• Forumvärd

    Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?

    Om det vore möjligt skulle du då välja att skippa jobbet och istället vara hemma med dina barn?
    Finns det fördelar respektive nackdelar med förskolor respektive hemmaföräldrar?

    Rösta och diskutera gärna i tråden.Glad

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?
  • Anonym (mammatill3)
    Fatheya skrev 2015-03-03 23:59:19 följande:

    Ja, så länge som möjligt. Så jag röstade på tills han blir vuxen.


    Med risk för att göra dig besviken, din son kommer att uppskatta att du finns hemma att serva med rena kläder, mat och fika eller annat han kommer på att han behöver just nu. (Eftersom du alltid finns där kommer han inte att ha något behov av att planera eller tänka framåt).
    Men när han kommer upp i mellanstadieåldern kommer du inte att se mycket av honom. Om han inte är på skolan, hos kompisar eller borta på aktiviteter, så har han kompisarna hemma, och de sitter instängda på hans rum. De kan göra en snabb visit i köket om fikat man erbjuder frestar tillräckligt mycket.
    Och du blir reducerad till serviceenhet.

    Och han kommer aldrig att vara dig evigt tacksam, eftersom han inte kommer att notera allt du gör för honom, eftersom det är så det alltid varit.

    Men om din dröm är att gå hemma, städa, tvätta och laga mat till sonen(maken) trots att du inte kommer att se dem mer än på morgonen och kvällen....pja....go for it.


  • Anonym (lll)

    Jag skulle kunna vara hemma om jag ville. Vi har inrättat vårt liv så att vi klarar oss på en lön. Men vi jobbar båda. Och tar lååånga semestrar. 

  • MrsFreud

    Ja, helt klart. 
    Har själv ett halv fotbollslag med ungar, och hur länge de har varit hemma har berott på hur mogna de själva varit för dagis samt när syskon har fötts etc. De har i regel varit runt 2 år när de börjat dagis och de har då älskat varenda minut utav det. De går dock korta dagar eftersom jag ändå är hemma med yngre syskon, och jag skulle absolut kunna vara hemma med dem längre om de hade velat/behövt. 

  • Pescetarian
    Anonym (Jajamen) skrev 2015-03-04 12:55:56 följande:

    Oj vad många svar på den frågan! Roligt att det går att diskutera utan tjafs.

    Jag har ju som sagt haft en tid då barnen gick på dagis och nu en tid där dom är hemma hos mig.

    Visst att dom kan komma hem och berätta vad dom gjort och ätit till lunch osv men hemma så pratar vi under lunchen istället och dom får även glädjen att vara med att fixa lunchen om det är något dom kan hjälpa till med som inte handlar om att använda stora knivar osv såklart och de kreativa saker dom gör ja dom gör vi ihop och barnen visar upp dom lika glatt ändå.

    Skillnaden i det sociala? Finns ingen större skillnad ser jag.

    Och med kunskaper?

    Min 4 åring kan räkna bra långt och även skriva en del ord.

    Även min tvååring kan räkna.

    Här lär dom sig både av oss och av sina syskon och vänner.

    Så nää. Jag håller fast vid att det är det bästa jag gjort.


    Hur ser du på det faktum att de inte kommer veta av hur tempot bland förskolebarn är - hur attityden är och så?
    Det är ju något de kommer att behöva lära sig vid skolstart, när de egentligen borde behöva fokusera på att lära sig läsa, skriva och räkna.

    Mitt barn började som sagt på förskola vid fyraårsålder. Och man märkte ju en enorm skillnad på mitt barn och på barnen som gått på förskolan sedan ettårsålder. Det tog några månader för mitt barn att komma in i verksamheten och anpassa sig och så. Något som jag visste skulle ske, varför jag då valde att sätta barnet på förskola vid fyraårsålder, 15 timmar i veckan - så att barnet fick chans att lära sig bli en del av en stor barngrupp innan det blir dags för skolan och allvaret.
  • Rikard

    Vi hade ekonomiska möjligheter att vara hemma när barnen var små, men när de började närma sig två års ålder märkte vi att de helt enkelt hade alldeles för tråkigt i vårt sällskap. Det blev ett lyft för dem att komma till dagis och träffa andra barn.

    I en annan värld, där fler barn är hemma, så kanske det hade fungerat, men inte nu när alla tänkbara kompisar fanns på dagis.

  • Anonym (Jag)

    Ja absolut vill jag vara hemma tills barnen börjar skolan. 


    Äldsta går i skolan redan.


    Våran yngsta har jag varit hemma hela tiden med och hon är 4 år. 


    Vi har planerat in fler barn, och kommer det fler kommer jag vara hemma med dom också. Väldigt skönt för barnen att slippa dagis och fritids.


    Jag själv hade en mamma som var hemma. Och det är en sån trygghet att veta att någon alltid finns hemma. Långt upp i åldrarna tyckte jag detsamma. Däremot tyckte jag inte det var så kul när mamma började jobba när jag var tonåring. För maten hemma ändrades, till mer snabbmat och dålig mat. och alla i familjen var stressade och vi hann inte äta, och alla fick typ klara sig själv, med läxor och sina "problem". Var skönt när mamma var mindre stressad och hemma mer, och man som barn fick uppmärksamheten och dom tog tiden till en. Det hann dom inte när dom jobbade heltid...


    Men alla  små barndoms år var helt underbara och trygga. Därav valde jag själv att vara hemma då jag vill ge barnen samma trygghet. Att kunna få närhet och kärlek närsomhelst på dagen. Att ha ett stressfritt liv, att kunna få lära och utvecklas utan att bli jämförd med andra. Mycket som är positivt.

  • Miiikaela

    Både jag och min man jobbar heltid. Tre barn går varken på förskola eller fritids. Jag tycker det funkar jätte bra. Min man jobbar dagtid då jag är hemma med barnen, sen jobbar jag visa kvällar/nätter/helger och då är min man hemma med barnen. Barnen har många kompisar runt omkring sig som vi träffar regelbundet och ganska ofta. Vi hittar på olika aktiviteter men det är också skönt att bara kunna vara hemma och ta det lugnt. Vi har mycket tid med varandra och barnen är med oss även när vi gör olika sysslor hemma såsom tvätt/disk/städning/laga mat/handla osv. Vi vabbar aldrig eftersom det är alltid någon hemma. Så har vi valt att gjort och som tur är haft möjlighet till det.

  • jagvill85

    Bor också i Schweiz och min första började förskolan vid 5 månader då min mammaledighet tog slut. Nummer 2 som nu är på väg skall också börja vid den åldern om allt går bra. Jobbar dock bara 3 dagar i veckan (8-17.30). Tycker det verkar mycket vanligare att jobba deltid här en hemma i norden.

    Tjänar inte mycket av att jobba eftersom förskolan kostar så otroligt mycket. Men skulle inte vilja gå hemma fastän det skulle vara ekonomiskt möjligt. Tycker det är så otroligt vad min 1,5 åring lär sig i förskolan.Kan nu många ord och uttryck på franska o svenska. Eftersom skolan här börjar vid 4 år tycker jag det är bra att han får bästa möjligheter att lära sig franska före det och inte bara svenska med mig. Kommer högst antagligen att stanna här en längre tid.


    Triemer skrev 2015-03-04 13:31:44 följande:

    Jag valde att vara hemma när vi flyttade utomlands. Innan jobbade jag som jurist. Hade vi bott i Sverige hade jag förmodligen inte valt likadant, skyddet är för dåligt och inte heller rent ekonomiskt kan det mäta sig med vårt liv i Schweiz. 

    När sonen var liten hade vi fullt upp hela tiden med diverse aktiviteter och allt eftersom får man mer tid att ägna åt sig själv. Älskar det. Dock hade jag aldrig velat leva såhär om våra ekonomiska förutsättningar varit sämre, vända på kronor och inte kunna göra det man vill tilltalar mig inte. 


  • spelin

    Röstade nej för jag räknade inte in föräldraledigheten fram till förskolestart...
    Vill arbeta för min egen sociala, intellektuella och ekonomiska situation.
    Vill att mitt barn ska gå förskola för socialt utbyte och lärande i professionell miljö.
    Tycker varken min man eller samhället ska behöva bekosta mitt liv som hemmafru nån längre period än den som redan finns.
    Glad

  • Anonym (Iza)

    Jag var hemma i 6 1/2 år med våra barn. Vi gick på öppna förskolan kl 9-15 tre dagar i veckan och på parkleken de övriga två dagarna mellan kl 9-12 så barnen och jag var inte isolerade bara för att de inte gick på förskolan. Jag skulle absolut göra om samma sak igen om jag fick chansen n

Svar på tråden Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?