första graviditesveckorna pga. plågsamt och konstant illamående som jag bara kunde lindra genom att småäta kolhydrater hela tiden... När illamåendet klingade av i v. 13 så började jag göra en successiv övergång till LCHF igen. Jag ville göra en successiv övergång för att inte chocka bebisen. Jag har läst någonstans att bebisen inte kan ta upp ketoner, utan behöver glukos, och därför så ville jag ge kroppen en chans att låta glucagon omvandla aminosyror i proteiner till glukos, så att blodsockret hålls på en normal nivå. Jag har inte haft några omställningsbesvär den här gången så jag kan verkligen rekommendera en successiv övergång till LCHF. :)

    Jag försöker att lyssna på min kropp och tillåter mig lite frukt och så ibland. Som gravid kan man ju ibland behöva äta något snabbt - och då kanske en frukt är det bästa man kan få tag på om man springer in på Pressbyrån en snabbis tex. I övrigt så tror jag att LCHF är toppen både för barnet och mamman, men man behöver ju absolut inte äta strikt om man inte har diabetes eller så utan kan ligga på omkring 50 kolhydrater/dag.

    Jag är på väg in i vecka 16 nu och väger ca 63. Förre gången jag var gravid så vägde jag 69 i v. 20, så jag tror att jag tack vare LCHF slipper gå upp lika mycket den här gången. :) Förra graviditeten fick jag lägga en hel massa pengar på Losec och Samarin, men jag hoppas att jag kommer att slippa halsbrännan i slutet av graviditeten med LCHF, men det återstår att se.
    Jag hade halsbränna förra graviditen från vecka 8 till vecka 37 då hon föddes och gick igenom 13 flaskor gaviscon vilket helt klart borde subventioneras för gravida. :) hatade verkligen den där förbannade halsbrännan.
    Jag har börjat göra en supergod fänkålssoppa på LCHF recept nu och har fått för mig att jag hört nånstans att fänkål är bra mot halsbränna det oxå?
    Samtidigt är det ju det man gör te på för att få bra bröstmjölksproduktion så det kanske inte är jättebra i mängder heller innan typ vecka 33 eller vad tror du/ni?

    Sura uppstötningar idag. Hoppas det är ett symptom på graviditet på g! :)
  • 76an

    En fråga till, allt är ju en djungel såhär i början.

    Har precis skrivit in på matdagboken.se vad jag käkat hittills idag och är redan uppe i 19 g kolhydrater!!!!! På vad????
    Detta har jag käkat idag:

    Frukost: ca 2 dl TY med 2 msk grädde samt halv dl bär. Te med en skvätt grädde i.
    Lunch: Kokt blomkål med bacon och ädelostsås. Inte alls så mycket faktiskt, skulle kunnat äta lite till men tyvärr räckte det inte. Te med en skvätt grädde i.

    Så till middagen ska jag alltså komponera ihop något som innehåller max 1 kolhydrat om jag vill hålla mig runt 20/dag.

    Hujedamej

  • Faile
    Family4 skrev 2012-01-09 11:56:40 följande:
    Hej alla!
    I vår familj har vi kört LCHF stil på maten ett bra tag och det funkar hur bra som helst.
    Vårat problem är att jag älskar att baka och min man älskar att fika :)

    Har köpt Annika Rognebys bok Bakglädje med LCHF, men är mycket besviken, har provat att baka Sommarkaka som var totalt oätlig. Sen har jag gjort mjuk kokoskaka, den gick att äta, men god skulle jag väll inte påstå att den var. Sen har hon ett recept på American Pancakes som jag gjort många gånger, dock måste jag tillsätta typ en dl. vatten för smeten är så fast.
    Någon som har erfarenheter av denna bok?

    Man blir inte sugen på att prova fler recept, inte kul att köpa dyrt sukrin och sedan få kasta kakan... 
    Kan man få något recept där man verkligen får en kaka som verkligen liknar den traditionella varianten?

     

    Inte bakning, men väldigt gott är lchf-bountyn. Detta är nog det absolut godaste lchf-godiset som finns, om man gillar bounty dvs.
    Halva mängden sukrin rekommenderas dock och efter ett tag klarar man sig helt utan.
    Sluta jiddra, börja trolla!
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**