• Stig Björne

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Biffus
    Stig Björne skrev 2013-02-08 22:12:03 följande:
    Kostdoktorn skriver om Erik Bergström som tagit en guldmedalj i kettlebell-SM på riktigt strikt lågkolhydratkost.Är det någon som fortfarande tror att man behöver kolhydrater för att ens träna?Erik Bergström delar med sig av sina kunskaper på den anspråkslöst benämnda sidan Drömkroppen.se



    Kom ihåg att kostdoktorn är partisk. Han har säkert lämnat ute en hel del information.
  • Stig Björne
    Biffus skrev 2013-02-09 08:15:39 följande:
     Kom ihåg att kostdoktorn är partisk. Han har säkert lämnat ute en hel del information.Här ett annat tips: www.jonasbergqvist.se/

    Jonas Bergqvist ytterligare en låghydratare som kombinerar träning med lowcarb. 


    "Med denna hemsida vill jag skapa den naturliga plattformen för allt som rör livsstilen kring lågkolhydratkost /LCHF / Paleo, träning............"


    Han skriver om high carb:


    "Nackdelarna är flera: Nedsatt hälsa - framför allt infektionskänslighet - nedreglerad fettförbränning och ett glykogenberoende undertävling som kräver ständiga påfyllningar av energi. Lågkolhydratkost är istället modellen för uthållighetsidrottare. Det ger god hälsa, hög fettförbränning - tänk på att dina fettlager är 30 gånger större än dina glykogenlager - och en jämn energi och träningsprestation. Inte lika beroende av de relativt sett små glykogenlagren. "


     


  • Stig Björne
    saraoleander214 skrev 2013-02-28 16:20:57 följande:

    Jag var inne på jonasbergqvist.se och läste hur han wallraffade en kurs i näringsfysiologi på Karolinska. Skitkul. Han rapporterar att Karolinska tykcer Becel är toppen!


    www.jonasbergqvist.se/blogg/2013/2/26/vad-lar.../


    Jonas bergqvist skrev: 

    "Så vad tyckte jag? Jo, mycket av innehållet var bra, men djupare analyser och kritiskt tänkande utanför ramarna saknades på flera områden. Det är fortfarande gamla, mossiga, fettsnåla kostråd som lärs ut på denna kurs som på många andra skolor och myndigheter. Nyare rön och studier tas upp till diskussion, men det är fortfarande de "gamla sanningarna" som regerar.

    Detta reagerade jag främst på:    


    Det förbehållslösa hyllandet av fibrer
    Från kursen: Fett och söta drycker ger minst mättnad, leder lätt till överkonsumtion. Kostfiber ger bulk, ger långsammare glukosabsorption och förlänger mättnadskänslan."

  • annakristina22
    Lustigt att Dromkroppen.se-killen inte ens verkar nämna fettets och kolhydraternas betydelse... www.dromkroppen.se/kost.html

     


    Jag tror han vill undvika att få på sig militäriserade LCHF-are. De som kommer fettsvål i högsta hugg eller kanske han oroar sig för militanta anti-LCHF hoppa på honom.

  • annakristina22

    I övrigt är vi inte off topic här eller?


    tråden heter:


    Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?