• Skepti­sk1
  Fre 20 maj 2011 12:50
  28782 visningar
  184 svar

  Varför DU inte går ner i vikt!

  Det är just nu många som sitter där ute och kliar sig förtvivlat i pannan och undrar vad de gör för fel/är för medicinskt undantag som trots hårda ansträngningar inte går ned i vikt. Det är dags att röja och rensa upp bland vissa myter som fortfarande sprider sig där ute. Märk dock att jag inte säger mig sitta inne på den absoluta sanningen och att det kan finnas flera vägar till samma mål samt undantag från det jag nedan skriver. Detta är en hänvisning snarare än någonting annat.  


   


  Vi tar det från början:


   


  Grundregel: Om Kcal-intaget är mindre än vad du gör av med kommer du gå ned i vikt! 


   


  Tilläggsregel 1: För att klara av grundregeln finns tre alternativ.


   


  1) Äta mindre


  2) Gör av med mer energi (genom t.ex. motionering)


  3) Kombinera 1) och 2)


   


  Tilläggsregel 2: När man underäter (svälter om man så vill) kommer ens (basala) ämnesomsättning samt proteinförbränning att minska, medan ens fettförbränning i sin tur kommer att öka. I takt med att man minskar i vikt kan ens underskott sluta vara ett underskott. Du minskar i vikt (du håller på med en viktnedgång) och rör dig kanske inte lika mycket längre motionsmässigt eller NEAT(Nonexerxise activity thermogenesis- kortfattat vardagsrörelser som att du sitter och skriver vid datorn, lagar mat oav). Var dock medveten om att den största bidragande faktorn (”boven” i dramat) är själva viktnedgången, även om den minskade basala ämnesomsättningen samt minskad NEAT också spelar roll (om än i mindre betydande utsträckning).


     Men så länge du ligger på ett underskott kommer du gå ner i vikt, men underskottet kommer med hög sannolikhet att ändras en del från det som från början var ett underskott. En annan faktor att ta i beaktande är att ens aktivitetsgrad många gånger förändras (läs. minskar) när man underäter. 


   


  - Därefter ska man betänka att en viktnedgång sällan är (om någonsin) linjär, detta betyder att du en vecka kan gå ned i vikt för att i nästa stå helt stilla. Dessutom är man kvinna har man andra faktorer (that time of month osv.), som kan dölja en viktnedgång tillfälligt, att ta in i beräkningen. På grund av dessa faktorer är det viktigt att inte stressa utan att ha tålamod. 


   


  Den första tiden under en viktnedgång ser man vanligtvis en större tapp, där mycket helt enkelt är vätska. Men det ger om inte annat en bra skjuts i motivationen.


   


  Kost:


  När det sedan kommer till hur många gånger om dagen man ska äta, finns det inga studier som stödjer att många måltider om dagen skulle vara bättre (studie bifogas nedan) för fettförbränningen. Detta betyder att du helt enkelt ska göra det som känns och fungerar bäst för dig. Det kan vara att äta 5 ggr (och mindre måltider) om dagen eller 2 ggr (och större mål mat) om dagen. Myter som att man inte får/borde äta efter 18:00 för förbränningens skull är bara snicksnack. 


   


  Detsamma gäller även när det kommer till kostval. Vissa fungerar bättre under en viktnedgång genom att äta mer fett och protein och skära ner på kolhydraterna. Andra (ex. mig själv) behöver kolhydrater för att fungera och orka om dagarna. Det är väldigt individuellt och det finns inga mirakelmetoder. En rekommendation för att bespara muskelmassan i kroppen är att äta 2 gram protein/ kg kroppsvikt, samt är protein gynnsamt för att känna mättnadskänsla. Därefter kan det vara av vikt att påpeka att det inte är vidare klokt att utesluta någon näringskälla i kosten helt.


   


  -Pulverdieter kan vara ett lätt (om än många gånger dyrt) alternativ till en viktnedgång. Personligen hade jag inte valt en sådan metod, men menar att det är upp till var och en och att det viktiga är att man får i sig nödvändiga näringsämnen trots underskottet.


   


  Att räkna kcal behövs inte alla gånger, men kan vara av betydelse om ingenting händer med vikten. Det är inget tvång och inget man behöver slänga sig på i panik för att vågen stått stilla i 3 dagar. MEN om man vecka in och vecka ut inte sett någon förändring i början av en diet kan det finnas en poäng i att se vad man stoppar i sig som har större betydelse (kcal-mässigt) än man tror. Har man däremot dietat under en längre tid och har stenkoll på vad man stoppar i sig, kan andra metoder (refeed) behövas ta till för att se ändring. Men det är inget jag kommer att behandla i detta stycke.


   


  Att trycka i sig en massa vätska för att man hört att man ska dricka 4 liter/dag är bara dumt och kan rent av vara farligt. Drick när du är törstig! Detsamma gäller alla dessa fettförbränningspiller som finns där ute. En bra regel här är att gå efter att de piller som faktiskt fungerar (i betydlig grad) är antingen olagliga eller receptbelagda och därför inget att rekommendera.


   


  Kontrollering:


  När det kommer till vägningen, väg dig alltid under samma förutsättningar. Förslagsvis det första du gör på morgonen efter ett toalettbesök 1 gång/vecka (det räcker, fler gånger ger sällan en korrekt indikation på hur det går utan stressar bara). Det kan dessutom vara lönt att ta några mått med måttband för att finna eventuella skillnader där som på vågen maskeras av t.ex. vätska.


   


  Att "unna" sig kan vara en fälla. Många tar en dag i veckan som de tillåter sig att moffa i sig ALLT. Ta hellre ett eller två mål i veckan då du unnar dig lite mer på tallriken, en pizza eller en efterrätt. Inte pizza till lunch, hamburgare till middag, kebab till kvällsmat, glass därimellan och en chipspåse till filmen på kvällen. Men min poäng är att 5 dagars strikt kosthållning kan förstöras genom helgens svullande.


   


  Men faktum är att följer du bara grundregeln och har tålamod kommer du gå ned i vikt. Gör du inte det (och inte har fuskat på något sätt och verkligen har haft tålamod) kan det vara dags att besöka en läkare.


   


  Utöver ovanstående önskar jag bara lycka till!


  mvh

  (OBS! Har jag missat något, vill ni ha källa/länk till vidare läsning  eller om ni vill att jag ska ta upp något annat så skicka PM så ska jag se vad jag kan göra.) 


  ----------------------------- 


  Abstract


  Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people’s habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a ‘nibbling’ meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship.


   


  However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies


   


  We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure.


   


   


  Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.


  -----------------------------


  Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70. 


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-21 21:09
  Jag har fått förfrågningar om att hjälpa personer med sin viktnedgång och tackar ödmjukas för förtroendet för denna uppgift. Dock känner jag att jag för tillfället inte har tid för detta och dessutom inte riktigt kan ta på mig denna uppgift med helt gott samvete. Jag har istället sagt att det är helt okej att skriva i denna tråden (eller skapa en egen tråd om man så vill) så ska jag svara om jag har någon hjälp eller några tips att erbjuda. Dessutom kommer då andra också att kunna bidra, jag vet att det finns många kunniga här, och flera vägar till samma mål kommer troligen att erbjudas (och kanske även intressanta och givande diskussioner).
Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!
 • Tis 22 nov 2011 21:03

  En fråga till. Vad kan jag äta kvällstid som mättar bra men inte är så kaloririkt? Jag är väldigt hungrig om kvällarna, kanske för att jag ständigt ammar då, men vet inte vad jag ska äta riktigt... Som det är nu brukar jag ta en skål med fil och branflakes, men det mättar dåligt och jag är hungrig efter en timme igen. Har även provat dinkelgröt med mjölk. Samma sak där.

 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 22 nov 2011 21:18
  Nelia82 skrev 2011-11-22 20:59:23 följande:
  En fråga. Är det fysiskt möjligt att kroppen inte släpper på några kilon under tiden man ammar? Det var så för mig med första barnet, trots träning och bra mat (däremot trillade 5 kg av rätt fort jag när väl slutade amma), och nu upplever jag att det är samma med detta barnet (fick en son för 6 veckor sedan, gick ner 11 kg första veckan, sen tog det stopp och har t.o.m. gått UPP istället!).

  Är mest nyfiken.
  Hm, jag har för mig att prolaktin kan spela en del roll under amningen och påverka bland annat ämnesomsättningen. Men kan dessvärre på rak arm inte eg. säga mer än så. Det känns rimligt att så vorde kunna vara fallet. Dock tenderar hormonbalansen vara lite rubbad efter en graviditet, så att det skulle vara problem så sätt finner jag närmare normalt än onormalt.  
  Nelia82 skrev 2011-11-22 21:03:12 följande:
  En fråga till. Vad kan jag äta kvällstid som mättar bra men inte är så kaloririkt? Jag är väldigt hungrig om kvällarna, kanske för att jag ständigt ammar då, men vet inte vad jag ska äta riktigt... Som det är nu brukar jag ta en skål med fil och branflakes, men det mättar dåligt och jag är hungrig efter en timme igen. Har även provat dinkelgröt med mjölk. Samma sak där.
  Proteinfluff som jag skrev om ovan är faktiskt ett riktigt bra alternativ. Ägg (75 kcal/st ungefär). Protein mättar bra och det finns många bra energisnåla alternativ. Keso med lite hallon/kcal-snålsylt.  

   
 • Tis 22 nov 2011 21:54
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-22 21:18:37 följande:
  Hm, jag har för mig att prolaktin kan spela en del roll under amningen och påverka bland annat ämnesomsättningen. Men kan dessvärre på rak arm inte eg. säga mer än så. Det känns rimligt att så vorde kunna vara fallet. Dock tenderar hormonbalansen vara lite rubbad efter en graviditet, så att det skulle vara problem så sätt finner jag närmare normalt än onormalt.  
  Nelia82 skrev 2011-11-22 21:03:12 följande:
  En fråga till. Vad kan jag äta kvällstid som mättar bra men inte är så kaloririkt? Jag är väldigt hungrig om kvällarna, kanske för att jag ständigt ammar då, men vet inte vad jag ska äta riktigt... Som det är nu brukar jag ta en skål med fil och branflakes, men det mättar dåligt och jag är hungrig efter en timme igen. Har även provat dinkelgröt med mjölk. Samma sak där.
  Proteinfluff som jag skrev om ovan är faktiskt ett riktigt bra alternativ. Ägg (75 kcal/st ungefär). Protein mättar bra och det finns många bra energisnåla alternativ. Keso med lite hallon/kcal-snålsylt.  

   
  Tack för snabbt svar! Keso kan jag ju äta rätt uppåner, riktigt gott ju. Funkar kesella också? Borde ju bli gott med hallon om inte annat.

  Ägg kan ju bli tråkigt att äta bara sådär, men väldigt gott med typ skärgårdssill eller nåt liknande, är det en kalorifälla tro? Har svårt att tro det, men man vet ju aldrig...
 • Likask­eptisk­somför­r
  Tis 22 nov 2011 22:15
  Nelia82 skrev 2011-11-22 21:54:54 följande:
  Tack för snabbt svar! Keso kan jag ju äta rätt uppåner, riktigt gott ju. Funkar kesella också? Borde ju bli gott med hallon om inte annat.

  Ägg kan ju bli tråkigt att äta bara sådär, men väldigt gott med typ skärgårdssill eller nåt liknande, är det en kalorifälla tro? Har svårt att tro det, men man vet ju aldrig...
  Det finns både keso- och kesellavarianter med mer och mindre kcalinnehåll. Lidl har en rätt fettsnål kvarg (kesella är ett produktmärke av kvarg) som därför ligger ganska lågt energimässigt, dessutom rätt billig. Båda är helt okej som alternativ skulle jag säga, men så beror det också på vad man äter till och hur mycket. Sedan har det kommit ett isländskt alternativ (Skyr) som är rätt proteinrikt, men rätt dyr tyvärr. Ska dock smaka ganska gott utav av vad jag hört. 

  Det är olika så klart. Jag vet att det finns en del som äter ägg med lite kalles kaviar, bara. Själv gillar jag inte kaviar och äter bara ägg rakt upp och ner. Men hitta det som fungerar för dig. Här kan du kolla efter några alternativ gällande kcalinnehållet i sill (www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx) annars bör det stå på förpackningen.  
 • Tis 22 nov 2011 23:32
 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 26 nov 2011 14:10
  Note to self (påminnelse)

  Am J Physiol. 1992 Oct;263(4 Pt 1):E730-4. Links
  Concomitant interindividual variation in body temperature and metabolic rate.

  * Rising R,
  * Keys A,
  * Ravussin E,
  * Bogardus C.

  Clinical Diabetes and Nutrition Section, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health, Phoenix, Arizona 85016.

  There is significant variation in metabolic rate in humans, independent of differences in body size, body composition, age, and gender. Although it has been generally held that the normal human "set-point" body temperature is 37 degrees C, these interindividual variations in metabolic rate also suggest possible variations in bodytemperature. To examine the possibility of correlations between metabolic rate and body temperature, triplicate measurements of oral temperatures were made before and after measurement of 24-h energy expenditure in a respiratory chamber in 23 Pima Indian men. Fasting oral temperatures varied more between individuals than can be attributed to methodological errors or intraindividual variation. Oral temperatures correlated with sleeping (r = 0.80, P < 0.0001), and 24-h (r = 0.48, P < 0.02) metabolic rates adjusted for differences in body size, body composition, and age. Similarly, in the 32 Caucasian men of the Minnesota Semi-Starvation Study, oral temperaturecorrelated with adjusted metabolic rate, and the interindividual differences in body temperature were maintained throughout semistarvation and refeeding. These results suggest that a low body temperature and a low metabolic rate might be two signs of an obesity-prone syndrome in humans.
 • Lör 26 nov 2011 17:53

  Du fråga i den andra tråden hur det gått med kcal räknandet, tänkte jag svarar här istället för att tjata ut den tråden..med...med mina viktproblem :)

  Kaloriemässigt har jag nog fått i mig mindre, men jag har inte tyckt att det funkat så bra ändå tyvärr.
  Jag har ett magmunsbråck som jag kan få väldigt jobbig magkatarr av och det har jag känt av hela veckan, det blev jag av med för första gången på mycket länge när jag börja äta bara mat på kvällen. Så att äta mitt på dagen verka dra igång det igen och det är det inte alls värt! Så i går vände jag tillbaks igen och drack bara på dan och åt middag på kvällen och mådde mycket bättre.

  Mina dagar är noga uträknade och bokförda den här veckan.

  Måndag vikt 108 (hade gått upp) intag 1219 kcal, Kyckling med ris var huvudmålet
  Tisdag vikt 107,6 intag 902 kcal, Omelett med grönsaker skinka och ost och fullkornsmacka som huvudmål
  Onsdag vikt 107,1 intag intag 1066, huvudmål lax sallad och bröd.
  Torsdag vikt 107,3 intag 949 kcal, huvumål, WW kyckling med pasta
  Fredag vikt 107,6 intag 1442 kcal, huvudmål biff och potatisklyftor

  Tisdag och Torsdag träna jag på gym 45 min gångband och magmuskler
  Måndag gick jag en långpromenad
  onsdag och fredag gick jag bara mina vanliga små turer och städa en massa.

  I morse hade jag gått ner till 106,1 trots att jag åt som allra mest kalorier i går..jag fattar inte riktigt hur jag ska tänka.

 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 26 nov 2011 18:54

  Jag förstår om du vill vända tillbaka på kostfördelningen och äta som tidigare om det inte känns bättre. Jag tror, högst personligen, att du ätit mer tidigare (räknat fel/glömt) och att detta är varför du nu går ner i vikt. Detta är normalt och något väldigt många gör. Det är lätt, speciellt när man under lång tid till och från, dietat att missa saker och uppskatta fel. Man glömmer också (undermedvetet), vilket är en anledning till att skriva upp kcalintagen direkt. 

  Ang. den sista punkten är även det logiskt. Jag skrev ett inlägg här om att fettcellerna när de töms på fett, måste fyllas upp av någonting annat. Detta tror man (hypotesen) är vatten, när du sedan laddar en dag (som i ditt fall fredagen) tillför du mer vätska som binds upp i glykogenlagerna. Detta är ytterst kortfattat, men detta gör att kroppen släpper ifrån sig vätskan i fettcellerna. En refeed (ätarmåltid/dag) gör detta och man känner sig oftast i bra form efter en sådan. Mer fyllig och ofta tenderar man tappa en del vätska, som maskerat fettnedgången. 

  En annan sak, varför väger du dig varje dag? Jag tror att det snarare stressar dig, vilket om något skadar din viktnedgång (vätskeinlagring). Välj en dag, innan en ev. ätardag och väg dig där. Varje fredagsmorgon eller så. Givetvis kan man komma att behöva ha en ätardag någon annan dag, t.ex. på torsdagen och då väntar du tills nästa fredag innan du väger dig igen. Personligen äger jag inte ens en våg, jag går endast efter spegeln och kläder. Måtband kan annars vara ett bra alternativ att använda som komplement till en våg. Det är inte alltid som vikten talar om allting, vilket anledningen du ser i stycket ovan. 

  Du måste också räkna in dina ätardagar, speciellt när du ser långsiktigt. En ätardag innehåller mer energi, som kan vara nyttig i hormonell påverkan och energipåfyllnad. Men du får i dig mer kcal, vilket gör att du också kommer att få dieta en eller två dagar extra/ätardag.   

  Hur ser du på träningen, vad har du för mål med den? Är det något du vill skruva upp i intensitet?  

 • Sön 27 nov 2011 23:05

  Tack än en gång för att du tar dig så mycket tid med mig!! Du är min inspiration imellanåt!

  Kanske är det så att jag feluppskattar, men jag har ju inte på något sätt gått ner mer eller fortare nu än innan, det är  ca 1,5 kg var 14e dag. Så har det varit ett bra tag nu.

  Men ja, magmässigt mår jag mycket bättre så här så jag håller mig nog till min dricka under dagarna ett tag till, att må bra är värt väldigt mycket!

  Varför jag väger mig varje dag? Ja, du, tvångstankar? :) Nej jag behöver den kontrollen känner jag (även fast jag VET att det inte är det som rekommenderas. Väger jag lite blir jag glad och kämpar vidare, väger jag mycket blir jag förbannad och kämpar på, det hjälper mig på nått vis och jag vill veta hur det går, varje dag.
  Måttband ger mig inte så mycket mitt midje mått har varit samma nu i drygt en månad trots att jag gått ner 4 kg på den tiden.

  Absolut förstår jag att om jag äter mer kalorier vissa dagar så tar det längre tid att gå ner, men min "ätdag" låg ju inte över det rekommenderade kalorieintaget jag har.

  Min träning var faktiskt inte i första hand ett viktminskningsförsök när jag började. Innan mitt magbråck upptäcktes var jag mycket orolig för mitt hjärta då symtomen var snarlika hjärtinfarkt eller kärlkramp. Väl medveten om det risker som min övervikt ger. Nu var mitt bhjärta hur bra som helst men jag ville ändå göra allt jag kunde för att inte behöva ha ångest över det så min träning är i första hand för att få bättre kondition och hålla mitt hjärta friskt. 3 ggr i veckan känns ganska mycket som det gör med tre barn där det minsta inte ens fyllt 2. Tror du att det skulle hjälpa mig mycket att öka?

 • Likask­eptisk­somför­r
  Sön 27 nov 2011 23:32
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-27 23:05:51 följande:
  Tack än en gång för att du tar dig så mycket tid med mig!! Du är min inspiration imellanåt!

  Kanske är det så att jag feluppskattar, men jag har ju inte på något sätt gått ner mer eller fortare nu än innan, det är  ca 1,5 kg var 14e dag. Så har det varit ett bra tag nu.

  Men ja, magmässigt mår jag mycket bättre så här så jag håller mig nog till min dricka under dagarna ett tag till, att må bra är värt väldigt mycket!

  Varför jag väger mig varje dag? Ja, du, tvångstankar? :) Nej jag behöver den kontrollen känner jag (även fast jag VET att det inte är det som rekommenderas. Väger jag lite blir jag glad och kämpar vidare, väger jag mycket blir jag förbannad och kämpar på, det hjälper mig på nått vis och jag vill veta hur det går, varje dag.
  Måttband ger mig inte så mycket mitt midje mått har varit samma nu i drygt en månad trots att jag gått ner 4 kg på den tiden.

  Absolut förstår jag att om jag äter mer kalorier vissa dagar så tar det längre tid att gå ner, men min "ätdag" låg ju inte över det rekommenderade kalorieintaget jag har.

  Min träning var faktiskt inte i första hand ett viktminskningsförsök när jag började. Innan mitt magbråck upptäcktes var jag mycket orolig för mitt hjärta då symtomen var snarlika hjärtinfarkt eller kärlkramp. Väl medveten om det risker som min övervikt ger. Nu var mitt bhjärta hur bra som helst men jag ville ändå göra allt jag kunde för att inte behöva ha ångest över det så min träning är i första hand för att få bättre kondition och hålla mitt hjärta friskt. 3 ggr i veckan känns ganska mycket som det gör med tre barn där det minsta inte ens fyllt 2. Tror du att det skulle hjälpa mig mycket att öka?
  Du behöver inte tacka, det är fortfarande du som gör/behöver göra jobbet och det är bara trevligt om jag kan hjälpa till! 

  1,5 kg/ 14 dag är ändå helt okej. Så vi får vara nöjda med det, helt klart! 

  Det viktiga är ändå att må så bra man kan, så det är bra känner efter gällande vad som fungerar för din del. 

  Jag förstå vad du menar. Nackdelen blir dock att du när du är som hungrigast/är nere rent allmänt/tröttast kan tappa all motivation. Men även här gör du givetvis som det passar dig. Jag hade personligen aldrig kunnat väga mig varje dag, eftersom det snarare hämmat mina tankar. Dessutom om du väger dig mer sällan, blir summan större när du väl väger dig (förhoppningsvis) och 1,5 kg är kanske roligare än 0,2 kg i snitt varje dag. Men som sagt, kör på det som passar dig. Använder du ett måttband ska du mäta dig på fler ställen än just midjan. Detta beror på att du då ser förändringen över kroppen, speciellt om t.ex. vågen skulle visa samma vikt. Låt säga att du står på samma vikt som veckan innan, men måtten kring överarmarna och låren minskat med 0,5 cm. Då har du en bekräftelse på att det händer saker och att det sannolikt handlar om en vätskeansamling som vid fortsatt diet kommer att släppa. Detta leder till att man mentalt håller modet uppe. 

  Då sak det förvisso inte spela så stor roll, men sedan finns de andra faktorer (andra fördoämnen) som temporärt kan göra skillnad. 

  Jag tycker att det låter helt vettigt. Jag tycker (personligen) inte att träningen ska vara annat än i syfte att just vara träning dvs. inget att ta till för viktminskning. Kosten är mycket viktigare där. Frågan är dock om du inte ska försöka få in lite mer högintensivträning än promenader. Crosstrainer, cykel osv? Helt enkelt för att få upp pulsen lite. Promenaderna kan (bör) du givetvis ha kvar. Det som är positivt med träning är att många känner sig mer motiverade till en bättre kost. Det känns för många i allmänhet lite motigt att äta en pizza när man kämpat 30 min (eller så) på löparbandet. En god vana föder en annan god vana så att säga. Hur ofta tycker jag att du ska värdera själv. Jag förstår att det med små barn kan vara svårt att hinna iväg till gymmet. Men försök att skruva upp intensiteten lite på passen, är nog min rekommendation. 
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...