• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Loreena
    Isbit skrev 2012-01-22 20:34:12 följande:
    Hej!

    Jag tänkte köra LCHF fast inte så strikt för jag är inte överviktig. Är det så att det är helt kört om man råkar äter lite kolhydrater?
    Då är det helt onödigt att äta LCHF eller?
    Om du är normalviktig och vill äta LCHF av hälsoskäl så kan du absolut göra det. Man får hitta en nivå på kolhydraterna som man själv mår bra av. Alla måste inte äta strikt. Det finns tom. forskning som visar att om man äter lågkolhydratkost 2 dagar/vecka så får man en bättre effekt på vikten än om man drar ner på kalorierna.
    När du ökar på med fettet i kosten så kommer du att bli mättare och därmed minska på kolhydraterna. Prova dig fram och hitta en nivå som du trivs med. Man brukar säga att LCHF är under 50 kolhydrater/dag, och måttlig lågkolhydratkost är under 100 kolhydrater/dag. (om jag inte minns fel)
    Jag började på normalvikt (62,5 kg) Jag åt liberalt runt 50 kolhydrater/dag och gick sakta men säkert ner till 55 kg. Jag hade siktat på 58 men kroppen ville ner lite till tydligen. Prova dig fram så kommer du märka vad som fungerar för dig!
    Om du ställt om kroppen till fettförbränning och fuskar med en macka så förbränner kroppen de kolhydraterna och övergår sedan på fettförbränning igen. Så det är inte "kört" om du fuskar ibland. Men du kanske kan känna dig lite trött eller få svullen mage. (När man äter LCHF så blir man ju lite bortskämd med en gasfri mage och slipper matkoma)
  • Fröken Rosa

    Nu har jag läst Expressens bilaga om lchf och känner mej lugn, peppad och totalt laddad!
    Vilken bra bilaga, jag fick nya tips och idéer, helt ny motivation helt enkelt!

    Nu kör vi!

  • Isbit

    Kan man äta LCHF under graviditet?
    Säkert en dum fråga men det får jag ta

  • Loreena
    Isbit skrev 2012-01-22 23:05:15 följande:
    Kan man äta LCHF under graviditet?
    Säkert en dum fråga men det får jag ta
    Det kan du absolut göra, men det finns ingen forskning på det än, bara personer som delar med sig av egna erfarenheter, så det kan vara bra att äta lite mindre strikt, för att vara på den säkra sidan. Jag är gravid i v. 17 och äter liberal LCHF. :)
  • astro
    Isbit skrev 2012-01-22 23:05:15 följande:
    Kan man äta LCHF under graviditet?
    Säkert en dum fråga men det får jag ta
    Jodå, men räkna med påhopp från omgivningen. Och var lite aktsam, skriker kroppen efter kolisar bör den nog få kolisar. Man kan ju förstås styra undan från godis e t c även om suget sätter in - klokt oavsett kosthållning.

    Jag har ätit LCHF som gravid men aldrig riktigt strikt, kroppen har inte velat och periodvis har kött smakat hemskt.

    Se också till att vara lite påläst så att du kan tolka kroppens signaler rätt. Många kastar sig in i LCHF med bara ett halvt hum om hur det egentligen fungerar. Skaffa en bra bok, finns många att välja på (själv gillar jag Skaldeman). 
  • mamman i skogen
    Loreena skrev 2012-01-22 12:00:08 följande:
    Jag ska läsa den. :)
    Jag kan även rekommendera den här länken
    www.youtube.com/watch?feature=player_embedded...

    Och den här om naturbeteskött
    www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/natur...

    Vad gäller miljön och kosten så har jag den här uppfattningen:
    *Vi bör äta upp det vi köper och undvika att kasta bort mat.
    *Vi bör i största möjliga mån handla närproducerat, efter säsong och helst ekologiskt
    *Naturbeteskött är klimatneutralt, snällt mot djuren, nyttigare, godare och det vårdar dessutom landskapet
    *Vi borde se över möjligheterna att låta tex. highland cattle beta i skogar, på myrar, på ängar och på åkrar och använda åkrarna till att odla i första hand hö till djuren och i andra hand grönsaker till oss människor.
    *Vi bör välja viltfångad fisk framför "odlad", av samma anlednings som vi bör välja naturbeteskött istället för traditionellt uppfödda köttdjur.

    Vad gäller att maten ska räcka till alla på vår överbefolkade jord så anser jag:
    *Ingen kosthållning kan i nuläget mätta alla tyvärr :( Och vi i väst kan inte offra vår hälsa och trycka i oss pommes och vetemjöl av solidaritet med fattiga i tredje världen, det hjälper ingen.
    *Att förstöra miljön, hälsan, vattendragen och öka ökenspridningen med hårt jordbruk för att odla spannmål är inte rätt väg.
    *Vi behöver arbeta med mänskliga rättigheter, skola, feminism, preventivmedel etc. för att komma tillrätta med överbefolkningen. Och ge kvinnor rätten att styra över sin egen fruktsamhet och sina egna liv. Fattiga kvinnor utan utbildning föder i regel många fler barn än kvinnor som själva har möjlighet att påverka.
    Top då har jag ngt att kolla på nu när jag jobbar!

    Ja miljön är ett så omfattande problem, ekologisk hållbarhet är ju dit vi måste komma om vi vill överleva ...och precis som du säger så kan ingen kosthållning mätta alla tyvärr så lever många i tron om att de är miljömedvetna om de äter vegetariskt.

      
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • The Kittycats
    Loreena skrev 2012-01-22 11:49:02 följande:
    Mandelbröd till frukost idag. Oj vad mätt jag blev! Jag rostade mitt för att det inte skulle kännas så svampigt som det annars kan vara. Man kan även rosta det i stekpannan eller använda ugnen i 15 min istället för micron om man vill ha finare yta på brödet.

    Smidigt och enkel snabbfrukost iaf när man är less på omeletter och yoghurt.

    1dl mandelmjöl
    1 ägg
    Lite salt
    Smält smör, brödet blir lite saftigare om du tillsätter smält smör. Ta ca: 25g

    Gör så här
    Vispa ägget i en djup tallrik. Tillsätt mandelmjöl, salt, smör och mosa ihop med en gaffel.
    In i micron 2min KLART! Ät och njut med massa smör och ost.

    *www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx
    SKa man köra brödet i den djupa tallriken, när man sätter in det i micron?
    ♥ Skruttan född 10-07-15
  • yena89
    The Kittycats skrev 2012-01-23 08:14:31 följande:
    SKa man köra brödet i den djupa tallriken, när man sätter in det i micron?
    Japp, annars blir det svårt att dela
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**