• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • Pirum
    straw2008 skrev 2012-02-29 09:18:45 följande:
    Då HAR du ju faktiskt pengar, varför inte ta av de nu o sen sätta in lite mer på det kontot närmsta månaderna. Du verkar störa dig på att han har högre lön än du men att ni ändå delar rakt av, men sparar han oxå ? Alltså han ska väl inte behöva bära dn ekonomi då du samtidigt sitter på din kammare o försöker få ihop ett stort kapital ?
    Ja, eller så kan man göra som ts vill och ta billigare ringar och behålla sitt sparande.

    Men jag håller med andra i tråden: lös det ekonomiska i stort, alltså hur ni delar utgifter och så innan ni förlovar er. Prata igenom redan nu hur ni ska göra med ekonomin om ni får barn. 
  • SiBiN

    Vi köpte dem tillsammans. Vi var sambos och studenter så det blev inte de ringar vi "egentligen" skulle vilja ha Ekonomin var ingen höjdare just då men vi fick våra ringar i alla fall
    11 år senare gifte vi oss och då bytte vi ut förlovningsringarana och köpte ringar som vi verkligen ville ha

    Hoppas ni kan lösa detta på ett sätt så det känns fint för er båda {#emotions_dlg.flower}

  • Anonym (snåljåpen?)

    Många kloka svar..tack. Hur många relationer man än har haft och hur gammal man än är - så fungerar det inte i längden om kommunikationen inte fungerar. Just det här med ekonomi tycker jag är jobbigt att ta upp till diskussion.

  • Anonym (kommunicera)

    Hej!
    Tycker inte det låter som att det här bara är en "ringfråga" utan att ni behöver prata igenom och komma överens om hur er ekonomiska uppdelning ser ut.

    ...bara för att fatta:
    Har dina utgifter ökat markant/ inkomsterna minskat avsevärt i och med att ni flyttat ihop? Annars låter det ju märkligt att du inte har några pengar kvar i slutet av månaden när ni bor ihop i den lägenhet där jag gissar att du bodde själv innan ni blev sambos?
    Om ni har en livsstil/utgifter som inte båda klarar av ekonomiskt måste ni ju komma överens om hur ni löser det -antingen får han "sänka sig" till din levnadsstandard eller så får han lägga in mer till det gemensamma.

    Nåja, vad gäller förlovningsringsfrågan. Oftast tror jag att man betalar den andres ring -den man ger sin partner. Om du "nöjer dig" med en slät ring (utan stenar) gör du en bra affär om ni delar på hälften - mannens ring är oftast större (kräver mer material och blir då dyrare) och dessutom är det inte ovanligt med erbjudanden om "köp hans ring  -få hennes på köpet".

    Men, som sagt: prata igenom hur ni ser på ekonomin innan ni tar nästa steg i ert förhållande - problemen försvinner inte även om man blundar för dem.

  • LitenHöna

    Sitter och väntar *längtar* på att våra ringar ska komma.
    Jag friade till min kille utan ringar, sen kollade vi tillsammans och beställde dem.
    Jag ville att vi skulle betala hälften var, men min fästman sa att han ville betala min ring och så delar vi på hans ring.
    Jag vill inte lägga mycket pengar på ringar, känns fruktansvärt onödigt och jag vill heller ha en enkel ring.
    Min ring går på ca 3500 och hans 3000, det tycker jag är mycket för ett sådant litet smycke men när jag kollat runt lite på bröllopstorget så är det visst inget.

    Ni får prata om det. Och kanske lösa ert ekonomi problem. När ni nu har en sådan stor skilland i lön så tycker jag att ni borde betala efter procent. Vi tjänar ungefär lika mycket så vi delar rakt av. När vi får barn kommer vi ha gemensam ekonomi.       


    Vi bör glädja oss åt det vi har utan att göra jämförelser. Man blir inte lycklig så länge man plågas av att andra är lyckligare.
  • Anonym (snåljåpen?)
    SiBiN skrev 2012-02-29 09:22:44 följande:
    Vi köpte dem tillsammans. Vi var sambos och studenter så det blev inte de ringar vi "egentligen" skulle vilja ha Ekonomin var ingen höjdare just då men vi fick våra ringar i alla fall
    11 år senare gifte vi oss och då bytte vi ut förlovningsringarana och köpte ringar som vi verkligen ville ha

    Hoppas ni kan lösa detta på ett sätt så det känns fint för er båda {#emotions_dlg.flower}
    håller med Sibin. Ringarna i sig är inte det viktiga för mig. Det går alltid att uppdatera. Däremot har jag nämnt för min pojkvän hur vi ska göra med ekonomin om vi får barn...det känns viktigare att diskutera än hur mycket ett par förlovningsringar ska kosta. :)
  • Baby1112

    Vi hade varit sambos i fyra år och hade gemensam ekonomi. Så vi betalade ihop. Däremot drog min sambo sitt kort, som alltid när vi är ute och äter eller på bio eller så. Då känns det som att han bjuder fast det är bådas pengar... :)

  • Anonym

    Prata ut ordentligt och planera för er framtida ekonomi långsiktigt. Kan ni inte ens få ringfrågan att funka blir man ju direkt orolig över hur resten av er framtid kommer att se ut...

  • Anonym (hm)

    Vi gjorde som vi alltid brukar göra: betalade procentuellt. (Yttre omständigheter gjorde att jag knappt hade nån buffert kvar, så jag lånade pengar av min sambo till min del av ringarna. Ingen av oss ville ha tillfälliga ringar och han hade råd att låna ut.)

    Vi har delvis gemensam ekonomi. Det kom vi överrens om redan innan vi flyttade ihop. Betalar gemensamma räkningar procentuellt och sätter även in två olika summor pengar på ett gemensamt konto (som går till gemensamma kostnader: t.ex. mat och bensin). Jag tjänar mycket mindre än min sambo ett tag till och vill han ha mer guldkant i tillvaron så är det också han som får lägga i mer pengar.

    Kan nog vara bra att ta en ordentlig diskussion om ekonomi och föräntningar innan förlovning, precis som många skrivit. Så ni kommer fram till nåt som passar er båda.

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...