Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Varför hatar folk MP?

    themia skrev 2014-04-18 14:59:12 följande:
    Visst är det så, har jag påstått något anat?
    Men en intelligent person som du, kan säkert också räkna ut, att om man kan bygga nya hus som är helt självförsörjande, så kan man också väsentligt förbättra energibalansen i äldre hus.

    En omställning till ny teknik går på några få år, om det finns lönsamhet, och det gör det. Man kan ta mer betalt för hus som har låga driftskostnader.
    Jo, men nu talade vi ju om hur man ersätter all den kraft kärnkraften ger (och dessutom klarar av att hantera elbilar, men det kan få vara en annan femma....)

    Du är fortfarande inte ett dugg konkret. HUR skall detta gå till? De extremt energisnåla hus jag känner till har detta inbyggt i grundkonstruktionen med små fönster, extra tjocka väggar och liknande. Det är inget man utan vidare fixar till i efterhand. Dessutom har man rimligen tänkt på detta sedan första oljekrisen, -73,. Efter den, och efter den andra oljekrisen -79, var alla hustillverkare medvetna om energifrågor. De lätta förändringarna är redan gjorda.
  • Mentat
    themia skrev 2014-04-18 18:33:03 följande:
    Nu har du fått veta mina ställningstaganden i energifrågorna
    Om du klickar på "Visa endast" under min ikon så kan du läsa allt jag skrivit den här tråden.
    Någon långbänk är jag inte intresserad av.

    Glad Påsk! 
    Tack, men det gav inte mycket. Inlägg #376 var litet allmänna synpunkter som jag redan har bemött men något om hur denna massiva besparing du talar om konkret skall kunna verkställas hittar jag inte. Vi kommer väl inte längre antar jag.

    Glad påsk själv!
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 19:22:34 följande:



    Fast det påstår de väl inte? 

    Jag skrev inte att deras politik är problemfri. Bara att den antagligen är mest vetenskapligt baserad av riksdagspartierna.

    Exakt vilket parti har enligt dig en mer vetenskaplig energipolitik? Bidra gärna med en länk till en förklaring av den så jag vet exakt vad jag ska bemöta.
    Det räcker bra med att du bemöter det jag skriver alternativt visar på något parti som har en mer verklighetsfrämmande energipolitik än (mp).
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 20:43:27 följande:



    Ja. Och du kan också bemöta det jag skriver. Har inte påstått att politiken är perfekt. Bara att den antagligen är mest vetenskaplig i riksdagen.

    Om du inte kan ge ett enda exempel på ett parti med vettigare ennergipolitik än MP, så är det ju rätt talande i sig självt?

    Se det jag skrev innan. Alla "högerpartierna" är mindre vetenskapliga enligt mig.
    Jag kan visst hitta partier med vettigare energipolitik, det är inte svårt. Nu var det (mp) som var ämnet för dagen och som jag har visat i ett otal inlägg så hänger deras politik inte ihop.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 22:29:42 följande:
    Nja, det får du ju tycka. Men de utgår från vetenskapliga faktum i sin politik, vilket få andra partier gör.

    Du må ju inte hålla med MP. Men att just klanka på dem för energipolitiken, som som sagt nog är mest vetenskaplig i riksdagen, blir ju konstigt. Men om du inte vill/vågar komma med ett enda exempel på ett parti med vettigare politik i denna fråga så blir det ju svårt att argumentera mot dig. 

    Och som sagt, det kan ju verka så som att din ovilja att komma med exempel är talande i sig?
    Nej då, jag kan visst komma med exempel. Jag försökte undvika att byta ämne bara.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 22:49:30 följande:
    )
    Det är just hur man vill gå till väga som jag efterlyser och vilka siffror man får fram. Din länk säger tyvärr ingenting, den kan lika väl innebära att Sverige redan har gjort sina effektiviseringar och att det är svårt att göra ytterligare som att den skulle innebära att vi gillar att använda mer energi. Vår befolkning ökar och det i sig innebär en ökad energianvändning, inget konstigt om det är det det beror på. Det framgår inte.

    Sedan gör du samma fel som (mp) gör centralt: Förutsätter att kärnkraft måste innebära uran. Det är inte självklart, torium är en mycket lovande teknik med potentiellt enorma fördelar.

    Visst vill jag också ha en transportflotta som inte kräver fossila bränslen. Jag har ofta förespråkat att vi borde anslå forskningspengar till alternativa bränslen. Bäde metoden med artificiell fotosyntes och att få fram butanol ur lump, skogsavfall och liknande cellulosa medelst bakterien TU-103 fungerar på labbnivå. Vad som skulle behövas är metoder att få det att fungera i stor skala. Kan vi åstadkomma det kan vi göra en insats på global nivå, vilket vi aldrig kan göra genom att försöka späka Sverige på CO2-utsläpp där vi redan är ett föredöme.

    Att uppmana till att "googla" är ett totalt icke-svar. Jag har googlat mig fram till (mp):s energipolitik och den imponerar, milt uttryckt, inte.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 23:11:57 följande:
    Du byter inte ämne om du belägger din ståndpunkt.

    Petar man i MP:s energipolitik kan man hitta hål. Absolut. Det har nog ingen sagt emot? Hur kan det inte vara relevant för din åsikt att så gott som alla andra partier i riksdagen är långt mer ovetenskapliga än MP?
    Tvärtom är det min mycket bestämda uppfattning att det sker försök att bortförklara de enorma gapande hålen i (mp):s energipolitik. Om man inte tar hänsyn till villkoren för elproduktion och -förbrukning, så som jag har påpekat, så är man i högsta grad icke-vetenskaplig.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 23:14:29 följande:
    Att vara sämst på energieffektivisering betyder att man är det land som slösar bort mest el per TWH.  Om du är nyfiken kan du googla mer. Jag kan ge dig källor om du vill.

    Det är inte den ökande användningen som räknas.
    Ja tack, det är just källor jag efterlyser.
  • Mentat
    Quintus Zebra skrev 2014-04-18 23:17:20 följande:
    Självklart gillar MP elbilar. Det borde väl de flesta vetenskapsintresserade göra.

    Ge mig gärna en länk där de säger att de tror att elbilen är lösningen på klimathotet.

    MP är väl rätt tydliga med att bil- och lastbilsåkandet måste minska för att klimatmålen ska nås?
    Det var väl det jag nyss gjorde, med reservation för att det givetvis inte finns EN enda lösning och att frågan därmed delvis är retorisk.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?