• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Denebola

    Men MammaA, E-nummer är inte lika med gift! E-nummersystemet är endast till för att förkorta innehållsförteckningar, eftersom det annars hade blivit väldigt mycket text på grund av långa och komplicerade ord. Så att jaga E-nummer "bara för att" är inte rimligt eller nödvändigt eftersom de bara är en slags förkortning. Det är ungefär motsvarande att skriva CO istället för kolmonoxid, det är kortare och smidigare helt enkelt.

    Däremot inte sagt att det inte finns tillsatser/E-nummer som är mindre bra för oss! Men då kan man ju lära sig vilka specifika E-nummer det är man vill undvika, så slipper man ställa ifrån sig en fullgod matvara bara för att den råkar innehålla lite citronsyra, eller något annat helt ofarligt.

  • M a m m a A

    Jag tror personligen att vanligt socker är bättre än sötningsmedel.

    Men jag använder eller konsumerar aldrig sötningsmedel. Visst någon enstaka gång kan jag unna mig mörk choklad (>70%) med "äkta" socker i

  • Denebola
    MrsQuitaz skrev 2011-02-25 21:41:26 följande:
    vad använder ni dessa sötningsmedel i? I enstaka bakverk eller i kaffet?
    Jag brukar ha det när jag bakar och när jag gör glass. Men inte i "normala" mängder utan jag tar mindre.
  • Denebola

    Nog för att det är bra att sträva efter så ren och tillsatsfri mat som möjligt, men jag stör mig lite på "E-nummerskräcken", bl.a. Mats-Eric Nilsson har skrämt upp var och varannan att tro att allt som innehåller E-nummer, tillsatser och konserveringsmedel är otjänligt som föda. Hallå, salt är ett konserveringsmedel, ättika likaså...  Man måste se lite kritiskt på det hela också...

  • Asereht
    Denebola skrev 2011-02-25 21:38:25 följande:
    Men vad blir då skillnaden på fakir och UFO? Nu är jag inte säker på om jag har uppfattat fakir rätt, men för att klara sig under 5 g/dag, så kan man väl inte äta så mycket mer än fett och protein...
    Jag har inte den blekaste. Jag är heller inte säker på att jag uppfattat rätt. Jag frågade en gång för länge sedan men minns inte riktigt.
    Tistel med fem ♥ sticklingar ♥   Blogg: www.stickig.se
  • Faile
    M a m m a A skrev 2011-02-25 21:39:06 följande:
    Moiraine; Ok att "Sötin" är ekologiskt men det innehåller fortf per 100g, 100 g kolhydrater samt 100 g sockeralkoholer.

    Enl det jag har läst innehåller även Sötin E nr samt är kemiskt framställt

    Var god se sv.m.wikipedia.org/wiki/Sockeralkohol?wasRedi...
    Det är kolhydrater kroppen inte kan tillgodogöra sig, varför den även är klassad som GI-värde 0.

    Och gällande sockeralkoholer, det finns ju mängder med sådana och det finns även en anledning till varför man använder just denna istället för tex xylitol.

    http://www.annahallen.se/sukrin-och-notmjol

    Där är en ganska intressant debatt om sukrin bla, mellan Anna och ett inlägg av "Rebecka". Om du vill läsa lite mot och för.
    Sluta jiddra, börja trolla!
  • Denebola

    Sen kanske man kan använda E-nummer som en slags "diagnos" på hur tillsatsfylld en matvara är, något utan E-nummer är antagligen "renare" än en matvara med många E-nummer. Men man måste fortfarande ha i åtanke att bara för att varan innehåller tillsatser betyder det som sagt inte att tillsatserna måste vara dåliga för en.

    En tumregel utan en bra grund är inte en så bra tumregel om man inte förstår grunden... (kan även appliceras på tumregeln max 5 g kh/100 g, för övrigt)

  • M a m m a A

    Denebola; Självklart vet jag att olika E nr står för olika tillsatser. Har ganska god koll. MEN de flesta här vet vad lchf står för. Det som enligt mig blir lite motsägelsefullt är att använda div sötningsmedel som är kemiskt framställda? Vill man äta lchf så är väl själva grejen att undvika socker i mångt o mycket?

  • Faile
    Denebola skrev 2011-02-25 21:38:25 följande:
    Men vad blir då skillnaden på fakir och UFO? Nu är jag inte säker på om jag har uppfattat fakir rätt, men för att klara sig under 5 g/dag, så kan man väl inte äta så mycket mer än fett och protein...
    Skillnaden är väl att med fakir ska man vara restriktiv med allt. Med UFO är det bara kolhydraterna som räknas?
    Sluta jiddra, börja trolla!
  • Asereht

    Kollade upp fakir och hittade följande info från kolhydrater i fokus sidan:

    Vad innebär Sten Sture Skaldemans "fakir"?


    Uteslut mejeriprodukter, grönsaker och allt annat som innehåller någon form av kolhydrater. Ät enbart kött, fisk, ägg, smör, kokosfett och vad du nu kan komma på som enbart består av fett och protein.


    Det brukar han ge som tips till såna som inte går ner i vikt, trots att de följer en strikt lågkolhydratkost. De brukar då kunna gå ner i vikt. Vanligast är dock att överviktiga går ner i vikt på en "normal" LCHF-kost där mejeriprodukter och grönsaker ingår.


    Namnet fakir kommer från betydelsen fattig, eller snarare askes -- du ger upp mycket av vad som finns att äta och lever tämligen spartanskt. Det kan för vissa vara ett bra sätt att upptäcka vad de kan äta och sedan gradvis lägga till mer.


    Tistel med fem ♥ sticklingar ♥   Blogg: www.stickig.se
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**