Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2022-01-14 20:18:47 följande:
    Nu ska vi ut med hunden, så det får bli kort.

    Ja, leker man privat företag inom regionerna så kan man naturligtvis se till att gå i vinst, att sen inte sjukvården funkar är en annan sak.

    Läs gärna Cervenkas artikel i Aftonbladet om Region Stockholm.
    Ja, i min mening är det ett problem att vi, på sätt och vis, har det sämsta ur två världar.

    Den privata vården bör i första hand finansieras av kundens plånbok och först vid allmänhetens intresse få sina fakturor betalda av offentliga medel.

    Ha det trevligt med hunden. Våran ska också få sträcka på benen strax.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-14 23:17:58 följande:
    Om du har körkort så rekommenderar jag en tur genom Norrlands inland, visserligen kan man bli nedstämd av att köra genom avfolkningsbygder - men samtidigt är det fascinerande med alla ödehus som sakta förfaller - och med avstånden.

    En sån resa kan också innebära att man får lite större förståelse för att Sveriges regioner har så oerhört olika förutsättningar och att det är en skam att den region i Sverige som har de i särklass bästa förutsättningarna sett till skattekraft och avstånd inte klarar av att upprätthålla en anständig sjukvård.

    Artikeln jag länkar till är vardag i Stockholm.

    www.svd.se/vantade-sju-timmar-pa-akuten--hjartat-stannade
    Befolkningen i Västerbottens län har ökat med cirka 15% sedan 1960 och ingen avfolkning har registrerats under perioden.

    Region Stockholm äger Södersjukhuset. Problemet är någonting annat än ägarformen - vår modell för privata aktörer, det vill säga en mindre reglerad semimarknad, är helt enkelt en dålig modell. 
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-15 09:49:00 följande:
    Där ser man, jag mindes det som att du var en förespråkare för att hela Sverige ska kunna leva - men det kanske du är, bara att du inte förstår vad det egentligen är som du påstår.

    Så du har noterat att Västerbottens befolkning har ökat med 15 procent sedan 1960 - då rekommenderar jag återigen en resa genom Norrlands inland. Det finns vissa möjligheter att du då dels kommer att förstå vad avstånd kan innebära och dels kommer att förstå begreppet "Norrlands inland".

    Du kommer inte att köra igenom Umeå under din resa, inte heller Skellefteå - två kuststäder som tillsammans gissningsvis utgör 75 procent av regionens befolkning.

    Nu har jag visserligen bott rätt många år i Norrlands inland, men jag är övertygad om att det finns möjlighet att förstå att begreppet "Hela Sverige ska leva" framförallt har en regional dimension även om man själv aldrig upplevt glesbygdsomständigheter.

    Du skulle kunna börja med att se till befolkningsutvecklingen i Västerbotten sedan 1965 om du exkluderar Umeås tillväxt. jag lovar - du kommer att upptäcka en kraftig befolkningsminskning om du gör dig bekant med verkligheten som den kan te sig för exempelvis en Doroteabo.

    Angående Södersjukhuset så har du nog inte förstått att kritiken bottnar i synen på att Region Stockholm har valt att se till att sjukvården i regionen brister i såväl kapacitet som i kvalitet - det är ett politiskt beslut som fattats av ideologiska skäl.
    Nu är det inte jag som har haft möjligheten att styra utvecklingen i Västerbotten utan S, V och MP. Jag kan dock förstå din frustration, de otrevligare symptomen av den riktas dock fel men det vore väl för mycket begärt att de ska riktas rätt - självkritik räknas väl som självskadebeteende för en ideologisk zelot.

    Jag vet att det fortfarande pågår en svagare urbaniseringstrend i norra Sverige. Det har varit så sedan ungefär 1970 och efter att den starkare urbaniseringstrenden haltades av, men man såg det väl inte komma.

    Ja, i Umeå går det bra och kommunen har ett budgetöverskott, vilket naturligtvis märks i politikernas plånböcker. Utöver det kommunala arvodet om ~1.1 miljoner får kommunalpolitikerna ~340 000 extra i tillskott - för att de gör någonting så stort som att samarbeta med regionens partikamrater. Är det ens lagligt?

    https://blogg.vk.se/janhagglund/2021/12/14/de-som-redan-far-11-miljoner-i-arvode-fran-kommunen-behover-inte-340-000-kr-extra-for-att-samarbeta-med-partikamrater-i-regionen/

    Samtidigt är exempelvis undersköterskans löneutveckling inom regionen den sämsta i hela landet.

    https://ka.se/2020/03/10/regionen-dar-underskoterskors-loner-okat-minst/

    Men det gäller såklart att prioritera, visa hur en olycklig utvecklingen skor sig på allt annat än ansvariga, påpeka att Alliansen minsann har regerat i två mandatperioder och skjuta så många budbärare som möjligt.

    Och framförallt ska man vara otrevlig, speciellt mot folk som vet/förstår mindre än en själv - annars är man bara en liten lort, som bröderna Lejonhjärta skulle säga.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-15 23:25:37 följande:
    Jag tror du behöver tolkningshjälp i din läsning av Bröderna Lejonhjärta. åtminstone vad gäller "annars är man bara en lite lort" och dess innebörd.

    Men det är alldeles utmärkt att du nu verkar ha förstått att hela Västerbotten knappast blomstrar trots att regionen  som du skrev har vuxit befolkningsmässigt med några procent sedan 1960-talet.

    Men visst har sossarna ett ansvar eller en skuld för att det som skulle kunna beskrivas som att centrum vuxit på bekostnad av periferin, såväl på regional nivå som på riksnivå. Fast samtidigt är det inte fullt så enkelt, i århundraden har unga driftiga personer dragits till centrum av egen vilja.

    Om du har körkort och tar en tur genom Norrlands inland, pratar med folk där, så kommer du att märka att det idag till skillnad mot för förr om århundradena är unga tjejer som lämnar glesbygden och söker sig mot centrum. 

    Jag har som jag skrev bott många år i glesbygd, det passade mig och min sambo under många år - men till slut sökte vi oss till Stockholm.

    För att glesbygden ska kunna blomstra eller åtminstone överleva måste den ha något annat att erbjuda unga tjejer än jakt, fiske, bilar och fylla.
    Det är nog bättre om du fokuserar på vad som skrivs och förmedlas där du väljer att verka som skribent.

    På så viss kanske du förstår att den som inleder med att Region Västerbotten har Sveriges sämsta ekonomi - inte riktigt menar att hela Region Västerbotten blomstrar.

    Ska du dock fördumma andras position i sak så föreslår jag att du alltid gör det på detta bumerangliknande vis.

    För att glesbygden ska kunna blomstra eller åtminstone överleva måste den ha något annat att erbjuda unga tjejer än jakt, fiske, bilar och fylla.

    Bruksorter och bondesamhällen är obsoleta när till och med Sveriges största arbetsgivare - den där gemensamma och solidariska som du talar om - har viftat bort vad svenska bruksorter och bondesamhällen har kunnat erbjuda i flera årtionden - då motsvarande utanför Sverige erbjuder billigare mat, råvaror och så vidare.

    Förhoppningsvis slår ett nytt näringsliv rot utanför våra större städer. Men med incitament som Hos oss kan du som jobbar inom vården få en av Sveriges sämsta löner! eller Här kan du verkligen räkna med att bilkostnaden känns i din plånbok! så är det givetvis i motvind.

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-16 10:10:07 följande:
    Mm, när jag gör det så tycker jag mig märka att du kanske har snappat upp att innebörden av begreppet avfolkning skiftar beroende på om perspektivet är lokalt eller inte, liksom avfolkningens konsekvenser.

    Det var därför jag rekommenderade dig en resa genom Norrlands inland. Det där hjärtlandet din partiledare brukar nämna befinner sig mycket långt från Stureplan, även om Ebba och hennes influenserkrets inte tycks ha förstått det.
    Digestive skrev 2022-01-15 02:30:02 följande:
    Befolkningen i Västerbottens län har ökat med cirka 15% sedan 1960 och ingen avfolkning har registrerats under perioden.

    Region Stockholm äger Södersjukhuset. Problemet är någonting annat än ägarformen - vår modell för privata aktörer, det vill säga en mindre reglerad semimarknad, är helt enkelt en dålig modell. 
    Någon borde verkligen ge dig betalt för att tro och påstå saker om andra, tänk vilket kapital du hade suttit på då.

    Jag röstar inte på KD sedan de tummade på familjeåterföreningen för flyktingar. Har påpekat det här sedan det begav sig, vilket i runda slängar är 5 år nu.

    Att folk som bryr sig allra minst om vad andra säger, tycker och tänker även är folket som oftast tror och påstår mest om andra, är ett intressant fenomen - speciellt när de inbillar sig stå för solidaritet och gemenskap. 

    Dina utsagor om andra är ungefär lika pålitliga som regeringens mediala hållning i kärnkraftsfrågor.


    ">

  • Digestive
    KillBill skrev 2022-01-16 10:37:37 följande:
    Uppgiften om att  Region Västerbotten får utjämningsbidrag är felaktig. Regionerna får inte utjämningsbidrag.  Region Västerbotten fick däremot statsbidrag på 2,3 Mdr. Region Stockholm fick statsbidrag på 7,5 Mdr dvs. 3,2 gånger med statsbidrag än vad Västerbotten fick!

    Jag är intresserad av att höra din förklaring till varför du försvarar Region Stockholms stora överskott när det är välkänt att personalen går på knäna och vittnar om underbemanning och brist på sjukhusplatser.

    Tidigare har jag förstått det som att du sympatisera med libertarianismen. Har jag förstått det rätt? I så fall undrar jag var du tycker om det rimliga i att M och KD politikerna tagit i flera miljarder för mycket i skatter? 


    Det är möjligt att terminologin i sak är felaktig, är inte särskilt insatt i den. Ja, 3.2 gånger mer i bidrag åt en 8,6 gånger större folkmängd.

    Du missförstår min position.
    Digestive skrev 2022-01-15 02:30:02 följande:
    [...]

    Region Stockholm äger Södersjukhuset. Problemet är någonting annat än ägarformen - vår modell för privata aktörer, det vill säga en mindre reglerad semimarknad, är helt enkelt en dålig modell. 
    Digestive skrev 2022-01-14 20:39:31 följande:
    Ja, i min mening är det ett problem att vi, på sätt och vis, har det sämsta ur två världar.

    Den privata vården bör i första hand finansieras av kundens plånbok och först vid allmänhetens intresse få sina fakturor betalda av offentliga medel.

    [...]

    Relativt mycket harmoniserar med libertinismen men i praktiken så utesluts inget ideologiskt verktyg som håller sig inom min värdegrund.

    Vad berör dessa skatter?

    Rent principiellt så är jag för en skattesanering i dagens Sverige, nedskärningar i statsapparaten och vill se mer folkstyrda underlag för hur våra skattemedel används.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-16 17:43:06 följande:
    Vilket utgiftsområde vill du det ska dras ned på? 

    www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-utgifter/

    Folkstyret kommer i Sverige genom vilka representanter till riksdag, regioner och kommuner du röstar på. Sen kan inte kommuner, regioner eller riksdagen agera utanför lagar och förorningar även om en del representanter vill och har föreslagit liknande saker. Hur ställer du dig till det senare?
    Främst i statsapparaten per se. Bort med landstingen, ansa bland myndigheter och överlåt uppgifter som datorer kan utföra till datorer.

    Ett mer direkt folkstyre vore önskvärt. Varför betala ut höga löner till massa politiker när folket kan göra större delen av uppgifterna själva? - som exempelvis representera sig själva/folket.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-16 18:02:50 följande:
    Min prognos är att du hamnar hos KD på valdagen, och då menar jag prognos in bemärkelsen kvalificerad gissning om framtiden, inte som man tycks lära ut på danskurserna, ett inträffat faktum.

    Fick du förresten lära dig att dansa vals mellan partierna på den där kursen, först så tar jag C, och sen så tar jag PP, och sen så blir det KD och sen tillbaks till PP. Och sen så blir det ... Skrattande
    Och cirkeln kan väl ses som sluten när du anser att det finns kvalificerade påhitt om andra. Är det en examen i fördomar som du har tagit eller kvalificerades du genom bedrift, FDFMGA?

    Det är möjligt att du själv sätter partiers ombytlighet i det ena och det andra framför dina egna åsikter, principer samt personliga utveckling, men jag gör det inte.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-16 18:13:47 följande:
    Bort med landstingen.

    Min prognos är att de redan är avskaffade och ersatta av regionerSkrattande
    Precis, regionerna bör avskaffas.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-16 19:03:12 följande:
    Det där är ju lätt att säga eller skiva - men vilka myndigheter skall läggas ned och vilka uppgifter skall staten inte längre ha ansvar för enom dessa myndigheter.

    Vad menar du att datorer kan göra som människor inte behöver göra?

    Det politiska inflytandet i regioner, kommuner och riksdag  är det folkliga styret, ska det enligt dig ersättas av direktstyre eller direktdemokrati - eller landstingens representation ersättas av riksdagen eller andra myndigheter? 

    Har du någon idé om vad sn skall bort och hur detta skall ersättas eller helt enkelt strykas?
    Ett exempel vore sådant som berör kultur.

    Ett exempel vore sådant som kvalificerade bedömningar.

    Vad det kallas för eller hur det ska se ut mer exakt spelar mindre roll. Poängen är att dagens teknik har gjort en politisk representation av folket överflödig. Varför ska små grupper av människor representera oss när vi själva tillsammans med algoritmer skulle överträffa resultatet på exakt varje tänkbar punkt?

    Representerar någon politiker dig bättre än vad du själv gör?

    Tror du att dagens politiska verkstad har en högre förmåga att rekognoscera relevanta frågor åt ett politiskt aktivt folk än algoritmer?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?