• Äldre 8 Apr 11:16
    243313 visningar
    4246 svar
    4246
    243313

    Varför hatar folk MP?

    Leonard Cohen skrev 2014-04-08 10:56:17 följande:
    (mera gnäll, pajkastning och invandringsklagomål)
    Tydligen är det dessutom svårt att läsa innantill. Jag skrev alltså att andelen i normal yrkesverksam ålder som är i arbete har ökat. Det är ett mått som är oberoende av befolkningens storlek.
  • Äldre 9 Apr 20:41
    themia skrev 2014-04-09 16:36:32 följande:
    Nu kan jag genom min utbildning en hel del om elproduktion i olika former, men det är inte viktigt.
    Tvärtom, jag tycker att det låter mycket viktigt. Om du kan en del om elproduktion så måste du ju kunna förklara för dina partikamrater att idéerna om att ersätta kärnkraften med sol och vind är rena önskedrömmar?
  • Äldre 10 Apr 09:31
    themia skrev 2014-04-10 08:53:47 följande:
    ...i.
    OK, jag kan hålla med dig om att solenergi är utmärkt om man talar om andra former som är lagrad solenerg. Man kan ju kalla ved för lagrad solenergi för all del. Även kol skulle kunna räknas dit om man vill utvidga begreppen litet men det behöver vi inte ge oss in på.  Problemet vi har är bara att lagra den. Vad gäller elenergi, som vi använder kärnkraften till, så måste den ju produceras i samma ögonblick som den konsumeras.

    Vi har inga metoder att lagra elenerg för landets behov från juli till januari och det är DÄR som (mp):s energipolitik upplöses i drömmar. Om vi i stor skala kan få till en syntetisk fotosyntes så vore det utmärkt och vi borde absolut satsa forskningspengar på sådana projekt men innan vi har fått några sådana resultat så är det drömmar.

    Om man tar klimathotet på allvar så måste man förstås först sikta in sig på att ersätta de fossila bränslena och det kommer snarare att innebära ett ökat behov av el. Det går inte ihop med att stänga kärnkraften. (mp):s energipolitik hänger inte ihop.
  • Äldre 10 Apr 10:43
    themia skrev 2014-04-10 10:31:08 följande:
    Jag nämnde inte den bästa "energikällan" (om uttrycket tillåts) av alla på kort sikt, nämligen effektivare energianvändning. Hor stor den potentialen är tvistas om, men den motsvarar åtminstone ett antal kärnkraftverk.

    Men jag inser att vi knappast kommer att enas i energifrågan.
    Det är helt ok, vi kan vara vänner för det Glad
    Jo, kruxet är bara att den mer eller mindre förutsätter att folk betalar elräkningar för nöjes skull. Visst är det bra med effektivare elanvändning men att få bort kärnkraften på så vis klassificerar jag definitivt som orealistiskt.

    Vi kommer inte längre, jag får tacka dig för att du illustrerat (mp):s energipolitik. Vi drar olika slutsatser av den, läsare av tråden får dra sina egna.
  • Äldre 10 Apr 21:36
    Flash Gordon skrev 2014-04-10 21:24:11 följande:
    De som drömmer:

    gd.se/ledare/1.7046536-ta-steg-i-luften-eller...-

    Miljöpartiet kan kritiseras för mycket, men inte för att inte ha en del godhjärtade visioner. Partiet föddes för att förverkliga drömmar. Problemet är bara att detta inte alltid låter sig göras i vaket tillstånd

    Ofta tar Miljöpartiet hellre två steg i luften än ett på jorden. Energifrågan är det tydligaste exemplet. Drömmen är att kunna avveckla både växthuseffektsneutral kärnkraft och klimatförstörande fossilkraft – samtidigt. Bara man nedtecknar drömmen i en plan, så ska det gå.

    Om denna bryter samman redan efter ett år – som är fallet i MP:s energipolitiska idealland Tyskland, där kolkraft och gas nu ökar på grund av att man börjat med att stänga kärnkraft i stället för fossilt – så är det inget att oroa sig för. Planen gäller ju fortfarande.


    Modern kärnkraft är en utmärk, billig och miljövänlig energikälla. Men då måste man se bortom den 60-70-talsteknik som vi svenskar blivit påtvingade pga tankeförbudslagen, tidigare förbud mot nyproduktion och hot om nedläggning. Det räcker med att titta på vad sydkoreanerna bygger - i princip på löpande band.

    Kol, olja och gas är billigare men är en klart större och farligare miljökatastrof än någonsin kärnkraften är.

    Ingen alternativ elproduktion som vind, vågor, sol kan i Sverige någonsin ersätta kk som basenergi. Det är i praktiken inte fysiskt möjligt då de fungerar på totalt motsatt sätt.

    Baskraft som eldning av kol, kk och vatten kan du slå på när du vill. Vind, sol mm får du ta det du får när du får det - det styr inte du över.

    Det är inte svårare än så, faktiskt.
    Nej, det är inte konstigt - för logiskt tänkande månniskor. Men för (mp) har kärnkraften blivit en religion och sådan är inte logisk. Ekvationen går givetvis inte ihop men det är inget som bekymrar dem, de upprepar sitt mantra. Det låter ju bra, de VILL att det skall gå etc, etc...
  • Äldre 15 Apr 07:39
    themia skrev 2014-04-15 00:49:36 följande:
    .... vilket är extrem höger
    I vissa avseenden, ja. Typ värnandet om nationen, traditioner och liknande brukar klassas som höger.

    I ekonomisk politik däremot måste nationalsocialister snarare betecknas som vänster, åtminstone det ursprungliga tyska partiet var det. Även i sådana frågor som förhållandet mellan staten och individen, där nationalsocialisterna vill se kollektiva lösningar, måste man nog klassa dem som vänster. Jag skall erkänna att jag inte har läst på om SvP:s ekonomiska politik, jag slutade läsa deras partiprogram när den nakna rasismen förordades tidigt i programmet.
  • Äldre 15 Apr 19:44
    themia skrev 2014-04-15 15:26:26 följande:
    ...men ganska snart utvecklades partiet till dogmatisk personkult och sedan till ren diktatur,.
    Det är en bra beskrivning av Sovjetunionen. Med den beskrivningen har du snarast ursäktat nazisterna, då kanske deras ideologi inte är så hemsk trots allt, om nu vänsterns inte är det?

    Givetvis inte, bägge är motbjudande för en demokrat. Bara för att man använder ordet demokrati innebär det inte att man förstår dess innebörd. Fast det är klart, du kanske talar om vänsterpartier som står till höger om (v(pk)), som (s) och (mp). För all del, men det är definitivt inte självklart att beteckna nationalsocialister som "extremhöger". NSDAP hade en hel del mycket socialistiska principer i sitt program.
  • Äldre 16 Apr 07:57
    themia skrev 2014-04-15 22:47:36 följande:
    S och MP såklart, en idag måste man nog erkänna att även V står för en demokratisk socialism, trots deras trista arv..
    Tyvärr motsägs det av (v):s eget partiprogram, där de använder ordet "demokrati" väldigt mycket men samtidigt säger att den är för värdefull för att överlåtas till borgerligheten. Då har man bevisligen inte fattat begreppet över huvud taget men det här brukar inte lyftas fram i media.

    (s) och (mp) hyser jag inga sådana invändningar emot, dem uppfattar jag absolut som demokrater. Fast vi är nog liiiiitet off topic i den här tråden vid det här laget. Jag antar att en (sd):are ville ha den som motvikt till den andra tråden om varför folk hatar (sd). Samtidigt kan man ju fundera över varför denne då utser (mp) som motsatsparti och inte (v) om det gäller att hitta det parti man står längst ifrån.
  • Äldre 16 Apr 09:43
    effemgea skrev 2014-04-16 09:31:21 följande:
    Jag tycker nog också, apropå ingenting, att demokratin är för värdefull för att överlåtas till borgarna. Det är väl därför vi röstar bort Alliansen i september. Jag tror du missförstår V - de ifrågasätter knappast det demokratiska systemet eller resultatet av valen - det där är väl bara en markör för att mana till engagemang.
    Nej, tyvärr är det inte så enkelt. Man talar mycket och gärna om demokrati i (v) men av deras partiprogram framgår tyvärr klart och tydligt att de inte har förstått vad det innebär, alternativt har en helt annan definition. Öststaterna kallade sig ju "folkdemokratier" trots att de inte hade mycket med demokrati att göra.

    Så här uttrycker sig (v):
    "Den politiska demokratin erövrades av arbetarrörelsen. Det finns ingen annan social kraft som i längden kan anförtros dess försvar. Den så kallade borgerliga demokratin är alltför värdefull för att överlåtas till borgerligheten."

    Det är för mig helt klart ett parti som inte har gjort upp med sitt odemokratiska förflutna när man har sådana skrivningar med i sitt partiprogram, ett program som har stötts och blötts på kongresser utan att någon tydligen har reagerat. Så visst finns det en demokratisk vänster men jag har svårt att räkna (v) till den.
  • Äldre 16 Apr 10:52
    effemgea skrev 2014-04-16 10:15:51 följande:
    Hmm. Ser mycket otidsenligt ut. Dags för lite revisionism i form av mindre "torgtalseffekter" och lite mer demokratisk stringens i partiprogrammet, kan jag tycka.
    Ja, det är därför jag menar att de inte ännu har gjort upp med sitt odemokratiska förflutna. Vi får väl se om det ändras framöver men Lars Ohly försvarade skrivningen i en radiodebatt med Peter Wolodarski för några år sedan.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?