• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • straw2008

    Vi delade rakt av. Låter faktiskt som att du vill ha en dyr ring "gratis" av din kille ? Hur föreslår han att ni ska göra då han vill ha dyra ringar men du inte har råd ?


    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • Ellieott

    Vi bodde (och bor fortfarande) tillsammans med gemensam ekonomi, så vi köpte dem givetvis ihop. Minns inte vems kort som drogs

  • Anonym (snåljåpen?)

    han tycker att jag ska ta av mina pengar jag har sparat till ett större boende..eller han frågade om jag kunde göra det och det vill jag inte. Nä.. jag köper hellre billigare och kanske byter ut framöver om vi får råd. :)

  • h8him

    Ni skulle kanske lösa era ekonomiska motsättningar innan ni förlovar er kan jag tycka.

    Hur fick du pengar över när du bodde ensam i bostadsrätten? Att leva tillsammans är billigare än att leva ensam om man inte väljer en högre standard som par.

    Vem som betalar ringen är upp till paret. Det känns inte som om du har ett bra utgångsläge om han vill att ni delar kostnaden men du anser att han ska ta hela eller större delen.

  • Anonym (snåljåpen?)

    jag har haft inneboende här så jag har inte bott själv. Nä..utgångsläget är inte det bästa känns det som. Får försöka "övertala" honom att titta på billigare ringar.

  • Anonym

    Vad menar han med att ni delar allt rakt av? Jag tror det skulle vara på sin plats att ni sätter er ner och diskuterar ekonomin.

    Det  här med förlovningen är inte huvudproblemet (även om det traditionellt är killen som betalar)  -utan ni har kommunikationsproblem. Ta tag i detta INNAN ni går vidare i förhållandet. Meningen är att båda skall känna sig trygga och tllfreds i förhållandet.

    Kom igen tjejen- ta upp ekonomin till diskussion!     

  • straw2008
    Anonym (snåljåpen?) skrev 2012-02-29 09:15:35 följande:
    han tycker att jag ska ta av mina pengar jag har sparat till ett större boende..eller han frågade om jag kunde göra det och det vill jag inte. Nä.. jag köper hellre billigare och kanske byter ut framöver om vi får råd. :)

    Då HAR du ju faktiskt pengar, varför inte ta av de nu o sen sätta in lite mer på det kontot närmsta månaderna. Du verkar störa dig på att han har högre lön än du men att ni ändå delar rakt av, men sparar han oxå ? Alltså han ska väl inte behöva bära dn ekonomi då du samtidigt sitter på din kammare o försöker få ihop ett stort kapital ?
    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • Anonym

    Det kanske räcker med en månadslön för honom till ringar- han tjänar ju 10 000 mer än dig i månaden. Därför förstår jag inte varför du skulle ta av dina sparpengar.

  • Anonym (snåljåpen?)

    nja..inte ett stort kapital. Jag amorterar inget så jag har bara sparat ihop en mindre summa under ett år. Känns skönt att ha en liten buffert om jag behöver köpa något till lägenheten.

    Jo ett ekonomisnack är på sin plats känner jag!

  • Husis

    Det här handlar om mycket mer än bara om vems som ska betala ringarna! Om ni redan nu är osams (inte överens) om hur ni ska dela upp ekonomin och era kostnader, hur tror ni att det bli i framtiden, med eventuella barn, etc.

    Kom överens om vardagsekonomin först, så båda känner sig nöjda, sedan kommer det lösa sig med betalningen av ringarna. Man kan faktiskt gå till banken för rådgivning om vardagsekonomin. 

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...