Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Varför hatar folk MP?

    Quintus Zebra skrev 2014-08-29 13:35:04 följande:
    Nej. Men Sverige och Schweiz har klarat sig igenom världskrig med alliansfrihet. Så jag köper inte att det skulle vara det mest otrygga.

    Sverige är varken Ukraina eller ett baltland. Det går inte att jämföra.

    Ukrainasituationen är både långdragen och speciell. Och Putins agerande ska väl kanske i alla fall delvis ses som en maktdemonstration mot just NATO och EU. För att han ansåg att "väst" blandade sig i "hans" närområde.

    Tror du att NATO tyst skulle köpa att Putin gick om i baltländerna nu även om de inte hade varit med i NATO?

    Och om kriget bryter ur så är jag inte alls säker på att det är så tryggt att sitt i Rysslands bakficka med ett NATOmedlemskap?
    Vi har klarat oss undan krig pga många orsaker, där alliansfriheten inte nödvändigtvis är den viktigaste. Belgien var alliansfritt både 1914 och 1940 utan att det hjälpte dem ett endaste dugg.

    Att skylla Putins imperialism på EU och NATO är mest löjeväckande. Han har länge beklagat Sovjetunionens sammanbrott. Om baltländerna inte hade varit medlemmar i NATO hade man inte svarat starkare på en rysk invasion där än man nu gör i fallet Ukraina. Det har ukrainarna insett och tillgännagivit sin avsikt att gå med i NATO men det kan ju i praktiken knappast ske förrän de fått kontroll över sitt territorium igen.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-08-30 13:17:40 följande:
    Ja, självklart är det inte bara en sak som hållit oss utanför krig. Men det har inte berott på vårt försvar speciellt mycket.
    Självklart är Alliansfrihet ingen mirakelmedicin som funkar för alla länder i alla lägen. Men det har funkat bra för Sverige och Schweiz. Och du får gärna ge exempel på ett litet jämförbart land som hållit sig utanför ett krig med hjälp av starkt försvar.

    Vem har skyllt på väst? Självklart ligger ansvaret på Putin för Putins agerande. Men lika sant är att det är väldigt naivt av NATO och FN att tro att U.S.A och NATO kunde åka runt i världen, skramla med vapen, bryta mot folkrätten, iscensätta statskupper, bomba, iscensätta hämndkrig, leka världspolis o.s.v. så som de har gjort sedan Sovjets fall, utan att någon annan "stormakt" förr eller senare blir sugen på att börja spela samma spel och konkurrera om maktpositionen högst upp.

    Jag är inte så säker på att Ukraina tjänar på att gå med i NATO. Jag är inte säker på att det är det bästa för tryggheten i området. Är inte heller säker på att NATO i nuläget vågar låta dem gå med. Putin vill vara med och leka med de stora grabbarna. Han kommer knappast gilla att NATO kryper närmare och ökar sin makt i hans närområde.

    Apropå Baltländerna så är det bara gissningar från din sida. Baltländerna har ett annat geografiskt läge än än Ukraina. Och de har en annan historia. Innan Putin gick in i Ukraina var det nog väldigt få som förutsåg det. Vi kan bara gissa vilka planer han har,
    Du verkar ha missuppfattat NATO totalt. Det är en försvarsallians, inget annat.

    Putins strategi att använda sig av rysktalande i de gamla sovjetrepubliker är rätt uppenbar numera. Både Estland och Lettland hade haft mycket stora skäl att vara oroade om de inte hade haft NATO som stöd!
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-08-31 21:11:06 följande:
    Nja, har knappast missuppfattat något:

    "Efter att Warszawapakten och Sovjetunionen upplösts 1991 har Natos uppgifter i viss mån omdefinierats av medlemsstaterna. Ett nytt koncept antogs som öppnar för att Nato kan ingripa utan att någon av medlemsstaterna varit utsatt för ett direkt angrepp, kallat icke-artikel 5-krishanteringsoperationer. Konceptet har varit omstritt på grund av att det också öppnar för interventioner utan ett tydligt beslut från Förenta nationerna (FN). 1995 ingrep Nato i Bosnienkriget efter ett FN-beslut. 1999 gick Nato till krig mot Jugoslavien utan att det förelåg ett beslut om ingreppet från FN (Kosovokriget)."

    sv.wikipedia.org/wiki/Nato

    Ja, att det är din åsikt är tydligt. Jag delar den inte. För bland annat har ju NATO redan tydligt och klart sagt att de inte tolererar att Putin går in i ETT enda land till utöver Ukraina, vare sig om det är ett NATO-land eller ej.
    Ja, att NATO-länderna KAN ingripa när världsläget så kräver och FN är lamslaget men medlemsstaterna är inte förpliktigade enligt fördraget att göra det. Just i fallet Kosovokriget var det dessutom ett sätt att upprätthålla säkerhetsrådets resolution 1199.
  • Mentat
    Tom Araya skrev 2014-09-02 12:26:25 följande:
    Faktum kvarstår: Fridolin ljög i SVT

    Slutreplik från försvarsministern om MP:s försvarspolitik

    Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hävdade i SVT:s partiledarutfrågning att partiet vill föra över pengar från försvarets materiel till bemanning av försvaret, till exempel stridsflyget. Den som läser MP:s budgetmotion för 2014 ser att detta inte stämmer.

    www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article19460906.ab
    Det är noterbart att för att få fram detta måste man gå till en debattartikel och inte till nyhetsplats.
  • Mentat
    Tom Araya skrev 2014-09-02 13:20:33 följande:
    Att det är en debattartikel framstår väl med god tydlighet och länken jag klistrade in går direkt till just den artikeln.
    Självklart. Min poäng, som tydligen inte var så uppenbar som jag trodde, är att man inte skriver om Fridolins lögner på nyhetsplats. Det borde man ju ha gjort kan man tycka.

    Det kan möjligen ha något att göra med journalisternas egna sympatier, vad de väljer att lyfta fram eller ignorera.
  • Mentat
    MxysPtlk skrev 2014-09-15 13:00:30 följande:

    Blablablabla. Om etablerade partier inte ens vill jobba med SD när de fått 13% av folkets röster, varför tror du att de skulle ta i FI ens med tång?
    Därför att media hyllar (F!), vilket är totalt ologiskt då de är sexister. Rasism oh sexism är precis lika illa och borde vara exakt lika motbjudande.

    I medias ögon är det dock inte så. Att samarbeta med (F!) är helt riskfritt ur synvinkeln att man inte kommer att få något ilsket mediadrev efter sig.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-09-15 13:44:57 följande:
    Ja. Det är lika illa.

    Men ditt resonemang nu skulle kunna användas för att förringa alla förtryckta gruppers rätt att slåss mot förtryck.

    Hur ska man motverka sexism utan att prata om kön?

    Var Nelson Mandela rasist? Under sin kamp mot Apartheidregimen var han tvungen att fokusera på hudfärg rätt mycket?

    Är kvinnor i Saudiarabien som talar om manliga förtryckare sexister?

    Har du en idé om det så får du gärna komma med en lösning. Forskningen kring förtrycktas kamper har kämpat med denna paradox väldigt länge. Så en lösning vore eftertraktad.

    Vi har idag en situation där kvinnor i världen förtrycks på ett sätt som nästan saknar motstycke. Hundratals miljoner kvinnor och flickor förtrycks och misshandlas och särbehandlas på grund av sitt kön.

    Enligt ansedda tidskriften The Economist, som har tittat på födelsetalen i världen, så saknas två miljoner kvinnor varje år.

    Två miljoner kvinnor som försvinner och dödas varje år är ett folkmord som får till och med förintelsen att blekna i jämförelse.

    Vi har i Sverige haft ett strukturellt förtryck mot kvinnor. Det är som jag kan se det ett historiskt faktum. Håller du inte med?

    Exakt när i tiden slutade ojämlikheterna i maktpositioner och löner m.m. att bero på detta förtryck? Exakt när i historien blev det så att alla män som tjänar mer än kvinnor och alla män som har mer makt än kvinnor att ha det på grund av egna kvaliteter och meriter? Hur vet du detta?

    För egen del röstar jag inte på FI. Men jag förstår varför verkligheten får människor att vilja kalla sig för feminister och får människor vilja kämpa mot förtryck av kvinnor.

    Att likställa alla som vill motverka förtryck mot kvinnor med rasister är i mina ögon inte ok.
    Dina exempel haltar svårt. Mandela krävde inte privilegier för svarta, han var nöjd med att avskaffa dem för vita. Därför var han inte rasist etc.

    (F!) däremot kräver lagstiftning som skall gynna specifikt kvinnor. Därför är de sexister.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-09-15 17:42:44 följande:
    Han var inte messias, den gode Nelson. Även om han ofta framställs så.
    När han greps 1962 var det inte som ANC-chef, utan som ledare för partiets väpnade gren, MK.

    Feministiskt initiativ har vad jag vet ingen militär gren.

    Följer du Mandelas historia så kommer du självklart hitta tillfällen då han talar om politik som ska gynna främst den förtryckta svarta majoriteten. För att minska klyftorna. Det är omöjligt att komma ifrån.

    Du får gärna svara på frågorna jag ställde ovan. Om hur man ska motverka förtryck utan att utgå från förtryckarens världsbild? Hur motverkar man rasism utan att någon gång nämna hudfärg? Hur motverkar man sexism utan att nämna kön?

    Mandela hade vad jag förstår ganska stora planer på att utjämna ojämlikheter i landet efter att han tillträde som president, men Sydafrikas dåliga ekonomi hindrade honom till stor del.

    en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

    Feministernas mål är enligt dem själva att uppnå jämlikhet, inte att skapar en ny sexistisk apartheidstat.

    Att du ignorerade mina frågor om kvinnors situation är intressant. Exakt när slutade kvinnor att vara diskriminerade i Sverige? När slutade ojämlikheterna bero på diskriminering och började bero på att män förtjänade att tjäna mer och ha mer makt? Vad är dina belägg?
    Eftersom du ställer en miljon frågor så svarar jag inte på allt, nej. Särskilt inte som vi verkar tala förbi varandra, du verkar definera sexism på ett annat sätt än jag. Jag säger att det är sexistiskt att kräva lagstiftning som ger ena könet förmåner framför det andra. Det är själva motsatsen till jämställdhet.

    Att (F!) påstår sig vara emot sexism betyder inget då deras partiprogram visar att det är sådant de kräver. Prova att läsa deras partiprogram och byta ut orden "män" och "kvinnor" mot "svenskar" och "invandrare" och du skulle förfasa dig över ett så uttalat rasistiskt parti. (F!) är samma sak, men de går på könskromosomen i stället för genen för hudfärg.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-09-15 20:58:17 följande:
    1. Nja, kanske sju frågor. Inget svar alls om exakt när förtrycket av kvinnor försvann i Sverige? Men det är kanske lättast att låtsas att det aldrig funnits någon?  Nu släppte du Mandela också. Ska jag komma med fler exempel?

    2. Fast så fungerar ju stora delar av den lagstiftning som motverkar ojämlikheter och diskriminering? Är alla lagar som ska motverka ojämlikhet och diskriminering rasistiska och sexistiska? Samernas speciella rättigheter är rasism? Hets mot folkgrupp-lagen är rasistisk? Funktionshindrades rätt till hjälpmedel och assistans är diskriminering av icke-funktionshindrade? O.s.v.

    2. Det går inte att byta ord. För det hade blivit helt obegriplig text.
    Det går inte att jämföra. Mäns situation i Sverige kan inte jämföras med invandrare. Visa mig ett enda citat eller förslag som visar att FI vill att kvinnor ska ha MER pengar eller MER makt än män.
    Att kräva att två grupper ska få LIKA mycket makt är ju sällan sexism eller rasism!

    Skillnaden med t.ex. vissa nationalister eller rasister är ju att de anser det vara självklart att "svensken" ska ha MER rätt till Sverige och ska ha mer omfattande rättigheter än "ickesvensken".
    FI vill vad jag förstår att kvinnor skaffa få LIKA mycket makt.
    Det är en jätteskillnad.
    1. Du frågar efter en exxakt tidpunkt väl medveten om att någon sådan tidpunkt inte kan anges exakt. Vi har mig veterligt ingen lagstiftning som diskriminerar kvinnor idag. Exakt när den sista togs bort har jag inte koll på.

    2. I princip är speciella rättigheter för samer en form av rasism, ja. Vi accepterar den på kulturella grunder och möjligen pga någon slags dåligt samvete men i princip är det så, ja. Det är inte likhet inför lagen. Lagen om HMF har klara brister i och med att den pekar ut specifika grupper snarare än att säga att agitation till våld mot folkgrupp, oavsett vilken denna är, är förbjudet. Funktionshindrade hjälper vi pga att de helt enkelt inte kan göra samma sak som icke funktionshindrade. Du vill väl ändå inte påstå att t.ex. kvinnor skulle vara oförmögna att göra saker?

    3. Jo, jag förstår att du inte gillar att byta ut orden eftersom det i så fall hade blivit väldigt tydligt att de ord du då läste hade varit rent rasistiska. Givetvis tar det emot för dig och det blir enklare att avfärda det i stället. Nej, gör ett nytt försök du! (om du nu någonsin gjorde ett första)

    Du ber om ett enda exempel på att (F!) vill att kvinnor skall få mer pengar? Enkelt: De kräver att ett och samma pensionskapital skall ge kvinnor mer pengar än män. De har dessutom fräckheten att kalla det jämställdhet, då de vill ha samma månadsutbetalning som männen på detta kapital samtidigt som de är väl medvetna om att kapitalet skall räcka längre tid då kvinnor lever längre än män.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-09-16 18:03:48 följande:
    1. Behöver inget exakt datum. Bara dina belägg för att förtrycket inte längre påverkar. Belägg för att de löneskillnader och skillnader i förmågan att nå maktpositioner som en gång berodde på strukturell diskriminering, inte gör det längre?

    2. Jag skulle inte hävda att funktionshindrade är oförmögna heller. Bara ibland lite annorlunda. Jag kommer med exempel efter exempel som visar att det knappast är ond nazism varje gång en lag inte slår lika mot alla. Att använda lagstiftning för att utjämna orättvisor och motverka diskriminering sker över hela världen i massa länder. Det är inget speciellt för FI.

    3. Vilka ord? Ge mig ett exempel då där orden går att byta ut där innehållet fortfarande håller ihop?

    4. Nej, jag ber om exempel på förslag eller citat från FI som visar att de vill att kvinnor ska bli rikare än män eller få mer maktpositioner? Alltså citat som visar att de vill ha någon slags sexistisk apartheid. Du jämför dem med rasister. Rasister anser att vissa grupper ska ha MER makt och mer rättigheter än andra. Att vilja att kvinnor får LIKA mycket makt som män, är inte sexistiskt enligt mig.Det är en jätteskillnad.
    Jamen Herre Gud, du läser ju inte ens vad jag skriver utan svarar på något helt annat!? Det gör ju alla försök till dialog helt meningslösa.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?