• Forumvärd

    Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?

    Idag kom vårbudgeten och en fråga som kan vara aktuell för alla barnfamiljer är att medicin kommer att bli gratis för barn upp till 18 år.
    Tidigare har föräldern behövt komma upp till summan 2200:-/år för att få övrig medicin till barnen gratis.
    Är detta en bra punkt i regeringens budget?
    Diskutera gärna i tråden smile1.gif

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?
  • Zpree

    Jättebra förslag. Barn har rätt till medicin och att kunna se bra oavsett familjens ekonomi precis som de har rätt till gratis vård och tandvård idag. Fast jag tycker att all receptbelagd medicin till barn ska vara gratis oavsett om den ingår i högkostnadsskyddet eller inte.

  • Anonym (mor)

    Majoriteten av alla barn är väl inte storkonsumenter av medicin? Det brukar räcka med att ha Alvedon och plåster hemma.

  • Anonym (Tsssss)
    Nenne666 skrev 2015-04-16 04:30:11 följande:
    Undrar just vilka dessa pengar dras ifrån? Den ena bröd den Andres död.
    Ja det kan man undra. Jag tycker det är knas när man påstår att än det ena än det andra är gratis, låna böcker på bibliotek är ett annat exempel, när allt är betalt via våra skattepengar och då är det inte alls gratis. Ingenting kan vara gratis. Bara lurendrejeri!
  • Anonym (mor)
    Anonym (Tsssss) skrev 2015-04-16 09:45:26 följande:
    Ja det kan man undra. Jag tycker det är knas när man påstår att än det ena än det andra är gratis, låna böcker på bibliotek är ett annat exempel, när allt är betalt via våra skattepengar och då är det inte alls gratis. Ingenting kan vara gratis. Bara lurendrejeri!
    Fast å andra sidan så borde det inte vara en så oerhört kostsam reform? Majoriteten av alla barn är väl friska och äter typ ngn enstaka penicillinkur på sin höjd? Föräldrar till barn som har kroniska sjukdomar kommer snabbt upp i högkostnadsskyddet PLUS att man ju kan betala en liten summa varje månad. Man behöver ju inte betala 1000:- på ett bräde för medicinen om man inte ha pengarna. Därför blir jag lite konfunderad när jag läser om folk som inte har råd att lösa ut sin medicin. Jag har ätit samma medicin i flera år och kan inte minnas att jag någonsin betalat mer än drygt 200/månad.
  • Anonym (P)

    Dåligt. Skaffar man barn får man betala för dem. Barn kostar.

    Slopa alla bidrag och höj socialbidraget och sjukpenningen istället.

  • Anonym (P)
    Anonym (Sonen) skrev 2015-04-15 13:11:45 följande:

    Det är bättre att pensionärer får gratis medicin.
    Min mamma är en sk fattigpensionär och har flera åkommor som hon behöver medicin för. Hon har det inte lätt med ekonomin, så jag har ibland varit tvungen att betala åt henne.

    Jag undrar ofta hur jag kommer få det som pensionär?


    Håller med!
  • tankfull
    Anonym (Topp!) skrev 2015-04-15 16:47:55 följande:

    Det finns föräldrar som t ex inte hämtar ut allergimedicin till barnen för att det kostar. Vet att vissa föräldrar skippar att hämta ut medicin mot tex pollenallergi.
    Finns säkert föräldrar som undviker läkarkontakt vissa dagar i månaden och skjuter på det pga kostnaden för mediciner i samband med andra sjukdomar också.
    Jag tycker att det är en kanonförslag. Det kommer inte göra någon större skillnad för de flesta familjer då de flesta barn inte är sjuka så ofta att det ens är en kostnad.

    Men att behovspröva det blir ju märkligt, dom som lever på socbidrag får redan medicinen gratis. Och de med låg inkomst, ska dom ha ett litet fattigkort i fickan då?

    Det finns även föräldrar med god ekonomi som tycker att mediciner i vissa fall är onödigt pga att det kostar för mycket för barnen. Och det är ju som sagt barn som drabbas.

    Hade det nu inte varit så att föräldrar undvek medicin till sina barn pga kostnaden hade detta förslag aldrig ens kommit upp. Så ja, jag tycker att det är skitbra.

    Glasögonen tycker jag också är bra. Det är ju redan gratis för barn upp till 6 eller 8 år som jag förstått det.
    Antar heller inte att det handlar om ett par märkesbågar, utan det handlar väl om själva glasen som ofta är dyra samt ett par standardbågar.

    Min klasskompis hade samma glasögon från det att hon var 8 år tills dess att hon gick ur högstadiet. Hennes pappa prioriterade inte glasögon till henne, tyckte att dom hon hade dög.
    Ni kan ju tänka er.


    Jättebra skrivet, håller helt med! Tanken med att bara de med låg inkomst ska få hjälp är god men det skulle bli ett sätt att peka ut de fattiga som jag inte gillar alls. Det finns de som ligger precis på gränsen, som av soc anses självförsörjande och därför inte får hjälp men som ändå har extremt låg inkomst. Inga behövande barn borde  vara utan medicin och inga föräldrar ska behöva känna sig usla för att de inte har råd att vårda barnen!
  • bakmamman

    Tycker att det är toppen! Speciellt glasögonen. Det ska inte vara så att föräldrar tvingas välja om de kan hjälpa sin barn.

  • Anonym (Nicki)

    Barn kostar ju pengar, tycker det är löjligt hur alla skaffar barn och sen inte vill betala någonting utan tycker att allt ska vara gratis för sitt lilla barn så att deras ekonomi kan se ut precis som innan... Suck. Jag tycker att förslaget är fint men det känns ännu viktigare att alla vettiga mediciner hamnar under högkostnadsskyddet... skulle nog hellre se en sänkning av de där 2200kr/år till kanske 1000kr/år eller nått ist för att det skulle bli helt gratis, alla har inte barn och får inte barn så varför ska de betala för detta?

  • Hummeldummel
    Anonym (Samma samma) skrev 2015-04-16 05:57:11 följande:
    Med "likvärdig" medicin menas medicin med samma verksamma substans och som finns i samma mängd som den finns i medicinen som läkaren har skrivit ut. Dvs det är samma medicin som är lika effektiv men gjord av annan tillverkare och med ett anbat namn.
    Fast det är inte samma.

    Det behöver inte innehålla exakta balansen som originalet. Det ska stämma till en viss procent. Kolla på lmv så får du se.

    Jag vet många som tyvärr inte kan byta, för deras sjukdom behöver 100% och inte 85....
Svar på tråden Vårbudgeten:Gratis medicin till barn- bra eller dåligt?