• Äldre 27 Aug 15:20
    9488 visningar
    103 svar
    103
    9488

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Äldre 27 Aug 15:50
    #1

    Nu är du på G:t igen Björne. Bra initiativ. 

    Jag tror på låg kolhydrat kost, men inte FÖR lågt med kolhydrater, kan inte vara nyttigt.
    Jag tror på high fat, men inte margarin utan smör.
    Sedan en hel del nötter, fisk och grönsallad.  

  • Äldre 27 Aug 16:05
    #2

    Jag skrev en kommentar efter din artikeln, men den kom inte fram. Kanske den ska godkännas först. 

    I alla fall så skrev jag att det vore konstigt om det inte gjorts en metaanalys, alltså en jämförande studie, på alla olika studier som bör ha gjorts på alla olika kostinriktningar. 

    Om man googlar: "metaanalys kost", hittar man mest metaanalyser på låghydratkost. Men det borde rimligen finnas analyser som kollar på alla andra inriktningar. Kanske man får söka på engelska i så fall. 
     

  • Äldre 27 Aug 16:15
    #3

    Hade gärna sett att livsmedelsverket rekommenderade mer naturlig mat. Just nu rekommenderar de magarin över smör och det är fan inte okej. Mindre kolhydrater hade hela svenska folket mått bra av också. (Nä, jag menar inte att alla i Sverige ska äta LCHF.)


    You know nothing, Jon Snow
  • Äldre 27 Aug 16:23
    #4

    Helt klart måste Livsmedelsverket släppa den där hörnstolpen. Margarin är ett stolpskott. Smör är en naturprodukt. 

  • Äldre 28 Aug 01:53
    #5

    Den ultimata grunden är iaf att äta  så ren och obehandlad mat som möjligt, undvika sånt som inte funnits så länge, tex socker, spannmål mm. och sånt som förädlats sönder, tex supersöta frukter.
    Sen måste var och en få bestämma själv hur man vill fördela kolhydrater, fett och protein. Jag väljer lite kolhydrater, normalt med protein och så en hög energiandel fett. Sambon äter lite mer kolhydrater och mer protein eftersom han tränar mycket.


    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 28 Aug 22:04
    #6
    yena89 skrev 2012-08-28 01:53:15 följande:
    Den ultimata grunden är iaf att äta  så ren och obehandlad mat som möjligt, undvika sånt som inte funnits så länge, tex socker, spannmål mm. och sånt som förädlats sönder, tex supersöta frukter.
    Sen måste var och en få bestämma själv hur man vill fördela kolhydrater, fett och protein. Jag väljer lite kolhydrater, normalt med protein och så en hög energiandel fett. Sambon äter lite mer kolhydrater och mer protein eftersom han tränar mycket.
    Instämmer. Låter nästan banalt, men det kan nog vara så som du skriver. Men går det att formalisera?

    Jag bygger en punktlista. Går det att hitta ett ramverk?

    Ekologiska råvaror tex KRAV Ej raffinerade matprodukter (socker, vitt mjöl, margain etc) Ej industriprodukter: margarin, artificiellt socker etc Ej genmanipulerat? Matlagning bör baseras på råvaror, ej halv eller helfabrikat Proportioner: kolhydrater/protein/fett. Vilka är de generella ramarna? 33/33/33? Vätska per dygn om normalvikt och ingen fysisk träning: 0,5 till 2 liter? annat?  
  • Äldre 28 Aug 22:19
    #7
    Ellaria skrev 2012-08-27 16:15:34 följande:
    Hade gärna sett att livsmedelsverket rekommenderade mer naturlig mat. Just nu rekommenderar de magarin över smör och det är fan inte okej. Mindre kolhydrater hade hela svenska folket mått bra av också. (Nä, jag menar inte att alla i Sverige ska äta LCHF.)
    Men hur mycket kolhydrater tror du allmänt är lagom? räknat om man tränar  och om man inte tränar.
  • Äldre 28 Aug 22:22
    #8
    yena89 skrev 2012-08-28 01:53:15 följande:
    Den ultimata grunden är iaf att äta  så ren och obehandlad mat som möjligt, undvika sånt som inte funnits så länge, tex socker, spannmål mm. och sånt som förädlats sönder, tex supersöta frukter.
    Sen måste var och en få bestämma själv hur man vill fördela kolhydrater, fett och protein. Jag väljer lite kolhydrater, normalt med protein och så en hög energiandel fett. Sambon äter lite mer kolhydrater och mer protein eftersom han tränar mycket.
    Samma fråga till dig. Hur stor är andelen i procent kolhydrater, prot, fett?

    kolhydrater/protein/fett

    20/30/50??? knappast

    20/50/30 bättre? 
  • Äldre 29 Aug 00:52
    #9
    Stig Björne skrev 2012-08-28 22:04:21 följande:
    Instämmer. Låter nästan banalt, men det kan nog vara så som du skriver. Men går det att formalisera?

    Jag bygger en punktlista. Går det att hitta ett ramverk?

    Ekologiska råvaror tex KRAV Ej raffinerade matprodukter (socker, vitt mjöl, margain etc) Ej industriprodukter: margarin, artificiellt socker etc Ej genmanipulerat? Matlagning bör baseras på råvaror, ej halv eller helfabrikat Proportioner: kolhydrater/protein/fett. Vilka är de generella ramarna? 33/33/33? Vätska per dygn om normalvikt och ingen fysisk träning: 0,5 till 2 liter? annat?  
    Angående proportioner....jag står fast vid att var och en själv måste få bestämma...men personligen tror jag ju att kolhydratskost är det bästa för oss, dvs max 30E% kolhydrater.
    Så om JAG fick välja skulle fördelningen vara 30/20/50 (k/p/f). Har man råd med gräsbeteskött kan man även öka proteinmängden om man vill och då kan ju 33/33/33 vara perfekt. dessutom blir det ju då "lite lagom av allt ;)

    Angående vätska har jag ingen aning men 2 liter brukar ju rekommendationerna vara och det är vad jag försöker få i mig, under en liter så börjar jag känna mig "torr" i kroppen.

    Men sammanfattningsvis inte mer än 30E% kolhydrater och minst 30E% fett. Tränar man mycket kan man öka proteinmängden, annars anser jag att det räcker med max 20E% från bra proteinkällor (feta mejerier, eko ägg, eko kött och kanske små mänger quinoa, börnor, linser.?)

    Tror dock det är svårt att sätta exakta gränser. Det ultimata skulle inte vara 30/30/30 för jag och många andra tål inte så många kolhydrater. MAX och MIN gränser däremot...
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • Äldre 29 Aug 00:55
    #10
    annakristina22 skrev 2012-08-28 22:19:18 följande:
    Men hur mycket kolhydrater tror du allmänt är lagom? räknat om man tränar  och om man inte tränar.
    Man klarar utmärkt att träna på mindre kolhydrater,. Sambon äter 10E% och tränar på gym 5 gånger i veckan, dessutom innebandy en gång i veckan.

    Därför funkar en lågkolhydratskost på max 30E% för de flesta skulle jag vilja våga påstå
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?