• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • Anonym

    Min kille betala de 45.000 som min förlovningsring kostade. Jag hade aldrig gått med på att betala hälften av en så dyr ring och för honom var det viktigt. Hade vi valt billigare ringar så hade jag absolut kunnat betala hälften, ser inte att killen måste betala. Vigselringarna betalade vi tillsammans (han hade ingen förlovningsring)

  • beccagranen

    Vi levde på makens lön på den tiden, så han betalade dom. Vi valde två enkla släta guldringar, så det var ingen enorm summa (kanske handla om 1000-2000kr). Nu har dte gått några år sedan dess och vi planerar inför vigsel. Min vigselring kommer vara mer påkostad och kommer betalas av gemensamt sparkonto (vi har gemensam ekonomi).

    Jag hade nog tappat suget på förlovning om min man snålat sig och velat dela kostnaden, ska han vara snål kan han väl nyttja erbjudaden som "hennes ring på köpet"-kampanjer som brukar komma då och då.

  • JohannaHallberg

    Måste även tillägga att sen när vi sedan gifter oss så kommer vi även då betala ring ihop eftersom vi har gemensam ekonomi. Skillnaden då blir att jag lovat honom att han får välja min ring utan att jag är med Skrattande spännande!

  • EnGladPingvin

    Eftersom vi redan då hade gemensam ekonomi betalade vi ringarna från den gemensamma kassan. Nu tycker jag inte att det är en självklarhet att man ska ha gemensam ekonomi bara för att man bor ihop eller ens att det vid delad ekonomi måste finnas en procentuell fördelning utifrån inkomst, men däremot anser jag att man ska se till att vara överens om hur man ska ha det innan man flyttar ihop.

    Väljer man att ha uppdelad ekonomi där båda två betalar lika mycket oavsett inkomst anser jag dock att det är ett måste att man anpassar de gemensamma utgifterna efter den som har lägst inkomst. I ert fall får ni anpassa kostnaden för ringarna efter vad du har råd med. Vill han ha dyrare ringar får han betala merkostnaden. Har du inte råd att betala hälften av boendekostnaden får ni anpassa er boendekostnad efter vad du har råd med, alternativt om han vill bo i en dyrare bostad får han stå för merkostnaden.

    Att det skulle vara mannens ansvar att betala ringarna bara för att han är man är ju däremot bara trams och inget man kan bli sur för om han inte går med på. Tycker inte heller det är rätt att kalla någon snål för att han inte vill betala merparten.

  • Anonym

    Min sambo använder en ring han köpte i mackedonien.
    (i militär tjänst) det är en puzzelring och används som förlovningsring där nere..
    Han kollade efter en liknande till mig, men jag sa blankt nej..
    Delvis för att jag har så små händer att jag inte kan ha något "stort" där..
    Och delvis för att jag inte ttycker den är snygg..Men den passar honom..
    Han sa från början "detta blir min förlovningsring"..

    När han väl friade,, (på fyllan utan ring... jätteromantisk hahah) så så åkte vi sen tillsammans och kollade ring.. Han visste min smak och jag frågade honom "av alla dessa ringar.. om du hade stått själv.. vilken hade du valt.. "
    "den, för jag kan tänka mig att det är den du gillar bäst"..

    Allt ändes rätt och han hade rätt. Det var den ringen jag gillade bäst..

    Han betalade både ring, försäkring och förminskning..
    men han tjänade också nästan dubbelt så mkt mer..

  • Anonym (snåljåpen?)
    Anonym (Gemensamt) skrev 2012-02-29 11:33:24 följande:

    Jag tror inte heller det finns något rätt eller fel svar på den här frågan. Jag och min sambo bor ihop och har delad ekonomi, rakt av (han tjänar mer än mig men han har också mer lån än mig så vi tycker att det jämnar ut sig, vi pensionssparar lika mycket var och har andra gemensamma sparanden). Vi har också pratat om att gifta oss och jag utgår från (även om han sagt att han vill vara den som friar, haha - romantiskt värre) så kommer vi betala ringarna gemensamt också.


    Det viktigaste är nog att man gör vad som känns rätt för en själv och att man är överens.


    Grattis förresten!! {#emotions_dlg.flower}


    Tack! :) Jo självklart vill jag vara överens med min kille om något så värdsligt och i mina ögon tråkigt, som ekonomin innan vi tar steget och förlovar oss...Det tar ju ett tag innan rollerna i relationen "sätter sig" och vi har som sagt bara varit tillsammans i ett år. Ingen av oss har förresten friat än - men det är ju skottdagen idag... Sägs det inte att det var den enda dagen kvinnor fick fria?! :)
  • Anonym (snåljåpen?)
    olympia71 skrev 2012-02-29 10:16:23 följande:
    Nej ts, du har helt rätt - det finns inget universalsvar. Men jag instämmer i kören som råder till att ni kommer överens om hur ni gör med ekonomin framöver. I det sammanhanget är ju ett par ringar kattskit, när vi pratar om er gemensamma (ekonomiska) framtid.

    Vi var fattiga studenter när vi förlovade oss och delade rakt av. Vi var fortfarande fattiga studenter när vi gifte oss så vigselringen var billig. Några år senare när vi hade det bättre ställt överraskade min man mig på bröllopsdagen med en jättevacker och dyrare ring. Jag har dock kvar "ursprungsvigselringen" på högerhanden. Den betyder nog egentligen mer för mig som symbol för den dagen men det är klart att den dyrare ringen är häftigare, det kan man inte komma ifrån...  
    Håller med. För mig räcker det med en enkel ring nu så kan man byta upp sig när man har de ekonomiska förutsättningarna. Min kille får väl köpa en dyrare ring åt sig själv om han är petig. :)
  • Seven Costanza

    Jag betalade bådas och även vigselringen eftersom jag ärvt mycket guld som vi löst in och betalade nya ringar med. Han betalar så mycket annat i vardagen så det var ingen grej för mig med vem som skulle betala.

  • Anonym (S)

    Vi delade rakt av på våra, vi vill absolut inte byta våra ringar om ett tag... Det känns ju lite märkligt. Men såklart får man ta ringar i den prisklassen som man tycker att man har råd till.

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...