• Anonym (snåljåpen?)

    Vem betalar ringar vid förlovning...

    Hej!

    Jag är en tjej på 33 år och jag och min kille har pratat om att förlova oss. Ja, jag vet - kanske inte så romantiskt att prata om det innan, men vi vill gärna välja ut ringarna tillsammans. Jag har nu en liten undran kring det här med förlovning och finansiering av ringar...jag vet att det inte finns något universalsvar men hur gör ni? Vem betalade ringarna när ni förlovade er? Jag är inte särskilt konservativ av mig och tycker att man kan lägga det man kan. Eller att killen betalar tjejens ring eventuellt. Eller att killen betalar? Det är kanske för mycket att hoppas på dock. :)

    Min kille tycker absolut att man ska dela rakt av och redan nu har det här med förlovning förlorat lite av sitt "romantiska skimmer". Vi tjafsar om ekonomin väldigt ofta och har bara varit tillsammans i ett år...Jag har inte råd att lägga så pass mycket på ringar som han vill och jag har då föreslagit att köpa billigare ringar. Det är väl ändå förlovningen i sig som är viktig. :) Han har levt som ungkarl/singel många, många år och verkar väldigt förvånad över hur mycket pengar det går åt till ett hushåll. Vi bor ihop i min bostadsrätt i Stockholm närförort och han tycker att man ska dela alla utgifter rakt av - trots att han tjänar 10 000 kr mer än jag/månad. Jag är av den åsikten att man får på nåt sätt dela procentuellt utifrån ens egen förmåga. Jag har ju inga pengar kvar nästan när månaden är slut!

    Rörigt inlägg, men jag hör ju själv att vi måste sätta oss ned och göra en budget för att sedan kunna avgöra om vi kan köpa ringar...och vem ska nu betala dem??!

    Kram

  • Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...
  • hierpe

    Jag friade till min sambo och sen kollade vi på ringar i flera månader innan vi hittade några vi gillar. Sen betalade jag hans och han min. De kostade ungefär lika mycket, drygt 8000 styck. Vi delar lika på övriga kostnader och tjänar ganska lika.

  • Lapsang

    Om man vill ha ett jämställt förhållande tycker jag man delar rakt av å då får man såklart ta ringar du har råd med. Vill man ha ett förhållande som bygger på att mannen drar in pengarna till större delen o kvinnan tar hand om hem o barn till större delen så kan man ju föreslå att han ska betala. Men att han både ska betala mer hemma OCH göra hälften av hushållsarbetet o ta hälften av fldledigh o vabbande o deltidsarbete känns lite som att både vilja ha kakan o äta den.

  • Anonym (snåljåpen?)
    Lapsang skrev 2012-02-29 18:52:23 följande:
    Om man vill ha ett jämställt förhållande tycker jag man delar rakt av å då får man såklart ta ringar du har råd med. Vill man ha ett förhållande som bygger på att mannen drar in pengarna till större delen o kvinnan tar hand om hem o barn till större delen så kan man ju föreslå att han ska betala. Men att han både ska betala mer hemma OCH göra hälften av hushållsarbetet o ta hälften av fldledigh o vabbande o deltidsarbete känns lite som att både vilja ha kakan o äta den.
    ja men nu har vi inte barn än...och hushållsarbetet gör vi tillsammans utan några som helst problem. Cool
  • Anonym (Via nätet)

    Om jag inte minns fel så är det enligt gammal sed så att man betalar varandras. Mannens brukar vara lite dyrare men han ska ju å andra sidan köpa en ring till, vid giftermålet.

    Idag är det dock vanligt att man antingen delar rakt av om man har delad ekonomi eller att den som vill fria köper båda ringarna.

    Jag och min sambo köpte ringar via nätet, i stål. Eg ville vi ha titan, men dels är de mycket mycket dyrare och dels var det 3-4 v levtid mot stålringarnas 3-4 dagar (och han fick lite bråttom min raring )

    Ni bör dock göra klart hur ni ska ha ekonomin innan ni förlovar er tycker jag.

    Vi har gjort så att vi har ett gemensamt konto dit alla inkomster går, det använder vi till att betala gemensamma räkningarna från och så sätter vi över lika mycket på våra egna privata konton som vi får använda som vi vill.

    Om man har stor skillnad i ekonomin så kan man istället räkna ut i % vad var och en tjänar gentemot varandra och betala utefter det.

    Om han absolut vill ha 50/50 så måste ni ju leva efter vad DU har råd med utan att vara helt utan pengar vid månadens slut. Dvs ,ni får avstå 'lyx' och annat och bo så att du har råd att betala hälften, äta så du har råd att betala hälften, avsäga er abonnemang som du inte har råd med etc.

  • Anonym (Via nätet)

    www.nordstansguld.se/product_details.asp&cat2=25&id=476&sida=T.C.O.L%20Stainless%20Love%20|%20Glamour%20Love%20RB7

    Förlovningsringarna.

    Denna blir det när vi gifter oss:
    www.nordstansguld.se/product_details.asp&cat2=25&id=470&sida=T.C.O.L%20Stainless%20Love%20|%20Glamour%20Love%20R10531

    Jag älskar verkligen min ring och är glad att han fick så bråttom (han ville ha 11-11-11) så att det blev dem, annars hade vi inte alls tänkt på stål.

    De har många andra fina ringar också i olika prisklasser och ska ni betala hälften var gäller ju samma som jag skrev ovan, det är DU som ska ha råd, inte han han har ju mer att lägga på ringar än du.

  • Minne00

    Vi specialbeställde våra ringar, jag hade fått ett ohyggligt fult armband som arv av min farmor men det var TUNGT!
    Vi bad guldsmeden använda det guldet till att göra våra ringar, den lilla kostnad som blev över stod min fästman för....

    Vigselringen betalade min man ... fast då hade jag mer guldd att sälja av och bra rabatt i en affär så det blev inte så dyrt för honom ändå...

    Man gör det man kan helt enkelt :)

    Känns skänt att veta att farmors armband blev till något viktigt för oss båda!       

  • Carolina01

    Min fästman betalade våra ringar med en bonus han fått från jobbet, men eftersom vi har gemensam ekonomi så kan man ju säga att vi delade:)

  • Lovva

    Jag skulle aldrig kräva att han ska betala om jag själv ska välja ring. Skulle däremot han ha valt tycker jag att han ska betala.

    Nu har vi som så många andra här gemensam ekonomi och har haft det sen vi flyttade ihop för flera år sedan. Men eftersom jag inte jobbar så mycket så kan man väl säga att han betalade.

  • Selma1966

    Hade vi diskuterat saken i förväg hade jag nog räknat med att vi skulle dela på kostnaden (som vi gjorde med vigselringen/ingraveringen). Förlovningsringarna stod min man för eftersom han överraskade mig med frieriet. Hade känts konstigt om han först friat och sedan slängt fram ett kvitto och begärt hälften...

Svar på tråden Vem betalar ringar vid förlovning...