• Womani­zer
  Äldre 18 jun 18:46
  111047 visningar
  1140 svar
  1140
  111047

  Svenska tjejer - ett socialt förfall

  Bästa Familjeliv,

  När jag för några år sedan träffade en kvinna från Ukraina som tillfälligt jobbade som tolk i Sverige fick jag en helt annan syn på jämställdhet. Idag är vi ett lyckligt par sedan några år och för henne är det otänkbart att jag som man ska laga mat, städa eller utföra annat hushållsarbete. Hon ser det som sin plikt som kvinna på samma sätt som det är min plikt att försörja oss. 

  Kvinnan jag är tillsammans med ses av mina vänner som lite av en trophy-wife (vi är dock inte gifta).  Detta då hon är en sådan som andra män stannar upp och vänder sig om på gatan för att beundra. För henne är det naturligt att göra sig vacker varje dag och att klä sig snyggt. Hon berättade att en kvinna är mannens visitkort, och därför vill hon alltid göra ett vackert intryck. Själv är jag knappast något modell men har samtidigt aldrig haft svårt att träffa svenska tjejer tidigare.

  I början var det lite ovant att lära mig förstå hur denna kvinna fungerade. Som svensk man var jag van med att göra det mesta i samförstånd med min respektive. Detta förklarade hon dock efter ett tag att jag skulle sluta med. I öststaterna ses det som direkt omanligt att rådfråga sin kvinna vilken film hon vill se, eller om det är okej för henne att jag bjuder hem några vänner eller kollegor. En man i hennes ögon är inte rädd för att ta dessa initiativ själv och kvinnan följer efter. 

  När vi hade varit tillsammans en tid bjöd jag hem några kollegor. Hon var väldigt glad över detta eftersom hon då gavs chansen att visa hur duktig hon var i köket och hur bra kvinna hon var. Middagen blev en festmåltid värd nobellmiddagen och hela tiden servade hon våra gäster och var lyhörd inför att de skulle må så bra som möjligt. En av tjejerna i sällskapet började sedan prata skit om mig på kontoret eftersom hon ansåg att jag var en mansgris som förtryckte denna kvinna. När jag berättade det för tjejen blev hon för första gånger helt vansinnig. Hon var i princip beredd att ringa upp denna tjej och läsa lusen av henne. 

  För henne var jag en drömkille. Jag dricker mig aldrig berusad, har ordnat ekonomi, gör henne glad med små presenter och skulle aldrig drömma om att slå henne. Inte heller springer jag till prostituerade eller går på porrklubb vilket är väldigt vanligt förekommande för ukrainska män. Jämställdhet för henne handlar inte om dela på hushållssysslorna utan om att båda tar delat ansvar för helheten. Hon som kvinna sköter hemmet, och jag som man sköter ekonomin. 

  Hon jobbar förvisso lite fortfarande som översättare, och drar också in pengar. Detta är dock enbart för att hon tycker det är roligt, och hon gör det enbart några timmar i veckan som en hobby eftersom hon talar och skriver flera språk flytande. 

  Varje morgon när väckarklockan ringer kliver hon upp för att ordna kaffe och frukost åt mig samt stryker skjortan om det behövs. När jag kommer hem möter hon mig i hallen med ett leende och hänger upp min kavaj. Maten står alltid uppdukat på bordet och som regel är det flera rätter att välja på. Efter maten vet hon att jag gillar att byta till bekvämare kläder luta mig tillbaka i favoritfåtöljen och läsa DI. Varje gång kommer hon ut med kaffe och efterrätt, eller något fruktfat. 

  Sex blir aldrig en förhandlingsfråga som det kan bli i andra förhållanden. Trots att vi nu varit tillsammans ett par år har vi sex varje dag, och ibland flera gånger varje dag. Bättre sexliv har jag aldrig haft! Går vi ut, om det så bara är till affären ska både sminket, håret och kläderna fixas till innan. Det är dock något hon gör varje dag på rutin så det är väldigt sällan jag behöver vänta någon längre tid innan vi kan lämna hemmet. 

  Finns det nackdelar? Jodå, det gör det. När hennes morfar blev sjuk åkte hon dit och var borta i två veckor för att ta hand om honom. Kvinnor från öst är väldigt familjeorienterade och familjen är alltid viktigt och högt prioriterad. De har kommit och hälsat på 2 ggr och det blir lite väl intensivt för min smak. 

  Fördomarna från omgivningen fanns naturligtvis där, och finns så även idag om än i mindre omfattning. Allt från nedlåtande blickar till en kvinna som mer eller mindre förklarade mig som en värsta sortens våldtäktsman som utnyttjade försvarslösa fattiga kvinnor. Att hon sedan tjänade nästan lika bra som mig eftersom hon var anställd på ett internationellt företag spelade ingen som helst roll. Att hon dessutom var snygg var tydligen ett problem också eftersom jag (tydligen i egenskap av ful) inte hade rätt att ha en snygg kvinna.

  När jag träffade denna tjej var jag helt själv om det på kontoret. Nu har två andra manliga kollegor gjort precis samma sak, och de säger båda samma sak: Aldrig mer en svensk kvinna!

  Detta är inte på något sätt ett försök att trycka ner svenska tjejer, utan ett sätt att få igång diskussionen om könsroller på riktigt. Feminister vill gärna framhålla sig som jämställda samtidigt som jag sällan hör någon feminist kritisera det faktum att det idag finns ett tiotal lagar i Sverige som aktivt diskriminerar män. Inte heller det faktum att deras kamp om jämställdhet resulterat i att män idag gör mer av det som tidigare främst sågs som kvinnans uppgifter (ta han om hem, matlagning och ungar) medan typiska manliga sysslor fortfarande utförs av främst män. Hur ser ni på det? Berätta gärna om ni är en han/hon eller hen och vilken ålder ni har så blir det enklare att se om det finns något mönster. 

  Tack för ordet. 

    
 • Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall
 • KimPos­sible
  Äldre 25 jun 19:29
  Jan Banan01 skrev 2012-06-25 19:03:41 följande:
  Om jag får återgå till jämlikhetssnacket i början av tråden. Många förhållandens väl och ve i Sverige tycks hänga på hur jämlikt förhållandet är. Vart har kärleken tagit vägen? Min filippinska fru och jag har varit gifta i 4 år nu och under våra år tillsammans har vi ALDRIG diskuterat jämlikhet. Vi har låtit vår kärlek till varandra styra allt och låtit rollerna i hushållet falla på plats av sig själva. Vi har anpassat hushållet efter de egna förutsättningarna och har idag ett hushåll som är väldigt harmoniskt baserad på kärlek och respekt till varandra. Utan att behöva ta till någon millimeterjämlikhet. 
  Tänk, vi har heller aldrig diskuterat och bråkat om hemsysslor, trots att vi inte har det strikt uppdelat efter kön. Det har helt enkelt varit självklart för oss att dela på allt från början. Den som ser att något måste göras, gör det helt enkelt.

  Utan millimetertänk, vi tar helt enkelt hand om varandra, vårt gemensamma hem och våra barn. 

  Glad
 • Äldre 25 jun 19:31
  Jan Banan01 skrev 2012-06-25 19:03:41 följande:
  Om jag får återgå till jämlikhetssnacket i början av tråden. Många förhållandens väl och ve i Sverige tycks hänga på hur jämlikt förhållandet är. Vart har kärleken tagit vägen? Min filippinska fru och jag har varit gifta i 4 år nu och under våra år tillsammans har vi ALDRIG diskuterat jämlikhet. Vi har låtit vår kärlek till varandra styra allt och låtit rollerna i hushållet falla på plats av sig själva. Vi har anpassat hushållet efter de egna förutsättningarna och har idag ett hushåll som är väldigt harmoniskt baserad på kärlek och respekt till varandra. Utan att behöva ta till någon millimeterjämlikhet. 
  Vi har heller inte snackat jämställdhet i vårt förhållande när vi pratat uppdelning av sysslor. Det har varit en självklarhet för oss båda helt enkelt. Jag har inget intresse i att stå för allt hushållsarbete, inte min man heller, alltså får vi dela. Min man har stort intresse i våra barn, det har jag också, alltså ser vi båda till att få tid med dem, enskilt och tillsammans hela familjen. När en syssla ska göras gör vi den, ibland kan vi tjura lite om nån av oss känner att vi gjort en viss sak mer än den andre och inte har lust att göra det igen (tex dammsuga) men på det stora hela flyter det enkelt. Om man har en ständigt öppen dialog går det mesta bra! (Jag och min man har varit gifta i snart 2 år f.ö men mina föräldrar har agerat på exakt samma sätt, de har en väldigt jämn uppdelning av sysslor och har varit ett par i över 40 år)
 • Anonym
  Äldre 25 jun 19:34
  bebbi skrev 2012-06-24 06:16:39 följande:
  Det ända jag kan se som gör detta möjligt med ork ts är att hon knappt jobbar.. I normala fall som i mitt så arbetar jag fullt precis som min man och därav delas de på vardags sysslorna.. Jag tror inte det hade vart samma krut i henne om hon också jobbade fullt som du...
 • Äldre 25 jun 19:34
  KimPossible skrev 2012-06-25 19:27:52 följande:
  Hahaha, ibland vet jag faktiskt inte om du skojar eller verkligen är allvarlig.

  Jag har följt tråden från början, men inte skrivit något innan, men nu kände jag att jag faktiskt bara måste kommentera.

  Jag undrar så var du bor och vilken slags människor du umgås med. Vi bor i kranskommun till Stockholm, i ett rätt fint område där många är höginkomsttagare. Vi har vänner runt hela Sverige, i allt från mindre orter till de störssta städerna. De är allt från VD-ar (både kvinnliga och manliga ska påpekas, vilket även gäller alla nedanstående yrken), läkare, forskare, musiker, artister, lärare, advokater, ekonomer, egen företagare, hantverkare, personliga assistenter, sjuksyrror och lastbilschaffisar. Jag har dessutom en drös yrkespolitiker i min bekantskapskrets, främst moderater (många sen min tid i MUF) men även en del sossar, folkpartister och miljöpartister.

  De flesta röstar antingen på sossarna eller moderaterna, detta oavsett yrke faktiskt, jag känner höga chefer som är sossar och lastbilschaffisar och hantverkare som är moderater.  

  Ingen av dessa, inte ens min över 70 år gamla far som är rätt konservativ, har den syn på uppdelning av sysslor i hemmet som du hävdar är den "naturliga". Ingen av dem skulle komma på tanken att tro att en man inte klarar av de traditionellt sett kvinnliga sysslorna, ingen skulle heller försöka slippa undan. Ingen skulle heller komma på tanken att en kvinna bör hålla sig till barn och hemsysslor. De vet helt enkelt bättre än så.

  De flesta par har delat föräldraledigheten, alla män vill umgås med sina barn så mycket som möjligt. Ingen man jag känner tycker att barn och hem är kvinnans ansvar, ingen man jag känner (inte ens i den mest konservativa lilla byhåla man kan tänka sig) skulle vilja ha den sortens uppdelning som du förespråkar. Oavsett yrke och oavsett politisk tillhörighet.

  Så nu kanske du kan upplysa oss om var du bor, där det tydligen bara är "kommunister" till män som städar och tar ansvar för sina barn? Det vore onekligen väldigt intressant att höra.
  Glad
  Precis min erfarenhet också :)
 • Äldre 26 jun 02:03
  KimPossible skrev 2012-06-25 19:27:52 följande:
  Hahaha, ibland vet jag faktiskt inte om du skojar eller verkligen är allvarlig.

  Jag har följt tråden från början, men inte skrivit något innan, men nu kände jag att jag faktiskt bara måste kommentera.

  Jag undrar så var du bor och vilken slags människor du umgås med. Vi bor i kranskommun till Stockholm, i ett rätt fint område där många är höginkomsttagare. Vi har vänner runt hela Sverige, i allt från mindre orter till de störssta städerna. De är allt från VD-ar (både kvinnliga och manliga ska påpekas, vilket även gäller alla nedanstående yrken), läkare, forskare, musiker, artister, lärare, advokater, ekonomer, egen företagare, hantverkare, personliga assistenter, sjuksyrror och lastbilschaffisar. Jag har dessutom en drös yrkespolitiker i min bekantskapskrets, främst moderater (många sen min tid i MUF) men även en del sossar, folkpartister och miljöpartister.

  De flesta röstar antingen på sossarna eller moderaterna, detta oavsett yrke faktiskt, jag känner höga chefer som är sossar och lastbilschaffisar och hantverkare som är moderater.  

  Ingen av dessa, inte ens min över 70 år gamla far som är rätt konservativ, har den syn på uppdelning av sysslor i hemmet som du hävdar är den "naturliga". Ingen av dem skulle komma på tanken att tro att en man inte klarar av de traditionellt sett kvinnliga sysslorna, ingen skulle heller försöka slippa undan. Ingen skulle heller komma på tanken att en kvinna bör hålla sig till barn och hemsysslor. De vet helt enkelt bättre än så.

  De flesta par har delat föräldraledigheten, alla män vill umgås med sina barn så mycket som möjligt. Ingen man jag känner tycker att barn och hem är kvinnans ansvar, ingen man jag känner (inte ens i den mest konservativa lilla byhåla man kan tänka sig) skulle vilja ha den sortens uppdelning som du förespråkar. Oavsett yrke och oavsett politisk tillhörighet.

  Så nu kanske du kan upplysa oss om var du bor, där det tydligen bara är "kommunister" till män som städar och tar ansvar för sina barn? Det vore onekligen väldigt intressant att höra.
  Glad
  Samma erfarenhet som mig och min man och vi har liknade blandning i vår umgängeskrets med. 
  Jag är kvinna som är så oförskämd att jag tänker logiskt och rationellt.
 • Äldre 26 jun 02:14
  Jan Banan01 skrev 2012-06-25 19:03:41 följande:
  Om jag får återgå till jämlikhetssnacket i början av tråden. Många förhållandens väl och ve i Sverige tycks hänga på hur jämlikt förhållandet är. Vart har kärleken tagit vägen? Min filippinska fru och jag har varit gifta i 4 år nu och under våra år tillsammans har vi ALDRIG diskuterat jämlikhet. Vi har låtit vår kärlek till varandra styra allt och låtit rollerna i hushållet falla på plats av sig själva. Vi har anpassat hushållet efter de egna förutsättningarna och har idag ett hushåll som är väldigt harmoniskt baserad på kärlek och respekt till varandra. Utan att behöva ta till någon millimeterjämlikhet. 
  Och du, min man och jag har aldrig bråkat om sysslorna. För oss har det fallit helt naturligt att dela efter fallenhet.
  Och nej vi har inte s.k traditionell uppdelning baserat på mus/snopp. De har bara liksom vuxit fram hur fördelningen skall se ut.  Och vi har heller aldrig grälat om pengar heller.

  Bråk hade jag med morsan, men hon var en sådan intolerant person som "gjorde man inte på hennes tillvägagångssätt" så hade man inte städat/tvättat/diskat fast det var rent och snyggt.
  Jag är kvinna som är så oförskämd att jag tänker logiskt och rationellt.
 • Anonym
  Äldre 26 jun 04:14
  Pompeia01 skrev 2012-06-25 18:49:55 följande:
  Jo, jag vet att det finns par som resonerar så naivt och dumt som i ditt andra stycke. Men de är absolut inte i majoritet av de som skiljer sig. De flesta brukar vara lyckliga när de fattar beslutet att skaffa barn - problemen kommer sedan, när livspusslet med två heltider inte längre går ihop.

  Din erfarenhet av städande män stämmer inte med min, som sagt, men det KAN ju också bero på vilket umgänge man väljer. Du kanske umgås mycket med kommunister, som har tagit till sig de feministiska värderingarna och kämpar på med städningen just därför..? De flesta män jag känner i min egen generation och yngre, är antingen Sd eller tillhör det blåa blocket.  

  ...fast med tanke på hur både vår förhistoria och vår historia ser ut, så finner jag det högst otroligt att inte driften att hålla ordning och göra fint i hemmet - vare sig detta är en grotta, ett djurhudstält, en igloo, en timrad stuga, en medeltida borg eller en modern trerumslägenhet - skulle vara inpräntad i DNA-koden på X-kromosomen vid det här laget...

  Detta skulle ju också kunna förklara, varför homosexuella män ofta är intresserade av heminredning.       Städgener på x-kromosomen allvarligt??

  Dessutom, homosexuella män har inte fler x-kromosomer än heterosexuella, så ditt resonemanghåller inte.
 • Pompei­a01
  Äldre 26 jun 09:59
  Anonym skrev 2012-06-26 04:14:01 följande:  Städgener på x-kromosomen allvarligt??

  Dessutom, homosexuella män har inte fler x-kromosomer än heterosexuella, så ditt resonemanghåller inte.
  Hur förklarar du det då, att homosexuella män ofta är intresserad av sådan som de flesta kvinnor är intresserade av..? Kläder, frisyrer, hudvård, heminredning, schlagermusik... Och att de sällan är intresserade av sådant som de flesta män är intresserade av: fotboll och andra lagsporter, jakt, fiske...
  I´m only responsible for what I say, not for what you understand.
 • Flamin­ia
  Äldre 26 jun 10:17
  KimPossible skrev 2012-06-25 19:27:52 följande:
  Hahaha, ibland vet jag faktiskt inte om du skojar eller verkligen är allvarlig.

  Jag har följt tråden från början, men inte skrivit något innan, men nu kände jag att jag faktiskt bara måste kommentera.

  Jag undrar så var du bor och vilken slags människor du umgås med. Vi bor i kranskommun till Stockholm, i ett rätt fint område där många är höginkomsttagare. Vi har vänner runt hela Sverige, i allt från mindre orter till de störssta städerna. De är allt från VD-ar (både kvinnliga och manliga ska påpekas, vilket även gäller alla nedanstående yrken), läkare, forskare, musiker, artister, lärare, advokater, ekonomer, egen företagare, hantverkare, personliga assistenter, sjuksyrror och lastbilschaffisar. Jag har dessutom en drös yrkespolitiker i min bekantskapskrets, främst moderater (många sen min tid i MUF) men även en del sossar, folkpartister och miljöpartister.

  De flesta röstar antingen på sossarna eller moderaterna, detta oavsett yrke faktiskt, jag känner höga chefer som är sossar och lastbilschaffisar och hantverkare som är moderater.  

  Ingen av dessa, inte ens min över 70 år gamla far som är rätt konservativ, har den syn på uppdelning av sysslor i hemmet som du hävdar är den "naturliga". Ingen av dem skulle komma på tanken att tro att en man inte klarar av de traditionellt sett kvinnliga sysslorna, ingen skulle heller försöka slippa undan. Ingen skulle heller komma på tanken att en kvinna bör hålla sig till barn och hemsysslor. De vet helt enkelt bättre än så.

  De flesta par har delat föräldraledigheten, alla män vill umgås med sina barn så mycket som möjligt. Ingen man jag känner tycker att barn och hem är kvinnans ansvar, ingen man jag känner (inte ens i den mest konservativa lilla byhåla man kan tänka sig) skulle vilja ha den sortens uppdelning som du förespråkar. Oavsett yrke och oavsett politisk tillhörighet.

  Så nu kanske du kan upplysa oss om var du bor, där det tydligen bara är "kommunister" till män som städar och tar ansvar för sina barn? Det vore onekligen väldigt intressant att höra.
  Glad
  Att det skulle ha något med kommunism eller socialism att göra att män städar och kvinnor gör karriär är något nytt för mig också. Hemma hos oss är det för det mesta min man som städar, trots att han är långt i från kommunist och dessutom jobbar inom ett mansdominerat yrke. Jag har själv alltid röstat borgerligt liksom mina föräldrar men lägger ändå stor vikt vid min yrkesmässiga utveckling och vid att tjäna mina egna pengar.
 • Anonym
  Äldre 26 jun 10:18
  Pompeia01 skrev 2012-06-26 09:59:40 följande:
  Hur förklarar du det då, att homosexuella män ofta är intresserad av sådan som de flesta kvinnor är intresserade av..? Kläder, frisyrer, hudvård, heminredning, schlagermusik... Och att de sällan är intresserade av sådant som de flesta män är intresserade av: fotboll och andra lagsporter, jakt, fiske...
  Tycker du skall besöka den här sajten. www.vikingbears.com/ Det där med ofta är en grov överdrift.
Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.