• Anonym (Arg & slapp)

    Slapp efter förlossningen och mörkad journal

    Jag vet att detta blev långt men hoppas att nån orkar läsa detta !!!!

    Efter min första förlossning blev jag ganska chockad över hur jag blev "där nere" !
    Jag var ung,oerfaren och tänkte att jaha var det såhär det skulle bli?
    Första förlossningen var långdragen och man fullkomligt tvingade fram en vaginal förlossning fast de i efterhand kom fram att det "nog" varit bäst med ett kejsarsnitt. Fick nämligen träffa en av barnmorskorna som jag hade under större delen av förlossningen.
    När förlossningen var avklarad kollade man underlivet och sa att jag hade en ganska stor bristning i bäckenbotten ända uppifrån (bakom livmodertappen och ner) MEN den behövde inte sys då de skulle läka av sig självt. Men man satte 2 stygn precis innanför slidmynningen

    Väl på BB avdelningen. Jag hade såååå ont! Fy fan rent ut sagt! Dagen efter skulle jag åka hem och då kom en in och sa att vi tillsammans skulle titta med en spegel på mitt underliv/slida. Öh!? Okej tänkte jag. Jag kände mest men shit :-O Själva hålet var avlångt eller vad man ska kalla det,mellangården? Vart hade den tagit vägen? Men som sagt de var ju dagen efter förlossningen så jag tänkte inte mer på de.

    Väl hemma kunde jag knappt gå,sitta var nte att tänka på....allt gjorde ont! Efterkontrollen kom och man sa att allt såg såå bra ut så. Dock tyckte jag att hon sneglade lite när hon tittade i första anblicken men tänkte att jag nog inbillade mig eftersom jag själv upplevde det hela som helt annorlunda där nere!

    Enda sedan dess (15 år sedan) har jag känt mig " slapp ". Efter de fick vi 2 barn till,inget förändrades utan underlivet var detsamma. Dock redan efter första förlossningen har som sagt själva hålet varit stort / avlångt. Mellangården är typ MAX 3 mm sen sluttar det in i slidan där en stor knöl finns som alltså är bäckenbotten.

    Efter att vi nu har fått barn nr 4 för 2,5 månad sedan har jag börjat googla mina funderingar och det mesta tyder på bäckenbotten framfall. Jag bestämde mig för att beställa hem mina förlossningsjournaler . Och jag blev så arg och ledsen!
    Förlossning nr 1 har sonen legat länge och tryckt på långt ner så det var nog inte undra på att han fick sån syrebrist att all syre gick ur honom och han kom ut som en trasa som bajsade hela vägen ut,de är ju de som händer när allt syre går upp till hjärnan för att skydda den. Han hade dåliga "poäng" och var "väldigt medtagen" som det så fint står i journalen.

    Så till mig och mitt underliv. Det står ingenting om den ganska så stora bristningen,däremot har man skrivit "några enstaka stygn utvärtes". 
    Hur kan en barnmorska mörka i en journal !? Vad är man för människa då !? Min syster har hjälp mig att leta lite bland info och min mellangård skulle ju definitivt ha sytts ihop,hallå jag har ju nästan ingen mellangård nu :(

    Och varför har ingen gynläkare sagt något om att detta inte är normalt att ha en bäckenbottenvägg som nästan hänger ut !? Jag har ju i 15 år gått med en känsla av att hela maginnehållet trycker ner underlivet!

    Nu efter barn nr 4 har allt förvärrats radikalt och att ha sex är uteslutet. Vi har sex men min stackars man får jobba som ett djur,om ens de hjälper för i 9 av 10 fall får han inte ens utlösning pga att jag är för stor / för slapp !

    Jag är så ledsen och känner mig .... ja jag vet inte vad. Han säger inget och skulle jag ens ta upp de så bryter jag ihop av att bara försöka få orden ur min mun !

    Kan man få hjälp med detta? Eller kommer alla gynläkare att fortsätta hålla god min? Är det någon mer som har dessa problem eller som har varit med om en mörkad journal ?

  • Svar på tråden Slapp efter förlossningen och mörkad journal
  • Anonym (En till)
    Anonym (blä) skrev 2013-09-18 22:34:35 följande:
    Blä. Orkar inte skriva så mycket nu, men jag blev felsydd och träffade en läkare som gav mig tips om hur jag skule lära mig att leva med det och tänka på annat när jag har sex. :-\ Pratade med barnmorskan om att jag vill komma till en annan läkare men jag har inte fått tid än. Helt sjukt, hur kommer det sig att förlossningsskador är nerprioriterade????? Blir så arg och bitter. Funderar på att söka privat. Var kan man söka?tips på bra läkare?



    Har hört talas om en klinik i Sthlm som korrigerar förlossningsskador mot vanlig patientavgift, kommer inte ihåg vilken men det har skrivits om den på FL tidigare, kanske nån här som vet?
  • Anonym (En till)
    Anonym (Arg & slapp) skrev 2013-09-18 21:19:15 följande:
    Hur underbar är inte du på en skala mellan 1 till 10 :D För mig minst en 12:a :D Äntligen har jag en som jag känner igen mig i !!! I typ allt du skrivet!!

    Precis som du säger ang att vilja sitta ner. Alla klagar på mig "du vill jämnt sitta ner,vart du än är så ska du prompt sitta". JAAAA men hallå det känns ju som om hela alltet där inne är påväg ut annars :( Och jag kan få grymma trängningar i urinröret om man anstränger mig för mycket som att gå och stå för mycket under en dag.

    Sorgsen! Tack för att du tog upp de,för det är just de jag också känner. En sorgsenhet över ett förlorat underliv. Ibland börjar jag gråta efter att vi har haft sex eller försökt,ibland avslutar jag sexet mitt i allt för att jag börjar gråta när jag märker hur omöjligt det är för min man..... jag känner mig ibland kränkt !? Hur kan man känna sig kränkt och förnärmad när man inte har nån som kränker eller förnärmar en !? Eller är det den förbannade barnmorskan som gjort att jag känner så efter att hon fullkomligt tvingade mig att fortsätta förlossningen trots att barnmorskan som gick av nattpasset sa åt henne att ett snitt skulle beställas omgående!

    Mitt bäcken är dessutom förstört efter förlossningen,min naprapat sa att mitt bäcken antagligen var alldeles för trångt och förstörde ligamenten PLUS att jag bröt svanskotan och har en stor grop precis där skinkorna kommer eller hur jag nu ska förklara.

    Sonen fick ju även svår syrebrist och pga de fick han motorikproblem och har svårt att hålla tungan rätt så saliven är överflödig....tack och lov är han fullt normal för övrigt.

    Jag vill verkligen göra något åt detta men vet ju också att jag då måste prata med min man och att bara ta orden i min mun kommer få min värd att rasa typ :/ Jag skäms! Fast jag vet att han absolut finns där och skulle stötta till 100% då han är världens bästa och alltid berömmer och ger komplimanger trots att min kropp inte är perfekt.



    :) det kan vara skönt att veta att man inte är helt ensam om detta i alla fall, men samtidigt tråkigt att så många går omkring med de här problemen utan att få hjälp. Älskar ditt nick, precis så jag känner mig, arg och slapp!

    Octaviakliniken har jag hört talas om, samt bäckenbottencentrum som finns på en del större sjukhus. Suck i vilken ände ska man börja? Har redan varit till två olika Gyn/BM.
  • Anonym (Arg & slapp)

    Näe jag har inte tagit tag i det över huvudtaget än :/  Men jag måste! För inte tänker jag leva såhär ivf.
    Är du ofta kissnödig? Jag kissar väldigt ofta och här om dagen sa äldsta barnet "Alltså har du liten urinblåsa eller för du kissar hela tiden" ..... hm ja de gör jag verkligen!

    Men som sagt v a r t ska man börja!? Privat är dyrt som jag förstått det men samtidigt känner jag inte för att göra det halvdant heller. Ska jag korrigera något så ska det vara ordentligt !

    Har du gjort några efterforskningar?

  • Anonym (blä)
    Anonym (Arg & slapp) skrev 2013-09-18 22:53:03 följande:
    Ja man kan ju undra vad som är skillnaden mellan skador och skador. En barnmorska vet väl att en slida är till för mer än att föda barn eller tror dom att nej men nu har fått en unge och ska säkert ha fler som ändå kommer att spräcka henne igen så vi skiter i hur det blir. Eller som för dig då kan man ju undra hur kunniga dom egentligen är eftersom dom syr ihop för kung och fosterland......fast jag skulle nästan hellre (förlåt att jag skriver det) bli för mycket ihop sydd så jag kan säga "Hej jag är för trång kan ni hjälpa mig" än att komma och säga "Tjenixen de är lite slappt här,tampongerna ramlar ur och min man nöter i ena hörnet när vi har sex". Missförstå mig inte nu för jag förstår tillfullo att de måste vara hemskt! Och det påverkar ju erat sexliv precis lika negativt som för oss som dom skitit i :/

    Hoppas verkligen att du får hjälp!



    Jo, jag förstår vad du menar, för jag har också ibland tänkt att jag hellre skulle ha tvärtom. Men när man läser om andra inser man att det inte heller är bra. Man vill ju inte ha varken det ena eller andra felet egentligen.

    Ska ta reda på lite om olika privata kliniker men samtidigt undrar man ju om det är lönt att fixa i ordning detta förrän man fått dom barn man vill ha...
  • M i l l a n

    Det gick ju ett svensk tv program förra året eller förrförra, som handlade om precis detta. Minns inte om det var på Kalla fakta eller inte. Kvinnor med förlossningsskador, där journaler mörkats eller där de inte fått den vård som dom borde ha fått. Där pratade de också med en läkare som var specialist på förlossningsskador. Om jag kommer på eller hittar vad programmet hette så återkommer jag.

  • Anonym (Arg & slapp)
    Anonym (blä) skrev 2013-09-19 22:43:52 följande:


    Jo, jag förstår vad du menar, för jag har också ibland tänkt att jag hellre skulle ha tvärtom. Men när man läser om andra inser man att det inte heller är bra. Man vill ju inte ha varken det ena eller andra felet egentligen.

    Ska ta reda på lite om olika privata kliniker men samtidigt undrar man ju om det är lönt att fixa i ordning detta förrän man fått dom barn man vill ha...
    För mig är det uteslutet att inte göra något åt det. Jag har helt bestämt mig för att något måste göras! Sex är inte allt MEN det är mycket enligt mig ivf. Jag vill inte ha ett "kompisförhållande" med min man bara för att vi fått barn och mitt underliv har blivit förstört och jag har lidit alldeles för länge redan!
    Känner att jag inte tänker vara tyst längre. Börjar inse att det är många tjejer/kvinnor som lider i det tysta och ju fler som börjar prata och gör sin röst hörd desto större är chansen att färre slipper saker som dessa !

    Imorgon ska jag ringa och kolla runt lite. Sen när jag är stark nog kommer jag att ta allt detta med min man öga mot öga och förklara hur jag känner osv. Nog för att han vet,för han lär ju ha märkt ;)


  • Anonym (Arg & slapp)
    M i l l a n skrev 2013-09-19 23:25:14 följande:
    Det gick ju ett svensk tv program förra året eller förrförra, som handlade om precis detta. Minns inte om det var på Kalla fakta eller inte. Kvinnor med förlossningsskador, där journaler mörkats eller där de inte fått den vård som dom borde ha fått. Där pratade de också med en läkare som var specialist på förlossningsskador. Om jag kommer på eller hittar vad programmet hette så återkommer jag.
    M i l l a n skrev 2013-09-19 23:28:31 följande:
    Det var uppdrag granskning:
    www.svt.se/ug/allvarliga-forlossningsskador-s...

    TACK så jätte mycket M i l l a n Skrattande . Den där länken ska jag kolla på imorgon när jag orkar hålla ögonen öppna!
  • Anonym (Arg & slapp)

    Inte för att vara alltför ingående men jag var bara tvungen att kika lite där nere och ja jag vet inte vad jag ska säga! Inget blev ju bättre av att föda ett 4:e barn kan jag ju lugnt säga!
    Den buktande bäckenbotten är inte bara buktande längre utan tar upp hela de som ska kallas slidmynning,den slidmynning som sett ut som en "kanot" sedan 15 år tillbaka. Jag var verkligen bara tvungen att kolla läget efter att ha läst en massa idag. Allvarligt så har jag typ ingen mellangård Förvånad ! Hela slidan sluttar inifrån och ner till "ringmuskeln"..... med andra ord är det ju inte så konstigt att bäckenbotten inte hålls på plats!

    De jag även funderar över är allt tjat om knipövningar ! Hur f*n kan det komma sig att alla kvinnor som påtalar problemen blir uppmanade till knipövningar....knip knip knip. Knip på bussen,knip vid rödlysena,knip när du diskar,knip när du kollar på tv....ja vi lever på 2000-talet och typ alla vet att knip är A & O. Men läser man så ser man ju att knip inte alltid hjälper! Och varför säger ingen något,från vårdens sida menar jag. Varför säger inte en gynekolog bara "Jag ser att du ha avslitna muskler i slidmynningen eller bäckenbotten eller vad de nu kan vara som inte är bra. För om inte gynläkaren ser de som är så pass utbildad så kan man ju undra om h*n sovit bort studierna och haft facit vid proven !?

    Och sen blir jag så arg och besviken på de kvinnor som stumt sitter här på FL och nästan hånar och blir arga på kvinnor som inte vill föda barn vaginalt. Näe de ville inte jag heller efter första men de sket bm fullständigt i . Ung och dum som jag var födde jag vaginalt igen å igen och igen. Dock vill jag absolut inte ha de ogjort heller för de är en fantastisk upplevelse men de är en skam att vi kvinnor blir så förda bakom ljuset av läkarkåren!

    Kan berätta att i höstas när min syster skulle föda sitt första barn var jag med henne och hennes sambo.
    Barnmorskan lät en student förlösa trots att min syster skrivit i f-brevet att hon inte ville de. Man ska hålla emot som BM när huvudet tränger fram för att minska risken för bristningar.....de kunde inte studenten för hon hade aldrig varit med tidigare så min syster brast och fick en sfinkterruptur ! Jag hann inte med precis vid utdrivningen för jag hade fullt upp med att pusha henne i krystvärkarna. Men hann observera och se när hon brast Skäms fy fan va dåligt jag mådde efteråt ! Händelsen är anmäld av min syster efter att jag berättade vad som egentligen hände. Jag sa inget om det fören efter flera månader pga att jag ville att hon skulle komma tillrätta med det nya lilla livet....och de tackade hon mig för tack och lov. Hon sa själv att hon inte hade velat veta direkt efter förlossningen för då hade hon strypt barnmorskan Tungan ute

  • Anonym (privat)

    Jag har inte alls haft liknande problem som du, så jag vet kanske inte vad jag pratar om....
    Men kan du inte leta efter privata alternativ. Där borde du iaf kunna få bli undersökt och se vad de föreslår som åtgärd. Jag kan tro att de kommer att vara ärliga och säga som det är. De har ju ingen anledning att mörka något utan vill förmodligen tjäna pengar. Om det sedan visar sig vara för dyrt, så har du ju iaf fortfarande informationen om vad det är som behöver göras. Kanske kan det hjälpa som påtryckning på den vanliga vården.
    Jag hoppas verkligen du (och ni andra här i tråden) får hjälp!! 

Svar på tråden Slapp efter förlossningen och mörkad journal