• Forumvärd

    Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?

    Idag kom vårbudgeten och en fråga som kan vara aktuell för alla barnfamiljer är att medicin kommer att bli gratis för barn upp till 18 år.
    Tidigare har föräldern behövt komma upp till summan 2200:-/år för att få övrig medicin till barnen gratis.
    Är detta en bra punkt i regeringens budget?
    Diskutera gärna i tråden smile1.gif

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?
  • nursebetty

    Jag tycker att det skulle behovsprövas och samma sak tycker jag borde gälla det nya förslaget om gratis glasögon till barn. Alla ska inte ha rätt till det och inte heller få det. Egentligen tycker jag samma sak om barnbidraget.

  • fluu
    nursebetty skrev 2015-04-15 15:12:19 följande:
    Jag tycker att det skulle behovsprövas och samma sak tycker jag borde gälla det nya förslaget om gratis glasögon till barn. Alla ska inte ha rätt till det och inte heller få det. Egentligen tycker jag samma sak om barnbidraget.
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Anonym (btrack)
    Anonym (a) skrev 2015-04-15 14:31:13 följande:
    egentligen gynnar det bara de som i princip aldrig är sjuka.Barn som är sjuka några gånger per år med tillhörande penicillinkur kostar inte många hundralappar,och blir inte något högkostnadskort.De med kroniska problem med "udda" mediciner ingår inte i högkostnadsskyddet.
    Hellre då att pensionärer hade fått sänkt från 2200 till 1800.
    Att pensionärer skulle få sänkt är jättebra förslag, men det kostar förmodligen alldeles tokigt för mycket.
    Sedan tycker jag att du har rätt i att det är förslaget kanske inte hjälper dem som behöver det bäst, men eftersom jag inte gillar inkomstprövade system är detta bättre.
  • Anonym (Inte!)
    Majsan70 skrev 2015-04-15 14:39:58 följande:

    Jag tycker att det är bra. Jag vet att många barn inga mediciner får för att föräldrarna inte har råd. Å andra sidan har vi ett bra system med högkostnadsskyddet, men alla har inte råd ändå. 


    Men vad är det för barn, menar du? Vilka föräldrar hämtar inte ut mediciner till sina barn? Visst, jag vet att det finns ruttna föräldrar där ute, men blir de mindre ruttna för att det är gratis?
  • Aniiee
    Anonym (Inte!) skrev 2015-04-15 16:27:42 följande:
    Men vad är det för barn, menar du? Vilka föräldrar hämtar inte ut mediciner till sina barn? Visst, jag vet att det finns ruttna föräldrar där ute, men blir de mindre ruttna för att det är gratis?
    Det finns föräldrar som inte har så bra koll på systemet, till exempel. 

    Exempel: Syrran hade nästan panikångest när hennes barn behövde mediciner på recept (för astma). På receptet stod fem "omgångar" medicin, varje räcker i en månad eller så. Hon hade ingen aning om att man kan hämta ut en i taget, och hon hade ingen koll alls på högkostnadsskyddet, och hon visste inte att soc kan gå in och hjälpa till med mediciner (hon gick ju inte på soc), utan trodde att hon skulle behöva betala halva sin månadsinkomst för att kunna hjälpa sitt barn. 

    Nu hade ju hon uppbackning av oss syskon, och hon fick lära sig om soc, högkostnadsskyddet och att man kan hämta ut en "omgång" i taget och ha resten på "rest", men hon mådde väldigt dåligt under tiden hon inte visste och hade det inte funkat som det funkar och om hon inte hade haft en familj som hade/har råd att backa upp henne, så hade hon helt enkelt fått välja mellan mediciner till barnet och att betala hyran och elen eller äta mat.

    Så, ingen rutten förälder.
    The pursuit of truth and beauty is a sphere of activity in which we are permitted to remain children all our lives - A. Einstein
  • Anonym (Topp!)

    Det finns föräldrar som t ex inte hämtar ut allergimedicin till barnen för att det kostar. Vet att vissa föräldrar skippar att hämta ut medicin mot tex pollenallergi.
    Finns säkert föräldrar som undviker läkarkontakt vissa dagar i månaden och skjuter på det pga kostnaden för mediciner i samband med andra sjukdomar också.
    Jag tycker att det är en kanonförslag. Det kommer inte göra någon större skillnad för de flesta familjer då de flesta barn inte är sjuka så ofta att det ens är en kostnad.

    Men att behovspröva det blir ju märkligt, dom som lever på socbidrag får redan medicinen gratis. Och de med låg inkomst, ska dom ha ett litet fattigkort i fickan då?

    Det finns även föräldrar med god ekonomi som tycker att mediciner i vissa fall är onödigt pga att det kostar för mycket för barnen. Och det är ju som sagt barn som drabbas.

    Hade det nu inte varit så att föräldrar undvek medicin till sina barn pga kostnaden hade detta förslag aldrig ens kommit upp. Så ja, jag tycker att det är skitbra.

    Glasögonen tycker jag också är bra. Det är ju redan gratis för barn upp till 6 eller 8 år som jag förstått det.
    Antar heller inte att det handlar om ett par märkesbågar, utan det handlar väl om själva glasen som ofta är dyra samt ett par standardbågar.

    Min klasskompis hade samma glasögon från det att hon var 8 år tills dess att hon gick ur högstadiet. Hennes pappa prioriterade inte glasögon till henne, tyckte att dom hon hade dög.
    Ni kan ju tänka er.

  • Anonym (Slopa all invandring!)

    Slopar vi all invandring, så kan vi minska på medicinkostnaderna för både pensionärer och barn. Just sayin'.

  • Gert
    Anonym (Slopa all invandring!) skrev 2015-04-15 17:15:31 följande:

    Slopar vi all invandring, så kan vi minska på medicinkostnaderna för både pensionärer och barn. Just sayin'.


    Det räcker med att slopa den kostsamma asylinvandringen. Arbetskraftsinvandring behöver vi fortfarande.

    Tycker dock att barn till rika föräldrar och höginkomsttagare kan gott betala ur egen ficka.
    Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Birger Schlaug, 1997
  • EnGladPingvin

    Det vänstern har svårt att förstå är att det inte finns något gratis, det är alltid någon som måste betala och pengarna måste tas någonstans ifrån. Självklart ska alla barn i behov av receptbelagd medicin få det, men att betala all medicin när majoriteten av föräldrarna klarar det alldeles utmärkt med det högkostnadskydd som redan finns är desperat röstfiske och väldigt oansvarigt. Jag betalar mer än gärna för mina barns mediciner så att pengarna kan användas till någon som behöver det mer.

Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?