Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2021-10-16 10:32:05 följande:
    Mm, jag ser det - produktionen varade fram till småtimmarna. Själv la jag mig rätt tidigt och vaknade ganska sent - ett fenomen som inte är alldeles ovanligt för dem som arbetar i veckornaGladNi anarkister som vurmar för SD-samarbete tycks vara så beroende av auktoriteter - är det inte Bali så är det Arpi, och är det inte Bali eller Arpi så är det något som ni kallar "språkvården".

    Men utanför den brunblå bubbelgemenskapen funkar det inte så - språket är föränderligt, rentav dynamisk och låter sig inte fångas i en brunblå bubbla - eller ens av ett mindre tyckmycket sammanhang.

    Så oavsett om du och dina vänner underkänner brunblå som benämning för den brunblå alliansen som kommer benämningen att fortleva så länge den används frekvent.

    Finns det för övrigt någon alternativ benämning på den brunblå alliansen som ens tillnärmelsevis beskriver samarbetet så väl? Vad skulle det i så fall vara?

    Hoppas du får eller fick sova länge efter nattens idoga argumentationsproduktion. Dina inlägg tillhör mina favoriter, kanske särskilt mot bakgrund av att jag till vardags delvis arbetar med att frisera språklig yvighet, skulle jag tillämpa samma metodik på dina texter så skulle jag kunna använda sagan om mäster Skräddare som förlaga:

    Det bidde ingentingSolig

    Givetvis, jag sover nämligen inte när jag ska vara produktiv. Du kanske finner sådant anmärkningsvärt men så är det.

    Jag vet inte vilka du menar men det berör inte mig. Både du och Padriac har väldigt livlig fantasi om folk. Man skulle kunna kalla det för fördomar men det vore att ta er på för stort allvar.

    Jag har inga vänner som sysslar med svensk språkvård. Det är dock väldigt skoj att du inbillar dig att du vet vad jag har för vänner.

    Blågul har varit standardfärgerna och av uppenbara anledningar. Det vore nämligen svårt att hitta nationalsocialism i ett sådant samarbete.

    Jag sover när jag behöver sova. Det är inte mer med det även om jag förstår att frihet kan vara anmärkningsvärt för folk som har mindre av varan.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-16 10:32:58 följande:
    Ok - då är det så enkelt som att du refererade till Göteborgs underdimensionerde opiodbehandlning när du menade någontong annat ospecifiet.

    Goddag yxskaft, eller goddag yxhöger kanske {#emotions_dlg.flower}
    Nej, det är inte så jämförelser fungerar. Jämför man två saker med varandra så refererar man till båda.

    Vem har lurat i dig att anarkism är höger?
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-16 10:48:07 följande:
    Vill du ha exempel?

    här är ett exempel  - exemplet uppfylller kanske inte det i tråden nylanserade konceptet jämförelse 
    Padirac skrev 2021-10-15 01:50:21 följande:
    SDs principprogram är sprunget ur den ideologi som fanns i nazitysklad under Hitlers ledning.  

    Känner du verkligen inte till Nazisterna, Fascisterna, Per Engdahl, Sven Davidsson, BSS,  Gustaf Ekström, Anders Klarström, Gösta Bergqvist eller principprogramen och SDs historia och den ideologi som deras principprogram vilar på?

    Som sagt, det finns folk till alltDöd
    Padirac skrev 2021-10-15 07:54:09 följande:
    det var en bunt nazister, fascister , rasister och vitmakt som baserat på nazisten och fascisten Engdahls ideologi formade den parlamentariska grenen av nyfascistiska och nyfascistiska och rasistiska BSS med SD.

    Om du tvekar på detta kan du läsa SDs egna material om deras historia där allt beskrivs mycket tydligt med turerna runt SD.


    Jämför detta med 
    I en diskussion använde Per Bolund (MP) termen blåbrun, vilket upprörde SD:s partiledare Jimmie Åkesson. ?Vem är brun, frågar jag? Kallar du mig för nazist? Är jag nazist??, säger Åkesson.
    Ser du likheten?

    Ok, det var säkerligen inte dessa exempel du ville ha, men som jämförelse är det exemplet betydligt mer stringent än att jämföra Göteborgs underdimensionerade opiodbehandling med 'whatever' ospecificerat
    Digestive skrev 2021-10-15 02:17:37 följande:
    Är du helt obekant med konceptet jämförelse?

    Jag ska inte slita ut dig mer utan konstaterar att det inte är humanitärt att negligera vård. Nu behöver du bara tycka till.
    Korrekt, jag vill helt enkelt ha exempel och inte påståenden. Påståenden och exempel är skilda saker och dina påstående kan likställas med att jazzmusikanter bara spelar jazzmusik.

    Jag formulerar frågan mer ledande: har du exempel på att SD har stiftat nazistisk politik i partiet?
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2021-10-17 08:28:07 följande:
    Det är tydligen inte bara benämningen brunblå vi förhåller oss lite olika till, mig vore det helt främmande att anse mig vara produktiv om jag skulle få för mig att ägna en natt till att skriva inlägg på Familjeliv. hemska tanke. Men, men ... det finns ju folk till allt.

    Jag har inte några tankar om dina vänner, att du fått för dig detta beror nog på att du missförstod ett tidigare inlägg - du är ju definitivt inte vän med språket.

    Javisst, självklart så kan du och andra använda benämningen blågul om den brunblå alliansen. Till skillnad från dig så har jag inte fått för mig att det finns en myndighet som dikterar hur vi ska använda språket och vilka ord som är bannlysta respektive godkända. Det är inte särskilt svårt att förstå att svenska nationalister drömmer om att det brunblå samarbetet ska kallas blågult.

    Det är bra att du tar dig friheten att sova när du behöver - själv har jag inte riktigt den möjligheten - den går liksom på tvärs med en del av livets måsten, arbete, familj, med mera.
    Vissa är produktiva under det du kallar för småtimmar och andra är produktiva under det du kallar för veckorna. Att du finner vissa arbetstider anmärkningsvärda har enbart med dig att göra men du går något överstyr när du inbillar dig att du känner till mina arbetstider.

    Du är en märklig filur som pratar om främlingars vänner, arbetsliv och fritid som om du hade någon aning. Men det finns som sagt folk till allt.

    Och givetvis vet du vad svenska nationalister drömmer om och självklart drömmer de om verkligheten sedan minst 15 år tillbaka. Färgen gult har alltid används för SD:s räkning i Sveriges etablerade kanaler. Vilket även allmänheten på Wikipedia stryker under på:

    Gul används idag i Sverige som beskrivning av den politik som förs av Sverigedemokraterna.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna

    Du är inte ensam med att ha sådana måsten men visst har jag i regel mer frihet än gemene man på vissa livsområden - det har dock krävt sin rätt och har sina baksidor. Framgång är sällan gratis.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-10-17 07:14:49 följande:
    När SD PÅ 90 talet beslutade att arrangera bokbål där man brände judisk litteratur så är det ett bra exempel på politik som man hämtat från Tyskland under den tid nazisterna regerade.
    Var det för partiets räkning eller något som partiets stolpskott arrangerande på sin fritid? Om det första så är det helt klart ett bra exempel om än gammalt. Tack!
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-17 08:41:17 följande:
    Men du refererar ju bara till Göteborgs underdimensionerade opoidbehandling då du jämför med vadsomhelst ospecificerat, du menar att du inte gjorde en jämförelse då? I så fall är vi överens.

    Anarkokapitalism är en form av högeranarkism, anarkokapitalism har ideologiska kopplingar till libertarianism som är på högra sidan av det politiska spektrat.
    Annan vård är inte vad som helst ospecificerat och går utmärkt att jämföra med.

    Givetvis är specifikt högerorienterad anarkism högerorienterad, precis som socialanarkism är vänsterorienterad. Anarkism per se är dock varken eller och ett ekonomiskt exempel i praktik vore kryptomarknaden.
    Padirac skrev 2021-10-17 08:49:41 följande:
    Ok, så du menar att en politisk rörelse som är grundad av nazister, fascister, rasister och vitmakt med en politisk ideologi som bygger på nyfascism och nynazism bedriver en politik som inte bygger på sin ideologi?

    Kan du ge tidpunkten för när SD övergav sin politiska grund? Åkesson sa ju nyligen att de aldrig skulle överge sina rötter, vilka rötter tror du att han menade? Då Åkesson och Karlsson berömde sig själva för att ha plitat ihop det principprogram som mest av alla principprogram återspeglade det ursprungliga principprogrammet som BSS, nyfascister, nynazister, rasister och vitmakt skrev till partier då de bildade det, menar du att det nya principprogrammet inte alls återger innehåll och idéer från det ursprungliga programmet? Eller menar du att BSS plötsligt övergav sin ideologi vid bildandet av SD?

    Har du överhuvudtaget läst SDs egna material om deras historia?
    Jag menar att det är ett påståenden likvärdiga med att jazzmusikanter bara spelar jazz. Fakta är inte det samma som vad som låter/verkar/känns mest troligt.

    Därmed efterfrågar jag exempel på nazism i SD:s politik då det är det enda som faktiskt styrker dina påståenden.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-17 20:52:52 följande:
    Gult på den politiska skalan förknippas annars med liberala partier, SD säger inte ens själva att de är liberala utan att de är mot liberalism, de säger sig vara national- och social-konservativa, vilket är en vanlig metapolitisk omskrivning  nyfascistiska, nynazistiska, främlingsfientliga och partier inom alt. högern gör om sin ideologi.
    I Sverige används ljusblått för liberalism, en mörkare blå för konservatism och sedan vi fått nationalistiska partier i vår riksdag så har de haft den offentliga färgen gul - i alla politiska sammanhang och i etablerad media.

    Brunt är inte enbart en tekniskt tveksam färg utan Sverige har redan etablerat färgen gul för nationalistiskt orienterade partier. Vilket startade redan med ND (det vill säga med Ny Demokrati) vilket gör det till en 30-årig tradition i Sveriges politikliv.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-17 22:19:39 följande:
    Digeative, du får lov att läsa mina inlägg igen, det kanske kan få dig att faktiskt förstå vad jag skriver? Eller inte? Jag gissar på det senare då jag inte tror att det är medvetet du sjunger SDs lov.

    Under tiden får du två länkar till andra texter - jämför ett av påståendena i de texterna med Åkessons nazi-utbrott, din argumentationsteknik - kan du hitta detta?

    expo.se/historien-sd-inte-vill-begrava

    "

    Rasistiska och nazistiska rötter?, ett ?mörkt förflutet?. Sverigedemokraternas historia återkommer hela tiden i den politiska debatten. Partiet har ömsat skinn för att vinna förtroende hos väljare och andra partier. Partisymbolen har bytts ut, program har skrivits om och personer har kastats ut.


    Men historien är inte lika lätt att tvätta bort. Det gör den till politiskt sprängstoff.


    De andra partiernas förhållningssätt till SD kommer att avgöra hur svensk politik formas under många år framöver. Samarbete eller inte? Köttbullelunch eller inte? I debatten om hur de andra partierna ska förhålla sig till SD har partiets rötter fått en allt större betydelse. I takt med att partiets retorik och analys normaliseras blir partiets förflutna det som tydligast gör dem till ett avvikande och hotande fenomen.


    För partiets kritiker är påminnelser om SD:s rötter ett effektivt retoriskt grepp. Ibland som överdrifter och lögner kastade i ansiktet på Jimmie Åkesson i politiska debatter.


    De opinionsbildare som vill normalisera SD försöker istället skyla över partiets rötter. Antingen genom att få det att låta som att alla hävdar att SD varit ett rent nazistparti, för att sedan argumentera mot det trots att de flesta kritiker aldrig ens påstått det. Eller ibland genom rena lögner om partiets historia.


    Så, hur växte då Sverigedemokraterna egentligen fram.


    Hur ser partiets rötter ut?


    I augusti 1979 hade datateknikern Leif Zeilon och häktesvakten Jerker Magnusson tröttnat på att få insändare om den svenska invandringspolitiken refuserade. De formulerade ett kärnfullt budskap och satte det på ett flygblad som började spridas i Stockholmsområdet.


    ?För varje år blir svenskarna allt färre. Om fyra år finns inget svenskarnas Sverige. Med kanske en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som inte talar svenska utan olika språk huller om buller.?


    Budskapet undertecknades med parollen Bevara Sverige svenskt. Flygbladet blev starten för en av 1980-talets mest omtalade högerextrema grupperingar???BSS. Det blev också början på ett politiskt projekt som till slut fick namnet Sverigedemokraterna.


    BSS var en nyskapande röst i den lilla och marginaliserade svenska nationella rörelsen. Andra världskrigets slut hade inneburit ett enormt bakslag för stora delar av Europas extremhöger. Grupper som levde kvar från tiden innan och under kriget var så förknippade med fascismen och nazismens illdåd att det var omöjligt att vinna allmänhetens stöd. Runt om i Europa började nya nationalistiska partier och rörelser växa fram ur spillrorna av den sönderfallna rörelsen. I Sverige blev BSS det nya svaret.


    Leif Zeilon och Jerker Magnusson hade själva ingen bakgrund i den övervintrade extremhögern, men fick snabbt sällskap av den nationella rörelsens veteraner.


    I den första styrelsen fanns personer med bakgrund i högerextrema grupper som Nysvenska rörelsen och Sveriges nationella förbund, organisationer som förvaltat 1930- och 1940-talets fascism. Det anslöt aktivister från nazistiska Nordiska rikspartiet. Snart dök även de högerextremt influerade skinnskallarna upp på mötena.


    Ordföranden var Sven Davidsson, tidigare ordförande för Nysvenska rörelsens avdelning i Stockholm under 1960-talet. Efter att han fått uppdraget att leda BSS intervjuades han i organisationens tidning. På frågan om han var rasist svarade han:


    ?Ja, i ordets positiva betydelse. Jag önskar att raserna skall utvecklas separat, efter egna förutsättningar. De verkliga rashatarna är liberalerna, som önskar förstöra raserna genom integration och rasblandning.?


    På kort tid flätades BSS samman med resten av Nordeuropas fascistiska och nazistiska rörelse. Samarbetet med Nysvenska rörelsen och Sveriges nationella förbund gick så långt att medlemmarna i någon av de tre organisationerna automatiskt fick medlemskap i de andra två.


    ....


    Under 1990-talets början fick den svenska nazismen en ny vår. Skinnskallekulturen, som delvis präglades av extremhögerns ideal, slog igenom på bred front. Sverigedemokraterna gjorde vad de kunde för att rida på vågen. Relationen till de högerextrema skinnskallarna hade varit komplicerad redan under BSS tid. Bland skinnskallarna fanns potentiella nya medlemmar och aktivister som kunde fylla leden vid manifestationer. Samtidigt var de opålitliga, ibland mer lockade av våldet och stöket än av ideologin. Under 1990-talets första hälft gjorde SD-ledningen ändå ett försök att få dem på sin sida. Vit makt-musiken, som var ett av fundamenten i den högerextrema subkulturen var ett sätt att locka dem. Den 30 november 1991 anordnade Sverigedemokraterna en demonstration i centrala Stockholm. Senare på kvällen bjöd de in till en konsert med vit makt-bandet Vit aggression. På scenen stod Anders Klarström och förklarade att ?ZOG mördat en patriot?. ZOG är förkortningen för ?Zionist Occupation Government?, på svenska sionistisk ockupationsregering, bland nazister en vanlig benämning på en föreställd judisk världskonspiration.

    Valet 1994 blev ett fiasko för Sverigedemokraterna. Partiledningen var utbränd och Anders Klarström avgick. Flera andra som varit med från partiets start försvann bort i utbrytarna Hembygdspartiet. När den nye partiledaren Mikael Jansson tillträdde 1995 la partiet om sin strategi. SD skulle bli ett respektabelt parti. Men det var inte de extrema företrädarna som skulle bort. Det var skinnskallarna. Inte på grund av sina åsikter, utan på grund av sitt beteende. De hade gett Sverigedemokraterna dåligt rykte, resonerade ledningen.


    Det var då, i samma veva som flera ur den första generationen SD-företrädare försvann från partiet, som Jimmie Åkesson gick med.


    Sedan dess har Sverigedemokraterna utvecklats som parti. Under början av 2000-talet sög partiet upp resterna av den skånska högerpopulism som slagit igenom några decennier tidigare. Det är det SD vi ser i dag. En hybrid mellan de två politiska traditioner som varit mest högljudda i sitt motstånd mot invandring och ett mångetniskt Sverige???högerpopulismen och den svenska extremhögern.


    Historien om SD-företrädare med kopplingar till fascistiska och nazistiska grupper upphörde inte med Mikael Janssons tillträde. I valet 1998 avslöjades att stora delar av partiets avdelning i Malmö hade kopplingar till fascistiska och nazistiska grupper. Partiets tredjenamn på listan i valet till Malmö kommunfullmäktige var samtidigt aktiv i fascistiska Nysvenska rörelsen. Åttonde namnet hade året innan valet deltagit på en midsommarfest arrangerad av den nazistiska gruppen Nationalsocialistisk front.


    När partiet samma år firade sitt tioårsjubileum tvekade man inte att hylla de gamla hjältarna. En av gästerna var Sven Davidsson, tidigare ordförande för Bevara Sverige svenskt, han som en gång i tiden lagt grunden för partiet och stolt erkänt sig som rasist. I ordets ?positiva betydelse?.


    Sverigedemokraterna vet att synen på partiets historia och rötter spelar roll. Partiet har tagit till alla tänkbara grepp för att kunna frikoppla sig från sitt förflutna.


    Bevara Sverige svenskt var en högerextrem, öppet rasistisk kampanjorganisation för etnisk homogenitet.


    Men när SD talar om BSS kallar de det för ?en tvärpolitisk lobbyorganisation?.


    Sverigedemokraterna uppstod ur resterna av de fascistiska och nazistiska grupper som under andra världskriget stått på Hitler och Mussolinis sida. Närheten till den öppet antidemokratiska extremhögern har följt sedan dess. En granskning av partiets kopplingar till den svenska nazismen visade att hälften av partiets samtliga kandidater i valet 1998, före, under, eller efter sin kandidatur hade haft kopplingar till nazistiska grupper.


    Men SD talar istället om ?enstaka individer, som var medlemmar i partiet under dess barndomsår på tidigt 90-tal, och som före eller efter tiden i SD engagerat sig i nazistiska grupper.?


     


    För att slippa tala om sin historia har partiet istället fokuserat på sina politiska motståndares förflutna. Inför förra valet blev det ett av partiets huvudnummer. I filmen ?Ett folk, ett land? producerad av den SD-ägda tidningen Samtiden, gick SD till attack mot Socialdemokraterna. Inget av innehållet var egentligen nytt. I filmen beskrivs rasbiologiska institutet och den svenska rasbiologin. Steriliseringspolitiken. Den svenska undfallenheten inför Nazityskland. Den ständigt närvarande antisemitismen och djupa rasismen.


    Tittaren leds till att förstå att Stefan Löfven minsann inte har rätt att anklaga SD för deras historiska rötter, när Socialdemokraterna har ett ännu värre förflutet.


    Det skulle gå att göra liknande filmer om de flesta partier med en lång historia. Går man tillräckligt bak i tiden så landar vi i tidsepoker där antisemitismen var en del av det offentliga politiska samtalet. Där rasistiska teorier helt dominerade synen på människor.


    Det som sticker ut i SD:s historia är att när Sverige börjat jobba sig vidare från den typen av tänkande så bildades SD för att vrida tillbaka utvecklingen.


    Det är bara att läsa SD:s egna första politiska program från 1989. Socialdemokraterna lyckades under sin barndom göra Sverige till ?en idyll, något av ett mönsterland?, skriver partiet. Men sedan, under 1970-talet, skulle Socialdemokraterna svika och ?internationaliseringsprocessen? börja.


    Det var där SD började. I extremhögerns längtan tillbaka till en tid där det rasistiska tänkandet formade vårt samhälle från högsta ort.


    Det socialdemokratiska Sverige som SD sa sig vilja återskapa beskrivs nu som ett brunt förflutet. Det hänger inte ihop. Men för SD spelar det ingen roll. Partiet använder sig av historien, inte för att förstå det förflutna, utan för att göra politiska poänger.


    Kanske är det också så partiet ser på den vitbok som ledningen sagt att man vill göra. Som ett sätt att tvätta rent partiet, istället för att göra upp med det som ligger i partiets bagage.


    Hittills har ingen forskare nappat på erbjudandet att bidra till en vitbok. Under tiden försöker SD själva skriva historien om sitt parti. Som i partiets jubileumsbok från 2008, 20 röster om 20 år. Flera av partiföreträdarna som bidrog till antologin påtalade gärna de organisatoriska bristerna under partiets barndom.


    Det hade också funnits ?oklara gränsdragningar mot extremism?, tillstod Mattias Karlsson, i dag riksdagsledamot och hjärnan bakom SD:s ideologiska utveckling.


    Så talar SD ofta om sin historia, som om partiet har varit nedsmutsat av tendenser och personer utifrån. Men att partiet egentligen inte stått för det som företrädare och grundare sagt och gjort.


    Sverigedemokraternas logik är att partiet ska förstås och hållas ansvarigt för det som står i principprogram och det som sägs i sanktionerade uttalanden. Under den tid då partiets program var som mest radikalt beskrivs partiet närmast som kapat eller kidnappat.


    Men ett parti är mer än bara det som står i principprogram. Det kommunicerar genom symboler, retoriska signaler och genom de sammanhang de rör sig i. De utgörs av människor, vars bakgrund spelar roll för hur tankar formas och partikultur skapas. Partier föds ur politiska miljöer som har sin alldeles egna logik och interna fraktioner. Därför är också ett parti format och påverkat av sin historia och sina ideologiska rötter.


    Sverigedemokraterna är det parti det är, delvis på grund av det parti det har varit. Hur mycket SD än vill att vi ska tro att historien är överspelad. "


    Jag vet, Padirac. Det är dock en sak att leda fram trovärdiga slutsatser och en annan att bevisa påståenden.

    Övertygelse och bevis är inte samma sak. Jag är helt övertygad om SD:s bruna rötter men det bevisar inte att SD:s politik är brun.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-17 22:37:44 följande:
    Ja, det hindrar ju inte att SD har sin bruna färg i deras DNA
    Och frågan är då om genen är aktiv eller inaktiv i SD:s politik.
  • Digestive
    Padirac skrev 2021-10-17 23:14:29 följande:
    Ok, du missade alltså jämförelsen mellan Åkessons nazi-utbrott, din argumentation och texten jag citerade?

    Är det medvetet eller är det omöjligt att förstå?
    Ser den andra länken nu. Att efterfråga bevis för påståenden är dock ingen argumentationsteknik.

    Ska läsa andra länken och återkomma.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?