• Anonym

    samduschning

    Jag är lärare i en mellanstadieklass där barnen är 12-13 år. På skolan har de inte skilda dushar utan allt är helt öppet. Många av ungdomarna känner sig mycket obekväma med detta. Vid varje klassråd tas det upp att de vill ha dushdraperier, men inget händer. Enligt läroplanen så är dusha efter idrotten en viktig grej som inte får missas, men jag tycker faktiskt synd om eleverna. Minns själv när jag var i den åldern och kände mig inte bekväm att vara naken inför andra, jag avskydde dushen efter gympan!

  • Anonym
    CrazyChristina skrev 2013-01-08 20:43:27 följande:
    Barn i dag mår dåligt som det är för att dom inte tror dom är perfekta ska vi göra de ännu värre genom att inte dom ska få se hur olika alla verkligen är??
    Jag gick i skolan på 80-talet. I min generation var alla smala som barn och såg rätt likadana ut. Det har fan INTE lärt mig ett dugg om hur andra ser ut. Däremot blev det vissa problem i alla fall för en del tjejer som äldre. Mens rinnande efter benen och hängbröst som 14-åring var verklighet för vissa. Kanske skulle du inte vilja gå så på badhuset ens i dagens läge?
  • Anonym

    Ni som undrar hur man gör med gymmet och duschen, tycker ni verkligen man blir fräsch och ren i en äcklig offentlig dusch?  Urk..:D

    Många verkar ha fruktansvärt dåliga kunskaper i psykologi också, som inte inser att åren då kroppen utvecklas är jobbiga och känsliga för de flesta normalfuntade. 

  • Anonym
    Marlean skrev 2013-01-08 23:33:18 följande:
    Alla ni som hatar att "samduscha" går ni aldrig och badar i badhus? *bara nyfiken*
    Nä, usch, ohygieniskt tycker jag. Men som vuxen gör jag som jag vill och är dessutom sams med mitt utseende, vilket man ofta inte är när man utvecklas från barn till tonåring.
  • Anonym

    När jag var ung så duschade vi blandat både killar och tjejer, det var härligt...

  • Anonym

    Anledningen till att duschväggar och draperier inte finns i skolans idrottshallar är för det förstörs för mycke, sparkas sönder, klotter, dras sönder, det möglar och det föregår tyvärr oftast mer "dold" mobbing.

  • Anonym
    Fille88 skrev 2013-01-09 01:37:32 följande:

    Alltså du har en poäng i det hela, men samtidigt hur ska man göra tycker du??

    Du vet väl att det mänskliga kroppen är helt naturligt? Det är helt normalt att duscha med samkönade personer,, speciellt när man är ett barn. Jag har lite svårt egentligen att se det sjuka i det hela.   


    Det "sjuka" är väl att man som barn inte kan säga ifrån eller har ett val, utan man är tvingad att visa sig naken. Sedan är det ju inte fråga om småbarn, uppåt tonåren är det inte så jävla kul.
  • Anonym
    Anonym (Förskolepedagog) skrev 2013-01-08 17:14:35 följande:
    Hur gör alla som svarar i den här tråden när de går till simhallen eller till gymmet?
    Går inte gärna till badhuset, gör jag det med barn så står jag ut men inte utan att må dåligt.

    Måste man duscha på gymmet? Det är väl bara att fara hem och tvaga sig!
  • Anonym
    Anonym (i skolan) skrev 2013-01-08 19:36:41 följande:
    Har arbetat som lärare i 15 år. Under dessa år har jag ordnat egen dusch åt 4 elever. Alla andra har klarat av detta. Det är alltså inget allmänt problem.

    Förstår tanken TS. Men vi måste lära barnen att acceptera sina egna kroppar och att andra ser annorlunda ut. 

    Hur ska man klara simhall, träningslokaler och annat. Det är inte så många ställen som har bås/draperier. 

     
    Arbetat som lärare i 15 år och har inte hört talas om begreppet mörkertal?
  • Anonym
    Anonym (Förstår) skrev 2013-01-08 20:14:54 följande:
    Håller nog med om som många säger här: många vågar nog inte säga ifrån fast man tycker det är generande.

    Minns själv hur det var när jag gick i skolan på mellanstadiet, älskade gympa men hatade att duscha efter då den manligen medelålders läraren skulle vara med i duchrummet så vi inte brände oss på varmvattnet - vad som märkligt var att han var aldrig rädd för att killarna skulle göra det samma, de fick ducsha själva.

    Ja herregud man förstod ju inte men jag berätta för min mor som gick till rektorn och vi fick därefter duscha själv.

    Ja detta var på 60-talet men jag minns förnedringen och om jag fått välja hade jag valt att duscha utan varken lärares eller kompisars blickar då jag led av att vara tidigt utvecklad och kroppsbehåring som generade mig mkt och nej man rakade inte benen som 10-12 åring!     
    Oj, hade också en lärare som förvisso duschade med killarna men ofta sprang två trappor upp för att säga till oss att vara tysta! Han stod ofta kvar en lång stund och tittade på oss..
Svar på tråden samduschning