• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • Gabzan

    Vi har gemensam ekonomi men eftersom jag får ut ca 5-6000 på föräldrapenning så kan man väl säga att han betalade dom. Dom kostade runt 18.000 har jag för mig men eftersom dom hade en deal då på 50 % rabatt å han sålde han å hans ex förlovningsringar blev summan bara 3500 å gravyren bjöd dom på ð???

    Kolla i kista precis brevid rulltrappan upp till bion. Minns inte vad affären heter men den är känd för att ofta ha halva priset på smycken, det va där vi köpte våra.

  • Omorfia

    Vi hade även då gemensam ekonomi så vi valde ut ringarna tillsammans och betalade dem tillsammans med alla andra räkningar när fakturan kom.

    Vill man ha det romantiska/traditionella frieriet så pratar man väl inte om förlovningen innan och är definitivt inte med och varken betalar eller väljer ut ring.

    Tycker absolut att ni kan välja billigare ringar (de behöver ju inte vara fula för det) och byta senare eller uppgradera dem med stenar. Jag hade gärna haft fler diamanter i vigselringen men vi prioriterade inte det när vi gifte oss, men tanken är att sätta dit fler diamanter vid tillfälle.

  • Bittersweet2012

    Nu gjorde vi lite annorlunda än andra... Vi hade min diamantring som förlovningsring (han hade ingen ring under förlovningstiden) o sen hade vi var sitt slät ring när vi gifte oss. Min man tyckte att han skulle betala diamantringen och sen bestämde vi att skulle dela på kostnader för släta ringar (hans kostade nästan 2 000:- mer än min). Va gäller hushållskostnader så har vi alltid delat på dem i förhållande till hur mycket vi tjänar (ett tag pluggade jag o levde på 1500-2000 i inkomst och lite sparande, då betalade han nästan allt, jag betalade en del av matkostnader bara). Så ni borde diskutera hur rättvisst det är egentligen att ni betalar lika mycket när han tjänar mycket mer.....

  • SDavidsson

    Min man betalde våra förlovning- och vigselringar. Vi flyttade ihop i samband med att vi gifte oss, och sedan dess har vi haft gemensam ekonomi.

  • Anonym (snåljåpen?)
    olympia71 skrev 2012-02-29 16:16:55 följande:
    Vad gäller om ts och blivande fästmannen bör göra upp en gemensam ekonomisk plan så är jag helt inne på samma linje. Jag förmodar dock att det inte tar dom mer än en eller ett par kvällar att diskutera fram en gemensam strategi. Tar det längre tid än så blir man allvarligt oroad att det kanske inte är läge för förlovning öht och då är det lika bra att spara pengar för ringar i fickan istället  
    he he...jo det bör inte ta så lång tid. Vi är överens om det mesta för övrigt - så det med ekonomin borde lösa sig också om vi pratar ut kring det. Det är jag som kan vara lite dålig på kommunikation, det vet jag och jobbar på det. Rynkar på näsan
    Roligt att höra hur folk resonerar kring det här med ringar och förlovning! Ja, vi får väl se vem som friar först..
  • Fröken Löken

    Vi betalde hälften var rakt av. Totalsumman var nog ca 6500. Om vi gifter oss kommer ringen att ingå i bröllopsbudgeten, vilken vi har sparat ihop till båda två! :)

    Vad gäller hushållsekonomin delar vi 50/50 där oxå, han betalar lite mer på maten nu när jag är f-ledig men annars är det lika. Vi tjänar ganska lika oxå. Vi har varsitt lönekonto där pengarna går in och sen ett gemensamt där vi för över en bestämd summa varje månad. Detta ska täcka alla gemensamma kostnader. Våra privata räkningar som mobil, egen bil, bensin, privata lån (typ CSN) osv betalar var och en för sig.
    Jag trivs med vårt upplägg!
    Lycka till med förlovningen nu! :)

  • Anonym (snåljåpen?)
    Anonym (Ring) skrev 2012-02-29 13:49:35 följande:
    Jag säljer förlovningsringar dagligen till söta och kärleksfulla par hehe
    Och jag finner absolut ingen anledning att köpa ringar om man ändå känner  "det går ju alltid att byta upp sig sen" varför köpa något som man ändå inte kommer vilja ha hela livet? Spara ihop pengarna istället och köp något som ni känner att ni verkligen verkligen kommer kunna ha på er varje dag hela livet. 
    Tycker det är att kasta pengarna i sjön faktiskt, guldet är DYRT, väldigt dyrt, när du sen ska köpa en ny ring kommer du inte få ut hälften av pengarna på den gamla ringen.   
    Hm..du har säkert rätt, du är ju i branschen. Kanske bästa ja att spara ihop och köpa det man vill ha på en gång.
  • Anonym (snåljåpen?)
    Fröken Löken skrev 2012-02-29 17:31:17 följande:
    Vi betalde hälften var rakt av. Totalsumman var nog ca 6500. Om vi gifter oss kommer ringen att ingå i bröllopsbudgeten, vilken vi har sparat ihop till båda två! :)

    Vad gäller hushållsekonomin delar vi 50/50 där oxå, han betalar lite mer på maten nu när jag är f-ledig men annars är det lika. Vi tjänar ganska lika oxå. Vi har varsitt lönekonto där pengarna går in och sen ett gemensamt där vi för över en bestämd summa varje månad. Detta ska täcka alla gemensamma kostnader. Våra privata räkningar som mobil, egen bil, bensin, privata lån (typ CSN) osv betalar var och en för sig.
    Jag trivs med vårt upplägg!
    Lycka till med förlovningen nu! :)
    Tack! :) det ekonomiska upplägget låter sunt, så hade jag det med mitt ex. Ska försöka introducera det för min sambo...det är ju inga konstigheter liksom. Nu blir det att vi betalar gemensamma inköp lite "random". Bättre med ett gemensamt konto så har man koll.
  • Ekot

    Haha bara för att Mama Mia skrev så måste jag svara ts.

    När vi förlovade oss (17 och 19 år) betalade vi våra egna ringar. Hans var kanske 4-500 kr dyrare än min. När vi gifte oss efter 7 år tillsammans delade vi på kostnaden för min vigselring. Han ville inte ha två ringar och allt annat med bröllopet delade vi på samt skulle ha gemensam ekonomi efter så inget konstigt där. Men det jag tycker är förutsättningen för oss var att vi hade lika ekonomi. Vi blev ett par i gymnasiet, båda började direkt studera på högskola/universitet och levde på studentekonomi. Ingen av oss var rikare än den andre. Hade det varit så hade jag föredragit procentuell andel istället.

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...