• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • Anonym

    Min man betalade min ring. Vi var sambo och hade helt gemensam ekonomi. Däremot hade vi då (som sambos) egna sparkonton och han tog pengarna därifrån (den var ganska dyr, men hans beslut)

    Vigselringen tog vi pengar från vårt gemensamma sparande och betalade med. När vi gifte oss la vi också ihop våra egna sparanden till ett större sparande i bådas namn.

  • olympia71

    Nej ts, du har helt rätt - det finns inget universalsvar. Men jag instämmer i kören som råder till att ni kommer överens om hur ni gör med ekonomin framöver. I det sammanhanget är ju ett par ringar kattskit, när vi pratar om er gemensamma (ekonomiska) framtid.

    Vi var fattiga studenter när vi förlovade oss och delade rakt av. Vi var fortfarande fattiga studenter när vi gifte oss så vigselringen var billig. Några år senare när vi hade det bättre ställt överraskade min man mig på bröllopsdagen med en jättevacker och dyrare ring. Jag har dock kvar "ursprungsvigselringen" på högerhanden. Den betyder nog egentligen mer för mig som symbol för den dagen men det är klart att den dyrare ringen är häftigare, det kan man inte komma ifrån...  

  • colanappen

    jag och min man bodde redan ihop och hade i princip gemensam ekonomi. det var inget frieri utan vi kom gemensemt fram till att vi ville förlova oss och gifta oss inom ett år. därför hade vi redan börjat spara pengar till detta och tog av dessa pengar, vi betalade gemensamt.
    skulle aldrig förvänta mig att min man skulle betala allt.
    Det låter som du ts och din kille verligen behöver prata igenom detta hur ni vill ha det... och gör det nu... ju tidigare destu bättre.

  • Anonym (=))

    Alla gör nog olika..
    Jag har ingen aning om vad våra ringar kostade, min sambo betalade.
    Vi förlovade oss strax innan vi flyttade ihop, och har nu helt gemensam ekonomi.. 

    Men för er handlar det nog mer om ekonomin..
    Ni måste komma överens om hur ni ska ha den "stora" ekonomin..
    Ringarna  är nog bara en sak att skylla det hela på...

    Hoppas ni kommer fram till en lösning!! 

  • Anonym (IL)

    Jag och min man var studenter när vi förlovade oss och hade båda lika mycket (lite) pengar att röra oss med. Våra förlovningsringar kostade lika mycket och vi delade på kostnaden. Det var ju ett gemensamt beslut med förlovningen.

    Jag är inte en person som tycker att det är romantiskt att bli "friad till". Sådana viktiga saker anser jag att man pratar igenom som två vuxna människor och då blir det ju logiskt att dela på kostnaden om man inte har gemensam ekonomi (vilket vi inte hade då).

  • Anonym (theizz)

    Han betalade dom, men vi är lite gammalmodiga, han får ut ganska mkt i månaden och jag är "Svensk hemmafru"Solig
    han står för utgifter och jag sköter hemmet, tvätt, mat osv 

  • Anonym (Gemensamt)

    Jag tror inte heller det finns något rätt eller fel svar på den här frågan. Jag och min sambo bor ihop och har delad ekonomi, rakt av (han tjänar mer än mig men han har också mer lån än mig så vi tycker att det jämnar ut sig, vi pensionssparar lika mycket var och har andra gemensamma sparanden). Vi har också pratat om att gifta oss och jag utgår från (även om han sagt att han vill vara den som friar, haha - romantiskt värre) så kommer vi betala ringarna gemensamt också.


    Det viktigaste är nog att man gör vad som känns rätt för en själv och att man är överens.


    Grattis förresten!! {#emotions_dlg.flower}

  • Anonym

    Vi har gemensam ekonomi så vi hade en gemensam sparade som skulle gå till våra förlovning/vigselringar. Jag fick inga billiga ringar så det är inget vi kunde bara gå till affären och köpa spontant utan vi fick spara till dessa. 

    Men  jag tycker faktiskt ni borde ta en snack om ekonomin innan ni funderar på att gifta er. Det är viktigt att vara  överrens när det gäller ekonomin om ett förhållande ska lyckas. Jag skulle inte förlova mig när förhållandet är så ostabil som er, så jag råder dig vänta istället tills ni är överrens om ekonomin och er förhållande är bra och stabil utan gräl. 

  • JohannaHallberg

    Jag betalade våra ringar eftersom jag hade mest pengar på mitt sparkonto just då. Sen betalade vi tillbaka pengarna till mitt sparkonto tillsammans så då har båda betalat lika =) 

  • Molly85

    När jag och min sambo förlovade oss betalade vi hälften var. Vi tog billiga ringar som vi tyckte var snygga. För oss var det aldrig romantiskt när vi sa att vi skulle förlova oss. Vi gjorde det för att vi planerar att gifta oss nästa sommar på 10 årsdagen från det att vi först träffades. När vi gifter oss vill jag däremot ha en lite dyrare ring, helst med diamanter. Tungan ute

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...